• Etusivu
  • Rakentaminen

Milloin on perustusten vedeneristeiden korjausaika?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2025
20124_30636.jpg

Kun perustuksiin tehdään vedeneristys, sen tarkoituksena on estää rakenteeseen eri syistä pyrkivän veden tunkeutuminen.

Korjaustoimenpiteisiin joudutaan, kun vanha eristys on vanhentunut tarpeeksi tai rakenteet ovat kostuneet johtaen jonkinasteiseen vaurioon tai eristys on vioittunut. Vaurioon voivat olla syynä puun juuret, maan kaato rakennukseen päin, perustuksen liikkuminen, halkeamat, routa, salaojan purkuputken jäätyminen tai salaojan rikkoutuminen. Lisäksi puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vesi on saattanut nousta kapillaarisesti seinä- ja lattiarakenteisiin.

Miten korjataan?

Ulkopuolinen korjaus on aina helpoin tehdä, koska maa-aines voidaan helposti poistaa. Kun maa-aines on kaivettu pois, korjattava pinta puhdistetaan harjaamalla, imuroimalla, hiekkapuhalluksella tai painepesulla. Lisäksi katkaistaan perustuksesta esiin työntyvät raudat, tasoitetaan laastipurseet ja pinnan epätasaisuudet.

Tämän jälkeen tehdään suunnitelmien mukaan salaojat, rakenteiden sekä pintamaan kuivatus, kosteuden- ja vedeneristys.

Sisäpuolinen korjaus tehdään silloin, kun ulkopuolinen korjaus on mahdottoman oloista (kallio, katualue). Se toimii yhtä hyvin, kunhan se tehdään tiiviiksi tai vuodon ollessa pientä käyttämällä materiaaleja, jotka ohjaavat veden kulkeutumisen oikeaan paikkaan. Riittävä ilmanvaihto on huomioitava korjausten yhteydessä.

Kun vedeneristystyö tehdään, olosuhteet on oltava kunnolliselle työlle suotuisat. Työtä ei voi suorittaa sateessa eikä alle +5°C:ssa ellei tuotteen valmistajan ohjeissa toisin mainita. Lämpötila on oltava sopiva myös sellainen, että kermit jäävät alustaansa kiinni ja ovat työskentelykelpoisia.

Muuta huomioitavaa

Samalla, kun rakennuksen sivut on kaivettu auki, tarkastetaan routaeristyksen riittävyys, kuivataan rakenteet ja katsotaan, ettei vesi jää rakennuksen viereen l. salaojitus toimii.

Perusmuurin vedeneristys -esite

Tuotteet korjaukseen

_

Fonda Universal-perusmuuri(pato)levyä käytetään betoni- ja harkkorakenteisissa perusmuureissa vedeneristeenä. Universal on vesitiivis ja luonnonystävällinen polypropyleenilevy, joka estää kosteuden tunkeutumisen sokkeliin. Samalla sen nystyräkuviointi jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta sisäpuolelta tuleva kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin. Materiaali on joustavaa ja se kestää suurimmankin maanpaineen. Asennus sujuu myös alhaisissa lämpötiloissa.

20124_30637.jpg

Urakuviointi helpottaa levyn leikkaamista sekä muotoilemista kulmissa ja reunoissa. Fonda Universal on VTT:n sertifioima laatutuote.
Universal-levyä on saatavana useita rullakokoja. Järjestelmän kattavaan tarvikevalikoimaan kuuluu yläreunan peitelista, tulpalliset naulat betoni- ja harkkoperustuksille, sekä erilliset tulpat poraproppuja ja naulaimia varten. Tulpat on muotoiltu levyn nystyröihin sopiviksi. Lisäksi järjestelmään kuuluu Radon/SokkeliPolar hitsattava kumibitumikermi sokkelin ja anturan yhtymäkohtaan ja kermin alle tarvittava bitumiliuos (BIL 20/85).

Kosteammalla rakennuspaikalla perusmuurin vedeneristeiltä vaaditaan tukevampaa vedenpitävyyttä. Jos pohjaveden pinta nousee välillä tai jatkuvasti perustamistason yläpuolelle tai maaperän kuivumisominaisuudet ovat muuten huonot, perusmuuri eristetään kokonaan Hitsattava Polar -kumibitumikermillä.
Myös kellarin eristykseen suositellaan kumibitumikermiä. Maanpinnan alapuolelle jäävä kellarin seinä käsitellään Icopal Bitumiliuoksella. Kun liuos on kuivunut, kiinnitetään Hitsattava Polar -kumibitumikermi nestekaasupolttimen lämmöllä rakenteisiin. Jos kyseessä on harkoista muurattu perusmuuri, tulee pinta tasoittaa slammaamalla ennen bitumiliuoskäsittelyä. Kermieristystä käytettäessä on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä nestekaasupolttimella tapahtuva kermien kiinnitys vaatii asentajaltaan tulityökortin.

Info

Info

- Epäjatkuvaa vedeneristystä käytetään, kun salaojat toimivat. Vedeneristykseen käytetään tällöin perusmuurilevyä.
- Jos salaojakuivatus ei riitä, käytetään jatkuvaa vedeneristystä (bitumisively).

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella


Rakentaminen
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
20143_38580.jpg
Kevyet kiinnitykset huokoisiin materiaaleihin
NAT Nailontulppa on Polyamidista valmistettu tulppa, joka on tarkoitettu kevyisiin kiinnityksiin.
puulaatikon teko-ohjeet ja piirretty hemmo istuu puulaatikon päällä
Tee se itse: Laatikko
Kuten aikaisemmissa tee se itse -osioissa on todettu: rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Tällaisia ovat mm. sisäverhouspaneelien pätkät. Niitä voi jäädä niin saunan paneloinnistakin kuin sisäkaton verhouksestakin. Paneelin pätkät ovat turhan kalliita polttopuiksi varsinkin kun hyötykäyttö on mahdollista monin eri tavoin.Nyt tehtävän laatikon koko on ajateltu kodinhoitohuoneeseen tulevaksi "hapenottopenkiksi", jota voi samalla hyödyntää esim. polttopuiden tilapäiseen säilyttämiseen, kierrätyspahvien ja paperien säilyttämiseen, pyykkikorina tai jopa lehtilaatikkona. Kokoa muuttamalla ja tapaa soveltamalla saat erilaisia monikäyttöisiä laatikoita.
20135_34992.jpg
Passiivitalo on taloudellisesti kannattava ratkaisu
Passiivitalo on kannattava ratkaisu taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.Lisää tietoa passiivitaloista
201711_51018.jpg
Kosteudenhallintakoordinaattori-PRO
Kosteudenhallintakoordinaattori -PRO29.1.2019 klo 9.00 - 16.00. Aloituspäivä Hämeenkylänkartanossa, Juustenintie 1, VantaaVantaa 29.1.2019 -Hakuaika 10.12.2018 - 24.1.2019ToimialaTalonrakennus ja kiinteistöKohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vahva rakennusalan koulutus ja kokemus sekä edellytykset toimia kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävissä. Kosteudenhallintakoordinaattorilta edellytetään tyypillisesti vastaavaa pätevyyttä, kuin kohteen vastaavalta työnjohtajalta.SisältöVahvan osaamisen pohja kosteudenhallintaan liittyvän rakennusfysiikan koulutuksella. Mielenkiintoiset caset tekevät päivästä erinomaisen hyödylliset:- Rakennusfysiikka 29.1.2019.- Rakennusfysiikka, kosteudenhallinta 30.1.2019.Kosteudenhallintakoordinaattorikoulutus (sisällössä huomioitu kaavaillun FISE:n kosteudenhallintakoordinaattoripätevyyden alustavissa kaavailuissa olevat asiat):- Suunnitteluvaiheenohjaus ja valvonta 5.2.2019.- Työmaatoteutuksenohjaus ja valvonta 6.2.2019.- Käyttöönottovaiheenohjaus ja valvonta 12.3.2019.- Kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävät 19.3.2019.- Seminaaripäivä/ Näyttötyö, useita mahdollisuuksia vuodessa.PRO-osaajanlisäpäivät, joilla syvennetään osaamista:- Märkätilarakentaminen 13.3.2019.- Erityisosa-alueet ja kosteudenhallinnanjohtaminen 9.4.2019.Koulutus henkilökohtaistetaan huomioiden aiemmin hankittu osaaminen. Opiskelija osallistuu koulutukseen siinä puitteissa, mitä ammattitaidon vahvistaminen edellyttää. Koulutus muodostuu koulutuspäivistä, tentistä sekä näyttötyöstä.TavoitteetKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää opiskelijan valmiuksia toimia kosteudenhallintakoordinaattorina ja opettaa hyödyntämään Kuivaketju10:n mukaista toimintamallia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton