• Etusivu
  • Talo

Puukoulu 11- Puu saunassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.10.2014
201410_41456.jpg

Tummassa saunassa vaaleat haapalauteet tulevat hyvin esille


Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.

Puu ei pelkää vettä


Puun kastuminen ei ole ongelma, kunhan puu pääsee kuivumaan. Siksi muutama rakenteellinen seikka on hyvä huomioida saunan rakenteissa. Eräs tärkeä lähtökohta on se, että puu imee vettä itseensä eniten katkaisupinnoista eli puutavarakappaleen päistä.

Lauteet

Lauteiden kannakerakenteet on hyvä pitää irti lattiasta. Lauteiden kannakkeet asennetaankin tavallisesti seiniin, mutta usein tarvitaan kannakepilari tai pilareita, jotka siirtävät kuorman lattiaan. Pilareiden alapäässä onkin hyvä käyttää säätöjalkaa/ruuvia, joka pitää pilarin alapään irti lattiasta. Seiniin tulevien kannakkeiden taakse on hyvä asentaa pienet korokepalat, jotka mahdollistavat ilman kiertämisen kannakkeen molemmilta puolilta. Istuinosan ja jalkalauteen laudoituksessa on huomioitava ettei laudelaudan pää asetu minkään vaakapinnan päälle, johon vesi voi jäädä makaamaan. Lauteet voi rakentaa myös niin, että ne voidaan nostaa pois paikoiltaan kuivumisen ajaksi.

Panelointi

Seinien ja katon paneloinnissa voi panelointisuunta vaihdella. Paneelit voivat olla pystyssä, vaakasuorassa tai vinossa. Tärkeä on kuitenkin muistaa, että paneelin takana, eli paneelin ja höyrynsulun välissä pitää olla pystysuuntainen tuuletus. Yksinkertaisin ja kenties rakenteellisesti suositeltavin vaihtoehto onkin vaakapanelointi. Vaakapaneloinnissa alusrimoitus asennetaan pystyyn ja tällöin rimoituksen välissä tuuletus toimii vaivattomasti. Vaakapaneloinnin ulkonäkö on rauhallinen ja samalla se pitää löylyhuoneen sopivan matalan näköisenä. Mikäli käytetään pystypanelointia, on tuuletus suunniteltava huolellisesti ja paneelien alapäihin on syytä tehdä tippanokka.

Paneelin suunnanvaihtelulla saa saunaan helposti uutta ilmettä.
Paneelin suunnanvaihtelulla saa saunaan helposti uutta ilmettä.

Suojaetäisyydet

Suojaetäisyydet on myös otettava huomioon. Kiukaan valintaa kannattaa miettiä siis jo ennen löylyhuoneen sisustamista.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto on syytä muistaa. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa sekä käytön aikana että käytön jälkeen. Riittävä ilmanvaihto on puun kuivumisen edellytys.

Tämän saunan lauteet on korvattu siirreltävillä jakkaroilla. Näin saunoja pääsee tarvittaessa kauemmas tasoon upotetusta kiukaasta. Seinissä sekä katossa on käsiteltyä kuusipaneelia.
Tämän saunan lauteet on korvattu siirreltävillä jakkaroilla. Näin saunoja pääsee tarvittaessa kauemmas tasoon upotetusta kiukaasta. Seinissä sekä katossa on käsiteltyä kuusipaneelia.

Vaihtoehtoisia puulajeja


Saunan rakentajalla on tänä päivänä varsin runsaasti vaihtoehtoja valittavanaan. Perinteisesti seiniin ja kattoon on valittu kuusipaneeli ja lauteiksi kotimaisista kuusi tai haapa sekä tuontipuulajeista apassi. Kuusi on mäntyä suositumpi, sillä sen pihkaisuus on huomattavasti mäntypuuta pienempi. Muita vaihtoehtoja ovat mm. leppä ja erilaiset lämpökäsitellyt puulajit, myös mänty myös eripuulajien yhdistäminen on yleistynyt. Nykyisin saunassa käytetäänkin yhä useammin lämpökäsiteltyä puuta. Valinnan perusteena on usein ulkonäkö, mutta lämpökäsitellyn puun kosteuseläminen on myös huomattavasti pienempää kuin tavallisen, käsittelemättömän puun. Lämpökäsitelty puu ei myöskään kaipaa suojakäsittelyä.

Jättituija tuo erilaista ilmettä saunaan. Lauteet on sijoitettu siten, että saunojat ovat kasvotusten. Saunaan johtaa puuritiläpolku.
Jättituija tuo erilaista ilmettä saunaan. Lauteet on sijoitettu siten, että saunojat ovat kasvotusten. Saunaan johtaa puuritiläpolku.
Myös tässä saunassa on käytetty jättiläistuijaa. Lämminsävyisen tuijan parina on mustaksi maalatut seinäpaneelit.
Myös tässä saunassa on käytetty jättiläistuijaa. Lämminsävyisen tuijan parina on mustaksi maalatut seinäpaneelit.

Kannattaa satsata laatuun


Kun valitaan puutuotteita saunan verhoiluun tai laudemateriaaliksi, hinta on usein varsin ratkaiseva tekijä. Kannattaa kuitenkin panostaa laadukkaampiin puutuotteisiin eikä vain miettiä hintaa. Lauteiden rakentamiseen kuluu varsin vähän puutavaraa ja kokonaishinnan ero saattaa olla vain muutama kymmenen euroa. Kun lauteiden kestoikä on kuitenkin n. 20 vuotta tai jopa huomattavasti enemmän, kustannusero menettää merkityksensä. Tärkeintä on, että itse on tyytyväinen lopputulokseen.

Hae ideoita saunojen sisustuksista

Saunan lauteet voivat olla rohkeasti erilaiset, kun tilan pitää muuten pelkistettynä.
Saunan lauteet voivat olla rohkeasti erilaiset, kun tilan pitää muuten pelkistettynä.
Tämä kerrostaloasuntoon sijoitettu sauna on raikas. Saunassa on käytetty fuma-levyä.
Tämä kerrostaloasuntoon sijoitettu sauna on raikas. Saunassa on käytetty fuma-levyä.
Saunan laudemateriaalina on tervaleppä. Seinällä, kuusipaneelin parina oleva moduulipaneeli Katajais tuo saunaan lisää persoonallisuutta.
Saunan laudemateriaalina on tervaleppä. Seinällä, kuusipaneelin parina oleva moduulipaneeli Katajais tuo saunaan lisää persoonallisuutta.
Saunan vaalean harmaa seinäpaneeli on 176 mm leveää struktuuri-paneelia. Lauteet on tehty lämpökäsitellystä haavasta.
Saunan vaalean harmaa seinäpaneeli on 176 mm leveää struktuuri-paneelia. Lauteet on tehty lämpökäsitellystä haavasta.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68197.jpg
Öljylämmittäjän tärkeä muistilista
Öljylämmitys on varmatoiminen ja energiatehokas lämmitysmuoto, etenkin kun huollot ja säädöt ovat säännöllisesti tehty ammattilaisen toimesta. Vanhan öljylämmityksen saneeraus puolestaan takaa luotettavan ja kustannustehokkaan toiminnan vuosiksi eteenpäin. Ottamalla lisäksi käyttöön uusiutuvaa energiaa voi öljyn kulutusta laskea merkittävästi, esimerkiksi asentamalla ilma-vesilämpöpumpun olemassa olevan öljylämmitysjärjestelmän rinnalle.
20137_35669.jpg
Kotiteatterikoulu osa 4: Äänentoisto
Laadukkaassa elokuvatilassa äänentoistolla on suuri merkitys. Aito äänimaailma tekee elokuvan katselukokemuksesta ainutlaatuisen ja todentuntuisen. On siis erityisen tärkeää panostaa kotiteatterin äänitekniikkaan ja toteuttaa se tilaan parhaiten soveltuvilla sekä omaa korvaa miellyttävillä kaiuttimilla.
Mies katkaisee parrua metsän reunalla jiirisahalla, joka on nostettu työpukin päälle
Metabon jiirisahatestin tuloksia: Jiirisahaa testattiin unelmien puumajan rakentamisessa
Kun Olli-Pekka Trygg perheineen päättää palata juurilleen ja herättää henkiin vaimon lapsuuden kodin, nähtiin oiva mahdollisuus testailla Metabon jiirisahaa. Remontti oli edessä, ja niin oli myös lukuisia puutyöprojekteja – täydellinen näyttämö Metabo KGS 254 M jiirisahan testaukselle.
20183_52196.jpg
Täydellistä mielenrauhaa - olet sitten kotona tai et
Ovatko lapset lähteneet ajoissa kouluun,sulkeneet oven ja kytkeneet hälytysjärjestelmän päälle?Onko kodin kuorisuojaus yöksi päällä ja palovaroitin toiminnassa?Kodin turvallisuuteen panostetaan tänä päivänä yhä enemmän. Ihmiset haluavat suojata kotinsa, perheensä ja omaisuutensa. Yale vastaa modernin elämänmenon vaatimaan kysyntään Smart Living -konseptilla, joka auttaa suojelemaan, valvomaan ja hallitsemaan kodin turvallisuutta missä ja milloin vain älypuhelimen tai tabletin kautta.Yale Smart Living -turvajärjestelmä sisältää valikoiman langattomasti toisiinsa liitettäviä kodin turvalaitteita, kuten älylukkoja, digitaalisia ovisilmiä, hälyttimiä, tunnistimia sekä kameroita. Käyttäjäystävällinen turvajärjestelmä turvaa kotisi ja lähimmäisesi joka tilanteessa sekä tuo joustavuutta ja sujuvuutta arkeen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessut Vantaalla 2015
Osuuskunta Suomen Asuntomessut on päättänyt järjestää vuoden 2015 Asuntomessut yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Marja-Vantaalle nouseva tiivis pientaloalue on osa laajaa kaupunkirakentamisen hanketta Kivistön keskustan tuntumassa, tulevan Kehäradan varrella.Marja-Vantaa on pääkaupunkiseudun merkittävin uusi asuin- ja työpaikka-alue. Se tulee tarjoamaan kodin 30 000 asukkaalle ja edellytykset 25 000 uudelle työpaikalle. Tulevan asuntomessualueen ympäristössä asuu lähes viidennes suomalaisista, sillä 20 kilometrin säteellä Marja-Vantaasta asuu yli miljoona asukasta.– Marja-Vantaan alueella järjestettävät Asuntomessut on hieno mahdollisuus esitellä pientaloasumista urbaanissa ympäristössä, kommentoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.– Vantaalle Asuntomessujen järjestäminen on mahdollisuus saada matkailullista ja elinkeinopoliittista nostetta sekä kehittää asumista ja vauhdittaa Marja-Vantaan alueen toteuttamista, miettii Marja-Vantaan projektijohtaja Reijo Sandberg.Ekologisuutta ja innovatiivisia ratkaisujaVuonna 2014 liikenteelle avautuva Kehärata luo hyvät edellytykset joukkoliikenteeseen tukeutuvaan ja kevyttä liikennettä suosivaan asumiseen Marja-Vantaalla. Alueesta suunnitellaan myös pyöräilykaupunkia, joka sisältäisi muun muassa pikapyörätiet vilkkaille työmatkareiteille Aviapolikseen ja sen läpi Tikkurilaan, Martinlaaksoon ja Myyrmäkeen.Asuntomessujen luonteeseen kuuluvaa uusien ekologisten ja innovatiivisten ratkaisuiden käyttöönottoa pyritään edistämään myös yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.– Aalto-yliopiston kanssa onkin jo aloitettu neuvottelut poikkitieteellisestä yhteistyöstä tulevan asuntomessualueen kehittämiseksi, kertoo Sandberg.Osa vuosittaista Asuntomessujen ketjuaVantaalla on järjestetty Asuntomessut kerran aikaisemmin. Vuoden 1977 messuilla Varistossa oli esillä yhtiömuotoisia korttelikohtaisia pientaloratkaisuja. Alueelle rakennettiin myös liikuntarajoitteisten asumiseen soveltuvia asuntoja.Suomen Asuntomessut järjestää vuosittain asuntomessutapahtuman, jonka tarkoituksena on lisätä asumiseen, rakentamiseen, sisustukseen ja pihoihin liittyvää tietoa, tuoda esille asuntorakentamisen uusia ajatuksia ja innovaatioita, parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua sekä herättää yleistä asuntopoliittista keskustelua.Messupaikkakuntaa valittaessa Suomen Asuntomessut pitää tärkeimpinä tekijöinä kunnan vahvaa tahtoa ja sitoutumista, luontaista asuntotarvetta, messualueen omaleimaisuutta ja yleistä kiinnostavuutta. Lisäksi valintaan vaikuttavat kunnan määrittelemät asuntopoliittiset ja kaupunkirakenteelliset tavoitteet ja teemat.­ – Vantaalla messupaikkakunnalle asettamamme tavoitteet täyttyvät hyvin. Erityisesti monipuolinen joukkoliikenne on Marja-Vantaan etu. Olemme tyytyväisiä, että messuratkaisu on voitu tehdä pitkällä aikavälillä, sillä siten saamme sisällön suunnittelulle runsaasti aikaa, Heiskanen perustelee.
20083_9834.jpg
Tuloilman jälkilämmitys
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton