• Etusivu
  • Talo

Puutaso vai laminaattitaso? Mikä työtasoksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20139_36418.jpg

Petra-keittiöiden lämminhenkinen puutaso tuo kodikkuutta keittiöön.

Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.

Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.

Työtasoksi lämmin ja kodikas puutaso

Puutaso tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten huoleton käyttäjä tekee siihen helposti jälkiä. Puutason voi kuitenkin hioa ja tasoittaa. Kun pinnan vielä hiomisen jälkeen käsittelee öljyllä, on työtaso taas kuin uusi.

Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla.

Öljykäsittely silloin tällöin kuitenkin pidentää puutason käyttöikää ja saa pinnan vanhenemaan kauniisti. Öljy suojaa työtasoa kolhuilta, tahroilta ja halkeamilta sekä estää vettä imeytymästä työtasoon ja pilaamasta puuta.

Puutason alapinta on eristettävä vedenpitäväksi, jos sen alle sijoitetaan astian- tai pyykinpesukone. Koneiden ympärille pitäisi myös jättää ainakin 25 mm ilmakiertotilaa. Umpipuu on elävää materiaalia, jonka laajenemiselle ja kutistumiselle on jätettävä myös tilaa. Ekologisesti puu on hyvä valinta.

Puutason ominaisuuksia, hyvät ja huonot puolet

* Paksuus yleensä 30-40 mm
* Reuna yleensä hieman viistetty tai pyöristetty

Plussat
+ Epäsiistiksi päässyt pinta on hiottavissa uudelleen
+ Vahaus tai öljyäminen on helppoa huoltoa
+ Ekologinen vaihtoehto
+ Aukot sahattavissa työmaalla
+ Hinta

Miinukset
- Huolimattomalla käytöllä helposti haavoittuva
- Suppea värivalikoima
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Info

Info

Työtason asennus - Puutaso

  • Puutasoa olisi hyvä säilyttää asennustiloissa ennen asennusta vähintään 12 tuntia, jotta kosteus- ja lämpötilapitoisuudet tasoittuvat.
  • Puutaso kannattaa käsitellä jo ennen asennusta esim. öljyllä.
  • Älä tee aukkoja lähelle reunaa, jotta taso ei ajan saatossa halkea. Etäisyyttä pitäisi olla vähintään 200-300 mm.
  • Puu on elävä materiaali, jätä pieni elämisrako seinän ja tason väliin
  • Älä ruuvaa tasoa liian kireään kiinni, jotta puu pääsee elämään.
  • Upotettava allas kiinnitetään ennen tason asennusta.
  • Tiivistä allas esim. silikonilla, mutta älä liimaa liesitasoa kiinni.

Laminaattitaso on edullinen työtaso

Edulliset laminaattitasot tarjoavat kestävän ja laadukkaan vaihtoehdon keittiöön.

Laminaattipinta sietää niin naarmutusta kuin kemikaalejakin. Se ei pelästy viiniä, öljyä eikä kuumia juomiakaan. Kova pinta on helppo pitää puhtaana. Materiaali koostuu ohuesta muovilaminaatista, joka on kiinnitetty lastulevyyn.

Laminaatteja on saatavissa erivärisinä ja eri tavoin kuvioituina, joten vaihtoehdoista löytyy varmasti kaapinovien kanssa yhteensopiva sävy.

Laminaattitason ominaisuudet, hyvät ja huonot puolet

* Paksuun yleensä 30-40 mm, saatava 10-50 mm.
* Reunamuotoja esim. viistetty, suora ja kaareva

Plussat
+ Värivalikoima on todella laaja
+ Reuna voi olla eri väriä kuin itse taso
+ Helppo pitää puhtaana
+ Hinta

Miinukset
- Kosteudensietokyky
- Naarmuja ja koloja ei voi paikata
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Info

Info

Työtason asennus - Laminaattitaso

  • Laminaatti on todella herkkä kosteudelle. Suojaa huolella esim. liimamassalla, silikonilla tai venelakalla kaikki leikkuupinnat. Huomio suoja-aineen lämmönsietokyky liesitasoaukon suojauksessa.
  • Älä liimaa liesitasoa kiinni.
  • Upotettava allas kiinnitetään yleensä ennen tason asennusta.
  • Suojaa tason alapinta astianpesukoneen kohdalta. Astianpesukoneen mukana tulee usein suojalevy.
  • Kiinnitä taso kunnolla paikoilleen kaapistojen sidelistoihin ja seinään.
Info

Info

Muista!

  • Työtaso mitoitetaan hieman pöytäkaappeja suuremmaksi, jolloin tason reunat suojaavat ovia ja runkoja.
  • Valitse oikea silikoni oikealle materiaalille. Kaikki materiaalit eivät kestä etikkaa.
Talo
materiaali
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20099_18524.jpg
Monitoiminen oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.
20149_40959.jpg
Uusi kotisi vesiputket hyvissä ajoin
Asiayhteydestä riippuen putkiremontti tarkoittaa joko pelkkien käyttövesiputkistojen vaihtamista rakenteita avaamatta, koko talotekniikan uusimista tai jotain siltä väliltä. Onnistunut putkiremontti vaatii suunnitelmallisuutta sekä riittävän aikaisen varautumisen: remontin aloittamisessa kannattaa olla mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Täysi varmuus tulevan remontin laajuudesta saadaan vasta, kun rakenteet päästään avaamaan ja tarkistamaan tilanne.
20182_51807.jpg
Kompostointi on arjen ekoteko
Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.
20128_32025.jpg
VTT kehitti pientalojen energiaremonttipalvelumalleja
Kokonaispalvelumalli helpottaa omakotitalojen energiaremonttejaSuomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joista 75 % on rakennettu ennen vuotta 1990. Jos kaikki nämä talot korjattaisiin vastaamaan energiatehokkuudeltaan uutta pientaloa, lämmitysenergiaa säästettäisiin VTT:n mukaan valtakunnallisesti 11,8 terawattituntia (TWh).Säästöpotentiaalista 4,3 TWh olisi mahdollista saavuttaa sähkölämmitteisissä pientaloissa. Se vastaa suuruusluokaltaan neljän keskikokoisen kivihiilivoimalan vuotuista sähköntuotantoa.
201910_60795.jpg
Jätevesiprojekti nopeasti ammattilaisten avustuksella
Kymmeniä tuhansia suomalaisia kiinteistöjä koskeva jätevesilain määräaika 31.10.2019 päättyi ja ammattitaitoisia jätevesisuunnittelijoita on Suomessa vain kourallinen.Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, ja mistä löytää ammattilaisen, johon voi oikeasti luottaa?Jätevesisuunnittelu alkaa suunnittelijan tekemällä tonttikäynnillä. Samalla keskustellaan yhdessä toiveista ja tarpeista, joita suunnittelun ja valittavan jätevesijärjestelmän tulee ratkaista.Kohdekäynnin jälkeen suunnittelija tekee suunnitelman sekä laatii asiakkaan puolesta lupahakemukset kunnalle. Rakennettaessa täysin uutta vakituista tai kesäasuntoa vaaditaan rakennusluvan liitteeksi jätevesisuunnitelma. Vanhaa kohdetta kunnostettaessa jätevesisuunnitelma tulee toimittaa kunnan lupaviranomaiselle toimenpidelupahakemuksen liitteenä. Projektissa kannattaa huomioida lupahakemusten käsittelyn vaatima aika, joka vaihtelee kunnittain muutamasta viikosta jopa puoleen vuoteen.Suunnitelman sisältämän materiaaliluettelon avulla voi pyytää tarjouksen valitusta jätevesijärjestelmästä ja asennuksesta.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton