• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonalueelle tuulettuva alapohja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
20071_2870.jpg

Asuntomessuilla Espoossa Jämerä-kivitalo sai allensa vankan elementtiperustuksen.

Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi

Tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja eli ns. "rossipohja" on perinteinen pientalon alapohjaratkaisu, joka voidaan toteuttaa puurakenteisena tai esimerkiksi ontelolaatoilla, jotka tarjoavat nykyaikaisen toteutusvaihtoehdon. Tuulettuva alapohja on erinomainen ratkaisu radonherkillä alueilla. Ryömintätilalla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi talotekniset asennukset voidaan sijoittaa ryömintätilaan, jolloin niiden huolto- ja muutostöiden tekeminen helpottuu. Ryömintätilaan tehtävät talotekniikan asennukset mahdollistavat muutokset ja korjaustoimenpiteet ilman lattioiden auki repimistä.

Radon-kaasut taivaan tuuliin

Eräs tuulettuvan alapohjan eduista on terveydelle haitallisen Radon-kaasun ohjaaminen pois sisäilmasta varmasti ja helposti. Tuulettuvalla alapohjalla toteutetussa pientalossa radon-kaasu ei pääse tunkeutumaan huoneilmaan, vaan tuuletus puhaltaa radonin kirjaimellisesti "taivaan tuuliin". Edellytyksenä kuitenkin on ryömintätilan riittävä tuuletus, joka saadaan aikaan perusmuuriin tehdyillä tuuletusaukoilla.

Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.
Nykyajan "rossipohja" – on luotettava ja tehokas tapa välttää kosteus- ja radonongelmat. Myös vesi-, viemäri- ja sähköjohdot voidaan asentaa alapohjan alle ryömintätilaan.

Tuuletusaukkojen mitoitukseen vaikuttaa tuuletuksen toteutus ja rakennuspaikan tuuliolosuhteet. Suositus vaihtelee 0,5...4 promilleen pohjapinta-alasta laskettuna. Viimekädessä rakennussuunnittelija ratkaisee tarvittavan aukkojen määrän. Tuuletusaukkojen mitoituksessa on huomioitava säleikön aukkopinta-alaa pienentävä vaikutus.

Tuuletuksen tehostaminen ja mitoitus


Ryömintätilan tuuletusta voidaan tarvittaessa tehostaa rakennuksen keskiosaan sijoitetulla lämmöneristetyllä pystyhormilla, jolloin tuuletusaukkojen määrä voi olla pienempi. Perusmuuriin tehtävien tuuletusaukkojen koko riippuu myös rakennuksen sijainnista. Tuulisilla paikoilla voidaan käyttää mitoituksen pienempiä arvoja alkaen tuuletusaukkojen pienimmästä suositeltavasta arvosta, 5 cm² /m². Tuuletusaukot tulisi sijoittaa tasavälein rakennuksen pitkille sivuille. Reunimmaiset aukot sijoitetaan lähelle nurkkia, alle metrin etäisyydelle nurkasta. Radonin poistamisen lisäksi tuuletuksen tehtävänä on poistaa kosteutta ryömintätilasta. Kosteuskuormitusta voidaan vähentää myös huolellisella salaojituksella ja riittävällä sadevesien poistolla.

Nykyaikainen tuulettuva alapohja


Tuulettuva alapohja on vanha, hyväksi havaittu alapohjaratkaisu, jonka toteuttamiseen ontelolaatat ja perustuselementit tarjoavat nykyaikaisen vaihtoehdon. Perustusasioissa on viime vuosina törmätty kosteus- ja homeongelmiin. Lattiataso on pudotettu hyvin lähelle maanpintaa ja maaperästä nouseva kosteus on päässyt vaurioittamaan rakenteita. ParmaParel-ontelolaatoilla voidaan rakentaa taloon kantava alapohja, minkä alapuolelle jää tuuletettava ryömintätila. Tuuletusputkien tai -aukkojen kautta saatava korvausilma ja suunnitelmien mukaan toteutettu vedenpoisto (salaojat, sade- ja pintavedet) pitävät perustukset kuivina.

Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.
Perustuselementeistä ja ontelolaatoista perustukset ja alapohja valmistuvat nopeasti. Perustukseet valmiina odottamassa ontelolaattojen asennusta.

Elementtiperustukset soveltuvat talvirakentamiseen


Elementeistä rakennettava perustus sopii hyvin myös talvirakentamiseen, koska varsinainen valutyö tapahtuu sisällä kuivissa tehdastiloissa. Perustaminen käy nopeasti, sillä elementtiperustukset valmistuvat parhaimmillaan alle viikossa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64330.jpg
Kylpyhuoneen uudella tulokkaalla on näköä ja kokoa
Vieser on ensimmäisenä yrityksenä tuonut pohjoismaisille markkinoille suurikokoiset designlattiakaivonkannet, jotka muuttavat lattiakaivon kansiritilän roolin täysin.
20149_40926.jpg
Vesikatto suojaa kotisi muita rakenteita
Vesikatteen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on katteen pitkäikäisyys. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat katemateriaalin ulkonäkö, äänettömyys, helppohoitoisuus, keveys sekä asennustyön helppous. Vesikatteen pitää myös sopia talon muiden julkisivumateriaalien muodostamaan kokonaisuuteen; katteen tulisi luontua ulkonäöltään ympäristöönsä. Kunnollinen kattoratkaisu sisältää aina myös katteen ja lämmöneristeen väliin jäävän tuuletustilan. Vesikatoissa yleisin havaittu ongelma on saumojen, läpivientien ja kiinnikkeiden väljentyminen ajan mittaan. Myös lumi ja jää saattavat aiheuttaa ongelmia katteelle ja räystäille.
20087_12074.jpg
Messukeittiöiden antia
Asuntomessuilla keittiöt ovat yksi yleisöä eniten kiinnostavista tiloista messutaloissa. Messukeittiöt ovatkin aina tutustumisen arvoisia ja niistä on helposti nähtävissä tämän hetken keittiötrendit. Yhtenä vahvana pääteemana tämän vuoden messukeittiöissä on valkoinen väri ja korkeakiiltoisuus. Messukeittiöistä löytyy myös pieniä, hauskoja yksityiskohtia sekä toteuttamisen arvoisia ideoita.Tutustu Vaasan messukeittiöihin...
201611_47747.jpg
Yksinkertaista ja helppoa kodin tilanneohjausta - ABB Free@home
ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmänavulla ohjaat joustavasti ja helposti kodin valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja ovipuhelinta.
20096_17386.jpg
Kattotarvikkeet, betonitiilikatto
Monier tarjoaa täydellisen kattoratkaisun, johon kuuluvat kiinnikkeet, tiivisteet, läpiviennit ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet.
20089_12792.jpg
Pihoista kilpailu
Valkeakoskella kesällä 2009 järjestettäville asuntomessuille toteutetaan kaksi messupihaa opiskelijasuunnittelukilpailun voittajien ehdotusten pohjalta. Pihasuunnittelukilpailu on suunnattu Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan-yksikön maisemasuunnittelun koulutusohjelman opiskelijoille. Hämeen ammattikorkeakoulu ohjaa kilpailuun osallistuvien opiskelijoiden suunnitteluprosessia osana heidän syventäviä opintojaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton