• Etusivu
  • Rakentaminen

Tämä on uudisrakentajien keskuudessa suosituin ratkaisu jätevesijärjestelmäksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vestelli Oy
Päivitetty 09.05.2022
20206_65362.jpg

(Kuva: Hans Koistinen/Honkatalot)

Oletko saneeraamassa tai rakentamassa uutta kotia tai vapaa-ajanasuntoa lähelle rantaa? Olethan ottanut huomioon myös jätevesien käsittelyn vallitsevien lakien mukaisesti? Kun eri käytöstä muodostuvat vedet ohjataan niille tarkoitettuihin laitteisiin, jätevedet puhdistuvat taloudellisesti, ympäristölle ja erityisesti vesistöille ystävällisellä tavalla. Vestellin tuotteilla on helppo hoitaa mökkien, vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojen jätevedet tehokkaasti. Tuotteita löytyy eri kokoisia kaikkiin tarpeisiin.

Mitä kannattaa huomioida jätevesijärjestelmän hankinnassa?

Vestelli Umpisäiliön voit asentaa kaikkien jätevesien järjestelmäksi esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä, tai voit johtaa sinne WC-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jossa harmaat jätevedet käsitellään erikseen.

  • Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät mm. kolibakteereita sisältävät WC-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.
  • Oikea umpisäiliön koko riippuu siis kiinteistön käytöstä. Liian suuri säiliö nostaa hankintakustannuksia ja pienellä säiliöllä on suuremmat käyttökustannukset.
  • Vestellin umpisäiliöiden tilavuus on suuri. Voit valita kiinteistöösi joko yhden 5,5 kuutiometrin säiliön tai kytkeä kaksi sarjaan, jolloin tilavuus on 11 kuutiota.

Lue lisää erilaisista ratkaisuista

Uudisrakentajat suosivat kaksoisviemäröinti-ratkaisua

Umpisäiliö sopii jätevesien varastointiin esimerkiksi pohjavesialueella tai kun kiinteistöllä syntyy vain vähäinen määrä jätevesiä loma-asunnoissa sekä yleistyvissä kaksoisviemäröintiratkaisuissa. Voit johtaa umpisäiliöön WC-jätevedet, kun se on osana kaksoisviemäröintiä, jolloin harmaat jätevedet käsitellään erikseen. Umpisäiliö on aina luonnon kannalta paras ratkaisu, koska kiinteistöllä syntyvät mm. kolibakteereita sisältävät WC-jätevedet varastoidaan ja kuljetetaan pois kuormittamasta lähiympäristöä ja -vesiä.

Tutustu lisää kaksoisviemärijärjestelmään

20225_78102.jpg
Info

Info

Vestellin Biopuhdistaja - Käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa

Biopuhdistaja-jätevesijärjestelmä perustuu aidoissa olosuhteissa testattuun suomalaiseen
tekniikkaan. Tuotteilla on myös Avainlippu, joka on merkki siitä, että ne on valmistettu Suomessa.
Biopuhdistaja on loistanut kaikissa testeissä ja se täyttää korkeimmat puhdistusvaatimukset
vuodenajasta riippumatta.

Tuotteet saivat lisäksi parhaat arviot käyttäjäkokemusten perusteella (lähde: MAVEKE-hanke). Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa asennuksen helppouteen, erinomaiseen puhdistustehoon, käyttämukavuuteen, positiivisiin ympäristövaikutuksiin sekä maltillisiin kustannuksiin.

Käyttäjätestin voittaja jätevesijärjestelmien vertailussa

Mistä jätevesijärjestelmän hinta koostuu?

Jätevesijärjestelmän hinnan nyrkkisääntönä on kokonaisuus, joka muodostuu kertainvestoinnin lisäksi elinkaarikustannuksista. Oikein toteutettu jätevesijärjestelmä maksaa itsensä takaisin helppokäyttöisenä, toimintavarmana ja vuosikymmeniä kestävänä lopputuloksena.

Jätevesijärjestelmän hinnasta voi antaa ensisijaisesti viitteellisiä lukuja, sillä kustannukset koostuvat sekä elinkaarikustannuksista että alkuinvestoinnista. Laskelmiin tulee ottaa huomioon jätevesisuunnitelman hinta, materiaalit, asentaminen ja elinkaarikustannuksiin lukeutuvat vuosittaiset huollot. Järjestelmän koko, sijainti ja maaperä vaikuttavat luonnollisesti myös hintaan.

Jokaisen kiinteistön omistajan tulisi huomata jätevesijärjestelmän arvo osana kiinteistön talotekniikkaa. Oikein tehty jätevesijärjestelmä on puhtaiden vesien puolestapuhuja, jokanostaa kiinteistösi arvoa moniksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja toisinpäin: puutteellisesti toteutettu jätevesijärjestelmä tuo pahimmassa tapauksessa lisäkustannuksia jo seuraavana vuonna korjausten myötä.

Lue lisää:
Jätevesijärjestelmän hinta on kokonaisuus, joka lähtee suunnittelusta

Biopuhdistaja 4: paras hinta- ja laatuvertailussa

Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi osana "Maaseudun taloudellinen vesihuolto ja sen paikallinen kehittäminen" -hanketta MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä mm. investointikustannuksista ja suorituskyvystä. Jätevesijärjestelmien hinta- ja laatuvertailussa parhaan arvion sai kotimaisen Vestelli Oy:n harmaavesien käsittelyyn sopiva Biopuhdistaja 4.

Vestelli Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokisen mukaan testimenestyjäjärjestelmän hinta muodostuu pitkäikäisestä mahdollisimman vaivattomasta järjestelmästä.

Koen, että Biopuhdistaja-tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme jo suunnitteluvaiheessa laadukkaaseen järjestelmään, jonka käyttöikä lähtee noin 40 vuodesta. Järjestelmämme on helppokäyttöinen, nopea asentaa, ja se vaatii vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita, Jokinen tiivistää.

Miten voi vertailla jätevesijärjestelmien huolto- ja käyttökustannuksia?
– Asiakkaat kysyvät meiltä usein jätevesijärjestelmien kustannuksista ja pyytävät vertailemaan eri vaihtoehtoja myös elinkaarikustannusten osalta, toteaa tuhansia jätevesijärjestelmiä toimittaneen Vestellin toimitusjohtaja Jokinen. Monesti jätevesijärjestelmän elinkaarikustannukset jäävät piiloon hankintahetkellä, vaikka ne muodostavat suuren osan jätevesijärjestelmän koko hinnasta. Elinkaarikustannukset muodostuvat siis käyttö- ja huoltokustannuksien summasta.

Meiltä pyydetään usein vertailua harmaille jätevesille suunnitellun Vestellin Biopuhdistajan ja imeytys - tai suodatuskentän välillä, Jokinen kertoo.

– Esimerkiksi imeytys- tai suodatuskentän elinkaarikustannukset muodostuvat vuosittaisesta lietetyhjennyksestä, jolla on noin 150 euron käyttökustannus, ja keskimäärin 10-15 vuoden välein kaivinkoneella tehtävästä kentän uusinnasta, josta tulee noin 3000 euron huoltohinta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuodelta tulee noin 360 euroa, ja kuukausittaiseksi noin 30 euroa, Jokinen avaa asiakkaidensa usein pohtimia lukuja.

Pidetään yhdessä huolta vesistöistämme.
Pidetään yhdessä huolta vesistöistämme.

Vastaavasti Biopuhdistajamme osalta ei tarvita kentän uusimista ja kaivinkonetta, mutta ilmapumppu täytyy vaihtaa 5 vuoden välein. Biopuhdistajan elinkaarikustannukset muodostuvat täten vuosittaisesta noin 150 euron arvoisesta lietetyhjennyksestä, viiden vuoden välein vaihdettavan ilmapumpun 200 euron varaosahinnasta ja noin neljän euron kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuoden ajalta tulee noin 240 euroa, ja kuukausittaiseksi elinkaarikustannukseksi vain noin 20 euroa, kertoo Jokinen.

Vestellin Biopuhdistajan elinkaarikustannukset jäävät täten noin kolmasosan imeytys- tai suodatuskenttää pienemmäksi, ja normaalisti myös suora investointikustannus jää edullisemmaksi, Jokinen tähdentää. Edellä esitetyllä kustannusarvioinnilla voit vertailla mitä tahansa eri jätevesijärjestelmä vaihtoehtoja keskenään, Jokinen jatkaa.

Lopuksi Jokinen muistuttaa siitä, että missä vain jätevesijärjestelmän kysymyksissä kuluttajan kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vestelli Oy
Rakentaminen
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
201812_55656.jpg
Biopuhdistajalla jätevedet puhtaiksi ja takaisin luontoon
Puhdas vesi on elämän elinehto ja maailman tärkein luonnonvara. Suomessa tilanne juomaveden riittävyyden ja laadun kannalta on hyvä, joskin kuuma ja kuiva viime kesä aiheutti jo ongelmia muutamissa kunnissa. Meidän on pidettävä vesivarannoistamme huolta ja estettävä niiden saastuminen. Siihen olennaisesti liittyy myös jätevesien puhdistus. Saastunut vesi vahingoittaa sekä ihmisiä että ympäristöä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20117_27168.jpg
Rakentamisessa huomioitavia asioita 1
Rakenna suunnitelmien mukaan rakentamisohjeita noudattaenHyvän jätevesisuunnitelman perusteella järjestelmän rakentaminen on helppoa. Oleellista on, että rakentaminen toteutetaan suunnitelman mukaisesti ja oikeanlaisista materiaaleista laitevalmistajan ohjeita noudattaen. Suunnitelmaan sisältyvään rakentamisohjeeseen tuleekin perehtyä kunnolla ennen rakentamista, eikä vasta ongelmien tullessa vastaan. Oikomiset ja huonolaatuinen rakentaminen nostavat vain kokonaiskustannuksia. Edelleenkin liian moni säiliö pullahtaa ylös maasta, kun säiliön ankkurointivaatimuksia ei oteta tosissaan. Salaojaputken käyttäminen imeytysputkena sekä väärien maa-ainesten käyttö maapuhdistamoissa johtavat nopeasti järjestelmän toimimattomuuteen ja sitä kautta kuormittavat turhaan kiinteistön omistajan kukkaroa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton