• Etusivu
  • Energia

Perinteinen tiilipiippu on varma valinta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 31.08.2020
20168_47193.jpg

Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.

Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.

Info

Info

Määräykset ja ohjeet

Savupiiput on suunniteltava ja rakennettava Ympäristöministeriön asetuksen savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta (745/2017) mukaisesti. Asetusta täydentää selventävät ohjeistukset Ympäristöministeriön julkaisema perustelumuistio ja opas.

Täsmentäviä ohjeita on koottu yhteen v. 2019 lopulla julkaistavassa RIL 245 Pienet Savupiiput -ohjekirjaan.

Tiiliteollisuusliitto on tehnyt uuden muurausohjeen tiilipiipuille, josta löytyy ohjeet niin savupiipun suunnitteluun kuin muuraukseenkin. Merkittävin muutos päivitetyssä muurausohjeessa koskee kiinteää polttoainetta käyttävän tulisijan sekä saunankiukaan savupiipun sekä liitin- ja yhdyshormin palokaasujen lämpötilankestävyyttä. Sen on oltava myös vähintään lämpötilaluokan T600 mukainen. Ohjeissa on asetettu vaatimukset myös savupiipun yläpään säänsuojaukseen koskevia vaatimuksia.

Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?

Savupiipun suunnittelun lähtökohtana on tietenkin rakennussuunnitelmat, joilla esitetään, ettei savupiipusta aiheudu rakennuksessa palo- tai räjähdysvaaraa. Rakennuslupahakemusta varten tulee laatia pääpiirustukset ja mahdollisesti myös savupiipun erityissuunnitelmat. Paikallisesta rakennusvalvonnasta kannattaa kysyä ohjeet rakennusluvan edellytyksiin ja menetelmiin.

Suuret tulisijat, esim. takat ja leivinuunit, tarvitsevat isommat hormit, kun taas pienille kuten saunan kiukaille riittää ns. puolen kiven hormi.
Suuret tulisijat, esim. takat ja leivinuunit, tarvitsevat isommat hormit, kun taas pienille kuten saunan kiukaille riittää ns. puolen kiven hormi.

Suunnitelmia aloitettaessa tarvitaan lähtötiedot esimerkiksi rakennuksen rakenteista, kattomuoto ja katon kaltevuus, naapurirakennusten sijainnit, oman ja naapurirakennusten ilmanvaihdon raittiin ilmanottojen sijainnit sekä suunnitellun tulisijan ja savupiipun tyyppi. Myös alueen asemakaava voi vaikuttaa suunnitelmiin.

Rakennuslupahakemukseen tarvitaan piirustukset savupiipun ja tulisijan sijoittamisesta ja niistä johtuvat rakennuksen paloturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavat asiat. Hakemukseen liitetään myös lisä- ja erityisselvityksiä, joita ovat esimerkiksi tulisijan ja savupiipun asennusohjeet, nuohoojan lausunto olemassa olevan piipun kunnosta, rakenne- ja IV-suunnitelmat. Tarvittavat piirustukset laatii vaatimukset täyttävä rakennussuunnittelija.

Lisää tietoa vaadittavista piirustuksista löydät täältä >>

Savupiipussa käytettävät tarvikkeet kannattaa valita huolella

Savupiippujen suurin rasite ei ole lämpö vaikka voisi niin helposti luulla. Eniten niihin vaikuttavat sää, tuuli, lumi, savukaasuista tiivistyvät aineet, rakenteiden mahdolliset liikkeet jne. Sen vuoksi savupiipun pitääkin olla luja ja kestävä ja tiilen valinnalla on merkitystä. Savupiipuissa tulee käyttää säänkestäviä julkisivulaatuisia reikätiiliä. Kiinteää polttoainetta (esimerkiksi puu, pelletti ja hake) käyttävien tulisijoje hormeissa voidaan käyttää umpi- tai reikätiiliä.

Käytetyn tiilen tulee olla
CE-merkitty

Useimmiten tiilipiipuissa käytetään punaisia, tummankirjavia tai tummia tiiliä niiden tiheysominaisuuksien vuoksi. Vaaleat ja keltaiset poltetut reikätiilet eivät välttämättä täytä vaadittuja ominaisuuksia.

201912_61634.jpg

Ulkotiloissa laasteina käytetään säänkestäviä muuraussementti- tai kalkkisementtilaasteja. Sisätiloissa ja piipun alaosassa tulee käyttää joustavaa savilaastia. Ulkopuolelta piippu voidaan jättää sellaiseksi tai pinnoittaa rappaamalla. Sisäpuolelta hormi pitää pinnoittaa mahdollisimman sileäksi.

Savupiipun muuraustyön suorittajalta edellytetään riittävää ammattitaitoa ja savupiippua koskevien määräysten ja ohjeiden hallintaa.

Wienerberger Oy Ab
Energia
hormistot
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
20072_3689.jpg
Julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
isover-tiilihormi-paloeriste
Eristä piippu oikein ja oikeilla tuotteilla
ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.Lasivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton