• Etusivu
  • Remontti

Peruskorjattavan omakotitalon ilmanvaihto

Kaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 12.08.2024
Vallox iv-kanavat

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa peruskorjausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta lähes puolet johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä energiansäästöpyrkimyksissä.

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä rakennuksen tiiviys paranee ja ilmavuodot pienenevät. Siksi on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan – eikä säästöä tehdä sisäilman laadun tai rakenteiden terveyden kustannuksella. Puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot.

Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta

Kahden henkilön nukkuessa seitsemän tunnin yöunet muodostuu heidän hikoilustaan ja hengityksestään noin 7,5–8 desilitraa kosteutta ja noin 150–200 litraa hiilidioksidia. He myös lämmittävät huoneilmaa noin 250–300 watin teholla.

Jos sisäilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin. Kostuneet rakenteet ovat kasvualustoja mikrobeille ja homesienille, jotka ennen pitkää vaurioittavat rakenteita. Yli 80 % suhteellisessa kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot. Tehokas ilmanvaihto Vallox-ilmanvaihtolaitteella poistaa hiilidioksidi- ja kosteuskuorman sekä käryt ja hajut suoraan ulos. Levylämmönvaihdin ei sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ilmaan.

Miten rakentaa ilmanvaihtokanavisto saneerattuun taloon?

Valmiissa talossa ilmanvaihtokanavien jälkiasennus vaatii usein miettimistä, jotta selvitään mahdollisimman pienellä työ- ja tarvikemäärällä. Moni tekee osan saneeraustöistä itse, ja jättää osan töistä ammattilaisten käsiin. Ilmanvaihdon suunnitelmat ja ilmamäärien mittaukset kannattaa aina teettää ammattilaisella, mutta esim. kanaviston rakentaminen on helppoa tehdä itse.

Vallox BlueSky -putki on taipuisuutensa ja keveytensä ansiosta helppo ja nopea rakentaa itse. Kevyttä muoviputkea on näppärä käsitellä jopa yksin, eikä sen asentamisessa tarvitse porata ja niitata. Putket katkaistaan käsin sopivan mittaisiksi ja asennetaan paikalleen. Asennus onkin paljon nopeampaa verrattuna perinteiseen peltiseen kanavistoon.

Kannattaako koneen vaihtaminen?

Ilmanvaihtokoneiden tekniikka on vuosien saatossa kehittynyt erityisesti energian säästön osalta. Uudella Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneella on mahdollisuus puolittaa ilmanvaihdon energiankulutus vanhaan, 1980-luvulla hankittuun MUH Ilmavaan tai muihin sen ajan ilmanvaihtokoneisiin verrattuna, koska sen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on lähes 80 %.

Takavuosien suosituin ilmanvaihtolaite, MUH Ilmava, oli tuotannossa kahdenkymmenen vuoden ajan ja sitä valmistettiin yli satatuhatta kappaletta. Koneen suosio kannusti myös muita valmistajia (mm. DeeKax, Parmair, Haato ja Meptek) tuomaan markkinoille omia, vastaavanlaisella tekniikalla varustettuja ilmanvaihtolaitteitaan. Laitteita yhdisti se, että niissä kaikissa on 6 kpl 125 mm kanavalähtöjä.

Vallox valmisti laitteita mm. mallimerkinnöillä MUH Ilmava, MUH Ilmava OK, MUH Ilmava 100, MUH Ilmava 100 OK ja MUH Ilmava 120 sekä lisäksi näistä malleista tehtiin myös nestekiertoisella jälkilämmityspatterilla varustetut VKL-mallit. Näiden kaikkien ilmanvaihtolaitteiden tilalle sopii joko suoraan tai hyvin vähillä kanavamuutoksilla uusi Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone.

Energiatehokas ilmanvaihtokone helposti vanhan tilalle

Vallox 125 MV:stä on saatavilla kuusi eri mallia, jotka poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta. Ne kaikki sopivat asennettaviksi suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä kanavamuutoksia. Ilmanvaihtosaneerausta helpottamaan suunniteltu Vallox 125 MV sopii MUH Ilmavan lisäksi korvaamaan myös kymmeniä muita vanhoja konemalleja, mm. Vallox Digit SE, Vallox 75, Vallox 121 ja Ilto 440.

Vallox 125 MV:n avulla saadaan toteutettua asuntoon energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti. Ilmanvaihtokone tarkkailee sisäilman laatua sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla ja ohjaa ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan. Tehokas lämmöntalteenotto pitää energiankulutuksen matalalla, eikä erillistä esilämmitystä enää tarvita.

125 MV:n puhaltimien sähkönkulutus on nykyisillä EC-moottoreilla hyvin pientä ja edistyksellisen sulatusautomatiikan ansiosta kone ei sammuttele tulopuhallinta kovillakaan pakkasilla. Laadukkaat, suuret suodattimet suojaavat tehokkaasti kodin sisäilmaa ulkoilman epäpuhtauksilta.

Ilmanvaihtokoneen ohjaustavat ovat monipuoliset ja sitä voi ohjata etäyhteydellä MyVallox Cloud -pilvipalvelussa. Vallox 125 MV on energiapihi ja vaivaton valinta, joka sopii useimpiin ilmanvaihtosaneerauskohteisiin. Laadukas ja energiatehokas ilmanvaihtokone lisää asumismukavuutta ja tuo lompakkoosi selvää taloudellista säästöä.

Vallox Oy
Remontti
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Aloituskokous
Rakentamisessa säädetyn huolehtimisvelvollisuuden täyttämiseksi tarvittavasta aloituskokouksesta määrätään rakennusluvassa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee sopia kunnan rakennusvalvontaviranomaisen kanssa aloituskokouksen ajankohdasta ja kutsua kokous koolle ennen rakennustyön aloittamista. Aloituskokouksessa tulee olla läsnä ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, rakennuksen pääsuunnittelijan sekä vastaava työnjohtaja.Aloituskokouksessa todetaan ja merkitään pöytäkirjaan lupa-asiakirjoissa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ja työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt sekä muut selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi. Aloituskokouksessa tai erillisessä korkeusasemakatselmuksessa rakennusvalvontaviranomainen myös tarkistaa, että rakennuksen korkeusasema on sopiva.Aloituskokouksen perusteella rakennusvalvontaviranomainen harkitsee, tarvitaanko erillistä selvitystä toimenpiteistä rakentamisen laadun varmistamiseksi (laadunvarmistusselvitys). Aloituskokouksessa tai laadunvarmistusselvityksessä osoitettuja menettelyjä on noudatettava rakennustyössä.Jotta ymmärtää aloituskokouksen merkityksen, pitää selata läpi liitteen mukainen tekstihirviö. Tämä on todella vaikeaselkoista tekstiä jopa ammattilaisen luettavaksi ja tulkittavaksi. Siitä johtuen rakennustarkastajatkin ovat ottaneet varsin kirjavan käytännön jopa omakotitalojen aloituskokousten pitämistavassa. Tätä osoittaa myös jo vähän vanha Ympäristöministeriön teettämä selvitys, josta tässä lainaus:"Aloituskokouksen (MRL 121 § ja MRA 74 §) oli ottanut käyttöön vastanneista 274 kuntaa (91 %). 19 kuntaa (6 %) ei ollut ottanut aloituskokousta käyttöön. Lomarakennus oli yleisin hanke, jossa aloituskokousta ei pidetty (232 kuntaa, 77 % vastanneista). Muita hankkeita, joissa aloituskokousta ei pidetty, olivat mm. talousrakennukset (100 kuntaa), varastot (22 kuntaa), pienehköt kohteet (24), laajennukset (15) sekä parisenkymmentä muuta kohdetta mm. katoksista yksinkertaisiin halleihin, joissa ei tule kosteusvaurioita. Yli 50 000 asukkaan kunnissa seitsemässä prosentissa ei pidetty aloituskokousta omakotitalohankkeessa. 2001-5000 asukkaan kuntaluokassa aloituskokous omakotitalohankkeessa jäi pitämättä 16 %:ssa ja alle 2000 kunnissa 20 %:ssa. Kaikkiaan 260 kuntaa (86 %) ilmoitti, että aloituskokouksesta oli ollut paljon tai jonkin verran hyötyä rakennustyön valvonnassa. 13 kuntaa (4 %) oli sitä mieltä, ettei siitä ollut hyötyä. Suurin hyöty koettiin olleen yli 50 000 asukkaan kunnissa."Tutkimustulosta ei pidä suoraan alkaa tulkita, mutta vaikuttaisi siltä, että pienten kuntien tarkastajat tuntevat tekijät ja siitä syystä liiankin helposti jää aloituskokous pitämättä. Isommissa kunnissa ainakin joissain on menty toiseen äärimmäisyyteen. Aloituskokoukset saattavat kestää "ikuisuuden".Omakotitalon rakentamisen aloituskokouksessa on saada omistaja , rakennuttaja, tajuamaan vastuunsa. Toisena asiana pitää selvitä, miten tuota vastuuta voi jakaa. Kaikkein tärkeimpänä on pystyä ohjaamaan rakentaja niin, että talosta tulee hyvä, eikä rakennusvirheitä täynnä oleva katiska. Rakennustarkastaja ei siis pyöritä mitään byrokratiaa, vaikka laissa ja asetuksessa määrätäänkin tilaisuus pidettäväksi. Lainsäätäjän ja viranomaisten tavoitteena on turvata rakentajan etu ja välttää virheet.Lain sanonnalla huolehtimisvelvollisuus on varsin vaikuttava merkitys. Sen mukaan rakentaja ottaa myös omakotitalon rakentamisessa vastuun koko rakentamisesta. Tämä vastuu pitää osata jakaa. Tätä silmällä pitäen lainsäätäjä on antanut lisäohjeistusta pääsuunnittelijasta, muista suunnittelijoista, heidän kelpoisuudestaan, suunnittelijoiden tehtävistä ja suunnitelmista. Nämä asiat käydään myös aloituskokouksessa läpi. Kun suunnittelusopimukset tehdään pätevien suunnittelijoiden kanssa oikein, suunnitelmat ovat hyvät ja vältetään yksi neljästä rakennusvirheestä.Yhä edelleen liian helposti valitaan suunnittelija halvalla ja suunnitelmat ovat sitten sitä luokkaa, että virheitä syntyy. Vastaavan työnjohtajan merkitystä ei ymmärretä ja siinäkin tingitään palkasta. Nämä ovat asioita, joihin aloituskokouksessa tulisi myös puuttua ja varmistaa, että kaikki on kunnossa. Näissä asioissa auttaa myös rakennustyöhön palkattu hyvä valvoja, joka huolehtii rakentajan puolesta, että kaikki luonnistuu niin kuin pitääkin.Aloituskokouslainsäädäntöä...
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Perustukset kalliolle?
Kysymys:Talo tulee kallion päälle, jossa kallio on suhteellisen tasaista. Kuinka hankalaa on tehdä perustukset kalliolle? Jotta saadaan tasaista, täytynee räjäyttää ja täyttää murskeella? Onko tämä kallista pääkaupunkiseudulla? Entä salaojitus? Kallion "alapuolella" on tontti, johon aletaan rakentaa paaluperusteista taloa. Vedet valuvat kalliolta toiselle tontille. Lienee meidän tehtävä ohjata vedet valumaan pois päin toisen talosta? Tontista ei ole vielä tehty lopullista kauppaa, vaan se sovitaan jahka kustannuksista on saatu hieman selvää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton