• Etusivu
  • Rakentaminen

Lait, määräykset ja ohjeet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennus- ja remontointihankkeeseen vaikuttavat monet lait, säädökset, määräykset, direktiivit ja ohjeet. Velvoittavia ja hyvän rakennustavan mukaisia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa ja niiden kokonaisvaltainen tuntemus koostuukin hyvin laajasta lähdemateriaalista. Tähän artikkeliin on koottuna keskeisimpiä tiedonlähteitä.

Suomen rakentamismääräyskokoelma (RakMK) koskee pääasiassa uudisrakentamista. Remonttikohteisiin määräyksiä sovelletaan. RakMK:n määräykset ovat velvoittavia, mutta ohjeet antavat vain mahdollisen toteutustavan, joita voi olla muitakin.

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä –asetus koskevat lähinnä rakentamista ympäristösuunnittelun näkökulmasta. Tavoitteena on järjestää alueiden käyttö kaikin puolin järkeväksi.

Maakaari säätelee kiinteistön kauppaa.

Kunnan rakennusvalvonta- ja paloviranomaiset huolehtivat lain noudattamisesta ja käsittelevät mm. poikkeamislupia. Viranomaiset myös antavat "viimeisen sanan" ratkaisun oikeellisuudesta.

Rakennusjärjestys, kaavoitus ja maankäyttösuunnitelma määräävät maankäytöstä.

Muut lait, kuten sähköturvallisuuslaki, pelastuslaki ja paloturvallisuuslaki antavat puitteet useille määräyksille ja ohjeille.

Yleisiä toteutusvaihtoehtoja ja –ratkaisuja määräyksiä sekä hyvää rakennustapaa noudattaen löytyy mm. Rakennustiedon RT-kortistosta sekä rakennesuunnittelijalle Rakennusinsinöörien Liiton RIL:n suunnitteluoppaista.

Rakennustuotteiden valmistajat antavat vielä omille tuotteilleen käyttöohjeet, joita noudattamalla saavutetaan määräysten mukainen ratkaisu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201711_51018.jpg
Merkkiainetutkija-PRO -koulutus
Koulutuspaikka Hämeenlinna Visamäki, InnoparkKoulutusaika 21.8.2018 klo 9-16
20129_32079.jpg
Kastelli-talo Lempäälään3. osa: Rakennuslupa!
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edelliset osat: Tontista talosuunnitelmiin ja Suunnitelmista kohti rakennuslupaa
20206_65368.jpg
Jätevesien ammattilainen, osallistu verkkokoulutukseen!
Kevät keikkuen tulevi, sanotaan. Auringonsäteiden hyväillessä poskipäitä, monella on katse jo erilaisissa tämän vuoden rakennushankkeissa. Vestelli järjestää kevään 2022 aikana ammattilaisille suunnattuja jätevesikoulutuksia joka viikko, kuluttajia unohtamatta. Kuluttajille on luvassa omia jätevesiwebinaareja pitkin vuotta. Oletpa mistä päin Suomea tahansa, pääset osallistumaan verkkokoulutuksiin sinulle sopivana ajankohtana. Kaikki koulutustapahtumat järjestetään verkossa ja ne ovat maksuttomia.Koulutuksessa kerrataan vanhaa ja opitaan uutta. Tavoitteena on jakaa lisätietoa jätevesijärjestelmien suunnitteluun ja asennukseen, vinkkejä ja apua haastaviin kohteisiin ja samalla tutustua Vestellin tuotteisiin ja toimintaan.Saat koulutuksesta myös osallistumistodistuksen.ILMOITTAUDU MUKAAN:AmmattilaisilleKuluttajille
20139_36249.jpg
Uudet, energiaa säästävät ja tehokkaat ilma-/vesilämpöpumput
NIBE laajentaa Pohjolan vaativaan ilmastoon kehitettyjen tuotteidensa valikoimaa. Teknisen kehityksen edetessä nopeasti, panostaa NIBE merkittävästi juuri tuotteiden kehittelyyn, jotta laitteet olisivat mahdollisimman energiaa säästäviä, tehokkaita sekä käyttövarmoja. NIBEn ilma-vesituotteiden avulla on mahdollista saada hyvin energiasäästöä.
20217_71502.jpg
Asuntomessukohde: Lohjan Saarenta - asukkailleen suunniteltu
Lammi Kivitalo suunnitellaan aina tulevien asukkaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Oikean talomallin löydettyäsi perheen koko, elämäntavat tai harrastukset voivat olla pohjana kaivatuille muutoksille: lisämakuuhuoneelle, säilytystilalle tai ehkä autokatokselle. Jokaisella muutoksella vaikutat oman arkesi sujuvuuteen.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kuinka kauas talon sokkelista sadevedet pitäisi ohjata?
Kysymys:Kuinka kauas talon sokkelista sadevedet olisi hyvä viedä esim. betonisten loiskekuppien ja kourujen avulla, ettei se tuottaisi harmia talon pohjarakenteisiin? Talo on sorapohjaisella alustalla, eli kapillaari-ilmiö on kai varsin pieni.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton