• Etusivu
  • Rakentaminen

Kuinka suuria ovat asuinrakennusten energiatodistusten hinnat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2025
202110_72881.jpg

Rakennuksen energialuokka (A–G) tulee esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.

Motivan mukaan asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat vuositasolla kohtuulliset. Energiatodistusta ei saa kuitenkaan laatia aivan kuka tahansa.

Energiatodistuksen hinta hieman vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä olemassa oleva pientalo vai uudiskohde. Uudispientalon energiatodistus maksaa noin 200–300 euroa rakennusluvan yhteydessä laadittuna, kun taas vanhaan pientaloon energiatodistuksen saa noin 300–400 eurolla.

Isommat asuinrakennukset olivat mukana selvityksessä nyt toista kertaa. Vuoteen 2017 verrattuna rivitalojen energiatodistukset ovat kallistuneet hieman, mutta kerrostalojen energiatodistusten hinta on pysynyt liki ennallaan. Uudisrivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 450 euroa ja olemassa olevan 510 euroa. Kerrostalossa vastaavat hinnat ovat keskimäärin 860 ja 650 euroa.

Hintatiedot kysyttiin energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona, joka sisältää arvonlisäveron. Tämän vuoksi hinta saattaa vaihdella sen mukaan, laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen. Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös energiatodistuksen laatiminen muun selvityksen, kuten kuntotarkastuksen, yhteydessä voi vaikuttaa hintaan.

Energiatodistuksen laatimiseen käytettävä yleisin havainnointiaika oli pientaloissa 1–2 tuntia. Kerros- ja rivitaloissa aikaa käytettiin hieman vähemmän.

Energiatodistusta ei voi laatia kuka tahansa

Energiatodistuksen laatijan tulee olla työhönsä pätevä, joten todistusta ei voi laatia aivan kuka tahansa. Hän kokoaa tiedot rakennuksesta ja sen energiakulutuksesta paitsi asiakirjoista, mutta myös vierailulla itse tarkasteltavaan kohteeseen. Kyseisen energiatodistuksen laatija myös laskee rakennukselle tulevan E-luvun ja määrittää samalla energiatehokkuusluokan.

Energiatodistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen hankkiminen on mahdollista yhdistää esimerkiksi rakennuksessa tapahtuvaan kuntotarkastukseen – tämä kuitenkin edellyttää, että kuntotarkastuksen suorittajalla on myös energiatodistuksen laatijalta edellytettävä pätevyys.

Lue lisää kuntotarkastuksesta >>

Toimenpide-ehdotukset ovat tärkeä osa energiatodistusta

Energiatodistuksen toimenpide-ehdotuksien avulla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja siten E-lukua. Toimenpide-ehdotuksia annetaan myös rakennuksen käyttöön ja kunnossapitoon liittyen.

<p data-block-key="nnwue">Selvityksen mukaan lämpöpumppujen asennus oli yleinen toimenpide-ehdotus rakennuksen energiatehokkuuteen liittyen</p>
Selvityksen mukaan lämpöpumppujen asennus oli yleinen toimenpide-ehdotus rakennuksen energiatehokkuuteen liittyen

Pien- ja rivitaloille ehdotettiin yleisimmin yläpohjan lisäeristämistä, lämmitysmuodon sekä ikkunoiden ja ovien vaihtoa, ilmalämpöpumpun asentamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista.

Kerrostaloissa yleisimpiä parannusehdotuksia olivat ikkunoiden ja ovien vaihto, poistoilmalämpöpumpun asentaminen, lämmitysmuodon vaihtaminen ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen.

Kunnossapitoon liittyen ehdotettiin lämmitysjärjestelmän säätämistä, ilmanvaihdon toiminnan parantamista, huoltoa ja säätöä, huonelämpötilojen muutosta sekä ikkunoiden ja ovien tiivistämistä.

Energiatodistusten hintakysely toteutettiin 18.3.–1.4.2021, ja siihen vastasi yhteensä 87 energiatodistusten laatijaa. Energiatodistusrekisterissä oli vuoden 2020 lopussa 1 008 rekisteröitynyttä energiatodistuksen laatijaa, joista noin 350 toimii aktiivisesti (laatii enemmän kuin 15 todistusta vuodessa). Kyselyn piirissä oli noin 4,5 prosenttia uudisrakennuksista ja 10,5 prosenttia olemassa olevista rakennuksista, joilla on voimassa oleva energiatodistus.

Info

Info

Energiatodistus antaa ostajalle ja vuokralaiselle riippumatonta tietoa

  • Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa ja vanhoille rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.
  • Todistus on oltava nähtävillä myytävien ja vuokrattavien rakennusten tai huoneistojen näytöissä, ja se on annettava ostajalle ja vuokralaiselle.
  • Rakennuksen energialuokka (A–G) tulee myös esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.
  • Energialuokan alaviite (2013 tai 2018) kertoo, minkä säännösten mukaan energiatodistus on laadittu.
  • Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämässä Energiatodistusrekisterissä.
  • Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia riippumattomasti. Ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta tietoa, joka ei ole riippuvainen talon nykyisistä käyttäjistä, vaan perustuu rakennuksen ominaisuuksiin.
  • Energiatodistus sisältää myös tiedon rakennuksen sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta ostoenergiankulutuksesta.

Lähde: Motiva

Rakentaminen
asuminen
energiaremontti
energiankulutus
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
20111_24109.jpg
Vallox BlueSky
Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!
20154_42916.jpg
Näin tapetoit huoneen katon
Katon tapetointi saattaa jäädä tekemättä, koska sen ajatellaan olevan kovin vaikeaa. Katon voi kuitenkin tapetoida yksinkin, kunhan paikalla on riittävän korkea ja pitkä teline, jota pitkin pääsee kulkemaan koko tapetoitavan alueen mitan laskeutumatta telineiltä. Helpompaa katon tapetointi tosin on kaverin kanssa.
20086_11589.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi - eteinen
Kerrostaloyksiön eteinen koki yhtä näyttävän muutoksen kuin kaikki muutkin asunnon huoneet. Ennen remonttia eteinen oli ahdas ja pinttynyt. Säilytystilana toimi seinustalla olevat ikivanhat komerot. Suurin muutos eteiseen tulikin uusien huoneenkorkuisten peililiukuovien avulla. Lisäksi seinät sekä katto maalattiin ja lattiaan asennettiin laminaatti.
20146_40049.jpg
Uuden sukupolven Premium-luokan
Näetkö ulos katsoessasi ilmaisen lämmönlähteen vai vuodenajan mukaan muuttuvan maiseman? Me NIBEllä näemme maaperän - ilmaisen energianlähteen.Maalämpöpumpun avulla voit käyttää maahan varastoitunutta energiaa talosi lämmittämiseen. Näin se toimii käytännössä: maa lämpenee alkaen ensimmäisistä kevätpäivistä, jolloin maanpinta alkaa sulaa, aina keskikesään saakka, jolloin keskipäivän auringon säteet lämmittävät maan syvältä. Kun syksyllä lehdet putoavat puista, maahan on varastoitunut riittävästi energiaa talosi lämmittämiseen kylmimmän talven yli. Lämpöpumppu ottaa talteen luonnossa esiintyvän lämpöenergian, minkä vuoksi se pystyy antamaan riittävästi energiaa miellyttävän sisälämpötilan ylläpitämiseen, vaikka kesä olisi ollut sateinen ja kylmä.Jos talossa on liian lämmin, samaa järjestelmää voidaan käyttää viilennykseen. Hyödyntämällä maan alla vallitsevan alhaisemman lämpötilan (4 – 12 astetta) maaviilennys käyttää hyväksi luonnon omia resursseja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton