• Etusivu
  • LVI

Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi?

Tutustu eri lämpöpumpputyyppien ohjeisiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 02.09.2024
20239_83031.jpg

(Kuva: NIBE)

Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput, kuten ilmalämpöpumppu, ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.

Yleiset huolto-ohjeet voivat vaihdella lämpöpumpputyypettäin. Tässä artikkelissa mainitut ohjeet pätevät NIBE maalämpö-, ilma-vesilämpö- ja poistoilmalämpöpumppuihin sekä GENERAL ilmalämpöpumppuihin.

NIBEn kanssa et ole yksin. NIBE lämpöpumppujen omistajia palvelee maanlaajuinen asennusliikkeiden ja huoltoliikkeiden verkosto.

Ilmavesilämpöpumppu huolto ja ylläpito – mutasihti, varoventtiilit, ilmaus ja veden lisäys

Ilmavesilämpöpumpussa käyttäjän toimesta tehtäviä huoltotoimenpiteitä ovat mutasihdin puhdistus, varoventtiilien koeistus, ilmaus ja veden lisääminen järjestelmään. Näiden lisäksi voi tehdä silmämääräisen tarkastuksen ulkoyksikölle ja poistaa sen pinnoilta mahdollisen pölyn ja lian.

Ohjelmiston päivitys on myös huoltotoimenpide, jonka voi tehdä itse. Nettiin liitetyissä NIBE S -sarjan lämpöpumpuissa päivitys latautuu lämpöpumpun sisäyksikön automatiikkaan suoraan, käyttäjän tarvitsee vain hyväksyä lataus. Tähänkin laite opastaa. Tarvittaessa lisätietoja päivityksen tekemiseen löytyy laitteen ohjeista, mutta siihen saa myös tarvittaessa huollolta apua.

Ammattilaisen opastamana hoituvat edellä mainitut huoltotoimenpiteet helposti jatkossa. Huolto kannattaa tilata aina tarkempaan ilmavesilämpöpumpun toiminnan tarkastamiseen tarpeenmukaisesti.

Huomio

Huomio

Huomioi nyt tarjoushintaiset mallit ja rahoitustarjous!

Hyödynnä NIBE Rahoitus -tarjous, joka on käynnissä 21.2.-21.8.2024 aikana. NIBE Rahoitus -sopimuksiin saa 6kk ilman lyhennyksiä, korkoja ja kuluja!

Näin NIBE Rahoituksessa ensimmäinen maksuerä erääntyy 6kk päästä lämmitysjärjestelmäsi asennuksesta (tai energiakaivon poraamisesta, jos kyseessä on maalämpö).

Lisäksi useiden NIBE lämpöpumppumallien hintoja on alennettu. Ota yhteyttä lähimpään NIBE jälleenmyyjääsi ja pyydä tarjous!

<p data-block-key="aqrsh">(Kuva: NIBE)</p>
(Kuva: NIBE)

Maalämpöpumppu huolto ja ylläpito – lämmitysjärjestelmän ja keruupiirin paineen taso

Maalämpöpumpussa mutasihdit voi itse tarkistaa ja puhdistaa. Myös lämmitysjärjestelmän paine on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa nostaa, kuten lämmönkeruupiirin paineen taso. Mikäli näitä ei ole aiemmin tehnyt, on suositeltava kutsua huoltoliike apuun, ja samalla opastamaan miten jatkossa ne voi tehdä itse.

Kuten ilma-vesilämpöpumpuissa, niin myös maalämpöpumpuissa ohjelmiston päivityksen voi tehdä itse. Nettiin liitetyissä NIBE S -sarjan lämpöpumpuissa päivitys latautuu lämpöpumppuun verkosta, eikä vaadi käyttäjältä kuin pari kosketusnäytön painallusta.

Energiankulutus kertoo myös laitteen toiminnasta ja sitä on hyvä seurata. On kuitenkin syytä huomioida, että vuodet ovat erilaiset, eivätkä lukemat siten ole suoraan verrannolliset edeltävän vuoden vastaavaan aikaan. Ammattilainen on syytä kutsua paikalle, jos energiankulutus yhtäkkiä kasvaa merkittävästi, kuten myös silloin, jos laitteen käyntiäänessä on havaittu muutosta.

Huoltokäynnillä ammattilainen voi myös neuvoa, miten ja mitä asetuksia voi itse muuttaa pienempien käyttökustannuksien ja tasaisemman sisälämpötilan saavuttamiseksi. Tärkeää on hoitaa lämpöpumpun huolto hyvissä ajoissa, ja varmistaa, että järjestelmä toimii ennen lämmityskauden alkua ja tulevia pakkasia.

Poistoilmalämpöpumppu huolto ja ylläpito – suodattimet ja venttiilit

Poistoilmalämpöpumpussa ilmansuodattimien tarkistus ja puhdistus tulee tehdä säännöllisesti, riippuen muun muassa sisäilman pölymäärästä. Useimmissa poistoilmalämpöpumpuissa on sisäänrakennettu muistutus, joka hälyttää, kun on aika tarkistaa ja puhdistaa ilmansuodattimet.

Poisto- ja tuloilmaventtiilien puhdistus on suositeltavaa tehdä kerran vuodessa, vaikka ne näyttäisivät päällepäin puhtailta. Ennen toimenpidettä on syytä varmistaa, etteivät venttiilien asetukset muutu.

Myös mutasihdin puhdistus, varoventtiilien koeistus, ilmaus ja veden lisääminen järjestelmään ovat tehtävissä itse. Lisäksi ohjelmistopäivitykset voi ladata laitteeseen. Mikäli toimenpiteet ovat vieraita, on varminta kutsua ammattilainen paikalle. Ohjeistuksen jälkeen nämä onnistuvat helposti jatkossa. Laitteen toiminnan tarkempi tarkastus ja huolto kuuluu ammattilaiselle ja se tulee tilata aina tarvittaessa.

Suodattimien puhdistuksen ja vaihdon saa myös ammattilaiselta säännöllisenä palveluna, jolloin samalla itse laite tarkastetaan kauttaaltaan.

<p data-block-key="s2ywv">(Kuva: NIBE)</p>
(Kuva: NIBE)
<p data-block-key="mdyfj">(Kuva: NIBE)</p>
(Kuva: NIBE)

Ilmalämpöpumppu huolto ja ylläpito – suodattimet ja oikeanlainen käyttö

Ilmalämpöpumppu toimii parhaiten, kun huolehtii, että laitteessa on tilanteeseen sopiva käyttötila päällä. Tämä on yleensä valittavissa Mode-painikkeesta. Auto-tilaa ei yleisesti suositella, sillä oikein valitulla käyttötilalla laite toimii optimaalisesti ja tarpeenmukaisesti.

Ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteistä sisäyksikön yläosan ja suodattimien puhdistus on syytä tehdä aika ajoin. Tarve on hyvä tarkistaa vähintään kolmen kuukauden välein. Jos suodattimessa on paljon pölyä, puhdistus tulee suorittaa useammin. Pölyn määrään vaikuttaa muun muassa kotieläimet ja remontit. Myös sisäyksikön hukkaputki tulee tarkastaa, ettei se ole päässyt tukkiutumaan.

Ulkoyksikön osalta on hyvä pitää kenno puhtaana roskista ja liasta. Lämmityskaudella lisäksi lumien ja jäiden poistaminen ulkoyksikön alta ja ympäristöstä tulee tehdä aina tarvittaessa.

Huolto kannattaa tilata paikalle, mikäli laite on alkanut pitämään normaalista poikkeavaa ääntä. Myös sisä- ja ulkoyksikön alkaessa täristä, on syy selvitettävä huollon toimesta. Ammattilaista tarvitaan myös, mikäli sisäyksiköstä tulee tunkkaista hajua, jäähdytys tai lämmitysteho on tippunut tai lämpöpumpun sulake ei pysy päällä.

Ennen ryhtymistä huoltotoimenpiteisiin, kannattaa vielä varmistaa käyttöohjeesta mitä laitteen huoltoja voi itse tehdä.

Info

Info

Tärkeää muistaa ennen kuin tilaat lämpöpumpun huollon

Ennen huollon tilaamista on hyvä tarkistaa muutama asia lämpöpumpusta ja järjestelmästä. Alustava kartoitus auttaa huoltoa niin etäohjeistamisessa kuin paikan päällä huoltokäynnillä. Useissa tapauksissa riittää, että suodattimet tarkistetaan ja tarvittaessa ilma poistetaan laitteesta.

Tarkista:

  • Löytyykö ratkaisu ensin Usein kysyttyä tai Käyttöohjekirjasta/Hoito- ja asennusohjeista.
  • Kaikki termostaatit ovat auki.
  • Ovatko sulakkeet tai vikavirtasuoja lauenneet.
  • Lämpöpumppusi on asetettu oikealle käyttötilalle.
  • Mahdolliset suodattimet.
  • Järjestelmäsi on ilmattu ohjeiden mukaisesti.
  • Kirjoita muistiin laitteesi sarjanumero. Tarvitset sitä huoltoa tilatessasi.

Entistä helpompaa lämmitystä

Uusien maalämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt entisestään. Esimerkiksi NIBEn S1255 S-sarjan maalämpöpumppu tuo lisää helppoutta ja turvallisuutta asumiseen. Laite on helppo yhdistää nettiin sisäänrakennetun Wifin ansiosta ja sitä ohjataan joko selkeästä kosketusnäytöstä tai myUplink -palvelusta esimerkiksi älypuhelimella. Ohjaus tapahtuu myUplink Premium-tasolla (noin 25 €/v). Etävalvonta on maksutonta.

NIBE S1255 maalämpöpumpussa automatiikka ohjaa lämmitysjärjestelmää niin kodin kuin käyttöveden osalta ja halutessaan laitteen voi antaa huomioida myös sääennusteen tietoja. Säästöjen optimoimiseksi voi ottaa käyttöön Smart Price Adaption -pörssisähköohjauksen. Tämä invertterimaalämpöpumppu mukautuu talon energiantarpeeseen ja siinä on optimaalinen vuosihyötysuhde.

NIBE lämpöpumppua ei tarvitse odottaa, sillä laitteita löytyy varastosta Suomesta. Saat siis uuden energiatehokkaan lämmityksen kotiisi nopeasti!

<p data-block-key="wnh0l">(Kuva: NIBE)</p>
(Kuva: NIBE)

Milloin lämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen?

Onko sähkönkulutuksesi noussut ilman näkyvää syytä? Vuotaako lämpöpumpusta vettä tai kuulostaako sen ääni oudolta? Jos kyse on iäkkäämmästä laitteesta, kannattaa harkita lämpöpumpun vaihtamista uuteen.

Uudet lämpöpumput tuottavat taloudellisemmin lämpöä ja ovat hallittavissa etäohjauksella. Lämmitysjärjestelmää voi säätää juuri halutulla tavalla ja siten varmistaa asumismukavuuden mahdollisimman pienellä energiankulutuksella.

NIBE lämpöpumppuun voi vaihtaa aiemmasta lämpöpumppumallista tai lämmitystavasta riippumatta, kun kodissasi on vesikiertoinen lämmönjako. Uusi lämpöpumppu on yleensä tehokkaampi kuin vanha, joten vaihtamalla voit säästää enemmän energiaa joka kuukausi.

Järjestelmän kunnon ja vaihtotarpeen voi selvittää teetättämällä tarkastushuollon alan ammattilaisella.

Ota yhteyttä NIBE Neuvontapalveluun, jos jokin askarruttaa vanhan lämpöpumpun vaihtamisessa uuteen.

Haluan lisätietoa NIBE lämmitysratkaisuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
huolto
kunnossapito
ilmavesilämpöpumppu
ilmalämpöpumppu
maalämpöpumppu
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitä lisäturvaa voit saada lämpöpumpullesi?
NIBE tarjoaa kuluttajille NIBE Energy Systems Oy:n maahantuomalle, Suomessa asennetulle uudelle NIBE lämpöpumpulle ilmaisen NIBETURVAn, joka on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Lämpöpumpun omistajan tarvitsee vain rekisteröidä lämpöpumppu NIBETURVAan. Kuuden vuoden NIBETURVAan sisältyy takuuaika ja ilmainen lisävakuutus, kun uusi laite on rekisteröity NIBETURVAan ehtojen mukaisesti. Lisäksi tarvitaan koti- tai kiinteistövakuutus, joka korvaa LVI-laitteen äkillisen ja ennalta-arvaamattoman rikkoutumisen.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20215_70412.jpg
Saako kiviliimaa käyttää kantavissa rakenteissa?
Pahoittelemme, että artikkeli myöhästyi viikolla 20. Tarkensimme artikkelin sisältöä yhteistyössä Rakennuskemian asiantuntijoiden kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton