• Etusivu
  • Rakentaminen

Vinkkejä talopaketin valintaan - halpa saattaa tulla kalliimmaksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.03.2020
20203_63331.jpg

Tony Hällfors rakentaa perheineen Nummelaan uutta kotia, jonka on tarkoitus olla valmis kesäkuussa 2020.

Jo toista omakotitaloaan rakentava nelikymppinen Tony Hällfors tietää, mihin asioihin rakennushankkeessa pitää kiinnittää huomiota ja osaa arvostaa projektin joutuisuutta sekä joustavuutta. Nyt rakenteilla olevan talon kohdalla Hällfors vaimoineen päätyi muuttovalmiiseen pakettiratkaisuun. Talopaketin valinnassa pariskuntaa auttoi alkuun eri talotehtaiden toimitussisältöjen ja hintojen vertailuun tarkoitettu palvelu, Talovertailu.fi.

Kymmenen vuotta sitten ensimmäisen talon kohdalla Hällfors oli valinnut rakentaa talon runkovalmiina.
- Teimme silloin rakennusmestarikaverin kanssa talot viereisille tonteille melkein alusta saakka itse. Säästimme toki hyvän summan, mutta vastavuoroisesti minulla meni rakentaessa kaikki illat sekä viikonloput melkein kahden vuoden ajan ja lisäksi selkä leikkauskuntoon. Kotona oli pieni lapsi, joten myös hänen ensiaskeleensa jäivät näkemättä, koska vietin kaiken vapaa-ajan raksalla, Hällfors muistelee.

Samaan ruljanssiin Hällfors ei enää halunnut lähteä, joten Nummelaan nousee nyt tehtaalta tullut muuttovalmis talopaketti. Kolmen lapsen isä on tällä kertaa enemmän kotona. Suurin osa hommista hoituu talotehtaan kautta ja osan taas pariskunta hoitaa itse.
-Talopakettien hinnat ovat jo tulleet sen verran alaspäin, että itse tekemällä säästö olisi ollut verrattaen pieni. Eikä missään nimessä sen arvoinen, että olisin joutunut olemaan taas paljon poissa lasten elämästä, Tony sanoo.
- Kun en ole rakennusalan ammattilainen, olisin joka tapauksessa joutunut palkkaamaan henkilöitä tekemään ja ollut itse apumiehenä.

Kaiken kaikkiaan Hällforsin perheen uuden kodin rakennukseen kuluu aikaa noin 10 kuukautta.
https://www.talovertailu.fi/

Kaiken kaikkiaan Hällforsin perheen uuden kodin rakennukseen kuluu aikaa noin 10 kuukautta.

Vertaa toimitussisältöjä suhteessa hintaan

Talomallin valinnassa Hällfors nostaa toimitussisällön ja hinnan tärkeimmiksi tekijöiksi. Moni lähtee kuitenkin kartoittamaan unelmiensa taloa ulkonäkö edellä. Se ei Hällforsin perheen kohdalla ollut ratkaisevassa roolissa.
- Talomalleja voidaan muuntaa ja muokata sekä ulkoa että sisältä melkeinpä rajattomasti. Katot, seinät, ikkunat, ovet - kaikkea voidaan hienosäätää. Toki jostain on lähdettävä liikkeelle ja siksi olisi hyvä löytää mahdollisimman lähelle sellainen malli, jota on ajatellut. Näin myös mallin muokkaustarve jää vähemmälle, Tony tietää ja jatkaa, että avaimet käteen -talopaketti on puhdasta fiktiota. Käytäntö on monesti jotain muuta.

Avaimet käteen, muuttovalmis, talovalmis, runkovalmis, vesikattovalmis, elementtipaketti, materiaalipaketti... Toimituslaajuuksia koskeva termistö on monimuotoista ja niin on myös talotehtaiden toimitussisällöt.
- Toimitussisällöissä voi olla tehtaiden välillä suuriakin eroja. Toisen tehtaan muuttovalmiin talopaketin sisältö voi olla huomattavasti laajempi kuin toisen, eikä hinnassa välttämättä ole juurikaan eroa. Toimitussisältöjen vertailussa Talovertailu.fi on palvelu paikallaan.

Hällfors tähdentää myös vastaavan mestarin roolia rakennusprojektin onnistumisessa. Toimitussisältöjen vertailussa vastaavan mestarin apu on korvaamaton.

- Vastaava mestari pystyy kertomaan, mitä toimitussisällöistä puuttuu ja paljonko niiden teettäminen ulkopuolisella maksaa. Nimellisesti samansisältöisistä toimituslaajuuksista voi toisen tehtaan paketista puuttua jotain sellaista, jonka kustannus on merkittävä, kun taas toisen tehtaan paketista se löytyy ja talon hinta on vain vähän korkeampi.

Oman talovalinnan kohdalla Hällforsit valitsivat paketin, jossa oli laajin toimitussisältö, hinnan ja sisällön määrän suhde kohdallaan.
- Jos olisimme tuijottaneet vain pelkkää hintaa, halvemmat olisivat loppupeleissä tulleet kalliimmiksi.

Ennen talopaketin lopullista valintaa Hällforsit kävivät tapaamassa myös useampia eri tehtaiden talomyyjiä. Oman kodin rakentaminen on rahallisesti elämän isoimpia hankintoja, joten talomyyjän tietotaidolla on merkitystä.
- Kysele paljon, kerro omista ajatuksistasi ja ideoistasi. Hätäisiä päätöksiä ei tarvitse tehdä ja kaikista valinnoista kannattaa keskustella vastaavan mestarin kanssa ennen kauppojen tekoa, Tony vinkkaa.

Ensiksi mietimme, minkä kokoisen talon haluamme - ei liian isoa tai liian pientä. Hakukriteereinä käytimme yksikerroksista taloa, jossa on maksimissaan 150 neliötä. Aloimme selata palvelun rajaamia vaihtoehtoja ja katsoimme, mitkä talomalleista olivat ulkoisesti lähellä meidän suunnitelmia. Emme vielä alkuvaiheessa tienneet, että talomalleja pystyy muokkaamaan käytännössä erittäin joustavasti myös ulkoa. Valitsimme muutaman sopivimman ja vastaavan mestarin avustuksella vertailimme helppokäyttöisen palvelun näyttämiä toimitussisältöjä keskenään. Toimitussisällön ja hinnan suhteesta tuli meidän kohdalla ratkaisevin tekijä talotoimittajan ja talomallin valinnassa.

Katso, millaiset toimitussisällöt eri talomalleissa on

Kokeile palvelua

Ohje

Ohje

Näin perhe Hällfors käytti apunaan Talovertalu.fi-sivustoa

Ensiksi mietimme, minkä kokoisen talon haluamme - ei liian isoa tai liian pientä. Hakukriteereinä käytimme yksikerroksista taloa, jossa on maksimissaan 150 neliötä. Aloimme selata palvelun rajaamia vaihtoehtoja ja katsoimme, mitkä talomalleista olivat ulkoisesti lähellä meidän suunnitelmia. Emme vielä alkuvaiheessa tienneet, että talomalleja pystyy muokkaamaan käytännössä erittäin joustavasti myös ulkoa. Valitsimme muutaman sopivimman ja vastaavan mestarin avustuksella vertailimme helppokäyttöisen palvelun näyttämiä toimitussisältöjä keskenään. Toimitussisällön ja hinnan suhteesta tuli meidän kohdalla ratkaisevin tekijä talotoimittajan ja talomallin valinnassa.

Katso, millaiset toimitussisällöt eri talomalleissa on

Tontti määrittää budjetin ja talomallin

Hällfors muistuttaa, että ihan ensimmäisenä, kun alkaa miettiä oman talon rakentamista, tulee etsiä mieleinen tontti ja selvittää minkälaiset rakennusmääräykset kyseisellä tontilla on eli millaisen talon (ulkonäkö, koko, muoto) siihen saa tehdä tai minkälainen talo siihen pitää tehdä.
- Talopaketeissa on hyvin paljon muokkausmahdollisuuksia, joten sen valinnalla ei ensivaiheessa ole merkitystä, mutta tonteissa sen sijaan saattaa alueesta riippuen olla paljonkin rajoituksia. Jos ensimmäiseksi suunnittelet unelmiesi talon ja lähdet vasta sen jälkeen etsimään siihen tonttia, voi tehtävästä tulla haastavaa.

Tontti vaikuttaa myös pitkälti budjettiin. Esimerkiksi tontin pohjatyöt voivat tuoda huomattaviakin kustannuksia, mikäli pitää paaluttaa tai löytyy kalliota, joka on räjäytettävä. Hällforsit löysivät täydellisen tontin ja teettivät tontille pohjatutkimuksen, jonka perusteella saivat tietää, ettei tontti vaatinut paalutusta. Samalla he saivat tietää millaista maata tontilla on, kuinka paljon sitä pitää vaihtaa ja paljonko maatyöt tulevat maksamaan. Tämän jälkeen he pystyivat laskemaan, kuinka paljon talo saa kustantaa ja valitsivat mieleisensä talomallin.

Katon osalta Hällforsit joutuivat tekemään kompromissin, sillä rakennustarkastaja näytti ensin vihreää valoa pariskunnan valitsemalle talomallille.
- Rakennuslupaa ei kuitenkaan kuulunut. Puhelinsoitto perään kertoi, että lupa oli hylätty, koska talomallissa oli sittenkin kaavamääräyksiin sopimaton katto. Sen lisäksi, että aikaa kului hukkaan, tuli uusien piirustusten hankkimisesta myös jonkin verran lisäkustannuksia.

Info

Info

Tony Hällfors:

Mitä pitää ottaa rakennusprojektissa huomioon, jotta välttyisi sudenkuopilta?

  • Valitse vastaavaksi mestariksi talotehtaiden ulkopuolinen henkilö, joka on kiinnostunut, aktiivinen ja jolla on aikaa perehtyä projektiin. Ammattilainen näkee asiat paremmin, pystyy kertomaan, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä sekä tunnistaa puutteet talopakettien toimitussisällöissä ja tietää paljonko puuttuvien asioiden toteuttaminen suunnilleen maksaa.
  • Katso, että toimitussisältö ja hinta on järkevässä suhteessa. Muista, että avaimet käteen ei ole avaimet käteen, vaikka saisitkin, samaan tapaan kuin itse, postissa avaimet uuteen taloon ennen kuin kaivuri on edes käynyt tontilla.
  • Käy ehdottomasti tapaamassa muutamia eri talotehtaiden myyjiä, kysele ja kerro ideoistasi. Anna arvoa ammattitaidolle. Varmista, että saat yksityiskohtaista tietoa.
  • Pyydä kirjallinen vahvistus, mitä tahansa talomyyjän, urakoitsijan tai muun rakennusprojektiin osallistuvan kanssa sovitaan tai puhutaan. Muista myös pyytää myyjää merkkaamaan selkeästi ja ymmärrettävästi kaikki toimitussisältöön valitut/muutetut kohdat. Varmista myös, että valitut kohdat, esimerkiksi ikkunamallit, ovat suunnitelmasi mukaiset.
  • Tarkistuta kaikki talomyyjän kanssa sovitut asiat vastaavalla mestarilla ennen kuin lyöt kaupat lukkoon. Tarkistuta myös ikkunoiden koot ja sijainnit, huonekorkeudet ja myös yksinkertaiset materiaalivalinnat, kuten esimerkiksi lattiamateriaalit.

Hällforsien rakennusprojekti alkaa kääntyä loppusuoralle. Talon on suunniteltu olevan valmis kesäkuun alkupuolella. Kaikki työvaiheet huomioiden, myös lausunnot, luvat ja muut paperityöt, projektiin tulee kulumaan aikaa kokonaisuudessaan noin kymmenen kuukautta.

Talomalli, joka Talovertailu.fi:n avustuksella valikoitiin, on tosin kokenut matkan varrella huomattavia muutoksia, mikä on selkeä osoitus siitä, miten hyvin talopaketit joustavat.

- Pienestä pohjapiirustuksesta on vaikea hahmottaa, miltä talo näyttää. Kokemus edellisen taloni osalta auttoi kuitenkin siirtämään seiniä siten, että neliöt tulevat käyttöön sinne, missä niitä eniten tarvitaan. On toki määrättyjä vaiheita, joiden jälkeen ei enää pysty isompia muutoksia tekemään, mutta suhteellisen pitkään on mahdollista urakoitsijan kanssa sopia pienemmistä linjoista.

Haaveissa oman talon rakennus?

Kuvat Tony Hällforsin arkistoista.

Rakentaminen
talovertailu.fi
talopaketit
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78663.jpg
Unelmakodista totta - valitse oikea kumppani elämäsi tärkeimmälle kotimatkalle
Oletko sinäkin jo siinä pisteessä talohaaveidesi kanssa, että kuva unelmakodista loistaa jo kirkkaana mielessä ja on aika käydä läpi erilaisia talopakettivaihtoehtoja? Talotehtaita ja mieluisia talomalleja löytyy lukematon määrä. Nyt olisi aika löytää omia tarpeita ja unelmia vastaava talo, jota voi täydestä sydämestä kutsua kodiksi. Kastelli on ollut ylivoimaisesti ostetuin talomerkki Suomessa, pitäen kärkisijaa valtakunnallisissa rakentajatutkimuksissa, jo vuodesta 1994. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun.
202210_79794.jpg
Tutkimuksetkin sen todistavat - hirsitalossa on terveellistä asua
Lukuisat tutkimustulokset puoltavat asukkaiden omakohtaisia havaintoja hirsikodin viihtyisyydestä ja positiivisista terveysvaikutuksista. Honkarakenne selvitti alan tutkijoilta ja asiantuntijoilta, mihin kokemukset virallisesti perustuvat. Tutustu nyt myös Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon, jossa on vahva hyvinvoinnin teema.
3434_152675362_202056141712.jpg
Tämän vuoksi muuttovalmis hirsikoti on luonnollinen valinta
Hirsi on ollut vuosisatojen ajan tärkeä rakennusmateriaali kaikessa rakentamisessa, mutta nyt 2020-luvulla siitä on nousemassa alati kasvava rakennustrendi. Yhä useampi talonrakentaja toivoo kotinsa muodostuvan hirrestä, jolloin oma koti on varmasti ja vankasti luonnonmukainen ratkaisu. Kastelli lanseerasikin toukokuussa 2020 hirsitalomalliston, Hirsi-Kastellin, joka on mahdollista saada muuttovalmiina ratkaisuna.
20209_66807.jpg
Kaupunkimaisemaan sopiva hirsitalomallisto
Kastelli on ollut yli 25 vuotta Suomen ostetuin talomerkki. Jokaisella on oma talounelmansa, jonka toivoo täyttävänsä jossakin vaiheessa elämää ja Kastellin laajasta talomallistosta löytyy varmasti jokaiselle se tärkein ja kaunein - unelmakoti.
20225_78397.jpg
Hurmaava vastarakennettu Aisti-hirsikoti ihastuttaa tänä vuonna Naantalin Asuntomessuilla
Kesän 2022 asuntomessut järjestetään Naantalin upealla Luonnonmaan saarella, aivan Muumien naapurissa. Kastellin näyttäviin koteihin pääset tutustumaan kohteissa 7 ja 11. Kohteessa 11 on saaristomaiseman inspiroima Kastelli Kultaranta 123/142 -talomalli ja kohteessa 7 on tässä artikkelissa esiteltävä Aisti 135/150 -talomalli. Aisti 135/150 syntyi Hirsi-Kastellin Aisti-talomallista ja asukkaiden yksilöllisten toiveiden yhdistelmästä.
20194_57641.jpg
Talomallit tarjoavat vuosi vuodelta jotakin uutta
Kastelli on ollut jo vuosien ajan Suomen suosituin, arvostetuin ja ostetuin talomerkki. Menestyksen takana on jokaiselle asiakkaalle soveltuva toimituslaajuus, talomalliston muokattavuus asiakkaiden tarpeiden mukaan ja jatkuvasti kehittyvä laaja talomallisto. Kastellilla on markkinoiden laajin talomallisto, joka on helposti muokattavissa omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Haluaisitko sinäkin liittyä tuhansien tyytyväisten Kastelli-talon omistajien joukkoon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton