• Etusivu
  • LVI

Ovatko ilmanvaihtokanavat likaiset, jos venttiilin ympärille ilmestyy pölyinen rinkula?

Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 05.05.2025
likaisen ilmanvaihtoventtiilin puhdistus-1920x1080

Venttiilin rakoon kertynyt pöly voi aiheuttaa suhinaa ja pienentää poistoilmavirtaa. Venttiili pitää puhdistaa niin, ettei sen säätöasento eli aukeama muutu. (Kuva Heidi uusitalo)

Jos olohuoneen tuloilmaventtiilin ympärille kattoon ilmestyy tumma pölyrinki, kannattaa kurkata myös keittiön poistoventtiiliin. Sielläkin on todennäköisesti puhdistuksen tarvetta. Ilmanvaihtoventtiileihin ja niiden ympärille tarttuu huonepölyä eikä se kieli välttämättä siitä, että kanavat olisivat likaiset. Tuloilmaventtiilien ympärillä huoneilma kiertää usein pyörteenä ja leijaileva pöly tarttuu kattopintaan.

Tuloilmakanavien puhtaus

Jos kanavien puhtaus askarruttaa, tuloilmaventtiilin voi irrottaa ja kanavan sisäpintaa voi pyyhkiä valkoisella talouspaperilla niin pitkältä kuin kädellä ylettyy. Siitä näkee, onko kanavan sisäpinnalle kertynyt likaa. Jos ilmanvaihtolaitteessa on käytetty kunnollisia suodattimia ja niitä on vaihdettu riittävän usein, tuloilmakanavat pysyvät puhtaana vuosia.

Poistoilmakanavien puhtaus

Poistokanavien pölyisyyden voi todeta samalla tavalla ja ensimmäisen mutkan voi itsekin puhdistaa vaikka pölynimurilla. Poistokanavien pöly ei ole sinällään niin haitallista, koska irrotessaan se ei tule takaisin huoneilmaan, vaan kulkeutuu ilmanvaihtokoneen poistosuodattimille. Kun pölykerros kanavassa alkaa olla paksu, on kuitenkin kanavien puhdistuksen paikka.

Varsinkin keittiön poistoilmaventtiilit likaantuvat nopeasti, koska keittiön ilmassa on pölyn lisäksi rasvaa. Muidenkin huoneiden poistoilmaventtiileihin tarttuu pölyä. Venttiilin likaantuminen pienentää poistoilmavirtaa, joten kaikkien poistoilmaventtiilien puhdistus säännöllisesti on tuloilmaventtiileitäkin tärkeämpää, koska poistoilmavirran kuristuessa ilmanvaihtojärjestelmästä voi tulla ylipaineinen.

Venttiilien puhdistus

Venttiileitä puhdistettaessa on erittäin tärkeää, että niiden säätöasento ei muutu ja että ne laitetaan samoihin paikkoihin takaisin. Venttiilin keskikartiota ei saa kiertää, vaan venttiili pitää ottaa irti kehyksineen. Sellaisissa venttiileissä, joiden ilmavirtaa säädetään reikiä peittämällä esim. magneettinauhalla, auki olevien reikien määrää ei saa muuttaa. Venttiilien puhdistukseen kostea mikrokuituliina on hyvä väline ja katossa oleva rengas lähtee yleensä parhaiten pölynimurin harjasuulakkeella.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20143_38570.jpg
Näin tehtiin1980-luvun kodin ilmanvaihtokoneremontti
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.
20231_80575.jpg
Ilmanvaihto ja energiatehokkuus – säästätkö vai tuhlaatko huomaamattasi?
Moni omakotiasuja pohtii, voisiko ilmanvaihtoa pienentää energian säästämiseksi ja kuinka paljon ilmanvaihto kuluttaa energiaa? Missä kohtaa sen käytössä voi tinkiä? Ja voiko koneellisella ilmanvaihdolla jopa säästää energiaa? Koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla voi säästää energiaa, kun huomioi sen käytössä pari seikkaa. Ennen tätä kuitenkin on hyvä tietää, mistä ilmanvaihdon energiankulutus muodostuu.
kadunvarressa rintamamiestalot
Rintamamiestalon ilmanvaihto kuntoon
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.
mies katsoo ilmanvaihtokanavia katossa
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
Pientalon ilmanvaihdon suunnittelussa on otettava huomioon niin rakennusmääräykset kuin käytännön olosuhteetkin. Ilmanvaihtokoneen sijoitus, teho, automatiikka ja kanavien reititys vaikuttavat kaikki siihen, kuinka tehokkaasti ja miellyttävästi järjestelmä toimii arjessa.Tässä artikkelissa esittelemme 10 tärkeää vinkkiä, jotka auttavat sinua varmistamaan, että pientalosi ilmanvaihto toimii suunnitellusti, energiatehokkaasti, hiljaisesti ja huoltovapaasti. Olitpa sitten rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa, näiden ohjeiden avulla vältät yleisimmät sudenkuopat ja varmistat terveellisen sisäilman vuosiksi eteenpäin.
20213_69486.jpg
Näin valitset oikean liesikuvun ilmanvaihtokoneen tai huippuimurin ohjaukseen
Liesikuvun hankinta on keittiön rakentajalle tai remontoijalle tärkeää, sillä se vie ruuanlaiton käryt pois asunnosta. Liesikuvun pitää toimia tehokkaasti, sopia keittiön sisustukseen sekä sopia teknisesti asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.Liesikuvun valinnassa on tärkeä selvittää, millainen on asunnon ilmanvaihtojärjestelmä. Ohjataanko liesikuvulla huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta? Tarvitaanko keittiöön niin sanottu talotuuletin? Vai onko kerrostalossa, johon kupu tulee, ilmanvaihdon yhteispoistojärjestelmä? Tässä jutussa keskitymme liesikupuihin, joilla ohjataan ilmanvaihtokonetta tai huippuimuria.
vainen istuu lattialla ikkunan edessä ja nauttii raikkaasta ilmasta
Tuloilman lämpötila vs. jäteilman lämpötila – mitä eroista on hyvä tietää?
Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet ovat olennainen osa nykyaikaisten taloyhtiöiden sisäilman hallintaa, mutta koneellisen ilmanvaihdon tai laitteiden toiminta ei ole välttämättä asukkaille selvää. Mielessä saattaakin herätä kysymys, pitääkö tai voiko ilmanvaihtokoneen asetuksille itse tehdä jotain?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton