Pölyisten vuodenaikojen jälkeen on tarkastettava Ilmanvaihtolaitteiden suodattimet.
Laitevalmistajan suosituksen mukaisella suodattimella varustettu huoneistokohtainen ilmanvaihto antaa suojaa ilman pienhiukkasilta. Pari kertaa vuodessa tapahtuva suodatinvaihto on yksinkertainen operaatio.
Kevään ja kesän pölyisten kausien jälkeen on syytä tarkastaa ilmanvaihtolaitteiden suodattimien kunto ja tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Suodattimien vaihto on yleensä aina ajankohtaista syksyllä siitepölykauden päätyttyä.
Suomessa vallitseva ilmanvaihtotapa on omakotitaloissa jo pitkään ollut huoneistokohtainen, suodattimilla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto. Järjestelmä löytyy nykyään jo kerrostaloistakin ja usein myös julkisista rakennuksista, kuten kouluista ja päiväkodeista. Suomessa myytävissä huoneistokohtaisissa ilmanvaihtolaitteissa käytetään yleisesti jo vakiovarusteena F7-tason suodattimia.
– F7-tason suodattimet suodattavat kaikki hiukkaset 2,5 mikrometriin asti ja 80–90 prosenttia 1 mikrometrin kokoisista hiukkasista, jolloin paljon siitepölyhiukkasia pienemmätkin epäpuhtaudet jäävät suodattimiin, eivätkä joudu sisäilmaan, toteaa suunnittelupäällikkö Olavi Suominen huoneistokohtaisia ilmanvaihtolaitteita valmistavasta loimaalaisesta Vallox Oy:stä.
Olavi Suominen muistuttaa, että koneellinen, tehokkaalla suodatuksella varustettu ilmanvaihto ja ikkunoiden kiinni pitäminen on paras tapa suojautua ulkoilmassa leijuvilta hiukkasilta. Suodattimien suodatuskyvystä voi pitää huolta vaihtamalla suodattimet riittävän usein, yleensä keväisin ja syksyisin, mutta etenkin kaupunkiolosuhteissa ja allergiaperheissä voi tarve olla useamminkin. Perushuoltona on karkeasuodattimien peseminen ja hienosuodattimien vaihto.