• Etusivu
  • Energia

Onko jääkaappisi lämpötila oikea?

Sari NieminenKaupallinen yhteistyöPower Finland Oy logoPower Finland Oy
Päivitetty 16.07.2025
jääkaapin lämpötila

Elintarvikkeet on aseteltava jääkaappiin riittävän väljästi. Siten ilma pääse kiertämään ja jääkaapin kaikki osat pysyvät tarpeeksi kylminä.

Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.

Lue neuvot!

Tiedätkö mikä on jääkaapin optimaalinen lämpötila? Tieto ei ole turha, sillä jos jääkaappi on liian lämmin, herkästi pilaantuvat elintarvikkeet, kuten lihat ja kalat, saattavat pilaantua ennen aikojaan. Toisaalta liian kylmä jääkaappi voi nahistuttaa vihannekset ja salaatit nopeasti ja kuluttaa turhaan energiaa.

Jääkaapin oikea lämpötila

Hyvä ohjenuora on, että jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2−6 astetta ja pakastimen -18−25 astetta. Jos jääkaapilla käydään ahkerasti ja ovea availlaan usein, lämpötila kohoaa helposti. Silloin jääkaapin lämpötilaa voi säätää jopa hieman +2 astetta viileämmäksi.

Muistathan myös antaa lämpimän ruoan jäähtyä kunnolla ennen jääkaappiin laittamista, jotta sisälämpötila ei turhaan nouse. ​Lämpimän ruoan tulee jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen jääkaappiin laittoa. Tämä estää jääkaapin lämpötilan nousun, mikä voisi vaikuttaa muiden elintarvikkeiden säilyvyyteen. Ruoan nopea jäähdytys on tärkeää myös bakteerien kasvun estämiseksi.

Huomioi lisäksi, että kesällä huonelämpötilat saattavat nousta, jolloin kylmälaitteita kannattaa säätää hiukan kylmemmäksi. Syksyn tullessa jääkaapin lämpötilan voi arvioida uudelleen.

<p data-block-key="z5hcm">Liian kylmässä vihannekset nahistuvat nopeasti.</p>
Liian kylmässä vihannekset nahistuvat nopeasti.
Info

Info

Yleisten elintarvikkeiden optimaalisia säilytyslämpötiloja

Säilytyslämpötila enintään +3 astetta:

  • tuore liha
  • tuore kala ja mäti
  • tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat

Säilytyslämpötila enintään +6 astetta:

  • muut kalavalmisteet
  • maitotuotteet sekä voi ja margariini

Säilytyslämpötila +10−14 astetta:

  • ruokaöljy
  • leipä ja viljavalmisteet (voi säilyttää muutamia päiviä myös huoneenlämmössä)

Säilytyslämpötila huoneenlämpö:

  • avaamattomat säilykkeet
  • avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet

Kylmimmät ja lämpimimmät kohdat jääkaapissa

Tuotteita sijoitellessa kannattaa pitää mielessä, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa. Yleensä kylmin paikka on hyllykkö salaattilaatikon yläpuolella, jääkaapin keskikohdassa. Muista asetella elintarvikkeet aina riittävän väljästi. Siten ilma pääse kiertämään ja jääkaapin kaikki osat pysyvät tarpeeksi kylminä.

Kun jääkaapin tai pakastimen ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön ostamisen tai siirtämisen jälkeen, varmista, että se on tarpeeksi kylmä ennen tuotteiden lisäämistä. Tähän menee yleensä 2−4 tuntia.

Jenkkijääkaapin kuva

Näin mittaat jääkaappisi lämpötilan

Voit itse testata jääkaapin lämpötilan jääkaappilämpömittarilla. Pakastimen lämpöasteiden mittaamiseen käy ulkolämpömittari. Mittareita myydään useimmissa supermarketeissa ja rautakaupoissa.

Mittaria kannattaa pitää jääkaapissa useita tunteja − esimerkiksi yön yli − avaamatta jääkaapin ovea ja tarkastaa lukemat vasta sitten. Voit ripustaa mittarin roikkumaan lokerikon reunaan tai vaihtoehtoisesti laittaa sen vaaka-asentoon hyllylle. Kolmas keino on käyttää apuna vesilasia. Laita vesilasi yön yli jääkaappiin ja mittaa veden lämpötila aamulla heti otettuasi lasin pois jääkaapista. Tätä voi kokeilla eri hyllyillä ja tutkailla lämpötilaa eri korkeuksilla.

Lähes kaikissa jääkaapeissa on lämpötilan säätönuppi. Asteikko saattaa vaihdella, mutta yleensä "nolla" tarkoittaa, että laite on pois päältä ja mitä suurempi numero, sitä kylmempi lämpötila.

Muista odottaa muutama tunti ennen kuin tarkistat lämpötilan uudelleen, sillä jääkaapin lämpötila tasaantuu vähitellen.

Jos jääkaappi ei pysy kylmänä, huomioi nämä asiat

Jos jääkaapin lämpötila ei pysy säädöistä huolimatta tasaisena, syy voi olla muussakin kuin asetuksissa. Esimerkiksi huonosti sulkeutuva ovi, kuluneet tiivisteet tai täyteen ahdettu kaappi voivat estää kylmän ilman kiertämistä. Silloin lämpö jakautuu epätasaisesti, ja osa ruoista voi pilaantua ennen aikojaan.

Kannattaa myös varmistaa, ettei jääkaapin takana oleva lauhdutinritilä ole pölyn peitossa. Likainen ritilä voi heikentää kylmälaitteen jäähdytystehoa ja lisätä sähkönkulutusta.

Sähkönkulutuksen kannalta kannattaa muistaa, että jokainen ylimääräinen kylmäaste lisää kulutusta: esimerkiksi lämpötilan säätäminen +4 °C:sta +2 °C:een voi kasvattaa jääkaapin sähkönkulutusta jopa 5–10 %. Lämpötilaa ei siis kannata laskea varmuuden vuoksi liian alas, vaan pitää se mahdollisimman lähellä optimaalista tasoa.

Info

Info

Vinkkejä uuden jääkaapin tai pakastimen ostoon

Jos olet hankkimassa uutta jääkaappia tai pakastinta, kannattaa huomio kiinnittää laitteen kokoon, energiatehokkuuteen ja tilantarpeeseen. Mittaa käytettävissä oleva tila huolellisesti ja varmista riittävä ilmankierto laitteen ympärillä. Tarkista myös oven kätisyys ja avautumisen vaatima tila.

Käytännöllisyyttä lisäävät esimerkiksi automaattisulatus, siirreltävät hyllyt sekä erityistilat lihalle tai vihanneksille. Nykyään laitteissa voi olla myös älyominaisuuksia, kuten Wi-Fi-yhteys tai sisäkamera. Kun vertailet eri vaihtoehtoja huolellisesti, löydät helposti tarpeisiisi sopivan kylmälaitteen.

Power Finland Oy
Energia
keittiö
kodinkoneet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton