Puukoulu 11- Puu saunassa
Tummassa saunassa vaaleat haapalauteet tulevat hyvin esille
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
Puu ei pelkää vettä
Puun kastuminen ei ole ongelma, kunhan puu pääsee kuivumaan. Siksi muutama rakenteellinen seikka on hyvä huomioida saunan rakenteissa. Eräs tärkeä lähtökohta on se, että puu imee vettä itseensä eniten katkaisupinnoista eli puutavarakappaleen päistä.
Lauteet
Lauteiden kannakerakenteet on hyvä pitää irti lattiasta. Lauteiden kannakkeet asennetaankin tavallisesti seiniin, mutta usein tarvitaan kannakepilari tai pilareita, jotka siirtävät kuorman lattiaan. Pilareiden alapäässä onkin hyvä käyttää säätöjalkaa/ruuvia, joka pitää pilarin alapään irti lattiasta. Seiniin tulevien kannakkeiden taakse on hyvä asentaa pienet korokepalat, jotka mahdollistavat ilman kiertämisen kannakkeen molemmilta puolilta. Istuinosan ja jalkalauteen laudoituksessa on huomioitava ettei laudelaudan pää asetu minkään vaakapinnan päälle, johon vesi voi jäädä makaamaan. Lauteet voi rakentaa myös niin, että ne voidaan nostaa pois paikoiltaan kuivumisen ajaksi.
Panelointi
Seinien ja katon paneloinnissa voi panelointisuunta vaihdella. Paneelit voivat olla pystyssä, vaakasuorassa tai vinossa. Tärkeä on kuitenkin muistaa, että paneelin takana, eli paneelin ja höyrynsulun välissä pitää olla pystysuuntainen tuuletus. Yksinkertaisin ja kenties rakenteellisesti suositeltavin vaihtoehto onkin vaakapanelointi. Vaakapaneloinnissa alusrimoitus asennetaan pystyyn ja tällöin rimoituksen välissä tuuletus toimii vaivattomasti. Vaakapaneloinnin ulkonäkö on rauhallinen ja samalla se pitää löylyhuoneen sopivan matalan näköisenä. Mikäli käytetään pystypanelointia, on tuuletus suunniteltava huolellisesti ja paneelien alapäihin on syytä tehdä tippanokka.
Suojaetäisyydet
Suojaetäisyydet on myös otettava huomioon. Kiukaan valintaa kannattaa miettiä siis jo ennen löylyhuoneen sisustamista.
Ilmanvaihto
Ilmanvaihto on syytä muistaa. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa sekä käytön aikana että käytön jälkeen. Riittävä ilmanvaihto on puun kuivumisen edellytys.
Vaihtoehtoisia puulajeja
Saunan rakentajalla on tänä päivänä varsin runsaasti vaihtoehtoja valittavanaan. Perinteisesti seiniin ja kattoon on valittu kuusipaneeli ja lauteiksi kotimaisista kuusi tai haapa sekä tuontipuulajeista apassi. Kuusi on mäntyä suositumpi, sillä sen pihkaisuus on huomattavasti mäntypuuta pienempi. Muita vaihtoehtoja ovat mm. leppä ja erilaiset lämpökäsitellyt puulajit, myös mänty myös eripuulajien yhdistäminen on yleistynyt. Nykyisin saunassa käytetäänkin yhä useammin lämpökäsiteltyä puuta. Valinnan perusteena on usein ulkonäkö, mutta lämpökäsitellyn puun kosteuseläminen on myös huomattavasti pienempää kuin tavallisen, käsittelemättömän puun. Lämpökäsitelty puu ei myöskään kaipaa suojakäsittelyä.
Kannattaa satsata laatuun
Kun valitaan puutuotteita saunan verhoiluun tai laudemateriaaliksi, hinta on usein varsin ratkaiseva tekijä. Kannattaa kuitenkin panostaa laadukkaampiin puutuotteisiin eikä vain miettiä hintaa. Lauteiden rakentamiseen kuluu varsin vähän puutavaraa ja kokonaishinnan ero saattaa olla vain muutama kymmenen euroa. Kun lauteiden kestoikä on kuitenkin n. 20 vuotta tai jopa huomattavasti enemmän, kustannusero menettää merkityksensä. Tärkeintä on, että itse on tyytyväinen lopputulokseen.