• Etusivu
  • Remontti

Remontti tiivistää talosi – varmista, että ilmanvaihto toimii oikein!

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 17.02.2025
kun-remontoit-taloa-muista-ilmanvaihto-1920x1080

Ilmanvaihto on syytä ottaa huomioon remonttia tehdessä.

Kun vanhaa taloa remontoidaan, huomio kiinnittyy usein uusiin ikkunoihin, lisäeristykseen ja lämmitysjärjestelmän päivitykseen. Mutta yksi kodin tärkeimmistä järjestelmistä jää helposti varjoon – ilmanvaihto. Hyvä ilmanvaihto ei ole pelkästään asumismukavuuden kysymys, vaan se vaikuttaa suoraan kotisi rakenteiden terveyteen ja energiankulutukseen.

Vanhoissa taloissa ilmanvaihto on usein luonnollista tai painovoimaista, mutta kun taloa tiivistetään remontin yhteydessä, se ei enää toimi kuten ennen. Tällöin liian kostea ilma voi jäädä rakenteisiin ja aiheuttaa ongelmia, kuten homevaurioita ja huonoa sisäilmaa. Nykyaikaisella ilmanvaihtojärjestelmällä voit varmistaa, että kotisi pysyy terveenä ja hengittävänä ilman turhia lämpöhukkaa tai energiankulutuksen nousua.

Miten ilmanvaihtoremontti kannattaa toteuttaa? Milloin vanha ilmanvaihtokone kannattaa vaihtaa uuteen? Tässä artikkelissa käymme läpi ilmanvaihdon modernisoinnin tärkeimmät vaiheet ja kerromme, kuinka saat peruskorjatun talosi hengittämään tehokkaasti ja energiatehokkaasti – asumismukavuudesta tinkimättä.

Tehokas ilmanvaihto suojelee kosteudelta

Kahden henkilön nukkuessa seitsemän tunnin yöunet muodostuu heidän hikoilustaan ja hengityksestään noin 7,5–8 desilitraa kosteutta ja noin 150–200 litraa hiilidioksidia. He myös lämmittävät huoneilmaa noin 250–300 watin teholla.

Jos sisäilman kosteuspitoisuus nousee liian korkeaksi, kosteus tiivistyy ikkunoihin tai kylmän ulkoseinän rakenteisiin. Kostuneet rakenteet ovat kasvualustoja mikrobeille ja homesienille, jotka ennen pitkää vaurioittavat rakenteita. Yli 80 % suhteellisessa kosteudessa ja normaalissa huoneenlämmössä kasvavat lähes kaikki sienirihmastot. Tehokas ilmanvaihto Vallox-ilmanvaihtolaitteella poistaa hiilidioksidi- ja kosteuskuorman sekä käryt ja hajut suoraan ulos. Levylämmönvaihdin ei sekoita poistoilman epäpuhtauksia ulkoa tulevaan raikkaaseen ilmaan.

Miten ilmanvaihtokanavisto rakennetaan oikein remontin yhteydessä?

Valmiissa talossa ilmanvaihtokanavien jälkiasennus vaatii usein miettimistä, jotta selvitään mahdollisimman pienellä työ- ja tarvikemäärällä. Moni tekee osan saneeraustöistä itse, ja jättää osan töistä ammattilaisten käsiin. Ilmanvaihdon suunnitelmat ja ilmamäärien mittaukset kannattaa aina teettää ammattilaisella, mutta esimerkiksi kanaviston rakentaminen on helppoa tehdä itse.

Vallox BlueSky -putki on taipuisuutensa ja keveytensä ansiosta helppo ja nopea rakentaa itse. Kevyttä muoviputkea on näppärä käsitellä jopa yksin, eikä sen asentamisessa tarvitse porata ja niitata, kuten metallista kierresaumakanavaa käytettäessä. Putket katkaistaan käsin sopivan mittaisiksi ja asennetaan paikalleen. Asennus onkin paljon nopeampaa verrattuna perinteiseen peltiseen kanavistoon.

Näin helppoa se on!

Info

Info

Ilmanvaihdon mitoitus ja suunnittelu

Ilmanvaihdon toimivuus ei perustu pelkästään oikeaan koneeseen, vaan koko järjestelmän mitoitukseen ja suunnitteluun. Ilmamäärien tulee olla riittävät, mutta ei liian suuret, jotta energiaa ei kulu turhaan. Suositeltu ilmanvaihtuvuus on yleensä 0,5 kertaa rakennuksen tilavuus tunnissa, eli koko sisäilman tulisi vaihtua noin kahden tunnin välein. Käytännössä ilmanvaihtoa säädetään tilojen käyttötarkoituksen mukaan – esimerkiksi makuuhuoneessa tarvitaan tehokasta ilmanvaihtoa yöllä, kun taas harvemmin käytettävissä tiloissa riittää pienempi ilmamäärä.

Suunnittelussa huomioidaan myös kanaviston reititys, äänenvaimennus ja ilmanvaihdon ohjaus. Saneerauskohteessa on tärkeää löytää ratkaisu, joka mahdollistaa ilmanvaihdon parantamisen mahdollisimman vähäisillä rakenteellisilla muutoksilla. Tässä vaiheessa ammattilaisen tekemä ilmanvaihtosuunnitelma voi säästää aikaa ja kustannuksia sekä varmistaa, että järjestelmä toimii oikein pitkälle tulevaisuuteen.

Kannattaako koneen vaihtaminen?

Milloin ilmanvaihtokone kannattaa uusia?

Ilmanvaihtokoneen uusiminen tulee ajankohtaiseksi, jos vanha laite ei enää toimi tehokkaasti, sen huoltotarve on jatkuvaa tai sen energiankulutus on suuri. Erityisesti ennen 2000-lukua asennetuissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde voi olla huomattavasti heikompi kuin nykyaikaisissa laitteissa, mikä näkyy suoraan lämmityskuluissa. Myös ilmanvaihdon äänekkyys, huono sisäilman laatu tai ilmanvaihdon epätasainen toiminta voivat olla merkkejä siitä, että kone kaipaa päivitystä.

<p data-block-key="4rnvb">Vallox BlueSky on taipuisa, pieneen tilaan mahtuva ilmastointikanava, joka tekee asennustyöstä helppoa. Hajuttomasta polyeteenistä valmistettu BlueSky on halkaisijaltaan vain 75 mm ja soveltuu siksi erinomaisesti ahtaisiinkin tiloihin.</p>
Vallox BlueSky on taipuisa, pieneen tilaan mahtuva ilmastointikanava, joka tekee asennustyöstä helppoa. Hajuttomasta polyeteenistä valmistettu BlueSky on halkaisijaltaan vain 75 mm ja soveltuu siksi erinomaisesti ahtaisiinkin tiloihin.

Vanhojen ilmanvaihtokoneiden haasteet

Ilmanvaihtokoneiden tekniikka on vuosien saatossa kehittynyt erityisesti energian säästön osalta. Uudella Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneella on mahdollisuus puolittaa ilmanvaihdon energiankulutus vanhaan, 1980-luvulla hankittuun MUH Ilmavaan tai muihin sen ajan ilmanvaihtokoneisiin verrattuna, koska sen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on lähes 80 %.

Takavuosien suosituin ilmanvaihtolaite, MUH Ilmava, oli tuotannossa kahdenkymmenen vuoden ajan ja sitä valmistettiin yli satatuhatta kappaletta. Koneen suosio kannusti myös muita valmistajia (mm. DeeKax, Parmair, Haato ja Meptek) tuomaan markkinoille omia, vastaavanlaisella tekniikalla varustettuja ilmanvaihtolaitteitaan. Laitteita yhdisti se, että niissä kaikissa on 6 kpl 125 mm kanavalähtöjä.

Vallox valmisti laitteita mm. mallimerkinnöillä MUH Ilmava, MUH Ilmava OK, MUH Ilmava 100, MUH Ilmava 100 OK ja MUH Ilmava 120 sekä lisäksi näistä malleista tehtiin myös nestekiertoisella jälkilämmityspatterilla varustetut VKL-mallit. Näiden kaikkien ilmanvaihtolaitteiden tilalle sopii joko suoraan tai hyvin vähillä kanavamuutoksilla uusi Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone.

Uuden ilmanvaihtokoneen edut

Vallox 125 MV:stä on saatavilla useita eri malleja, jotka poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta. Ne kaikki sopivat asennettaviksi suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä kanavamuutoksia. Ilmanvaihtosaneerausta helpottamaan suunniteltu Vallox 125 MV sopii MUH Ilmavan lisäksi korvaamaan myös kymmeniä muita vanhoja konemalleja, mm. Vallox Digit SE, Vallox 75, Vallox 121 ja Ilto 440.

Vallox 125 MV:n avulla saadaan toteutettua asuntoon energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti. Ilmanvaihtokone tarkkailee sisäilman laatua sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla ja ohjaa ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan. Tehokas lämmöntalteenotto pitää energiankulutuksen matalalla, eikä erillistä esilämmitystä enää tarvita.

125 MV:n puhaltimien sähkönkulutus on nykyisillä EC-moottoreilla hyvin pientä ja edistyksellisen sulatusautomatiikan ansiosta kone ei sammuttele tulopuhallinta kovillakaan pakkasilla. Laadukkaat, suuret suodattimet suojaavat tehokkaasti kodin sisäilmaa ulkoilman epäpuhtauksilta.

Ilmanvaihtokoneen ohjaustavat ovat monipuoliset ja sitä voi ohjata etäyhteydellä MyVallox Cloud -pilvipalvelussa. Vallox 125 MV on energiapihi ja vaivaton valinta, joka sopii useimpiin ilmanvaihtosaneerauskohteisiin. Laadukas ja energiatehokas ilmanvaihtokone lisää asumismukavuutta ja tuo lompakkoosi selvää taloudellista säästöä.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
Remontti
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20088_12261.jpg
Missä kunnossa kattosi on?
Tiilikatto kruunaa jokaisen kodinKattosi on suunniteltu kestämään kovia. Sen tulee suojata kotiasi luonnon voimilta. Pitää sinut ja talosi kuivana, lämpimänä ja turvassa. Haluat varmasti katon, johon voit luottaa. Nyt on aika tarkistaa kattosi kunto ja päättää sen uusimisesta. Talosi ansaitsee katokseen tiilikaton. Tiilikatto sopii jokaiseen kotiin niin painonsa, kuin hintansa puolesta!
savustettu kala puutarjottimella ympärillä valkosipulia ja yrttejä
Savustusuunin avulla ihanat savukalat omasta takaa
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton