• Etusivu
  • Talo

Nyt on aika tiivistää ikkunat talven varalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ikkunoiden tiivistys on edullisin energia- ja viihtyvyyskorjaus

Suomessa on noin 30 miljoonaa ikkunaa, joista jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai välttävä. Ympäristöministeriön julkaisemat ikkunantiivistysohjeet tulevat todella tarpeeseen, sillä tiivistäminen on edullisin tapa taloyhtiöiden energialaskun pienentämiseen ja asumisviihtyvyyden parantamiseen.

"Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on edullisin toimenpide energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden parantamiseksi", ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksonen sanoo. Hän on osallistunut asiantuntijana ympäristöministeriön julkaiseman ikkunantiivistysohjeen laatimiseen. Laaksonen muistuttaa, että ikkunoiden ja ovien tiivistämisellä saavutetaan paljon hyötyjä.

"Tiivistäminen parantaa asumisviihtyvyyttä, mahdollistaa hallitun ja toimivan ilmanvaihdon, puhdistaa huoneilmaa, poistaa tai vähentää vedon tunnetta, pienentää melua, ja kaiken lisäksi säästää energiaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä." Mauri Laaksonen on ollut itse tekemässä, laatinut työselityksiä tai valvonut yli puolen miljoonan ikkunan tiivistämistä ja ollut mukana erilaisissa tiiveyteen liittyvissä tutkimuksissa. Kolmen vuosikymmenen kokemuksella hän arvioi, että Suomen noin 30 miljoonasta ikkunasta jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai enintään välttävä.

"Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen pitää lämmön niin paljon paremmin sisällä ja vähentää vedon tunnetta, että huonelämpötilaa voidaan laskea keskimäärin 1–3 asteella asumisviihtyvyyden kärsimättä. Yhden asteen lasku merkitsee noin viiden prosentin lämmitysenergian säästöä, joten tiivistämisellä voidaan säästää keskimäärin noin kahdeksan prosenttia kiinteistöjen lämmitysenergian kulutuksesta. Se on sekä taloyhtiöille että koko kansantaloudelle todella merkittävä ja helposti saavutettava säästö", Laaksonen sanoo.

Tiivisteiden laadussa ja kestoiässä suuria eroja

Mauri Laaksonen korostaa, että ikkunoiden ja ovien tiivistämisen tulee olla osa normaalia kiinteistön huoltoa samaan tapaan kuin autoakin huolletaan säännöllisin välein. Tiivisteillä on oma elinkaarensa, joka parhaimmilla silikonitiivisteillä on jopa yli 15 vuotta, mutta tavallisimmin käytetyillä tiivisteillä huomattavasti vähemmän. Monet tiivisteet menettävät elastisuutensa ja tiivistämiskykynsä jopa parissa vuodessa.

"Paras tiiviste on putkimallinen silikonitiiviste. Silikonitiivisteiden molekyylirakenne pyrkii aina pyöreään muotoon ja ne säilyttävät siten parhaiten tiiveytensä. Silikonitiivisteitä on saanut pienpakkauksissa vasta parin vuoden ajan, eikä niitä myydä läheskään kaikissa rautakaupoissa, mutta hyvien tiivisteiden hankinnassa pieni vaivannäkö kannattaa."

Tiivistäminen lähtee aina ikkunan tai oven puitteen ja karmin välisen välyksen mittaamisesta, jonka voi tehdä kätevästi esimerkiksi sinitarralla tai muovailuvahalla. Tiivisteen oikea paksuus on 2–3 mm tätä välystä suurempi.

"Kahdeksan millimetrin tiiviste on kaikkein yleisimmin sopiva. Tiiviste ei saa olla liian ohut, jolloin se ei tiivistä, eikä liian paksu, jolloin ikkunaa tai ovea ei saa kunnolla kiinni. Tavallisin virhe tiivisteiden valinnassa on käyttää liian ohutta tiivistettä", Laaksonen kertoo.

Työn suorituksessa tiivistämisen tärkein periaate on Laaksosen mukaan tiivistää sisin puite ilmatiiviiksi ja jättää ulompien puitteiden tiivisteisiin pienet ilmavälit niin, että tuuletusvälit kasvavat ulospäin mentäessä.

Hyvä tiivistys pidentää ikkunoiden elinkaarta

"Nykyisin ymmärretään jo yleisesti, että matalaenergiarakentaminen perustuu hyvään ilmatiiveyteen. Vanhojen talojen osalta yllättävän yleinen uskomus on kuitenkin se, että tiiveys tuo mukanaan kosteus- ja homeongelmia. Ikkunoiden osalta ongelmia tuo nimenomaan huono ilmatiiveys, jolloin lämpimän sisäilman mukana ikkunoiden väliin pääsevä kosteus aiheuttaa ikkunarakenteisiin ja maalipintoihin ennenaikaisia vaurioita lyhentäen niiden elinkaarta. Ulkopuitteissa hyvä tiivistys estää ulkopuolisen kosteuden ja lumen pääsyn ikkunarakenteisiin", Laaksonen sanoo.

Ikkunoiden ja ovien huono tiiveys tarkoittaa aina käytännössä suoraa aukkoa ulkoilmaan, jolloin asukkaat valittavat herkästi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle, että huoneistossa on liian kylmä ja siellä vetää. Sen sijaan että korjattaisiin todellinen ongelma vaihtamalla tiivisteet, huoltomies saattaa käydä nostamassa koko talon patteriverkoston tuloveden lämpötilaa 1–3 asteella.

"Kiinteistön energiankulutus nousee samalla helposti 5–15 prosenttia", hän muistuttaa.

Tiiveyden kannalta kaikkein tärkein eli ikkunoiden ja ovien sisäpuitteiden tiivistäminen kuuluu Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiölain tulkinnan mukaan osakkaille ja muiden puitteiden tiivistäminen taloyhtiölle. Tämä vaikeuttaa taloyhtiön kaikkiin asukkaisiin vaikuttavien energiakustannusten ja asumisviihtyvyyden hallintaa.

"Mikään ei kuitenkaan estä taloyhtiöiltä terveen järjen käyttöä. Viisaimmat taloyhtiöt ovat ottaneet käyttöön esimerkiksi viiden vuoden välein toteutettavan ikkunoiden ja ovien elinkaarihuollon, jossa ammattimaisesti toteutetun kaikkien tiivisteiden vaihdon lisäksi tarkistetaan ja huolletaan ikkunoiden ja ovien muut rakenteet. On tärkeää varmistaa että nekin ovat tiiviit ja uusia tarvittaessa muun muassa elastiset massat karmien ja lasien liitoskohtiin", Mauri Laaksonen sanoo.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20122_29495.jpg
Lämmityksen ratkaisu on lähes
Energian tuottaminen ja käyttö ovat nousseet ihmisten arkeen vaikuttavaksi ilmiöksi. Kaikki meistä tekevät energiaratkaisuja – lämmitys on yksi suurimmista energiaratkaisuistamme. Energiaa on siis paitsi tuotettava, myös käytettävä järkevästi. Lämmitysjärjestelmämme pyrkii luomaan mukavuutta energiatehokkaasti. Energiatehokkuutta ja käytettävyyttä voidaan luoda mm. yhdistelemällä erilaisia lämmitysmuotoja ns. hybridilämmitykseksi. Useimmiten hybridilämmitys perustuu lämmön varaamiseen ja lämmön tarpeenmukaiseen jakeluun varaajasta.Hybridilämmitys voidaan luoda saneeraus- tai uudiskohteeseen. Saneerauskohteessa on usein toimintakuntoinen öljy- tai puukattila, josta ei ehkä haluta täysin luopua. Energiakulujen pienentämiseksi - tai mukavuussyistä järjestelmää on kuitenkin täydennettävä. Täydentämisen onnistuu parhaimmillaan varaajan muokkauksella (esim. aurinkolämmityksen kytkeminen olemassa olevaan varaajaan). Usein järjestelmään lisätään varaaja, johon voidaan kytkeä sekä olemassa oleva että uusi lämmönlähde (esim. maalämpö- ja öljylämmitys).
20078_6047.jpg
Ormax betonikattotiili
Ormax on Suomen ostetuin kattotiili. Siinä on kestämään kehitetty maalipinta ja markkinoiden laajin värivalikoima: musta, ruskea, savitiilenpunainen, tupapunainen, tummanharmaa, harmaa ja antiikinpunainen. Saatavana myös täydellisin kattotarvikkeisto. Ormax-tiilikatto on luonnonläheinen ja sulautuu ympäröivään maisemaan. Tiili on tehty kestämään Pohjolan pakkaset ja myrskyt. Jykevä tiilikatto on myös rauhallinen ja äänetön valinta.
201412_41868.jpg
Puukoulussa ulkoverhous
Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.
20131_33404.jpg
Saumattomat ja tiiviit rakenteet säästävät energiaa
Tiivis talo pitää lattianrajan lämpimänäKastelli on myös energia-asioissa edelläkävijä alallaan. Laadustaan ja lämpimyydestään kiitelty Kastelli-talo rakennetaan saumattomaksi ja tiiviiksi. Pitkäkestoiset tutkimukset mm VTT:n kanssa todistavat, että vuodet eivät heikennä Kastellin energiatehokkuutta ja tiiveyttä. Tutustu Kastellin rakenteisiin ja totea miksi kallista energiaa ei pääse karkaamaan rakenteiden läpi ja lämmityskulut pysyvät pieninä.
20146_39996.jpg
Vanhan koneen tilalle sopiva uusi kone ja iv-remonttiin sopiva kanavisto
Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE sopii myös monien samaan aikaan valmistettujen MUH-Ilmavakopioiden tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983–2004 aikana valmistetuissa MUH-Ilmava 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin ilmanvaihdon peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Sen lämmöntalteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja koneessa on tasavirtapuhaltimet.Vallox 121 SE koneen käyttö on helppoa ja energiatehokasta, kun sitä ohjaa Vallox Digit SED säätöjärjestelmä. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- jahiilidioksidiantureiden (lisävarusteita) ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin, joten ilmanvaihto toimii aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja energiankulutus.Vallox 121 SE kone on varustettu Digit SED:n ohjaamalla kesäilmanvaihtotoiminnolla ja siinä on sekä etu- ja jälkilämmityspatterit.Tilaa esite esitepalvelusta
201712_51066.jpg
Luvanvaraista
Omakotitalon kokonaisvaltainen remontin toteuttaminen vaatii huolellista alkuselvittelyä. Jo suunnittelun alkuvaiheessa on tärkeää selvittää peruskorjaukselta vaadittava lupamenettely. Remontoinnissakin täytyy välillä hakea rakennuslupa, vaikka suurimman osan remonteista saa tehdä ilman minkäänlaista rakennusvalvontaviraston myöntämää rakennuslupaa tai toimenpidelupaa. Lupa vaaditaan mm. julkisivumuutoksiin ja huonetilajärjestelyihin.Rakennusvalvonnan viranomaisilla on oikeus jälkikäteen puuttua luvattomasti, luvan vastaisesti ja muuten asiattomasti toteutettuihin korjauksiin. He voivat myös vaatia tehtyjen muutosten saattamista hyväksyttävään tilaan.Lue lisää lupa-asioista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton