• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevesi- ja salaojajärjestelmät kuntoon sekä kotona että mökillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2016
20145_39407.jpg

Omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen on ikuista kiinteistön ylläpitoa. Kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä asumuksesi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa. Harvalla on varaa remontoida taloaan juuri silloin, kun tarve on suurin.

20145_39408.jpg

Rännit ja syöksyt kunnossa?

Sadevesien poisto ja salaojajärjestelmän kunnollinen toiminta pitävät talon perustukset kuivana. Samalla toimiva järjestelmä ei rasita pihaa liialla kosteudella.

Kourut, jotka keräävät hallitusti kattovedet pois katoilta ja rännit, jotka hallitusti tuovat vedet sadevesijärjestelmään ovat julkisivun ja perustuksen suoja. Kattovedet ajautuvat sinne, minne kuuluukin eikä pääse tekemään tuhojaan julkisivun alareunassa ja rakennuksen vieruksessa. Rännit ja kourut paikalleen asennettuna maksaa noin 3.000 euroa.

Salaojat - onko niitä?

Kun sadevesijärjestelmä laitetaan kuntoon, on hyvä tarkastaa salaojien kunto. Sadevedet johdetaan katolta sadevesijärjestelmään maan alle, josta vesi edelleen jatkaa matkaansa kunnan viemäriverkostoon. Kun sadevesijärjestelmä on kaivettava maahan, sieltä joko löytyy tai ei salaojat.

Salaojan tehtävänä on pitää perustukset kuivana maasta kapillaarisesti nousevasta vedestä. Perustus toimii talon jalkoina - kuivat jalat pitävät rakennuksen osaltaan terveinä. Kun sadevesijärjestelmän remontti tehdään, salaojat on hyvä vetää talon ympäri, jos niitä ei vielä ole. Yhdellä kaivannolla kahdet putket ja rakennus kuivaksi.

Paitsi kotona, myös mökillä taivaalta tuleva vesi on hyvä hoitaa pois mökin vierustalta. Mökille mennään rentoutumaan eikä surkuttelemaan työleirin oloista tonttia. Kun sadevedet laittaa kerralla järjestykseen, taas on yksi huoli pois.

Salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 9.000 euroa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201912_61798.jpg
Kenellä on komein katto? Matkalahjakortit arvottu äänestykseen osallistuneiden kesken.
BMI Suomi etsi vuoden vaikuttavimmin remontoitua kattoa. King of Roofs 2020 -kilpailussa äänestäneiden kesken on arvottu matkalahjakorttien voittajat.1 000 € matkalahjakortin voitti Olli, Espoo.500 € matkalahjakortin voitti Simo, Kangasala.500 € matkalahjakortin voitti Kati, Masku.Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.Onnea voittajille ja kiitos kaikille äänestykseen osallistuneille!Äänestyksen voittanut kattoremonttikohde julkaistaan tammikuussa 2020.Tutustu kilpailuun osallistuneisiin kohteisiin
20217_71594.jpg
Asuntomessujen teräsrunkoiset helmet - ProModi ja Pyörre
Parhaillaan käynnissä olevilla Lohjan asuntomessuilla käy kuhina. Hiidensalmen messualueelle on noussut toinen toistaan upeampia koteja, ja jokaiseen taloon jonottaa innokkaita messukävijöitä. Lohjalainen kevytrakentamisen pioneeri ja teräksisten rakennustuotteiden valmistaja Aulis Lundell Oy on toteuttanut kotikentälleen kaksi teräsrunkoista taloa, ProModin (kohde 2) ja Pyörre-talon (kohde 7). Talojen lopputuloksissa konkretisoituu yrityksen yli neljän vuosikymmenen aikana kertynyt kokemus, innovatiivisuus ja osaaminen.Messut ovat avoinna 8.8. asti, joten vielä ehtii paikan päälle tutustumaan taloihin ja teräsrakentamiseen. Nähdään messuilla!
20163_45730.jpg
Kiinteistön kevättarkastus
Kovat pakkaset, veden jäätyminen sekä suuret lumimassat ja niiden sulaminen ovat voineet tehdä tuhojaan kiinteistölle, joko pihaan tai itse rakennukseen. On siis aika suorittaa kevättarkastus! Mikäli viime tarkastuksesta on vierähtänyt vuosi tai useampikin, eikä tehdyistä huoltotoimista ole tarkkaa muistikuvaa, katso artikkelin lopusta vinkki kiinteistön ylläpidon järkeistämiseen.Nyt kesän kynnyksellä kannattaakin kotia tai huvilaa tarkastella kriittisellä silmällä. Silmämääräinen tarkastus antaa hyvin osviittaa mahdollisesti pinnan alla muhivista ongelmista. Tarkastuksen tulokseen kannattaakin suhtautua sen vaatimalla vakavuudella ja ryhtyä jatkotutkimuksiin tai -toimiin välittömästi.
3134_871907988_20189111073.jpg
Omakotitalon jyrkkä harjakatto uusittiin tyylikkäällä EVO-laattakattotiilellä
Omakotitalon jyrkkä harjakatto uusittiin tyylikkäällä Ormax Evo -laattakattotiilelläKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Walttia OyErään talon tarinaSuomi. 1990-luku. Naapurimaassa kuohuu Neuvostoliiton romahtaessa. Lama on todellisuutta. Suomi liittyy Euroopan unionin jäsenmaaksi. Nokia nousee ja menestyy komeasti. Hyvinkäällä suunnitellaan kunnollisen talon rakentamista. Huolellisen suunnittelun tuloksena rakennetaan komea tiiliverhoiltu omakotitalo suositun asuinalueen laidalle, puistoon rajoittuvalle tontille. Vesikaton profiiliksi valitaan alueen taloista poiketen hieman jyrkempi harjakatto. Katemateriaaliksi valikoituu alueella yleinen tiili. Aluskatteena käytetään siihen aikaan laadukkaana pidettyä pahvista aluskatetta. Muutama kattoikkunakin halutaan tuomaan yläkertaan lisää valoa ja eurooppalaista tunnelmaa. Kaikki on hyvin, tiilikaton alla on hyvä elää ja asustella.
20122_29465.jpg
Pihakiveyksen etuja
Pihakivet ja -laatat sopivat pihakäytävien, -polkujen, pihan teiden, terassien, patioiden ja autotallin edustan sekä pysäköintialueen päällystämiseen.Pihakiveys sopii hyvin myös alueille, joilla kasvit eivät viihdy. Istutusten ja nurmialueiden rajaaminen pihakivillä tai betonisilla reunakivillä vähentää kitkemistä ja helpottaa nurmikon leikkausta.
49_P_114959_5.jpg
Osallistu keskuspölynimurikyselyyn ja voita Ufox 3S -ilmankostutin
Testaa tietosi Allaway-keskuspölynimuristaTestaa Allaway-keskuspölynimureita koskeva tietosi ja voita itsellesi Ufox 3S -ilmankostutin! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan lisäksi 5 kpl moppisuulakkeita. Arvonta suoritetaan 31.12.2018. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton