• Etusivu
  • Talo

Puutaso vai laminaattitaso? Mikä työtasoksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20139_36418.jpg

Petra-keittiöiden lämminhenkinen puutaso tuo kodikkuutta keittiöön.

Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.

Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.

Työtasoksi lämmin ja kodikas puutaso

Puutaso tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten huoleton käyttäjä tekee siihen helposti jälkiä. Puutason voi kuitenkin hioa ja tasoittaa. Kun pinnan vielä hiomisen jälkeen käsittelee öljyllä, on työtaso taas kuin uusi.

Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla.

Öljykäsittely silloin tällöin kuitenkin pidentää puutason käyttöikää ja saa pinnan vanhenemaan kauniisti. Öljy suojaa työtasoa kolhuilta, tahroilta ja halkeamilta sekä estää vettä imeytymästä työtasoon ja pilaamasta puuta.

Puutason alapinta on eristettävä vedenpitäväksi, jos sen alle sijoitetaan astian- tai pyykinpesukone. Koneiden ympärille pitäisi myös jättää ainakin 25 mm ilmakiertotilaa. Umpipuu on elävää materiaalia, jonka laajenemiselle ja kutistumiselle on jätettävä myös tilaa. Ekologisesti puu on hyvä valinta.

Puutason ominaisuuksia, hyvät ja huonot puolet

* Paksuus yleensä 30-40 mm
* Reuna yleensä hieman viistetty tai pyöristetty

Plussat
+ Epäsiistiksi päässyt pinta on hiottavissa uudelleen
+ Vahaus tai öljyäminen on helppoa huoltoa
+ Ekologinen vaihtoehto
+ Aukot sahattavissa työmaalla
+ Hinta

Miinukset
- Huolimattomalla käytöllä helposti haavoittuva
- Suppea värivalikoima
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Info

Info

Työtason asennus - Puutaso

  • Puutasoa olisi hyvä säilyttää asennustiloissa ennen asennusta vähintään 12 tuntia, jotta kosteus- ja lämpötilapitoisuudet tasoittuvat.
  • Puutaso kannattaa käsitellä jo ennen asennusta esim. öljyllä.
  • Älä tee aukkoja lähelle reunaa, jotta taso ei ajan saatossa halkea. Etäisyyttä pitäisi olla vähintään 200-300 mm.
  • Puu on elävä materiaali, jätä pieni elämisrako seinän ja tason väliin
  • Älä ruuvaa tasoa liian kireään kiinni, jotta puu pääsee elämään.
  • Upotettava allas kiinnitetään ennen tason asennusta.
  • Tiivistä allas esim. silikonilla, mutta älä liimaa liesitasoa kiinni.

Laminaattitaso on edullinen työtaso

Edulliset laminaattitasot tarjoavat kestävän ja laadukkaan vaihtoehdon keittiöön.

Laminaattipinta sietää niin naarmutusta kuin kemikaalejakin. Se ei pelästy viiniä, öljyä eikä kuumia juomiakaan. Kova pinta on helppo pitää puhtaana. Materiaali koostuu ohuesta muovilaminaatista, joka on kiinnitetty lastulevyyn.

Laminaatteja on saatavissa erivärisinä ja eri tavoin kuvioituina, joten vaihtoehdoista löytyy varmasti kaapinovien kanssa yhteensopiva sävy.

Laminaattitason ominaisuudet, hyvät ja huonot puolet

* Paksuun yleensä 30-40 mm, saatava 10-50 mm.
* Reunamuotoja esim. viistetty, suora ja kaareva

Plussat
+ Värivalikoima on todella laaja
+ Reuna voi olla eri väriä kuin itse taso
+ Helppo pitää puhtaana
+ Hinta

Miinukset
- Kosteudensietokyky
- Naarmuja ja koloja ei voi paikata
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Info

Info

Työtason asennus - Laminaattitaso

  • Laminaatti on todella herkkä kosteudelle. Suojaa huolella esim. liimamassalla, silikonilla tai venelakalla kaikki leikkuupinnat. Huomio suoja-aineen lämmönsietokyky liesitasoaukon suojauksessa.
  • Älä liimaa liesitasoa kiinni.
  • Upotettava allas kiinnitetään yleensä ennen tason asennusta.
  • Suojaa tason alapinta astianpesukoneen kohdalta. Astianpesukoneen mukana tulee usein suojalevy.
  • Kiinnitä taso kunnolla paikoilleen kaapistojen sidelistoihin ja seinään.
Info

Info

Muista!

  • Työtaso mitoitetaan hieman pöytäkaappeja suuremmaksi, jolloin tason reunat suojaavat ovia ja runkoja.
  • Valitse oikea silikoni oikealle materiaalille. Kaikki materiaalit eivät kestä etikkaa.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201811_55489.jpg
Puhtaampi sisäilma uudella älykkäällä keskuspölynimurilla
Allawayn keskuspölynimurilla siivoaminen on helpompaa ja lopputulos puhtaampi. Keskuspölynimuri suodattaa pölyä sisältävän ilman pois asutuista tiloista ja jättää jälkeensä todella puhtaan sisäilman. Ero perinteiseen ja robotti-imuriin on huomattava. Perinteinen imuri ja robotti-imuri puhaltavat poistoilman takaisin sisäilmaan, jolloin ulospuhallusilma nostattaa eri pinnoilla olevan pölyn ilmaan ja huone on mahdoton imuroida täysin puhtaaksi.Tutkimuksen mukaan sisäilman huono laatu on yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Jokaisessa hengitetyssä ilmalitrassa on miljoonia terveydelle tutkitusti haitallisia pienhiukkasia, jotka tunkeutuvat syvälle keuhkoihin. Paras tapa siivoukseen on keskuspölynimuri, jolloin imurin allergisoivia pienhiukkasia sisältävä poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista.Perinteinen imuri puhaltaa hienojakoisen mikropölyn takaisin huoneilmaan. Perinteisen imurin jäljiltä huoneilmaan jäävä mikropöly aiheuttaa tunkkaisen hajun huoneilmaan. Pölystä vain pieni osa sijaitsee lattiapinnoilla, jonka tavallinen perässä vedettävä imuri nostaa ulospuhallusilmallaan ilmaan. Tämä ilmaan nouseva pöly laskeutuu myöhemmin jälleen takaisin pinnoille. Keskuspölynimurilla imuroitaessa poistoilma puhalletaan ulos ja tuloksena on monin verroin raikkaampi sisäilma.
Perhe viettää aikaa olohuoneessa
Puzer - keskuspölynimuri ja pölytön ympäristö ovat tärkeä osa perheen hyvinvointia
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Mutta perinteinen pölynimuri ei riitä tekemään kodista kunnolla puhdasta - poistoilmassa oleva hienon hieno pöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan. Puzer - keskuspölynimuri on tehokkaampi. Puzer poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on sitä paitsi hiljainen ja helppo käyttää.Puzer-keskuspölynimuri vie poistoilman ulos.Tosiasia on, että tavallisen pölynimurin pölysuodatinta ei kerta kaikkiaan voi tehdä niin tiiviiksi että se keräisi myös pienet mikrohiukkaset huoneilmasta. Miksi mikrohiukkaset sitten pitäisi poistaa imuroimalla. Pölyallergikot tietävät vastauksen
kattokeskus
Vältä lämpöhävikki - Kattoremontti voi pienentää tuntuvasti energialaskua
Kun vesikatto uusitaan, tehdään samalla tärkeät tarkistukset eristeisiin ja vesikattorakenteen tuuletuksiin. Kattoremontin jälkeen lämpö pysyy sisällä ja kosteus sekä kylmyys ulkona. Energialasku voi pienentyä jopa neljänneksen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Omakotitalon Tontin Hankinta
Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?
30_P_20754.jpg
Lapsille puuhaa asuntomessuilla
Rakennus- ja kiinteistöpalvelujen vetovoima ry tarjoaa lapsille mielenkiintoista tekemistä Vaasan asuntomessuilla 11.7. – 10.8. Pikkutaitajatalossa lapset voivat itse kokeilla oikeaa kaivuria, maalata, muurata mosaiikkia, suunnitella tulevaisuuden messutaloa, harjoitella talonrakentamista messutalon pienoismallilla tai vaikka kisailla ikkunanpesussa.Nuoret messukävijät pääsevät itse kokeilemaan samoja töitä, joita messutalojen ja koko messualueen suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito vaativat. Toimintapisteitä on useita, joista lapset voivat valita itseään kiinnostavimmat – tai kokeilla vaikka kaikkia.Lapsia ja nuoria kiinnostaa käsillä tekeminen, johon messuvierailun aikana tarjotaan mahdollisuus oikeiden tehtävien ja materiaalien parissa asiantuntijoiden ohjauksessa. Myöskään aikuisia ei olla unohdettu: pisteet on suunniteltu siten, että perheen kanssa yhdessä tekeminen on luontevaa. Rakentamisesta kiinnostuneille vanhemmille Pikkutaitajassa on lisäksi jaossa pientalojen suunnittelu- sekä asiantuntijatietoa rakentamisen eri vaiheista. Rakennuslehti jakaa Pikkutaitajan yhteydessä ilmaisen messunumeron kaikille messukävijöille.Pikkutaitajaan tullessa kävijä saa itselleen passin, johon hän kerää merkintöjä kokeilemalla erilaisia tehtäviä esimerkiksi arkkitehti- tai maalariopiskelijan opastamana. Ohjaajina Pikkutaitajassa toimii alan nuoria ammattilaisia sekä alalle opiskelevia ammattikoulusta yliopistoon.
202011_67457.jpg
Oikeanlaiset suojaimet takaavat turvallisen työskentelyn
Asianmukaiset suojaimet ovat pakollisia rakennustyömaalla, mutta tärkeitä myös kotona tehtävissä remonteissa ja huoltotöissä. Suojaimet suojaavat työntekijää ja takaavat turvallisen työskentelyn. Tärkeää on käyttää tyyppihyväksyttyjä ja standardit täyttäviä suojaimia. IKH:n valikoimasta löydät oikeanlaiset suojaimet jokaiseen työtehtävään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton