• Etusivu
  • LVI

Rintamamiestaloon nykyaikainen ilmanvaihto

Anneli Ojala
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 05.05.2025
rintamamiestalon-uusi-ilmanvaihto-1920x1080

​Rintamamiestaloissa ilmanvaihto perustuu painovoimaiseen järjestelmään. Kuitenkin ajan myötä ja erityisesti remonttien myötä ilmanvaihdon toimivuus voi heikentyä, mikä johtaa sisäilmaongelmiin.​ Tämä ongelma on korjattavissa huolellisesti suunnitelulla koneellisella ilmanvaihdolla.

Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.

Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

Rintamamiestalot ovat 1990-luvulta alkaen kokeneet uuden tulemisen, sillä taloja on asuntomarkkinoilla runsaasti tarjolla. Rintamiestalojen alkuperäinen ilmanvaihto kaipaa kuitenkin saneerausta vastatakseen nykyajan asumisen sisäilmavaatimuksia, etenkin kun usein talojen eristystä on parannettu ja ikkunat vaihdettu tiiviimpiin.

Omakotitalon energiatalous ja asumismukavuus uudelle tasolle

Vanhan rintamamiestalon ikkunat, ulko-ovet, keittiö ja saunaosasto uusittiin. Talon asukkaiden tarpeetkin olivat muuttuneet aikuisten lasten muutettua omilleen. Kellarin tilalle rakennettiin yhdistetty takkahuone ja kuntoilutila. Koska peruskorjauksen jälkeen rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo-poisto-järjestelmään.

pohjapiirrokseen merkitty koneellisen ilmanvaihdon putkitus

Ilmanvaihto nykyaikaan

Uudeksi ilmanvaihtokoneeksi valittiin Vallox 99 MV, joka asennettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen, mikä oli myös ääniteknisesti hyvä sijoituspaikka.

Modernin ilmanvaihdon ohjausjärjestelmän ansiosta talon ilmanvaihto toimii nyt aina optimiteholla ilman että asukkaan pitää säätää järjestelmää. Ilmanvaihto ohjautuu automaattisesti ja todellisen tarpeen mukaisesti kosteus- ja hiilidioksidianturin antamien tietojen perusteella. Koneessa on sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden avulla kone säätää ilmanvaihdon tehoa automaattisesti ilmankosteuden ja henkilömäärän perusteella.

Lisäksi asukkaat ohjaavat ilmanvaihtoa ensimmäisen kerroksen asuintiloihin sijoitetulla ohjaimella. Kone liitettiin myös pilvipalveluun, jolloin sitä pystyy ohjaamaan etänä vaikka puhelimella.

Talotyypin reilut kellaritilat hyödynnettiin kanavoinnissa

Rintamamiestalojen ilmanvaihtosaneerausta helpottavat talotyypille ominaiset reilut kellaritilat. Kanavien sijoittaminen kävi niiden ansiosta kätevästi.

Ilmanvaihtokanavien poikittaiset kanavoinnit tehtiinkin lähes täysin kellaritiloissa. Asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka saatiin koteloitua näkymättömiin. Jäteilma puhalletaan ulos kellarin seinässä olevan ulospuhalluslaitteen kautta.

Lisää ilmanvaihtoremontista: Peruskorjattavan omakotitalon ilmanvaihto >>

ilmanvaihdon putkitukset merkitty pohjapiirrokseen: kellarikerros
Info

Info

Miksi valita Vallox-ilmanvaihtoratkaisut?

Innovatiivista tuotesuunnittelua ja suomalaista, testattua laatua – ammattitaidolla valmistettuna

Vallox-ilmanvaihtokoneet ovat ominaisuuksiltaan testattuja, tutkittuja ja harkittuja. Niiden suunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota energiatehokkuuteen, hiljaisuuteen, ilmanvaihdon toimivuuteen ja vaivattomaan ohjaukseen. Tuotteiden kestävyys ja korkea laatu näkyvät niiden pitkässä elinkaaressa.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20143_38570.jpg
Näin tehtiin1980-luvun kodin ilmanvaihtokoneremontti
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.
Likainen ilmanvaihtoventtiili katossa
Milloin ilmanvaihtokanavat pitää puhdistaa?
Jos olohuoneen tuloilmaventtiilin ympärille kattoon ilmestyy tumma pölyrinki, kannattaa kurkata myös keittiön poistoventtiiliin. Sielläkin on todennäköisesti puhdistuksen tarvetta. Ilmanvaihtoventtiileihin ja niiden ympärille tarttuu huonepölyä eikä se kieli välttämättä siitä, että kanavat olisivat likaiset. Tuloilmaventtiilien ympärillä huoneilma kiertää usein pyörteenä ja leijaileva pöly tarttuu kattopintaan.
Vallox koneellinen ilmanvaihto
Vallox osaa ilmanvaihdon
Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot. Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma. Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.
20091_14732.jpg
10 ilmanvaihtovinkkiä
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa vinkkejä hyvän ilmanvaihtoratkaisun rakentamiseen.
aurinkoinen kesäkeli näkyy ikkunasta
Maalämpöä hyödyntävä ilmanvaihtokone
Suomessa passiivitalo on määritelty rakennukseksi, jossa energian tarve on niin pieni, että välttämättä perinteistä lämmitystä ei tarvita miellyttävien asumisolosuhteiden saavuttamiseksi ollenkaan. Etelä-Suomessa lasketaan energiaa tarvittavan tilojen lämmittämiseen 20 kWh neliömetriä kohden. Pohjoisessa tarve on 30 kWh.Nevanpään talo on kaksikerroksinen. Alakerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, suihku, sauna, wc sekä tekninen tila. Yläkerta on perheen ajanviettopaikka olohuoneineen, keittiöineen, työ- ja kodinhoitohuoneineen sekä omine wc-tiloinensa.– Passiivitalo ajatus näkyy jo talon suunnittelussa. Yksinkertainen on kaunista ja turhia kulmia vältetään. Talo on nelikulmainen, kuution muotoinen ja julkisivultaan etelään suunnattu, Jussi Nevanpää kertoo.
vainen istuu lattialla ikkunan edessä ja nauttii raikkaasta ilmasta
Tuloilman lämpötila vs. jäteilman lämpötila – mitä eroista on hyvä tietää?
Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet ovat olennainen osa nykyaikaisten taloyhtiöiden sisäilman hallintaa, mutta koneellisen ilmanvaihdon tai laitteiden toiminta ei ole välttämättä asukkaille selvää. Mielessä saattaakin herätä kysymys, pitääkö tai voiko ilmanvaihtokoneen asetuksille itse tehdä jotain?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton