Myyntitilanteessa paljastunut kosteusongelma uhkasi kaataa asuntokaupat
Kosteusongelmat tulivat täytenä yllätyksenä
Anne-Maija ja Jukka Hakala uuden kotinsa ovella. Kosteusongelma uhkasi pilata vanhan asunnon myynnin, mutta korjausratkaisu löytyi SafeDrying-järjestelmästä.
Asunnon myynti oli ollut jo pitkään Hakalan perheen mielessä, ja viimein keväällä 2021 he päättivät toteuttaa suunnitelmansa. Aika oli otollinen ja talokauppa Pirkanmaalla kävi kuumana, mutta kun kodinhoitohuoneesta yllättäen löytyi kosteutta, kaikki tuntui menevän pieleen.
Anne-Maija ja Jukka Hakalan asunto saatiin myyntiin Kiinteistömaailman sivuille lauantaina, ja näyttöjä oli heti sunnuntaina sekä maanantaina. Aika myynnille osoittautui todella hyväksi, koska perheen kodista oli useampia kiinnostuneita, joista nopeasti oikea ostaja löytyikin.
Kaikki näytti hyvältä, kunnes kuntotarkastuksessa paljastui kosteutta autotallin ja kodinhoitohuoneen seinistä. Pankki huolestui tästä eikä luvannut ostajille lainaa.
Hakalat olivat asuneet kodissaan 20 vuotta ja pitäneet siitä tarkkaa huolta, joten kosteusongelmat tulivat yllätyksenä. Alakerrassa autotallin ja kodinhoitohuoneen välissä sijaitsevat kylpyhuone ja sauna oli kunnostettu 2019, eikä silloin ollut mitään havaittavissa.
SafeDrying-järjestelmä pudotti taakan harteilta
Pihaan oli juuri laitettu uusi siirtonurmi myyntiä varten, joten Jukka Hakala halusi välttää kaivuut tontilla. Kaivuuta vaatinut salaojaremontti ei olisi edes korjannut ongelmaa, koska talo sijaitsee kallion päällä, ja se on rakennettu 1990-luvulla aikansa rakennustavan mukaisesti.
Tämän vuoksi kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti perustuksia pitkin seinille, ja sadevedet valuvat kallion pinnalta taloa kohti rasittaen entisestään perustuksia.
Suurin osa remonttifirmoista oli kiireisiä, eikä heillä ollut järkevää vaihtoehtoa kosteusongelmien korjaamiseen. Anne-Maija Hakala alkoi etsiä netistä tietoa kosteusongelmista ja löysi pian SafeDrying-järjestelmän. Hän soitti ja lähetti viestejä kesälomalla olevalle SafeDryingin myyntijohtajalle Joni Kotipellolle, kunnes Kotipelto vihdoin vastasi pyörälenkiltä keskellä metsää.
Kaikki meni kuin elokuvissa. Asia saatiin nopeasti liikkeelle, kun SafeDrying-järjestelmän kehittäjä Esa Tommola muutti matkasuunnitelmiaan ja ajeli heti Hakaloiden luo katsomaan tilannetta. Tommola selitti korjausratkaisun rauhallisesti ja järkevästi, jolloin taakka tuntui putoavan pariskunnan hartioilta.
− Kaikki tapahtui ällistyttävän nopeasti. Yhteydenotto SafeDryingiin oli keskiviikkona, ja jo viikonloppuna järjestelmä saatiin asennettua, Anne-Maija Hakala kertoo.
Purkutyöt tehtiin itse
Hakalat hoitivat seinien purun itse. Jukka työskentelee tarkastajana, joten hänelle oli tärkeää, että jokainen remontin vaihe dokumentoidaan. Itse tehdyt rakennustyöt auttoivat aikataulun kanssa. Seinä purettiin koko alueelta, josta kosteutta oli löytynyt.
Seinistä paljastui riskirakenne − maanpaineseinä, jossa on eristevillaa ja puukoolaukset. Kylpyhuoneremontin toteuttanut firma sai tästä palautetta, koska he eivät olleet kertoneet asiasta. Kylpyhuoneen seinä oli kuitenkin todettu kuivaksi remontin yhteydessä, ja Hakalat olivat omin silmin nähneet kuivat villat.
Kodinhoitohuoneen seinistä villat poistettiin. SafeDrying-järjestelmä asennettiin molemmille puolille kylpyhuonetta, autotalliin ja kodinhoitohuoneeseen. Näin varmistetaan, että seinä pysyy tulevaisuudessakin kuivana. Tarvittaessa kuivatuskanavia voidaan myös jatkaa kylpyhuoneen puolelle.
Lue lisää:Vaihtoehto salaojille – näin korjaat mahdottomat kosteusongelmat
Lupaavia tuloksia saatiin jo viikossa
Tulokset olivat lupaavia, sillä jo viikossa kuivumista tapahtui melkoisesti. Tehokuivaus oli päällä vain kaksi viikkoa, koska kevytsoraharkkoperustusten huokoinen materiaali kuivui niin nopeasti.
− Saimme mielenrauhan. Nyt ei tarvitse pelätä, että ostaja soittaa viiden vuoden päästä, Anne-Maija Hakala huokaisee helpottuneena.
Salaojaremonttia ei tarvittu
Myös ostajalle SafeDrying-järjestelmän asennus on positiivinen asia. Taloon ei tarvitse tehdä salaojaremonttia, ja SafeDrying-järjestelmän kosteusanturit mittaavat koko ajan rakenteiden kosteuksia. Antureiden tuloksista saadaan reaaliaikaista tietoa, ja jos rakenteissa havaittaisiin kosteutta, tehokuivatus voitaisiin aloittaa välittömästi.
Pariskunnan mielestä kaikki sujui hyvin, vaikka kevät olikin melkoista tunteiden vuoristorataa. Hyvä keskusteluyhteys Esa Tommolan kanssa auttoi asiaa.
− SafeDryingin palvelun laatu oli 10+. Jo siitä olimme valmiita maksamaan. Myös tulevaisuuden seuranta ja mielenrauha, mikä järjestelmän myötä on tullut, on erittäin tärkeää.
Kuntotarkastus ennen rakennuksen myymistä
Hakaloiden suvussa on rakennusalan ammattilaisia, jotka auttoivat projektin aikana. Myös heitä SafeDrying-järjestelmä kiinnosti kovasti ammattimielessä.
Kun Hakalat 20 vuotta sitten ostivat talon itselleen, puheeksi ei edes tullut kylpyhuoneen riskirakenne.
− Jälkiviisaana voin sanoa, että tekisin kuntotarkastuksen ennen asunnon myyntiin laittamista. Itse asiassa suosittelisin sitä kaikkiin 30 vuotta vanhoihin taloihin. Muutenkin tekisin kaikki mahdolliset toimenpiteet ennen myyntiä, jolloin se sujuisi helpommin, Anne-Maija Hakala kertoo.
Hakalat myös tekisivät parannuksia kuntoraporttiin. He toivoisivat, että kuntoraportissa olisi jo valmiiksi mahdollisten ongelmien korjausehdotuksia. Tällöin ei tarvitsisi itse etsiä vaihtoehtoja, vaan voisi keskittyä valitsemaan omaan kotiinsa parhaan.
Ostajalle järjestelmän asennus tuo varmuutta
Lauri perheineen oli kiinnostunut Hakaloiden talosta, mutta kosteusongelman löytyminen muutti suunnitelmia, koska pankki ei ollut enää halukas myöntämään lainaa.
− Pankin vetäytyminen tuli yllätyksenä, Lauri kertoo.
SafeDrying-järjestelmä ei ollut entuudestaan tuttu Laurille, joten Esa Tommola selitti hänelle järjestelmän toiminnan ja asennustavan. Järjestelmän toimivuus vakuutti ostajaehdokkaat, ja asennuksen jälkeen löytyi toinen pankki, joka oli halukas antamaan lainaa Laurin perheelle kotia varten.
Kuivausyksikkö pitää talon kuivana
Kodinhoitohuoneessa oli alussa pieni märän rakenteen haju, mutta sekin on nyt kadonnut kokonaan. Kuivatusyksiköt eivät häiritse elämää. Niistä ei kuulu mitään ääniä, vaikka ne ovat päällä.
− Kuivurista ja pesukoneesta lähtee enemmän meteliä kuin kuivatusyksiköistä.
Toinen kuivatusyksikkö sijaitsee autotallissa. Nurkasta seinämaalit olivat hieman rapisseet, mutta nyt nekin ovat kuivuneet. Kuivatusyksiköt eivät haittaa asumista yhtään ja vievät vähän tilaa.
− Voisin lähteä uudelleen mukaan näihin asuntokauppoihin. Emme olisi ostaneet taloa, jos korjauksia ei olisi toteutettu, Lauri toteaa.
Tulevaisuudessa seinän viereen ehkä laitetaan soraa ja tehdään kapillaarikatko. Nyt kuitenkin talossa voi asua turvallisin mielin, koska rakenteet ovat kuivia ja kosteusanturien mittaustuloksista kuukausittain saatavat raportit varmistavat asiaa.
Info
SafeDrying -kuivatus- ja kuivanapitojärjestelmä
- Suomalainen kivirakenteiden kuivaamiseen ja kuivanapitoon Tekesin kanssa kehitetty innovaatio
- Ensimmäinen patentti saatu 2015, Eurooppalainen patentti saatu 2020
- Valittu mukaan uuteen Ympäristöministeriön kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakennusten korjausoppaaseen
- Korjauskohteissa voidaan toteuttaa pinta-asennuksena ilman väistötiloja ja toiminnankeskeytyksiä
- Uudiskohteissa kuivatuskanavat tulevat betonivalun sisään
- Kustannustehokas, varma ja helppo tapa kuivata sekä pitää rakenteet kuivina
- Mahdollistaa aiemmin jopa korjaamattomina pidettyjen rakenteellisten kosteusongelmien ratkaisemisen/korjaamisen