• Etusivu
  • Talo

Miten päästä keittiöremontissa alkuun?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.08.2024
20222_77068.jpg

Monella voi tulla mieleen keittiössä ruokaa tehdessä ja ruokaillessa, että nykyinen keittiö ei vastaa omia tarpeita tai keittiö kaipaisi muuten vain uutta ilmettä. Miten siis päästä alkuun keittiöremontissa, etenkin kun huomioitavia asioita on paljon?

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ja miten saada keittiöremontti ja keittiösuunnittelu alulle – tai onhan se jo alussa, kun on alettu miettimään ylipäätään remonttia!

Alkuun voi auttaa ajatusten, kysymysten ja asioiden kirjaaminen ylös, kun keittiöremonttia lähtee suunnittelemaan. Kirjattuihin muistiinpanoihin voi palata myöhemmin, muokata tai täydentää tarvittaessa.

Ensiksi on varmasti syytä miettiä miten ajoittaa keittiöremontti. Keittiö on joka kodin välttämättömyys, jota ilman on vaikea olla – jokainen tarvitsee ruokaa muodossa tai toisessa. Keittiön remontointi tarkoittaa käytännössä myös sitä, että keittiötä ei pysty käyttämään remontin aikana. Ilman keittiötä eläminen voi tuottaa monessa perheessä tuottaa suuria hankaluuksia. Miten järjestää jokapäiväinen ruokailu remontin aikana?

Jos keittiössä on tarkoitus uusia kaikki, voi vaihtoehtoina olla mahdollisuuksien mukaan vaikkapa väliaikainen asuminen muualla kuten hotellissa, sukulaisten/tuttavien/ystävien luona, vuokra-asunnossa tai mökillä.

Keittiöremonti ja sisältö – miten suunnitella keittiö?

Keittiöremontin ajoitukseen liittyy myös remontin kesto. Kestoon taas vaikuttaa keittiöremontin sisältö eli kuinka paljon keittiötä uudistetaan tai remontoidaan. Muun muassa seuraavia ajatuksia voi tulla mieleen keittiöremonttia suunniteltaessa:

  • Mitoitus: Kuka ottaa mitat uutta keittiötä varten, vastaako esimerkiksi myyjä mittojen otosta?
  • Laskutasojen riittävyys: Miten varmistaa tarpeeksi tilaa laskutasoille ja mikä on ylipäätään tarpeeksi?
  • Työskentelypisteiden sijoitus: Onko merkitystä vaikka vesipisteen tai lieden paikalla – entä vaikuttaako ohjeistukset näihin sijoituksiin?
  • Yläkaappien sopiva korkeustaso: Mikä on sopiva korkeus meidän perheellemme, jotta yllämme helposti yläkaappeihin?
  • Alakaappien tavaroiden saavutettavuus: Miten suunnitella alakaapit niin, että löytää helposti tarvitsemansa?
  • Kaappien ovien kiinnitystavat: Miten valita sellaiset kaapin ovet, jotka eivät herätä koko taloa ja naapurustoa kiinni kolahtaessaan?
  • Kierrätyksen järjestäminen ja sijoittaminen: miten järjestää tarpeeksi ja toimivasti kierrätysastioita keittiöön? Entä sijoitus?

Keittiösuunnittelussa materiaalien valinnan lopullisuus voi aiheuttaa kysymyksiä:

  • Materiaalien kestävyys: Kuinka kestäviä valittavat materiaalit ovat meidän käytössämme?
  • Materiaalien valinta: Kuinka osaan päättää mieleiset kaikista materiaaleista, väreistä, mekanismeista, vetimistä ynnä muusta?
  • Ulkonäkö: Miltä keittiö kokonaisuudessaan näyttää materiaalivalintojen jälkeen?

Keittiöremontti ja toteutus – miten uusi keittiö asennetaan?

Kun remontin sisältö on kutakuinkin selvä, täytyy selvittää muun muassa keittiöremontin toteutusta:

  • Hinta: Mitä keittiöremontti maksaa – tuhansia vai kymmeniä tuhansia? Sisältyykö suunnitelma keittiön hintaan?
  • Toimitus: Saanko koko paketin saman katon alta kuten rungot, ovet, tasot, välitilat, vetimet, hanat, valot ja laitteet?
  • Kesto: Kun kaikki valinnat on lukittu, mitä remontti tulee kestämään kokonaisuudessaan?
  • Takuu: Onko uudelle keittiölle takuuta?
  • Asennus: Onko asennus pakko valita toimittajalta vai voiko itse asentaa? Entä mitä asennus erikseen maksaa?

Monta kysymystä liittyy keittiöremonttiin, mutta et ole asiassa yksin! Keittiösuunnittelun ja keittiöremontien ammattilainen auttaa toteuttamaan unelmien keittiön ja vastaamaan avoimiin kysymyksiin.

Jos alkuun pääseminen teettää vaikeuksia tai kun on itselle on selvittänyt tarpeet ja toiveet, voi olla aika käydä kysymässä ammattilaisen apua ja näkökulmaa oman päätöksenteon tueksi.

Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20206_65268.jpg
Uusilla vetimillä päivität keittiön ilmeen helposti ja edullisesti
Vetimet ovat pieni yksityiskohta keittiökalusteissa, mutta niillä on yllättävänkin suuri vaikutus keittiön tyyliin ja käytännöllisyyteen. Uutta keittiötä suunniteltaessa erilaisiin vedinvaihtoehtoihin kannattaa siis tutustua huolella. Vetimien vaihtaminen on myös edullinen keino päivittää vanhan keittiön ilmettä ilman suurta remonttia.
kaksi utuisen lämpimän beigeä keittiökuvaa ja taustalla suomalainen järvimaisema
Murretut värit ja matta pinnat: Keittiöiden uudet suosikit 2025
Vuosi 2025 tuo keittiöihin uusia ja mielenkiintoisia suuntauksia, jotka yhdistävät tyylikkyyden ja toiminnallisuuden. Vuonna 2025 keittiötrendeissä korostuvat murretut värit, matta pinnat, maanläheinen sisustus ja älykkäät mekanismit. Annamme nyt käytännöllisiä vinkkejä ja ideoita, jotka auttavat sinua uuden keittiösi suunnittelussa tai nykyisen keittiösi päivittämisessä.
putkimies katsoo putkenosan läpi suoraan kameraan taustalla lisää putkien osia
Vesi- ja viemärilaitteistojen määräyksistä
Rakennusten vesi- ja viemärilaitteistojen määräykset ovat keskeisessä roolissa turvallisen ja terveellisen asumisen varmistamisessa. Ympäristöministeriön asetus 1047/2017, joka tuli voimaan 1.1.2018, määrittelee suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon vaatimukset, joilla ehkäistään vesivahinkoja ja varmistetaan puhtaan veden saanti. Asetusta on päivitetty vuosina 2020 ja 2023 muun muassa EU:n juomavesidirektiivin mukaisesti. Lisäksi vuonna 2025 voimaan tullut uusi rakentamislaki on saattanut vaikuttaa vesi- ja viemärilaitteistoihin liittyviin lupakäytäntöihin.
1426_258570227_201031295635.jpg
Valokatteella yksilöllinen terassi-, roska- tai fillarikatos
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Se suojaa myös terassin tai parvekkeen kasveja hallalta ja rankkasateelta päästäen kuitenkin auringon hellimään lehtiä. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.
20214_70042.jpg
Näin rakennat hirsitalon - 5 vaihetta
Yksi elämän suurimmista päätöksistä on oman kodin tai hirsimökin rakentaminen. Projektin edetessä teet ratkaisuja, jotka vaikuttavat sinun ja perheesi elämään vuosia – jopa vuosikymmeniä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton