Ovi – äänieristyksen heikoin lenkki

Miten äänieristystä voisi parantaa?
Nykyajan kodeissa äänieristykselle on enemmän tarvetta kuin koskaan. Olipa kyse sitten naapureiden melusta, elokuvien täysillä soimisesta tai etätyön vaatimasta rauhasta – seinien lisäksi myös ovien on kyettävä torjumaan ääntä tehokkaasti.
Valitettavasti monet vakiolaakaovet eivät täytä nykyaikaisia äänieristysvaatimuksia. Niiden ontot rakenteet ja kevyet materiaalit tarjoavat vain vähäistä melusuojia. Kun väliseinien ääneneristys on usein vähintään 25 dB, jää perinteisen puulaakaoven äänieristys usein vain 12–15 dB luokkaan.
Miten tähän ongelmaan voi puuttua? Avain löytyy oikeiden materiaalien valinnasta, tiiviistä asennuksesta ja älykkäistä rakennusratkaisuista.
Tavallisen välioven äänieristävyys on heikko
Oviteollisuus suosii monikerrosrakenteita, jolloin ovilevyssä on ilmavälejä. Vakiolaakaovessa on n. 3 mm kovalevyt ja se on sisältä tyhjä. Ovien äänitekninen toimivuus riippuu käytetystä rakenteesta ja materiaalista.
Oviteollisuuden vakiolaakaoven ääneneristävyys on vain hieman parempi kuin verholla tai pintaliukuovella. Väliseinärakenne on aina vähintään 25 dB ilman villaa, joten oviaukkoon valittavan oven ääneneristävyys kannattaa aina tarkistaa.
Akustiikkaa paremmaksi
Hyvässä ja toimivassa akustiikassa tilasta poistetaan ylimääräinen melu. Akustiikka toki sisältää paljon muutakin kuin vain hyvän äänentoiston ja alhaiset taustamelutasot. Laadukkaaseen akustiikkaan kuuluvat myös hyvä puheen ymmärrettävyys ja jälkikaiunta-ajat.
Kaikissa huoneissa kuulostaa joltakin. Kunkin huoneen käyttötarkoitusta varten on akustiikkaa suunniteltaessa hyvä huomioida myös oven tuoma vaikutus tilaan. Akustiikka syntyy rakenteista, materiaaleista ja laitteista ja rakentamistavoista.
Info
Mittausarvoja:
- dB = ääniluokka
- Rw = laboratoriossa mitattu ilmaääneneristysluku
- R`w= rakennuskohteessa mitattu kenttämittausarvo, johon vaikuttavat ovea ympäröivä seinän ääneneristävyys, sivutiesiirtymät, työvirheet, jne.
Mitä suurempi Rw-arvo on, sitä tehokkaampi äänieristys.
Ovi, jonka äänieristys toimii
Helimäki Akustikot ovat tutkineet laboratoriossaan Liune-ovien ääneneristävyyttä jo vuosien ajan. Helimäki Akustiikot on akkreditoitu testauslaboratorio FINAS T260 ja Suomen ainoa yksityinen akustiikka-alan toimija, jolla on käytössään akkreditoitu ilmaääneneristysmittauslaboratorio.
Liunen ovimittaukset on tehty ääniteknisessä laboratoriossa yksirunkoisella kipsilevyseinällä. Kipsilevyseinä on kevytrakenteinen ja silti hyvin ääneneristävä seinärakenne, varsinkin teräsrungon kanssa yhdessä. Uusilla innovaatioilla Liune-ovien äänen eristävyys on jopa 24 desibeliä, ja ovikynnyksen kanssa 32 desibeliä. Vertailun vuoksi tavallisella puulaakaovella mittaustulokseksi saadaan 12 dB.

Liune ovien äänieristys on jopa yli 30 % parempi kuin tavallisen kääntyvän vakiolaakaoven. Asumisen viihtyvyys kodissa lisääntyy ääneneristävyyden myötä.
Yksinkertainen seinä toimii kuin jousi. Sillä on jännemitan, kiinnitystavan, paksuuden, tiheyden ja kimmomoduulin mukaan määräytyvä ominaistaajuus, jolla se heilahtelee voimakkaasti. Teräsrangoilla saavutetaan paras ääneneristävyys yksinkertaisessa normaalissa väliseinärungossa. Teräsrangat päihittävät puun väliseinien runkomateriaalina, sillä puu kytkee levyrakenteet liian tiukasti toisiinsa ja siten edesauttaa äänen johtumista rakenteessa seinän puolelta toiselle.
Tilojen äänitekninen toimivuus vaikuttaa paljon kodin viihtyisyyteen. Liune-ovilla väliseinä ja tila saadaan viimeisteltyä toimivaksi kokonaisuudeksi. Liune on tutkinut ja kehittänyt Liune-ovien äänitekniset ominaisuudet jo kohteisiin käyttövalmiiksi. Sinun pitää vain valita ovi tilan käyttötarkoituksen mukaan.
Liunen ovilla markkinoiden paras äänieristävyys
Liune on kotimainen innovaatio, joka jatkaa tuotekehitystä vuodesta toiseen. 15 vuotisen tuotannon aikana Liunen ääniteknisestä hallinnasta on tullut markkinoiden paras. Liunen ovimallistosta löytyy ratkaisu kaikkiin tiloihin, saunasta makuuhuoneeseen.
Aiheeseen liittyvää

Liukuovi on helppo ja nopea asentaa

Sisätilojen suunnittelun aikataulutus - katso tallenne webinaarista

Liukuva sisäovi meidän kotiin?

Väliovien valinta: Ota nämä asiat huomioon

Tervetuloa Arkkitehtipäivään 18. syyskuuta!
