• Etusivu
  • Talo

Näin kiinnität: ammattilaisen ohje kiinnitysmassan käyttöön

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
EJOT Sormat Oy logoEJOT Sormat Oy
Päivitetty 20.02.2024
20164_46306.jpg

Kemiallista kiinnitystä tarvitaan monenlaisissa tilanteissa. Massalla ja metalliankkurilla tehtykemiallinen kiinnitys on oikein tehtynä luja, luotettava ja kestävä. Se sopii hyvin myös ei-ammattimaiseen rakentamiseen ja remontointiin. Kokosimme ohjeet pysyvään kiinnitykseen. Massa-asennuksessa ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti, sillä usein epäonnistuneet kiinnitykset johtuvat asennusvirheistä.

Mitä kiinnitetään? Kemialliset ankkuroinimassat soveltuvat kaikkiin kiviainespohjaisiin rakennusmateriaaleihin.

Millä kiinnnitetään? Massapatruunat sisältävät sekä kovetetta, että hartsia. Komponentit sekoittuvat sekoitussuuttimessa, mikä on kiinnitetty patruunan päähän. Kemiallisessa ankkuroinnissa tarvitaan massan lisäksi metallinen kierretanko, vaarna tai pultti, joka kierretään porareikään työskentelyajan puitteissa.

Mitä muuta tarvitaan? Tangossa tulee olla kierre, nystyrät tai muu karheus, josta massa saa tarttumapintaa. Metalliankkurina toimivat myös esimerkiksi sisäkierrehylsy, harjateräs tartunnoissa, tolppakenkiä aidanpilarin pystyttämisessä ja silmukkapulttia laiturin kalliokiinnityksessä.

Mitä massaa käytetään? Massat myydään patruunoissa, joiden tilavuus vaihtelee. Kaikki patruunat sopivat kuitenkin aivan tavallisiin silikonipuristimiin. Yleisin patruunakoko on 300 ml. Laske massan menekki Sormatin massalaskurilla.

Näin kiinnität massalla

  1. Muista puhdistaa porareikä. Puutteellinen puhdistus saattaa puolittaa injektointimassan suorituskyvyn. Käytä puhdistukseen harjaa, ilmapumppua, pulloharjaa tai porareikään sopivaa letkunpätkää tai pilliä. Muista harjata porareikä, jolloin pöly irtoaa myös seinämistä. Ilmapumppaa tai imuroi, harjaa ja imuroi uudelleen.
  2. Ankkurointimassojen komponentit sekoittuvat vasta sekoitussuuttimessa. Kun aloitat tuotteen käytön, varmista, että komponentit sekoittuvat täysin. Pursota pahvinpalalle kunnes aine on täysin yksiväristä. Massa ei kovetu, mikäli komponentit eivät ole sekoittuneet kunnolla.
  3. Täytä reikä umpinaisissa rakennusmateriaaleissa 2/3 täyteen. Asenna metalliankkuri aina kiertämällä reikään. Anna märän massan kuivua rauhassa täysin kovaksi. Puhdista ylimääräinen massa vasta, kun se on kuiva. Naputtele ylimääräinen massa pois vasaralla ja talttameisselillä.
  4. Koko patruunaa ei tarvitse käyttää kerralla. Jätä sekoitussuutin paikoilleen, se toimii korkkina. Kun otat patruunan uudelleen käyttöön, vaihda vain suutin, testipursota ja käytä. Ankkurointimassoille annetaan tietty käyttöikä, jonka näet purkin kyljestä kohdasta EXP.DATE (kuukausi, vuosi), jonka jälkeen tuotetta ei suositella käytettävän. Varastoi patruuna aina kuivassa ja viileässä paikassa.
<p data-block-key="i6ygc">Paras tapa puhdistaa porareikä on käyttää työhön tarkoitettua harjaa sekä ilmapumppua.</p>
Paras tapa puhdistaa porareikä on käyttää työhön tarkoitettua harjaa sekä ilmapumppua.
<p data-block-key="1vsl6">Leikkaa pussi saksilla auki ennen käyttöä. Sormatin 165, 300 ja 280 ml patruunoita voi käyttää tavallisella silikonipuristimella.</p>
Leikkaa pussi saksilla auki ennen käyttöä. Sormatin 165, 300 ja 280 ml patruunoita voi käyttää tavallisella silikonipuristimella.
<p data-block-key="i6ygc">Koepursuta massaa kunnes sekoitussuuttimesta tulee täysin yksiväristä ainetta. Umpinaisissa rakennusmateriaaleissa täytä reikä 2/3 täyteen.</p>
Koepursuta massaa kunnes sekoitussuuttimesta tulee täysin yksiväristä ainetta. Umpinaisissa rakennusmateriaaleissa täytä reikä 2/3 täyteen.
<p data-block-key="1vsl6">Asenna vaarna, kierretanko yms. kiertämällä reikään. Säilytä avattu patruunasuutin paikallaan.</p>
Asenna vaarna, kierretanko yms. kiertämällä reikään. Säilytä avattu patruunasuutin paikallaan.
EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
kuvassa oven alareuna ja sokkeli josta näkee että talossa on valesokkeliratkaisu
Mistä tunnistan valesokkelin?
Monessa erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa tiiliverhoilluissa taloissa käytettiin perustustapana valesokkelia. Myös moni tuon ajanjakson puutaloista on toteutettu tällä menetelmällä. Suomessa siis on yli miljoona omakotitaloa, mikä on jo merkittävä kansallisomaisuus. Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, ja suurimmat vauriot sijaitsevat alapohjassa ja märkätiloissa.
20206_65362.jpg
Tämä jätevesijärjestelmä on noussut suosituimmaksi vaihtoehdoksi uudiskohteissa
Oletko saneeraamassa tai rakentamassa uutta kotia tai vapaa-ajanasuntoa lähelle rantaa? Olethan ottanut huomioon myös jätevesien käsittelyn vallitsevien lakien mukaisesti? Kun eri käytöstä muodostuvat vedet ohjataan niille tarkoitettuihin laitteisiin, jätevedet puhdistuvat taloudellisesti, ympäristölle ja erityisesti vesistöille ystävällisellä tavalla.
201411_41837.jpg
Parannuskonsti sisäilmalle: korvausilmaventtiilit
Uutta raitista ja suodatettua ulkoilmaa tulee johtaa kaikkiin makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen – niihin huoneisiin, joista ei johdeta "käytettyä" ilmaa ulos poistoilmaventtiilien kautta (mm. keittiö ja WC).Uutta ilmaa johdetaan sisätiloihin koneellisesti tai korvausilmaventtiilien kautta.Korvausilmaventtiiliä valittaessa kannattaa huomioida muutamia asioita: toimivuus ja suodattimen laatu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton