Milloin on perustusten vedeneristeiden korjausaika?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.05.2025
20124_30636.jpg

Kun perustuksiin tehdään vedeneristys, sen tarkoituksena on estää rakenteeseen eri syistä pyrkivän veden tunkeutuminen.

Korjaustoimenpiteisiin joudutaan, kun vanha eristys on vanhentunut tarpeeksi tai rakenteet ovat kostuneet johtaen jonkinasteiseen vaurioon tai eristys on vioittunut. Vaurioon voivat olla syynä puun juuret, maan kaato rakennukseen päin, perustuksen liikkuminen, halkeamat, routa, salaojan purkuputken jäätyminen tai salaojan rikkoutuminen. Lisäksi puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vesi on saattanut nousta kapillaarisesti seinä- ja lattiarakenteisiin.

Miten perustusten vedeneristeet korjataan?

Ulkopuolinen korjaus on aina helpoin tehdä, koska maa-aines voidaan helposti poistaa. Kun maa-aines on kaivettu pois, korjattava pinta puhdistetaan harjaamalla, imuroimalla, hiekkapuhalluksella tai painepesulla. Lisäksi katkaistaan perustuksesta esiin työntyvät raudat, tasoitetaan laastipurseet ja pinnan epätasaisuudet.

Tämän jälkeen tehdään suunnitelmien mukaan salaojat, rakenteiden sekä pintamaan kuivatus, kosteuden- ja vedeneristys.

Sisäpuolinen korjaus tehdään silloin, kun ulkopuolinen korjaus on mahdottoman oloista (kallio, katualue). Se toimii yhtä hyvin, kunhan se tehdään tiiviiksi tai vuodon ollessa pientä käyttämällä materiaaleja, jotka ohjaavat veden kulkeutumisen oikeaan paikkaan. Riittävä ilmanvaihto on huomioitava korjausten yhteydessä.

Kun vedeneristystyö tehdään, olosuhteet on oltava kunnolliselle työlle suotuisat. Työtä ei voi suorittaa sateessa eikä alle +5°C:ssa ellei tuotteen valmistajan ohjeissa toisin mainita. Lämpötila on oltava sopiva myös sellainen, että kermit jäävät alustaansa kiinni ja ovat työskentelykelpoisia.

Muuta huomioitavaa

Samalla, kun rakennuksen sivut on kaivettu auki, tarkastetaan routaeristyksen riittävyys, kuivataan rakenteet ja katsotaan, ettei vesi jää rakennuksen viereen l. salaojitus toimii.

Patolevyä käytetään betoni- ja harkkorakenteisissa perusmuureissa vedeneristeenä. Vesitiivis ja luonnonystävällinen polypropyleenilevy estää kosteuden tunkeutumisen sokkeliin. Samalla sen nystyräkuviointi jättää levyn ja seinän väliin riittävän ilmaraon, jonka ansiosta sisäpuolelta tuleva kosteus tiivistyy levyyn ja valuu sitä pitkin alas salaojiin. Materiaali on joustavaa ja se kestää suurimmankin maanpaineen. Asennus sujuu myös alhaisissa lämpötiloissa.

20124_30637.jpg

Urakuviointi helpottaa levyn leikkaamista sekä muotoilemista kulmissa ja reunoissa. Levyä on saatavana useita rullakokoja. Järjestelmän kattavaan tarvikevalikoimaan kuuluu yläreunan peitelista, tulpalliset naulat betoni- ja harkkoperustuksille, sekä erilliset tulpat poraproppuja ja naulaimia varten. Tulpat on muotoiltu levyn nystyröihin sopiviksi. Lisäksi järjestelmään kuuluu Radon/SokkeliPolar hitsattava kumibitumikermi sokkelin ja anturan yhtymäkohtaan ja kermin alle tarvittava bitumiliuos (BIL 20/85).

Kosteammalla rakennuspaikalla perusmuurin vedeneristeiltä vaaditaan tukevampaa vedenpitävyyttä. Jos pohjaveden pinta nousee välillä tai jatkuvasti perustamistason yläpuolelle tai maaperän kuivumisominaisuudet ovat muuten huonot, perusmuuri eristetään kokonaan Hitsattava -kumibitumikermillä.
Myös kellarin eristykseen suositellaan kumibitumikermiä. Maanpinnan alapuolelle jäävä kellarin seinä käsitellään bitumiliuoksella. Kun liuos on kuivunut, kiinnitetään Hitsattava -kumibitumikermi nestekaasupolttimen lämmöllä rakenteisiin. Jos kyseessä on harkoista muurattu perusmuuri, tulee pinta tasoittaa slammaamalla ennen bitumiliuoskäsittelyä. Kermieristystä käytettäessä on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä nestekaasupolttimella tapahtuva kermien kiinnitys vaatii asentajaltaan tulityökortin.

Info

Info

- Epäjatkuvaa vedeneristystä käytetään, kun salaojat toimivat. Vedeneristykseen käytetään tällöin perusmuurilevyä.
- Jos salaojakuivatus ei riitä, käytetään jatkuvaa vedeneristystä (bitumisively).

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

pilariperustus
Pilariperustus – Toimiva ratkaisu vaativiin maaperäolosuhteisiin
Pilariperustus on tehokas ja kustannustehokas perustustapa erityisesti silloin, kun maaperä on kantava tai kun rakennuspaikka on kallioinen, viettävä tai muutoin vaikeasti kaivettavissa. Se soveltuu erinomaisesti kellarittomiin rakennuksiin, kuten vapaa-ajan asuntoihin, kevyisiin pientaloihin, varastoihin ja kuistien sekä terassien perustuksiin. Pilariperustuksen suunnittelu ja toteutus tulee aina tehdä hyvän rakennustavan ja rakennusmääräysten mukaisesti.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
202211_79908.jpg
Helppoutta kodin arkeen: LVI-järjes­telmä, jossa kaikki osat toimivat optimaa­lisesti yhdessä
NIBE-ekosysteemi on ratkaisu vaivattomampaan arkeen, jossa voit unohtaa kadonneet ohjekirjat, hukkuneet kaukosäätimet, erilaiset sovellukset ja monimutkaiset ohjauspaneelit. NIBE-ekosysteemin automatiikka pyörittää kodin koko LVI-järjestelmää, ja kokonaisuutta on mahdollista hallita lämpöpumpun näytöltä. Kun lisäksi liität lämpöpumpun nettiin ja otat käyttöösi kätevän etävalvontasovelluksen, pystyt seuraamaan koko järjestelmää kätevästi yhdestä sovelluksesta älypuhelimen tai tabletin kautta.
20157_44046.jpg
Tule Asuntomessuille - näe aito DC-3
Lokki ei tässä yhteydessä ole kuitenkaan lintu, vaikka siivekäs onkin. Upeaan kuntoon entisöity Douglas DC-3 OH-LCD, tuttavallisesti Lokki, on tuotu Ilmailumuseon Asuntomessuosaston viereen messuyleisön ihasteltavaksi.
20191_55855.jpg
Ilmanvaihto pitää asukkaat ja talon terveinä
Vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa ja hengitämme vuorokaudessa noin 15 000 litraa ilmaa. Siksi terveellinen sisäilma on merkitsevässä asemassa hyvinvointimme kannalta, vaikka usein sen laatuun ei kiinnitetää huomiota - ainakaan ennen kuin siitä aiheutuu ongelmia. Ilmanvaihdolla on kuitenkin mahdollista luoda viihtyisä, terveyttä ja jaksamista ylläpitävä sisäilma.Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitettäväksemme ja toisaalta poistaa asunnossa syntyvä kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Nykyaikaisella tavalla tiiviiksi rakennetuissa tai remontoiduissa kodeissa painovoimainen ilmanvaihto ei enää riitä takaamaan hyvälaatuista sisäilmaa, sillä tämän päivän asumistottumusten myötä sisätilojen kosteuskuorma on suuri. Laadukas ilmanvaihto ja puhdas sisäilma ovat erityisen tärkeitä allergikoille ja astmaatikoille, mutta ihan jokainen meistä voi paremmin, mitä puhtaampaa sisäilma on.Pitkäaikainen sisäilman korkea kosteustaso muodostaa edellytykset homeen muodostumiselle ja rakennevaurioille. Kun tiiviit ikkunat ja höyrynsulut eivät päästä kosteutta poistumaan, tiivistyy se ennen pitkää rakenteisiin tai niiden pinnoille. Koneellinen ilmanvaihto, jossa asumisesta syntyvä kosteus poistetaan ulos, on paras ratkaisu välttää kosteusvauriot ja niiden aiheuttamat terveydelliset haitat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton