• Etusivu
  • Talo

14. Pilariperustus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.07.2012
20127_31695.jpg

Rossipohja, hirsiseinä ja pilarianturaperustus.

Yleistä

Soklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma-asunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla. Sokkelipilastereita ja sokkelianturapilastereita tarvitaan perustuksissa, kun halutaan kantaville pilareille lisäpinta-alaa kantavuutta ja asennusta varten. Etenkin hyvin kantavalle maapohjalle tai kalliolle perustettaessa voidaan käyttää pilariperustusta ja esimerkiksi silloin, kun perustus on vietävä syvälle maahan. Pilariperustuksessa koko rakennuksen aiheuttama rasitus siirtyy pilareitten kautta anturoille ja niistä maapohjalle. Se sopii erityisesti paikkoihin, joissa sokkeliperustuksen teko on maaston ja maaperän johdosta vaikeaa. Pilariperustuksessa ei tarvitse yleensä tehdä maankaivuuta koko rakennuspohjan alueella. Pilareitten koko ja pilariväli määräytyvät rakenteiden aiheuttamista kuormista.

Periaatekuvia Soklex -pilariperustuksista

(Klikkaamalla kuvaa, avautuu vastaava PDF-piirustus)
Terassin pilarianturaperustus.
http://soklex-koulu.rakentaja.fi/pdf/soklex/Soklex-koulu/PDF%20piirustukset/03_Periaatepiirustukset/Pilariperustus/Terassi_puu+pilariperustus.pdf
Terassin pilarianturaperustus.
20127_31697.jpg

Pilarimuottien leikkauskuvat

Pilarianturamuotti
Pilarianturamuotti
Sokkelipilasteri
Sokkelipilasteri
Sokkelianturapilasteri
Sokkelianturapilasteri
Sokkelipilasterit ja sokkelianturapilasterit toimitetaan valmiiksi koottuina ja raudoitettuina, kuten muutkin Soklex -muottijärjestelmän tuotteet. Työmaalla tarvitsee vain liittää ja tukea rakenne sokkeliin.
Sokkelipilasterit ja sokkelianturapilasterit toimitetaan valmiiksi koottuina ja raudoitettuina, kuten muutkin Soklex -muottijärjestelmän tuotteet. Työmaalla tarvitsee vain liittää ja tukea rakenne sokkeliin.

Soklex-pilarimuottien ominaisuudet

Soklex -pilarimuoteilla peruspilarit ja sokkelipilasterit valetaan nopeasti ja vaivattomasti. Muotit on valmistettu lujasta, hyvin lämpöä eristävästä materiaalista EPS:stä eli polystyreenimuovista. Soklex -pilarimuoteissa on valmiina vakioteräkset, teräslaatu B 500 K. Raudoitemuutokset ovat myös mahdollisia. Muotin koko on melko vapaasti valittavissa rakennesuunnitelmien mukaisesti.

Soklex-pilarimuotin asentaminen

Pilarianturamuotti asennetaan tiivistetyn, tasaisen maakerroksen päälle. Muotin yläpinta vaaitaan tarkasti oikeaan korkeuteen. Tässä vaiheessa asennetaan tarvittava routasuojaus.

20127_31702.jpg

Muotti tuetaan ennen valua ulkopuolisella soratäytöllä, joka tehdään 0-50 cm muotin yläreunasta, jotta muotti kestäisi valupaineen. Mikäli soratäyttöä ei voi tehdä esim. pilarin korkeudesta johtuen, niin valun aikainen tuenta tehdään muotin ympäröivillä lautasoljilla noin 20-30 cm:n välein.

Betonointi on helpointa tehdä valmisbetonista pumppaamalla tai betoni voidaan itse sekoittaa ja valaa paikalla Soklex -pilarimuottiin. Suositeltavan massan maksimiraekoko on # 16 mm ja notkeusluokka S3 (1-2 sVB°). Lujuusluokan määrittelee rakennesuunnittelija, yleensä betoni on säänkestävää rakennebetonia C25/30 (K30).

Tiivistäminen on suoritettava huolellisesti, jolloin varmistetaan myös anturaosan täyttyminen. Betonin sitouduttua muotin tuenta puretaan ja eriste poistetaan lopullisen maanpinnan yläpuolelta. Pilari on valmis ja näkyviin jää mattamainen betonipinta, joka voidaan haluttaessa pintakäsitellä.

20127_31703.jpg
Info

Info

Sokkelipilasterin ja sokkelianturapilasterin liittämissä on seuraavia työvaiheita:

  • Paikalleen mittaus
  • Sokkelimuotin leikkaaminen pilasterimuotin ulkoreunojen mukaan
  • Pilasterin liittäminen sokkelimuottiin
  • Muotin tukeminen
  • Valutyö
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_64131.jpg
Mitä laki sanoo naapureista?
Mitä saa tehdä naapurin omenapuulle, jonka oksat varjostavat ikävästi auringonvalon pääsyn olohuoneeseen? Entä sen juurille, kun ne kulkevat aikomasi kasvimaan kohdalla? Naapurisopu rikkoutuu silloin tällöin näiden kysymysten äärellä. Kuka on oikeassa ja mitä voi tehdä? –Toisaalta on niin, että vaikka noudattaa lakia ja on sinänsä oikeassa, naapurisopu voi rikkoontua siitä huolimatta. Usein onkin paras vaihtoehto luopua joistakin oikeuksista kuin saada naapurista vihamies! Asiasta säätää vuonna 1920 säädetty laki eräistä naapuruussuhteista. Laki on iästään huolimatta relevantti moniin tämänkin päivän ongelmiin. –Toki monesta muustakin laista löytyy säännöksiä, jotka voivat säätää asiasta. Tässä on perehdytty ainoastaan naapuruussuhdelain säännöksiin.
20116_26776.jpg
Kastellin huutokauppakohde on valmis, tutustu kuviin
Luonnonkauniilla rantatontilla sijaitseva vapaa-ajanasunto Kastelli Luonto on saatu valmiiksi.Laadukkaat pintamateriaalit, käytännöllinen pohjaratkaisu ja ekologinen tekniikka takaavat mukavaa ja kodikasta asumista kahdelle aikuiselle.Mäntyharjun loma-asuntomessualueen huvila sijaitsee omalla tontilla kirkasvetisen Pyhäveden rannalla, joka tarjoaa erinomaiset puitteet uimiseen ja veneilyyn. Rakentaja.fi kävi tutustumassa valmiiseen huvilaan.Huutokauppa toimii Huuto.net -palvelussa. Huutokauppa on avoinna 9.6.-11.7.2011 klo 12 asti.Tutustu pohjapiirustuksiin, miljööseen ja kohdetietoihin ja tee oma huutosi.
20106_22382.jpg
Icopal aluskatteet
Icopal aluskatteet ovat kovien katteiden alle tarkoitettuja - laadukkaita ja kestäviä. Aluskate on katon olennaisin osa, sillä aluskate toimii kosteuden todellisena pysäyttäjänä. Aluskatteen pitää kestää vähintään yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin ja se suojaa rakenteita kaikelta mahdolliselta kosteudelta. Jos aluskate vuotaa, ei pelkkä paikkailu useimmiten riitä, vaan koko vesikatto on silloin vaihdettava. Aluskate toimii myös rakennuksen väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamista. Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy laadukas ja sopiva aluskate kaikille katemateriaaleille.
20204_64130.jpg
Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.
200611_2099.jpg
Laske katon materiaalimenekki ja pyydä tarjous
Icopalin kattolaskurilla lasket katon materiaalimenekin kätevästi internetissä. Laskurilla voit laskea samalla kerralla kaikki toimivan kattokokonaisuuden materiaalit, sillä Icopalin valikoimasta löydät kaiken katolle tarvittavan aluskatteita myöten. Laskelmaa varten laskuriin syötetään katon perusmitat, valitaan halutut materiaalit ja lisäosat ja laskelma on valmis! Rekisteröityneenä käyttäjänä voit lähettää laskurista napin painalluksella tarjouspyynnön, joka toimitetaan lähimmälle Icopal-jälleenmyyjällesi. Laskelman voi tehdä myös anonyyminä ilman rekisteröitymistä.Siirry laskuriin tästä
201512_45053.jpg
Muistatko, milloin
Kevään/kesän liikenne- ja siitepölykauden loppuessa on hyvä vaihtaa ilmanvaihtokoneen suodattimet uusiin. Näin ulkoa tuleva ilma on varmasti puhdasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton