• Etusivu
  • Talo

Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Julkaistu 06.10.2020Päivitetty 07.02.2024
202010_66924.jpg

Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.

Langaton ohjaus helpottaa valaistuksen käyttöpaikkojen sijoittelussa

Puurunkoisissa taloissa, erityisesti hirsitaloissa ja CLT-taloissa rungon poraukset sähkövedoille mietitään tarkasti, ja sähköjohtojen lisäykset jälkikäteen ovat haastavampia. Uudessa talossa työtä ja materiaaleja säästyy, kun valaistuksen ohjaus tehdään langattomaksi. Langattomat ohjaimet voidaan sijoittaa juuri haluttuihin paikkoihin, ja ne käyvät monen tyyppisille ledeille, kuten spoteille, paneeleille, plafondeille ja led-nauhoille.

Arkkitehti SAFA, Juhani Harju, on aktiivisesti mukana puurakentamisen kehittämisessä TILAGroupin neuvonantajana, ja hän pitää langattoman ohjauksen etuna materiaalitehokkuutta. Hän näkee langattomuuden tuovan rakentamiseen myös tuotantoteknisiä hyötyjä:

Langaton valaistuksenohjaus puurunkoisissa taloissa on suositeltavaa, sillä tuotteet itsessään ovat laadukkaita ja RF-tekniikassa on selkeästi jatkuvuutta. Langattomalla ohjauksella saavutetaan eri laskelmien mukaan noin 50 % materiaalisäästöt, kun sähkövetoja tarvitaan vähemmän. Ohjaimiin kuluu myös vähemmän materiaaleja, ja niiden sijoittelu on vapaata.
SAFA-arkkitehti, Juhani Harju

Valaistuksen langaton ohjaus käytännössä – useita toimivia vaihtoehtoja

Langattomuus tarkoittaa sitä, että ohjaussignaali valaisimien RF-muuntajan ja säätimen välillä liikkuu radiotaajuudella, eli langattomasti. Valaisimien RF-muuntajan ominaisuutena on langattoman yhteyden luominen ohjaimiin, eli se sisältää itsessään vastaanottimen. Säädin eli ohjain saa virtansa nappiparistosta, ja se voi olla ulkomuodoltaan seinäkytkimen näköinen tai kaukosäädin. Pariston käyttöikä on useita vuosia, ja se on helposti vaihdettavissa.

Langattoman ohjauksen voi toteuttaa myös niin, että yhdistetään langallisia ja langattomia painikkeita. Tällöin langallisen himmentimen ominaisuutena on langattoman yhteyden muodostaminen. Valaisimen tai valaisinryhmän himmennettävä, tyypillisesti Triac-muuntaja on kytketty tällaiseen langalliseen himmentimeen.
Muuntajien ei tarvitse aina olla langattomassa himmennyksessä RF-muuntajia. Langattoman ohjauksen voi toteuttaa myös ei-himmennettävän muuntajan ensio- tai toisiopuolelle asennettavalla vastaanottimella, joka pariliitetään langattomaan ohjaimeen.

Kuvassa kolmen tyyppisiä langattomia ohjaimia: seinämallinen kaksiosainen himmennin, kaukosäädin neljälle ryhmälle värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Kolmantena langallinen seinähimmennin, josta saa luotua langattoman yhteyden muihin himmentimiin, joilla halutaan säätää langalliseen himmentimeen yhdistettyä valaisinryhmää.

<p data-block-key="jjzoy">Kuva 1. vasemmalla kahden valaistusryhmän langaton himmenninpainike, keskellä neljän valaisinryhmän kaukosäädin, oikealla langallisesti asennettava himmennin, josta langaton yhteys langattomiin himmentimiin.</p>
Kuva 1. vasemmalla kahden valaistusryhmän langaton himmenninpainike, keskellä neljän valaisinryhmän kaukosäädin, oikealla langallisesti asennettava himmennin, josta langaton yhteys langattomiin himmentimiin.

Värilämpötilasäädettävien tai yhden värilämpötilan valaisimien langaton ohjaus

Värilämpötilasäädettävistä led-valaisimista saadaan helposti eri tunnelmiin ja tarpeisiin sopivaa valkoista valoa Kelvin-tasoa säätämällä. Johdot tarvitaan muuntajan ja valaisinten välille, ja ne jäävät välikattoon.

Langaton yhteys luodaan tällöin muuntajan ja säätimen välille. Muuntajaan voidaan yhdistää useampia säätimiä, jolloin esimerkiksi portaikon valaistuksen säätäminen onnistuu helposti säätimistä portaikon ylä- ja alapäästä. Valaisimien muuntajan koko (wattimäärä) valitaan sen mukaan, kuinka suuri valaisimien yhteisteho on.

Värilämpötilan säätimessä oikean puolen painikkeella lämmin valkoinen (warm white, WW) ja kylmän valkoinen (cold white CW) saadaan säädettyä liukuvasti. Seuraavassa kuvassa esimerkkinä valon värisävy kuudessa eri kohdassa skaalalla 2500K-5500K. Säätimessä vasemmalla puolella on kirkkauden säätö sekä päälle/pois säätö.
Langaton himmennys toimii samalla periaatteella myös yhden värilämpötilan valaisimilla. Niissä Kelvinit valitaan tyypillisesti lämpimän 3000K, ja neutraalin 4000K sävyisiksi.

<p data-block-key="wc06e">Kuva 2. Esimerkkinä langattoman ohjauksen osat valon värilämpötilasäädettävän pyöreän led-plafondivalaisimen asennukseen. Langaton yhteys luodaan RF-muuntajan ja säätimen välille.</p>
Kuva 2. Esimerkkinä langattoman ohjauksen osat valon värilämpötilasäädettävän pyöreän led-plafondivalaisimen asennukseen. Langaton yhteys luodaan RF-muuntajan ja säätimen välille.

Seuraavassa kuvassa langattomat painikkeet on asennettu seinäkehykseen kahden värilämpötilasäädettävän ryhmän ohjaukseen. Säätimet ovat ulkomitoiltaan vastaavat kuin Schneider EXXACT-himmentimet, joten sähkökalusteet sopivat yhteen, vaikka osassa käytetään langatonta ohjausta. Langaton säädin toimii paristolla, joten seinään ei tarvita sähkövetoa muuntajalta säätimille.

<p data-block-key="vxr7h">Kuva 3. Langattomat seinäsäätimet voidaan asentaa myös seinäkehykseen. Kuvassa värilämpötilasäädettävien led-paneeli- ja led-nauhavalaisimien säädin. LedStoren valikoimaan kuuluvat vastaavat tuotteet myös yhden valon värisävyn valaisimille.</p>
Kuva 3. Langattomat seinäsäätimet voidaan asentaa myös seinäkehykseen. Kuvassa värilämpötilasäädettävien led-paneeli- ja led-nauhavalaisimien säädin. LedStoren valikoimaan kuuluvat vastaavat tuotteet myös yhden valon värisävyn valaisimille.

Langaton käyttökytkin tai himmennys led-nauhavalaistuksessa

Led-nauhavalaistus on yksi tyypillisistä valaistustavoista, joka on helppo lisätä myös jälkikäteen ja jota voidaan säätää langattomasti. Led-nauhavalaistukseen tarvitaan led-nauhan ja asennuskiskon (alumiiniprofiilin) lisäksi muuntaja, josta led-nauha saa virtansa. Muuntaja kytketään verkkovirtaan, joko valmiina olevaan pistorasiaan, tai sähkömiehen asentamana kiinteänä asennuksena verkkovirtaan.

Käyttäminen ja himmentäminen voidaan hoitaa helpoimmin kosketushimmentimellä, joka asennetaan led-kiskon sisään. Tällöin led-nauha säätyy päälle ja pois sekä himmenee luotettavasti led-kiskosta säätämällä.

<p data-block-key="h9y5a">Kuva 4. Led-nauhalla toteutettu työpöydän valaistus toimii led-kiskon päähän asennetulla himmentimellä. Erillistä kytkintä ei tarvita.</p>
Kuva 4. Led-nauhalla toteutettu työpöydän valaistus toimii led-kiskon päähän asennetulla himmentimellä. Erillistä kytkintä ei tarvita.

LedStoren valaistusta voit ohjata eri järjestelmillä, kuten DALI ja Zigbee

Led-valoissa on suuri määrä vaihtoehtoja kodin ja pihojen valaisuun. Kun otetaan käyttöön kotiautomaatiojärjestelmä, saadaan lukuisia hyötyjä valaistuksen ohjaukseen. LedStoren valaistussuunnittelussa otetaan huomioon se, millaiseen ohjaus- tai automaatiojärjestelmään valaisimet ovat tulossa. Silloin mietitään etukäteen valaisinten käyttötarkoitus ja käyttötapa.

Monipuolisimmat säätömahdollisuudet saadaan automaatiojärjestelmän kanssa yhteensopivilla DALI2 ja Zigbee-protokollien liitäntälaitteilla / muuntajilla. Zigbeelle sopivat langattomat ohjaimet löytyvät myös tarvittaessa LedStoren valikoimasta. Dali2, sekä Zigbee sallivat CCT, RGBW ja RGB+CCT vaihtoehtoja.

DALI2 liitäntälaitteella / muuntajalla asennukset tehdään johdollisena liitäntälaitteista järjestelmän liitäntäporttiin, System Access Pointiin. Asennuksessa on huomioitava väyläkaapelointi eli muuntajille kuljetetaan System Access Pointilta 2-napainen heikkovirtakaapelointi verkkovirran mukana. Useimmiten kaapelina on 5 x 1,5 mm2 MMJ.

Zigbee-vaihtoehdossa valaisimien ohjaus integroidaan Philips HUE sillan kautta automaatiojärjestelmään. HUE-silta keskustelee tässä vaihtoehdossa automaatiojärjestelmän kanssa ja valaisimet ilmestyvät sovellukseen suoraan ohjelmoitavaksi. Muuntajille riittää vain verkkovirta, sillä ohjauskäskyt menevät Zigbee langattoman Mesh verkon kautta.

Voit lukea lisää monipuolisista valaistuksen ohjaustavoista artikkelista "Kodin led-valaisimien himmentäminen eri automaatiojärjestelmissä".

Info

Info

Kysy lisää langattomista led-valaistuksen ohjausmahdollisuuksista LedStoresta! Kaikki artikkelissa mainitut valaisimet löytyvät Lamppukauppa LedStoren showroom-myymälästä, jonka yhteydessä ovat yrityksen palvelut ja varasto. LedStore palvelee kuluttaja- ja ammattilaisasiakkaita paikan päällä ja etänä myös mittatilausled-nauhatoteutuksissa, sekä valaistussuunnittelussa. Käyntiosoite on Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Soita tai meilaa, p. 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi. Löydät LedStoren myös FB:stä ja IG:stä tunnisteella ledstore.fi.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

<p data-block-key="znxpc">Sanna Salmela, LedStore</p>
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Talo
valaistus
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
20232_80789.jpg
Led-valaisimet ovat monipuolisia sisustuselementtejä
Led-valaisimet ovat monipuolisia sisustuselementtejä, joilla voidaan tehokkaasti rytmittää tilan muotoja tai tuoda esiin sisustuksen värejä ja materiaaleja. Valaistuksen suunnittelu on tärkeää onnistuneessa sisustuksessakin, koska sillä tehdään kodin tunnelma ja toiminnallisuus. Kiinteillä led-valaisimilla on paikkansa monissa kodin tiloissa, kuten käytävillä, olohuoneessa tai portaikossa.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20223_77156.jpg
Led-valaistus räystäässä tuo talon parhaat puolet esiin
Kun nostetaan katse kohti kattoa ja räystäitä, niin löydetään hyviä valaistuskohteita. Uuden tai remontoitavan talon ulkovalaistuksessa voidaan käyttää led-kiskoa, eli led-nauhaa ja alumiiniprofiilia, sekä led-spotteja. Esittelyssä kohteen Talo Rautio ulkovalaistus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton