• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonalueelle tuulettuva alapohja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
20071_2870.jpg

Asuntomessuilla Espoossa Jämerä-kivitalo sai allensa vankan elementtiperustuksen.

Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi

Tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja eli ns. "rossipohja" on perinteinen pientalon alapohjaratkaisu, joka voidaan toteuttaa puurakenteisena tai esimerkiksi ontelolaatoilla, jotka tarjoavat nykyaikaisen toteutusvaihtoehdon. Tuulettuva alapohja on erinomainen ratkaisu radonherkillä alueilla. Ryömintätilalla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi talotekniset asennukset voidaan sijoittaa ryömintätilaan, jolloin niiden huolto- ja muutostöiden tekeminen helpottuu. Ryömintätilaan tehtävät talotekniikan asennukset mahdollistavat muutokset ja korjaustoimenpiteet ilman lattioiden auki repimistä.

Radon-kaasut taivaan tuuliin

Eräs tuulettuvan alapohjan eduista on terveydelle haitallisen Radon-kaasun ohjaaminen pois sisäilmasta varmasti ja helposti. Tuulettuvalla alapohjalla toteutetussa pientalossa radon-kaasu ei pääse tunkeutumaan huoneilmaan, vaan tuuletus puhaltaa radonin kirjaimellisesti "taivaan tuuliin". Edellytyksenä kuitenkin on ryömintätilan riittävä tuuletus, joka saadaan aikaan perusmuuriin tehdyillä tuuletusaukoilla.

Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.
Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.

Tuuletusaukkojen mitoitukseen vaikuttaa tuuletuksen toteutus ja rakennuspaikan tuuliolosuhteet. Suositus vaihtelee 0,5...4 promilleen pohjapinta-alasta laskettuna. Viimekädessä rakennussuunnittelija ratkaisee tarvittavan aukkojen määrän. Tuuletusaukkojen mitoituksessa on huomioitava säleikön aukkopinta-alaa pienentävä vaikutus.

Tuuletuksen tehostaminen ja mitoitus


Ryömintätilan tuuletusta voidaan tarvittaessa tehostaa rakennuksen keskiosaan sijoitetulla lämmöneristetyllä pystyhormilla, jolloin tuuletusaukkojen määrä voi olla pienempi. Perusmuuriin tehtävien tuuletusaukkojen koko riippuu myös rakennuksen sijainnista. Tuulisilla paikoilla voidaan käyttää mitoituksen pienempiä arvoja alkaen tuuletusaukkojen pienimmästä suositeltavasta arvosta, 5 cm² /m². Tuuletusaukot tulisi sijoittaa tasavälein rakennuksen pitkille sivuille. Reunimmaiset aukot sijoitetaan lähelle nurkkia, alle metrin etäisyydelle nurkasta. Radonin poistamisen lisäksi tuuletuksen tehtävänä on poistaa kosteutta ryömintätilasta. Kosteuskuormitusta voidaan vähentää myös huolellisella salaojituksella ja riittävällä sadevesien poistolla.

Nykyaikainen tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja on vanha, hyväksi havaittu alapohjaratkaisu, jonka toteuttamiseen ontelolaatat ja perustuselementit tarjoavat nykyaikaisen vaihtoehdon. Perustusasioissa on viime vuosina törmätty kosteus- ja homeongelmiin. Lattiataso on pudotettu hyvin lähelle maanpintaa ja maaperästä nouseva kosteus on päässyt vaurioittamaan rakenteita. ParmaParel-ontelolaatoilla voidaan rakentaa taloon kantava alapohja, minkä alapuolelle jää tuuletettava ryömintätila. Tuuletusputkien tai -aukkojen kautta saatava korvausilma ja suunnitelmien mukaan toteutettu vedenpoisto (salaojat, sade- ja pintavedet) pitävät perustukset kuivina.

Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.
Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.

Elementtiperustukset soveltuvat talvirakentamiseen


Elementeistä rakennettava perustus sopii hyvin myös talvirakentamiseen, koska varsinainen valutyö tapahtuu sisällä kuivissa tehdastiloissa. Perustaminen käy nopeasti, sillä elementtiperustukset valmistuvat parhaimmillaan alle viikossa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201411_41717.jpg
Vanhan hirsirunkoisen talon remontti etenee
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20224_77764.jpg
Kevät on paras aika tarkistaa tiili- tai peltikaton kunto, ota tsekkilista talteen
Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Katon kunnon voi tarkistaa myös itse. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.
20179_50203.jpg
Sisustukseen sopiva takka
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta, joista jokainen voi valita sisutukseensa parhaiten sopivan vaihtoehdon. Näitä kiertoilmatakkoja löytyy kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla sekä kulma-, pysty-, vaaka- tai läpiluukulla. Nobile-pintakäsittelyllä vuolukiven pintaa on karhennettu kevyesti ja takoissa onkin ilmeikäs pinta.Pielinen-takkamallisto esittelee erilaisen kiertoilmatakan mihin on totuttu. Malliston takoissa pinta lämpenee miellyttävän lämpöiseksi, kun usein kiertoilmatakkojen pinta pysyy hyvinkin viileänä ja kaminoiden metallipinta taas vastaavasti kuumenee kovinkin polttavaksi. Pielisen miellyttävä lämpö selittyy paksulla vuolukivikuorella, joka varaa itseensä lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti säteilylämpönä.
20208_66136.jpg
Mökkiäänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä mökkiäänestyksessä annettiin 15.−29.6.2020 yhteensä 2518 ääntä. Neljän ehdokasmökin joukosta voittajaksi nousi 895 äänellä hirsirakenteinen Honka Tuuli, jonka on suunnitellut purjelautailun olympiamitalistinakin tunnetuksi tullut arkkitehti Tuuli Petäjä-Sirén. Kakkossijan nappasi 790 äänellä Kastelli Luonto.
20096_17329.jpg
Universal-vedeneristysjärjestelmä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilmaston.
20115_25991.jpg
Välitilaan pleksi vai lasi?
Kysymys:Keittiön välitilaan ollaan laittamassa kuva, jonka päälle kiinnitetään läpinäkyvä pleksi tai lasilevy.Millaisia kokemuksia on pleksin käytöstä keittiön välitilassa? Mitkä ovat suurimmat erot pleksin ja lasin välillä? Halkeaako pleksi helposti, jos esimerkiksi siihen päälle lisää hyllyn? Mikä on paras tapa kiinnittää pleksi seinään niin, että kosteus pysyy poissa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton