• Etusivu
  • Rakentaminen

Pelottaako rakentaa omaan taloon 'kallis' paaluperustus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2014
201411_41568.jpg

Teräsbetonipaaluja

Paaluperustuksen tekemistä omakotitaloon on turha pelätä. Myöskään kustannukset eivät nouse juurikaan yli keskivertoisen maanvaraisten perustuksien kustannuksista, kun vertaillaan kokonaishintoja. Käsittelen tässä kirjoituksessa vain betonipaalutusta 250 X 250 mm teräsbetonipaaluilla tehtynä. On myös muitakin tapoja paaluttaa, kuten esimerkiksi teräsputkipaalutus ja ns. pienpaalutus.

Yleisimmin paalutusta tarvitaan rannikkoalueella seuduilla, missä on vanhaa merenpohjaa sekä rakennuskäyttöön otetuilla vanhoilla suoalueilla ja muilla alueilla, joissa on pehmeitä savikerroksia maan kuorikerroksen alla.

Miksi paalutetaan?

Paalutuksen tehtävä on välittää perustusten kautta rakennukseen kohdistuvat kuormat maan sisällä yli 3 metrin syvyydessä olevaan kantavaan maakerrokseen.

Teräsbetonipaalut voivat olla myös kantavia oman vaippansa ja maan välisen kitkan avulla. Paalut asennetaan maahan paalutuskoneen tekemien iskujen voimalla. Yhden paalun kantavuutta arvioidaan käytettävien samansuuruisten iskujen määrän mukaan. Mitä enemmän iskuja, sitä kantavampi paalu. Maaperätutkimuksen avulla voidaan ennakkoon päätellä tarvittavien paalujen määrä, kun rakennuksen aiheuttamat kuormat tiedetään rakennelaskelmien perusteella. Yleisesti ottaen yksikerroksiseen n. 120 m²:n suorakaiteen muotoiseen taloon tarvitaan n. 15-20 kpl paaluja riippuen taloon tulevista katoksista ja ulkoportaiden määrästä sekä niiden paalutustarpeesta.
Pysäköintihallit havainnollistavat paalutettua talon alapohjaa. Voidaan ajatella, että pysäköintihallin pilarit ovat paaluja, joiden varassa on peruspalkit. Peruspalkkien päällä on alapohjalaatta ja koko tila on täynnä löysää kantamatonta maata.

Normaalissa pientalossa on paalujen väli noin 4-4,5 metriä peruspalkin suuntaan. Peruspalkkien päälle alapohja voidaan tehdä puurunkoisena tai betonirunkoisena. Betonialapohjissa ontelolaatat ovat suosittuja. Jos alapohja tehdään puurakenteisena, niin alapohjat kuuluvat yleensä talotehtaiden toimitukseen.

Teräspaalujen asennuskalusto
Teräspaalujen asennuskalusto

Perustamistapalausunto määrää perustustavan

Normaalisti talon perustustavasta päättää perustustapalausunnon tekijä, joka tekee myös esityksen maarakennustöiden toteutuksesta. Näiden pohjalta perustusten rakennesuunnittelija pystyy tekemään perustussuunnitelmat. Rakennussuunnitelmien tulee tietenkin myös olla käytettävissä. Talotehtaan toimituksen kysymyksessä ollessa, rakennepiirustukset ja perustuksiin rakennuksesta tulevat kuormat ovat valmiina helpottamassa perustussuunnittelijan työtä.

Teräspaalun paalutus
Teräspaalun paalutus
Teräsbetonipaalun paalutus
Teräsbetonipaalun paalutus

Paaluperustusten hyvänä puolena voidaan pitää perustusten painumattomuutta ja suunniteltavuutta. Työt voidaan toteuttaa tarkasti suunnitelmien mukaisesti. Paalutuskustannuksen vähentävänä puolena voidaan pitää mm. sisäpuolisten maatäyttöjen vähäisyyttä ja talvirakentamiseen sopivuutta. Radonsuojausta ei myöskään tarvita.

Jos tontti on sellaisessa paikassa, missä maaperä toisaalta vaatisi paalutusta, mutta kuorikerros on sen verran kantava, että sen varaan voitaisiin rakentaa reunavahvisteinen peruslaatta tai kevennetyt perustukset, niin seurauksena on aina painuvat perustukset, koska rakennuksen paino pusertaa allaan olevista maakerroksista vettä pois, mikä aiheuttaa painuman. Painuminen aiheuttaa vaurioita aikojen kuluessa. Niidenkään korjauskustannuksia ei tule, jos perustukset paalutetaan.

Mielestäni muut tontin sijaintia säätelevät kriteerit ovat paljon tärkeämpiä kuin tarvitaanko paaluperustus vai ei.

Olli Hanhiniemi, RI(AMK)

Tutustu paalutusvaihtoehtoihin tästä

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_79981.jpg
Kasvata terassisi käyttöastetta - lasitus vaivattomasti talviasennuksena
Oletko sinäkin miettinyt, että kauniina talvipäivänä olisi pihatöiden lomassa tai ulkoilun jälkeen mukava istahtaa terassille nauttimaan kupponen kuumaa? Pihakalusteita kuitenkin verhoaa paksu lumipeite ja viileä viima käy poskiin. Lasitetulla terassilla näitä ongelmia ei ole. Lasita terassi nyt, niin saat enemmän etuja.
20088_12735.jpg
Täystiilitalo Turkuun
Kohde sijaitsee Turun edustan merellisessä saaristomaisemassa, Satavan saaressa. Saareen tulee kaupungin vesijohto, mutta viemäriverkostoa ei ole.Rakentajaperhe on ostanut tontin jo vuonna 1986. Tontilla on yksi saaren korkeimmista kallioista, josta on upea näköala Airistolle. Omaa rantaa ei ole, mutta oikeus Artukan tilan yhteisiin kalavesiin Airistolla tuli tontin mukana. Tämä oli ahkeralle kalamiehelle tärkeä asia.Lasten harrastusten vuoksi perhe on asunut lähellä Turun keskustaa. Kolmesta lapsesta enää nuorin asuu kotona ja hänkin siirtyy pian valtion majoitukseen ja muonaan asevelvollisuuden ajaksi. Kuopukselle tehdään kuitenkin vielä huone uuteen kotiin.
20164_46330.jpg
Rakennuslupa-asiointi sähköisesti?
Rakentamisen lupa-asiointi on sähköistynyt vauhdilla ympäri Suomen. Lupapisteen kautta voidaan hoitaa rakennushanketta koskevat lupa- ja ilmoitusasiat. Palvelun kautta luvanhakija voi olla uudella tavalla yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Verkkopalvelussa asiointi on hoidettavissa silloin kun osapuolille parhaiten sopii, virastojen aukioloajoista riippumatta. Hakemuspalvelua käyttää 152 kuntaa ja noin 30 kuntaa on avaamassa palvelun. Lupapisteen kautta saa lisäksi neuvontapalvelua lähes kaikista Suomen kunnista.Maksuttoman rekisteröitymisen jälkeen uusi hakemus tai kysely aloitetaan valitsemalla sijainti sekä toimenpide. Tehtyjen valintojen pohjalta palvelu ohjaa yhteydenoton asiointikunnan viranomaisille. Hakemuksesta muodostuu sähköinen työtila, jossa hankkeen tietoja voi täydentää yhdessä eri osapuolten kanssa ja palvelun avulla kaikki hankkeelle kutsutut tahot pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä.
202010_66930.jpg
Maalauskoulu alkaa: Yleistä maalauksesta
Maalaaminen tuo useimmille mieleen maalipurkin, siveltimen ja telan. Maalaus on kuitenkin paljon muutakin kuin maalin levittämistä. Kunnolla toteutettu, kestävä ja näyttävä maalipinta edellyttää hyvää pohjatyötä ja oikeaa maalausmenetelmää. Maalattavan pinnan tulee olla kuiva, puhdas ja tarkoituksenmukainen. Lisäksi on tärkeä osata valita oikea maali oikeaan paikkaan.
Vaaleat portaat johdattavat yläkertaan. Portaiden juurella viherkasvi.
Viikon kysymys: Mitä tehdä nariseville portaille?
Kysymys:Talo on vuonna 1953 valmistunut. Yläkertaan menevät puuportaat oli päällystetty kovalevyllä ja kokolattiamatolla, jotka otin pois. Matto haisi voimakkaasti ummehtuneelle ja pölysi kanssa paljon. Ilma raikastui huomattavasti toimenpiteen jälkeen.Alla on kivannäköiset noin 32 mm vahvat ponttilautaportaat. Ongelma on se että ne narisevat voimakkaasti ja niissä on paljon noin 1 - 4 mm rakoja. Raot eivät sinänsä haittaa mutta narina on melko suuri. Portaat on tarkoitus maalata vaaleiksi.Olettaisin että narina tulee pontin kohdalta. Sivuilla ei ole reisilankkuja. Millä tavoin narinan saisi pois? Purkaminen ei oikein ehjänä onnistu koska ne on naulattu erittäin hyvin kiinni ja pontit menee ainakin rikki jos yrittää kammeta lautoja ylös.
20135_34994.jpg
Lisäeristys lopettaa vedon vääristä paikoista
Vanhat rakenteet eivät useinkaan vastaa nykyisiä vaatimuksia lämmöneristyskyvyltään. Lisälämmöneristyksellä saadaan vanhat rakenteet vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Kuitenkin ennen lisälämmöneristeen asentamista tulee rakenteen lämpö- ja kosteuskäyttäytyminen tutkia, jotta varmistutaan jatkossakin rakenteen toimivuudesta.Klikkaa tästä energiansäästölaskuriin ja laske paljonko lisäeristys säästää!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton