• Etusivu
  • Rakentaminen

Miten vältät virheet maanvaraisen perustuksen rakentamisessa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 29.11.2023
20238_82806.jpg

Maanvarainen lattia. (Kuva Adobe Stock).

Maanvarainen lattia, jonka perustuksissa on otettu huomioon kosteuden eristäminen, energiankulutus, radonkaasut, routa ja rakennuskustannukset on hyvä perusta terveelle talolle. Luonteenomaista huonolle rakennustekniikalle maanvaraisissa lattiarakenteissa on kosteuden pääsy maasta rakenteisiin, liian hidas kuivatus tai sen puuttuminen ja sopimattomat eristemateriaalit.

Maanvaraista lattiaa käytetään sen yksinkertaisuuden ja edullisuuden vuoksi. Kun maanvaraisia lattioita alettiin rakentaa 1960-luvulla ei tuolloin ollut suurtakaan ymmärrystä kosteuden kapilaarisesta noususta eikä lämmöneristykselle asetettu erityisempiä vaatimuksia – tuloksena oli usein kylmät ja kosteat lattiat.

Jotta saataisiin lämmin lattia, 1970-luvulla laattaa alettiin eristää yläpuolelta. Tuloksena oli kosteus- ja homeongelmia niin sanotun valesokkelin yhteydessä. Vasta 1980-luvulla ratkaistiin ongelma laatan alapuolisella lämmöneristeellä ja kapillaarikatkolla.

Nykyään ISODRÄN tarjoaa ratkaisun, jossa maanvastainen lämmöneriste kuivattaa maanvaraista laattaa koko sen eliniän. ISODRÄNin hengittävyys mahdollistaa lattialaatan valun jälkeisen kuivumisen ylös sekä alas päin, mikä nopeuttaa laatan kuivumista ja vähentää halkeilua. Laattaa kuivattava vaikutus jatkuu koko rakenteen elinkaaren ajan. Mikäli laatta kastuu myöhemmin esimerkiksi vesivahingosta johtuen, se kuivuu itsekseen lämpötilaeron vaikutuksesta.

Tavallisimmat virheet perustettaessa maanvaraista laattaa >>

Vältä betonilaatan kosteusongelmat

Betonilaatan kosteusongelmien välttämiseksi lämmöneriste on asennettava maahan ennen laatan valamista. Tämä vähentää maaperässä olevan ilman höyrystymistä. Kuivuminen tapahtuu kahteen suuntaan; ylös ja alas päin. Rakennusta lämmitettäessä on laattaan kohdistuva höyrynpaine suurempi kuin maanperän.

Toisin kuin umpisoluiset eristeet, ISODRÄN-levy on vesihöyryä läpäisevä. Kuivumisaika lyhenee huomattavasti umpisoluiseen lämmöneristykseen verrattuna, jota käytettäessä kosteus pääsee laatasta pois vain ylös eli ilmatilaan päin.

20234_81423.jpg

Betonilaatta voidaan peittää tiiviillä lattiapinnoitteella, jos rakennuksessa on jo lämmitys, vaikkei laatta olisikaan kuivunut vielä kokonaan. Jäljellä oleva kosteus tulee kuitenkin kuivumaan alas maaperään. Myös mahdollisten tulevien vesivahinkojen yhteydessä, voi betonilaatta kuivua nopeasti maaperään, mikä vähentää kosteushaitan syntymisriskiä ja vaikutuksia tiiviiden lattiapinnoitteiden alla.

Molempiin suuntiin tapahtuva laatan kuivuminen nopeuttaa rakentamista ja säästää lisäksi kustannuksia.

20234_81425.jpg

Salaojituskerros samassa

ISODRÄN-levyä käytettäessä ei tarvita erillistä salaojittavaa tai kapillaarisuuden katkaisevaa kerrosta. Tällöin säästetään kaivuu-, kuljetus- ja materiaalikustannuksissa.

Tonttimaa on sitä vastoin syytä salaojittaa hyvin. Salaojitustarve on kohdekohtainen ja se on selvitettävä tapaus tapaukselta, etenkin runsaslumisilla alueilla ja alavilla mailla.

Radonin poisto

Haluttaessa laatan alle voidaan helposti järjestää tuuletus ja alipaine radonin poistamiseksi.

Maaradonilta voi suojautua estämällä radonkaasun pääsy maaperästä rakennuksen sisälle. Suojatoimenpiteet eivät ole vaikeita tai kalliita toteuttaa. ISODRÄN-levyllä järjestetään ilmastointi ulos rakennuksesta alipaineen avulla ja tuuletus laatan alla olevan tuuletusputken kautta.

Selvitä kotikuntasi rakennuslautakunnan kanssa sijaitseeko tonttisi radonriskialueella.

Säästä energiaa oikealla eristyksellä

Maanvarainen lattiapinta on aina lämmöneristettävä energiankulutuksen vähentämiseksi. Kuivana pysyminen on sitä varmempaa mitä kylmempänä maa pysyy. Maa on yleisesti ottaen kylmempi kapeiden talojen alla (alle 10 m) kuin leveiden talojen.

Leveät talot ja laatat, joissa on lattialämpö, tarvitsevat paksumman lämmöneristyksen siksi, ettei talon lämpö sisältä pääse nostamaan alla olevan maaperän lämpötilaa liikaa. Laatan yläpuolen ja lämmöneristeen alla olevan maan välinen lämpötilaero vaikuttaa talon energiankulutukseen.

Routasuojaus kuntoon

Talvisaikaan pakkasmäärä vaihtelee varsin paljon eri puolilla Suomea. Paikkakunnilla, joissa pakkaslukemat ovat korkeammat on tutkittava maaperän routimisherkkyys. Routavaurioiden syntymiseen vaikuttavat paitsi korkeat pakkaslukemat myös maaperän routivuus, lämmönhukka reunapalkeista alla olevaan maaperään, ja se käytetäänkö rakennusta ympärivuotisesti vai vapaa-ajanasuntona.

Uusista rakennuksista karkaa huomattavasti vähemmän lämpöä maaperään kuin vanhemmista muun muassa siksi, että vaatimukset energiankulutuksen vähentämiseksi ovat lisääntyneet. Maaperän routivuus on siksi selvitettävä.

Info

Info

ISODRÄN-levyt kaikkiin perustuksiin

Nykyiset energianormit määrittävät eristevahvuudet maanvaraisen laatan tapauksessa. Olipa kysymyksessä paikalla valettu reunavahvistettu laatta, harkkoperustus tai elementit reunapalkkeina – kaikkien vaihtoehtojen kanssa ISODRÄN on toimiva järjestelmä. ISODRÄN-levy on kosteusteknisesti nerokas lämmöneriste sekä korjaus- että uudisrakentamiseen.

Käyttäessäsi ISODRÄNiä kaivat vähemmän ja tarvitset vähemmän salaojasepeliä – kuljetustarve pienenee ja kulutat vähemmän luonnonvaroja.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Rakentaminen
kosteudeneristys
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20238_82799.jpg
Kellarin seinät märät, mitä tulisi tehdä?
Pohjois-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon omistajalla oli viime kesänä visainen ongelma. Kellarin seinään oli ilmestynyt kosteusläikkiä. Sisäilmaongelmia ei oltu vielä havaittu. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? Omistaja turvautui asiantuntijoiden apuun. Kiinteistössä tehtiin kosteusmittauksia ongelman laajuuden selvittämiseksi. Samalla pyrittiin selvittämään mikä aiheutti kosteuden kellarin seinissä.
20203_63477.jpg
Näin kellari pysyy kuivana ja lämpimänä
Monesti kellaritilat omakotitaloissa sekä kerrostaloissa halutaan uudistaa nykyaikaisella ratkaisulla, mikä kestää aikaa ja on laadukas. Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Vanhoissa taloissa on valitettavan usein kostea ja tunkkainen kellari. Se näkyy seinän rappauksien kosteusvaurioina ja homeena. Tämä huomataan usein vasta silloin, kun kellaritilat haluttaisiin ottaa hyötykäyttöön. Isodrän-levyn avulla toteutat kellariremontin onnistuneesti ja saat vanhan kellarin hyötykäyttöön. Ratkaisua varten on mahdollista hyödyntää määrälaskuria sekä valmistajan suunnittelu- ja asennusohjeita. Kosteussuojaratkaisut salaojaan ohjeineen voi tilata verkkokaupasta suoraan tontille.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
20165_46451.jpg
Routaeristys pitää muurit ja pihatiet suorina
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Huonosti tehdyn routaeristyksen jäljiltä kiveys routii aaltoilevaksi ja muurit kallistelevat ulospäin. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton