• Etusivu
  • Varusteet

Näin aurinkopaneelien asennus katolle onnistui turvallisesti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Janneniska Oy
Päivitetty 13.05.2024
20235_81818.jpg

Auton sijoituspaikaksi oli katsottu tontin ja kadun reunassa oleva levike, jossa maaperän rakenne olisi tiivis.

Edellisenä syksynä asennettiin Laamasten kaksikerroksisen omakotitalon katolle 16 aurinkopaneelia. Asennus suoritettiin silloin ilman nostinta, mikä oli erittäin työlästä ja riskialtista. Kun tuli aika asentaa 8 aurinkopaneelia lisää, tällä kertaa autotallin katolle, päättikin Henri Laamanen kokeilla muuta asennustapaa. Avuksi hankittiin Janneniskan JN24 nostolava-auto.

Näin työ sujui apuvälineen kera.

"Erinomaista palvelua alusta lähtien."

Kuten useimmat projektit, myös tämä alkoi tarvekartoituksella. Janneniskan edustaja Tommi Ruuskanen saapui kotikäynnille arvioimaan ja käymään läpi sekä työkohteen, työtarpeen sekä ajankohdan työn suorittamiseen.

– Nostimen noutaminen oli asiakaspalvelua parhaimmillaan. Sovittiin ajankohta Janneniskan Tommi Ruuskasen kanssa perjantaiiltapäiväksi 5.5.2023. Tommi tuli hakemaan minut kotoa nostolava-autolla ja ajettiin siitä yhdessä Tampereen Raskoneelle. Siellä sain noin 30 minuuttia kestävän käyttökoulutuksen, jossa Tommi näytti minulle kädestä pitäen, kuinka nostinta käytetään turvallisesti, mitä ominaisuuksia henkilönostimessa on ja mitä asioita minun tulee ottaa huomioon kohteessa. Lisäksi opastukseen kuului läpikäynti, mitä tehdä mahdollisissa ongelmatilanteissa, Laamanen kertoo lähtötilanteesta.

Työnkulku käytiin tapaamisessa myös läpi, tärkeimmät kohdat kerrattiin. Laamanen sai kokeilla JN24-henkilönostinta vielä itsekseen opastuksen jälkeen. Lopuksi käytiin läpi milloin sekä miten nostin palautetaan sekä vastuuasiat. Laamasen mukaan lähti kirjallinen sopimus sekä käyttölupa. Raskoneelta lähdettiin kohti kotia luottavaisin mielin nostolava-auton ratissa.

Käyttöönotto: JN24-nostolava-auton paikoilleen asettelu ja valmistautuminen

Yhdessä Ruuskasen kanssa oli katsottu jo valmiiksi käyttöpaikka, johon nostolava-auto olisi hyvä ajaa. Auto sijoittuisi tontin ja kadun reunassa olevalle levikkeelle, jossa maaperän rakenne olisi tiivis ja maanpinnan alla ei olisi yllätyksenä esimerkiksi muovisia kaivon kansia, jotka voisivat pettää yllättäen tukijalkojen alla.

– Tommi painotti opastuksessa, että nostimen on oltava tuettu vakaalle maaperälle, ja että nostimen turvaominaisuudet eivät pysty ehkäisemään mahdollisesti vakavaa onnettomuutta, mikäli maaperä pettäisi yllättäen tukijalkojen alla noston aikana, Laamanen kertoo.

<p data-block-key="men4i">JN24 ajettuna paikoilleen odottamaan seuraavan päivän asennustöitä.</p>
JN24 ajettuna paikoilleen odottamaan seuraavan päivän asennustöitä.

Pienen maanpinnan tasoittelun jälkeen oli aika kokeilla, saako nostimen asemoitua tukijalat tukevasti tuentapisteitä vasten.

– Käynnistin nostolava-auton moottorin, kytkin ajovalot parkille, jotta kadulla ajavat autoilijat eivät suotta häikäisty ja kytkin ulkoisen voimansyötön päälle auton ohjaamosta käsin. Auton työvilkut menivät automaattisesti päälle. Sen jälkeen ajoin helppokäyttöisestä ohjauspaneelista automaattisen tukijalkojen asemoinnin ja se meni onnistuneesti läpi, Laamanen kuvailee.

– Ohjauspaneeli näyttää selkeällä kuvakkeella, kun asemointi menee onnistuneesti läpi. Nostin jalat takaisin ylös ja kävin sitten laittamassa auton mukana tulleet paineenjakolevyt tukipisteiden kohdalle. Sitten taas tukijalat ulos ja maata vasten käyttäen ohjaamon ohjauspaneelia. Nyt nostin oli valmis käytettäväksi, jatkaa Laamanen.

Vielä olisi hetki aikaa kokeilla henkilönostinta ja totutella sen käyttöön, jotta seuraavaksi päiväksi suunniteltu asennustyö sujuisi ongelmitta. Henkilönostimessa olevan automatiikan avulla oli helppo testaajankin palauttaa nostokori takaisin kotiasemaan. Laamasen tapauksessa nostolava-auton tuentaan riitti vain vasemmalla puolella olevien tukijalkojen levitys. Näin ei tarvinnut myöskään ajoradalle laittaa varoituspollareita, myös riski siihen, että joku olisi autollaan törmännyt nostimen tukijalkaan poistui samalla.

Käsiksi varsinaiseen projektiin – näin aurinkopaneelit saatiin katolle

Varsinaisen asennustyön ajankohdaksi oli valittu lauantaiaamu. Laamanen kertoo asentaneensa paneelien kiinnitykset autotallin katolle jo aiemmin, joten varsinaiseen aurinkopaneelien asennukseen päästiin heti käsiksi.

– Päätimme nostaa paneelit yksitellen katolle ja asentaa ne saman tien. Nostokoriin olisi mahtunut mahdollisesti kaksi tai kolme paneelia kerrallaan, mutta se olisi vaatinut kikkailua; Nostokorissa ei ollut liikaa tilaa ja lisäksi nostokorin ovi aukesi korin takalaitaa vasten, jonne myös aurinkopaneeli piti saada, koska hallintakonsoli on korin etulaidassa, Laamanen kertaa työvaiheita.

Työ sujui kaikkinensa nopeasti ja turvallisesti. Reilun tunnin aikana oli kaksi miestä saanut asennettua kaikki kahdeksan aurinkopaneelia ilman minkäänlaisia vaaratilanteita tai edes sellaisen esiastetta. Hikipisaroiltakin vältyttiin.

<p data-block-key="o1kmw">Tähän olisi tarkoitus asentaa 8 aurinkopaneelia.</p>
Tähän olisi tarkoitus asentaa 8 aurinkopaneelia.

Vielä tehtävälistalta löytyi asennuskiskojen katkaisu sopivaan mittaan sekä asentaa kiskojen päihin päätytulpat. Viimeistelynä olisi vuorossa laitimmaisten paneelien johdotukset.

– Asennuskiskojen lyhentämisen hoidin kulmahiomakoneella ja virran sain nostokorissa olevasta 230V Schukopistorasiasta. Toki tätä varten nostoautoon piti syöttää sähkö autotallin voimavirtapistokkeesta käyttäen mukana tulevaan karavaanariadapteria. Mutta korissa oleva pistorasia on näppärä ja vähentää tarpeen puljata pitkien jatkoroikkien kanssa, Laamanen kertaa.

JN24 henkilönostimessa olevan kilpikonnamoodin ansiosta nostokorin saa ryömitettyä paikoilleen hitaasti sentti sentiltä. Liikkeiden hidastuminen ja rauhoittuminen helpottaa myös kokemattoman käsittelijän lähestymistä kohti kohdetta.

– Myös johdotusten viimeistely oli turvallista ja helppoa, kun nostokorin sai ajettua ja käännettyä samalta nostopaikalta myös katon kauempaan reunaan juuri oikeaan paikkaan, Henri Laamanen lisää.

Info

Info

Nämä nostimen ominaisuudet olivat erityisesti hyödyksi:

  • Nostolava-auton tuenta ja käyttöönotto todella on nopeaa ja helppoa, ja se ei vaadi isoa aluetta.
  • Automaattinen kotiasemaan ajo. Ominaisuuden ansiosta nostokorin sai takaisin alas kotiasemaan päinvastaisessa järjestyksessä, kuin mitä ohjaajan toimesta on menty ylös. Erityisenä bonuksena manuaalinen turvallisuuskuittaus kotiasemaa lähestyttäessä, jolloin voi varmistaa ettei nostolavalla ole ketään henkilöä tai ylimääräistä tavaraa johon voisi törmätä.
  • Automaattisen perusnoston avulla nostokorin sai kotiasemasta perusasemaan automaattisesti, jonka jälkeen nostoa kohti haluttua määränpäätä oli helppo jatkaa.
  • JN24 nostinmallin nostokori on kiinnitetty puomiin korin alaosan sijasta korin sivulta. Kiinnityspisteen sijainti sivulla mahdollisti nostokorin ajamisen lähelle katon pintaa ja reunaa. Lähelle pääseminen lisäsi turvallisuutta siirryttäessä katolle kuorman kanssa. Nostokoriin on turvallista sekä vaivatonta siirtyä sekä lastaus- että purkutilanteessa.
  • Nostokorin sekä puomin välinen nivel antaa mahdollisuuden nostokorin täsmälliseen asemointiin suhteessa varsinaiseen työkohteeseen.
  • Kilpikonnamoodi rauhoitti tilannetta ja mahdollisti tarkan sekä turvallisen nostokorin asemoinnin lähelle katon pintaa ja reunaa. Lisäksi se toi lisäturvaa vähemmän kokeneelle käyttäjälle myös noston viimeiselle metrille.

Käyttökokemus sekä turvallisuus – miltä henkilönostimen käyttö tuntui?

Janneniskan JN24 – UP and OVER -nostolava-auto on helppokäyttöinen henkilönostin monenlaisiin tarpeisiin. Henkilönostin on käytettävissä, jos omaa B-kortin, eli mitään erillisiä lupia laitteen käyttöön ei tarvita.

JN24 on varustettu puomistorakenteella, joka mahdollistaa työskentelyn niin sanotusti "up and over" -tyylillä. Erinomainen ratkaisu erimerkiksi juuri aurinkopaneelien asentamisen kaltaisiin asennustöihin, kun liikutaan korkealla sekä kaltevissa olosuhteissa.

– Laitteen käyttölogiikan kanssa pääsi sinuiksi vain reilun puolen tunnin käytön jälkeen. Helppokäyttöisyytensä ansiosta hallintapaneelin ohjeisiinkaan ei minun tarvinnut vilkaista kuin ainoastaan tarkimmissa paikoissa, Laamanen kertoo.

<p data-block-key="ey77l">JN24 on varustettu puomistorakenteella, joka mahdollistaa työskentelyn niin sanotusti ”up and over” -tyylillä.</p>
JN24 on varustettu puomistorakenteella, joka mahdollistaa työskentelyn niin sanotusti ”up and over” -tyylillä.

Laitteiston käyttö oli helppoa sekä loogista, mikä auttaa kokemattomammankin käyttäjän ensikokemusta ja lisää käyttövarmuutta. Lisäksi hallintalaitteisto ilmoittaa selvästi sekä kuvakkeella että äänimerkillä, kun esimerkiksi tukijalat on ajettu onnistuneesti sisään ja henkilönostin on valmis käyttöön.

Työskentelykorkeus on huimat 24 metriä ja sivu-ulottumakin on jopa 12,5 metriä, joten nostolava-autoa ei tarvitse siirrellä sijoituspaikastaan kovinkaan herkästi. Henkilönostimen koriin voi kuormata yhteensä 220 kilogramman edestä, joten laitteella nousee helpostikin raavaammankin kokoinen mies sekä tarvittava kalusto.

– Henkilönostinta harvoin käyttävälle on varmasti huojentava tieto, että JN24 ei anna tehdä tyhmyyksiä – eli esimerkiksi nostimen kantokykyä ei voi ylittää. Nostokorissa on nimittäin sisäänrakennettuna vaaka ja hallintaohjelmisto estää näin liian painavan korin ajamisen liian kauaksi nostimesta. Samalla se ottaa huomioon myös valitun tuentatavan, Henri Laamanen mainitsee.

Hyviksi lisäturvallisuutta tuoviksi ominaisuuksiksi Laamanen nimeää myös nostimessa vakio-ominaisuuksina olevan niin kutsutun kuolleen miehen kytkimen sekä turvavaljaat.

– Nostimen liike pysähtyy heti, jos irrotat käden ohjaimista – ohjauslaitteet on siis varustettu kuolleen miehen kytkimellä. Nostimen mukana tulee myös helposti puettavat turvavaljaat, joissa on joustava turvaköysi. Turvaköysi kiinnitetään valjaiden selässä olevaan lenkkiin sekä nostokorissa olevaan kiinnityspisteeseen. Näin köysi ei ole työskentelyn tiellä, mutta on mukana tuomassa lisäturvaa korkealla työskentelyyn, mainitsee Laamanen.

<p data-block-key="wxf83">Helppokäyttöiset ohjauslaitteet tottelevat kokemattomankin käyttäjän käsissä.</p>
Helppokäyttöiset ohjauslaitteet tottelevat kokemattomankin käyttäjän käsissä.

Miksi henkilönostimen käyttö kannatti – vai kannattiko?

Laamasella on heti kertoa vertailukohta ja perustelut sille, että miksi henkilönostin oli aivan ehdottomasti nappivalinta asennusprojektiin.

– Olin aiemmin edellisenä syksynä asentanut 16 aurinkopaneelia kaksikerroksisen omakotitaloni katolle ilman nostinta, ja näin jälkikäteen voin sanoa, että ei siinä ollut järjen häivää. Työ oli vaarallista, hidasta ja raskasta, Laamanen muistelee aiempaa asennusprojektia.

Laamanen korostaa erityisesti henkilönostimen avulla tehdyn työn turvallisuutta verrattuna työskentelyyn ilman minkäänlaista nostinta. Suurten 23–28 kiloa painavien aurinkopaneeleiden nostaminen katolle köyden avulla oli vaarallista.

–16 paneelin nostoon ja asennukseen ilman nostinta meni noin 20 tuntia ja nostoissa sai olla todella tarkkana. Saman homman olisi hoitanut nostimella noin kolmessa–neljässä tunnissa ilman riskejä, kipeitä jäseniä ja lukuisia hikipisaroita. Myöskään minkäänlaisia avustavia nostorakenteita tai muita apujärjestelyitä ei tarvita. Jatkossa valitsen nostimen vastaavissa töissä. Myös talon julkisivun maalaushommiin nostin on mitä mainioin työkalu, Henri Laamanen kiteyttää lopuksi.

<p data-block-key="jkhs7">Muutaman tunnin työskentelyn jäljiltä projekti oli valmiina.</p>
Muutaman tunnin työskentelyn jäljiltä projekti oli valmiina.

Lue lisää käyttäjäkokemuksista

Vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa vuokrasi henkilönostimen. Lue heidän kokemukistaan >>

Omakotitalossa Turussa piti päästä katonpesuun, sadevesikourujen puhdistukseen ja lisäksi piti maalata räystäät sekä ikkunapellit. Niinpä Aki marssi Janneniskan Turun toimipisteelle katsomaan, löytyisikö apu ongelmaan sieltä. Lue Akin juttu >>

Info

Info

Olisiko sinulla tarvetta henkilönostimelle?

JANNENISKA TAKUU

  • Sinulla on käytössäsi turvalliset ja teknisesti toimivat laitteet
  • Säästät aikaa työmailla ketterien, monipuolisten ja nopeiden nostomahdollisuuksien avulla
  • Kustannustehokkaat ratkaisut säästävät rahaa, kun saat työsi tehtyä nopeasti ja vaivattomasti
  • Uusimme kalustoamme vuosittain, ja siksi sinulla on aina käytössäsi alan moderneimmat ja edistyksellisimmät laitteet
  • Saat käyttöösi markkinoiden kattavimman B-kortilla ajettavan kaluston
  • Kalustollamme on alan parhaat päästöluokitukset
  • Vuokraus on mahdollista kaikkialla Suomessa
  • Tarvittaessa ammattitaitoinen kuljettajamme auttaa sinua työtehtävässäsi
  • Saat tueksesi 24/7 päivystävän tuen ja huollon

Lisätietoa Janneniskan palvelusta

Janneniska Oy
Varusteet
työkalut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81757.jpg
Ensimmäistä kertaa henkilönostinta käyttämässä - näin käyttö sujui
Kevät on erilaisten kodin huoltotöiden aikaa. Tarkistuslistalta löytyy nopeasti ainakin katon ja kattoturvatuotteiden kunnon tarkistus, rännien puhdistus, maalaustöitä sekä mahdollisia puuston siistimisiä. Tikkailta työskentely on aina turvallisuusriski, joten miten työt saisi tehtyä turvallisesti, nopeasti sekä siististi?Vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa ratkaisi ongelman omalla kohdallaan ottamalla testikäyttöön Janneniskan JN23 henkilönostimen, jonka kanssa oman kodin huoltotyöt sujuivat turvallisesti ja nopeasti.
20237_82637.jpg
Aki testasi henkilö­nostinta: Ulottuva ja yllättävän ketterä
Katolle pitäisi päästä. Siihen tarvitaan turvavaljaat, turvalliset tikkaat tai peräti rakennustelineet, turvavarusteet, tuulettomat sääolosuhteet ja mitä muuta vielä. No ei nyt aivan näinkään. Helpommallakin pääsee.Omakotitalossa Turussa piti päästä katonpesuun, sadevesikourujen puhdistukseen ja lisäksi piti maalata räystäät sekä ikkunapellit. Tähän kaikkeen tarvittiin helppokäyttöinen ja näppärä tapa päästä korkealle turvallisesti. Niinpä Aki marssi Janneniskan Turun toimipisteelle katsomaan, löytyisikö apu ongelmaan sieltä.Sieltähän löytyi henkilönostin, mallia JN24!
kuva otettu korkealla nostolava-auton korista katon yläpuolella
Ikkunoiden kunnostus rinteisellä tontilla: Testissä Janneniskan JN24 nostolava-auto
Vanhan talon ikkunoiden ja katon kunnostus voi olla haastavaa, kuten Emma Aholan kodissa, joka kaiken lisäksi sijaitsee jyrkässä rinteessä. Talon kunnostustoimenpiteet edellyttivät perinteisestä poikkeavia ratkaisuja kodin huoltotoimenpiteisiin. Ahola onnistui toteuttamaan ikkunaremontin turvallisesti ja tehokkaasti. Emma jakaa nyt ensikertalaisen kokemuksia nostolava-auton käytöstä. Oliko helppoa vai ei?
Bosch akkupumppu
Uusi akkukäyttöinen painepumppu helpottaa ilmaamista huomattavasti
Pian on jälleen renkaiden vaihdon aika. Asennuksen yhteydessä on myös aina tarpeen tarkistaa rengaspaineet. Kätevä akkukäyttöinen ilmapumppu tekee renkaiden paineen säädöstä tarkkaa ja nopeaa. Kompakti laite on ihanteellinen niin auton-, moottoripyörän- kuin polkupyörän renkaiden paineistamiseen. Lisäksi se on erinomainen apuväline eri urheilulajien pallojen täyttämiseen.
20213_69015.jpg
Tällä laitteella helpotat porausta puuhun ja metalliin
Lukuisissa erilaisissa kiinnityksissä tarvitaan poraamista, jolla tehdään reikä kappaleeseen kiinnikettä varten. Haasteeksi muodostuu usein reiän poraaminen tarkasti kohtisuoraan juuri oikeaan kohtaan. Työstettävän kappaleen muoto voi myös olla sellainen, että sen paikallaan pitäminen porauksen ajan on hankalaa tai jopa mahdotonta. Pöytäporakone helpottaa tätä työtä huomattavasti tehden reiän poraamisesta turvallista, tarkkaa ja nopeaa.
20164_46151.jpg
Tällä työkalulla selviydyt jokaisesta haasteesta!
Rakennus- ja remontointipuuhissa tarvitaan useita eri työkaluja. Monelle on tuttu tilanne, jossa työkalupakki on täynnä tavaraa ja silti kyseinen työkalu puuttuu. Mitäpä jos tarvitsisit vain yhden sähkötyökalun, jolla hommat hoituisivat nopeasti ja kätevästi vain tarvikepäätä vaihtamalla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton