Makuuhuone tilana
Makuuhuoneen toiminnot
Tähän alkuun tuttu toteamus makuuhuoneesta ja sängystä: vietämme niissä kolmasosan elämästämme. Kuitenkaan emme käytä makuuhuoneen suunnitteluun aikaa ja vaivaa. Usein huoneet ovat jääneet talopiirustuksissa pieniksi kopeiksi, joihin ei juuri muuta mahdu kuin parisänky ja ehkä yöpöydät, lastenhuoneeseen sänky ja koulupöytä tuoleineen. Vaatekomerot vievät lattiapinta-alaa tai ne on sijoitettu huoneiden väliin "seinän sisään". Tilanpuutteessa makuuhuonetta voidaan käyttää myös työhuoneena. Onneksi makuuhuonesuunnittelun suuntaus näyttäisi olevan viihtyisämpään monikäyttötilaan. Moottoroidusta vuoteesta katsellaan televisiota, makuuhuoneesta on pääsy omaan kylpyhuoneeseen ja pukeutumistilaan huoneenomaisine vaatesäilytyksineen.
Millainen on hyvä huone nukkumiseen?
Miten sitten taataan hyvän unen edellytykset ja herääminen virkeänä uuteen aamuun? Jos huoneen sijaintiin voidaan vaikuttaa, pohjoisen tai idän puoleinen huone on viileämpi ja hämärämpi. Paitsi viileässä, alle tai 20˚ C asteessa, myös hyvin tuuletetussa, raikkaassa huoneessa nukuttaa paremmin. Hämäryys helpottaa nukahtamista. Jos aamuaurinko pääsee herättämään meidät, olomme on virkeämpi ja energisempi. Koemme luonnollisen, auringon rytmin mukaisen heräämisen. Tähän perustuu pikku hiljaa valoaan voimistavan luonnonvalo-herätyskellon teho. Feng shuissa on omat sääntönsä muotoilla huonetila ihmisen unelle parhaaksi; miten mm. sänky kannattaa sijoittaa oveen ja ilmansuuntiin nähden sängynpääty seinää vasten.
Mikä tyyli, mikä väri?
Useimmiten kodissa tyyli jatkuu huoneesta toiseen mukaillen samanlaisena, näkymät ovat yhteen sulautuvia ja jatkuvia. Makuuhuoneessa voi olla olohuoneen tavoin pelkistetyn minimalistista tai rokokoon kiemuroita.
Kuitenkin makuuhuone on intiimimpi alue sisustaa kuin olohuone. Olohuonetta esitellään vieraille, mutta makuuhuone on yleensä muiden katseiden ulottumattomissa. Varsinaiset henkilökohtaiset sisustusmakumieltymykset voivatkin näkyä paremmin makuuhuoneessa. Sängynpääty, päiväpeitto ja verhot lienevät määräävimmät tyylinluojat. Valaisimilla, tauluilla tai koriste-esineillä voi olla korostettu rooli.
Makuuhuoneen värimaailma on vapautunut. Viileän rauhoittavien sinisten ja vihreiden sävyjen lisäksi voidaan tapetoida hyvinkin itämainen aistikkaan punainen tunnelma. Joku voi haluta herätä auringonkeltaiseen maailmaan. Huone voi olla myös täysin valkoinen olematta kalsea; erilaiset materiaalit, muodot ja struktuurit, pehmeydet ja karheudet tuovat lempeyttä. Voimakkaita tehosteseiniä ja peilejä käytettäessä kannattaa tarkoin ajatella, mikä näkymä kohdataan sängystä silmäluomien avautuessa.
Valaistus
Pehmeä himmennettävä yleisvalaistus kattovalaisimella, sänkyjen luona säädettävät lukuvalot (varresta säätämällä heijastus ei häiritse vieressä nukkujaa), mahdollinen tunnelmavaloa antava lattia- tai pöytävalaisin sivupöydällä tai ikkunalla, ja pukeutumisessa, vaatteita kaapista etsittäessä tarvittava kohdevalo – siinäpä valaistusta makuuhuoneeseen. Liikkeeseen reagoiva, himmeätä valoa luova valaisin voi olla mukava vauvaperheessä yösyöttöjen aikaan. Huoneessa oleva työpiste tarvitsee oman valaisimensa.
Materiaalit ja pinnat
Kukkivat seinätapetit pitsilakanoiden kanssa ovat romanttiset, trendikästä mummola-lookia tai ikuista aurinkoisen kesäpäivän fiilistä. Puolipaneeli vielä täydentää vanhahtavaa tyyliä. Maalatuissa seinäpinnoissa suositaan himmeää, kiiltoaste ilmentää tilan tehokkuutta. Tummemmalla tehosteseinällä, vaaka- tai pystyraidoilla, raitojen leveyksillä, himmeän ja kiiltävän vaihtelulla, erikoisen "tuntopinnan" jättävillä pinnoitteilla ja maaleilla saadaan huoneeseen erilaisia vaikutelmia, illuusioitakin. Sisustekiviseinät makuuhuoneessa vaativat erityisesti siivoamisinnokkuutta. Sisustuslevyistä voi rakentaa sängylle päädyn.
Lattiassa parketti ja laminaatti ovat paikallaan. Remonttikohteissa voi pinnoitteiden alta löytyä ihastuttava hiottava ja käsiteltävä lautalattia. Lattialämmitystapauksissa pitää huomioida materiaalin sopivuus. Katon suhteen makuuhuone on aika kaikkiruokainen; paneelia, levyjä, ruiskumaalattua.
Huonekalut ja tekstiilit
Sänkyhän se on makuuhuoneen hallitsevin ja tärkein kaluste. Selän terveyden, hyvin nukkumisen ja yleensäkin sen kolmasosan elämänlaadun takia sängyn tai oikeammin patjan laatuun kannattaa satsata. Se, painottaako luonnonmateriaalien hengittävyyttä ja kosteuden imemiskykyä vai uusia jopa avaruusteknologisia kehon mukaan muotoutuvia ominaisuuksia, jää jokaisen omaksi ratkaisuksi. Kun ostat patjaa, makaa ja kokeile sitä normaalissa nukkumisasennossasi pidempään kuin hetki. Kädellä patjan pinnan taputtelu tai nyrkillä reilumpi painaminen eivät kerro oikeata tietoa kehosi koon ja painon vaatimasta patjan kovuudesta tai pehmeydestä. Mitä muuta toivot sängyltä? Haluatko sen taipuvan istuma-asentoon jalkojakin sopivasti kohottaen, haluatko sen tärisevän hierovasti? Haluatko parisängyn olevan molemmille puoliskoille omanlaisensa vai kiinteä yhtenäinen komeus, haluatko vuoteen olevan visuaalisesti kaunis? Tarvitaanko yöpöytiä, omilla jaloillaan seisovat vai kiinteästi sängyssä olevat ulokkeet tai kenties hylly sängynpäädyssä?
Irtotuoleja, kirjoituspöytä, kaappeja ja hyllyjä kalusteiksi valitaan huoneen toimintojen mukaan, peilejä, tauluja, koristetikkaita ja koriste-esineitä viihtyvyyden ja huoneen ilmeen luomiseksi. Liukupeiliovelliset vaatekaapistot ovat käytännöllisiä ja avartavat huonetta.
Tekstiileissä on hyvä huomioida niiden terveellisyys; pölynkeräävyys, sähköisyys ja pintakäsittelyjen kemikaalit, irtoaako huoneilmaan epämiellyttävää hajua. Allergisille valitaan niukasti kangaspintoja. Nykyisin ei päiväpeitto ole mikään välttämättömyys. Pedattavat vuodetekstiilit valitaan kuosiltaan ja väriltään huoneen sisustusta täydentäviksi. Pehmoinen matto voi olla miellyttävä heräileville varpaille astua, mutta nukka kerää pölyä. Sama koskee seinävaatteita, muodikkaita ryijytauluja. Verhot sekä ilmentävät huoneen tyyliä, että niillä pitää voida pimentää tila. Pimennyksen voi hoitaa sälekaihtimilla, rullaverhoilla tai paksuilla pitkillä sivuverhoillakin. Herkissä pitsiverhoissa on aivan eri tunnelma kuin voimakkaasti väritetyissä graafisissa kankaissa. Verhottomuus, vain sälekaihtimet, tuo hyvin pelkistetyn ja valkoisilla kaihtimilla kylmänkin vaikutelman. Puhveihin ja poimuihin kertyy pölyä, vuoritetut suorat pitkät silkkiverhot luovat ylellisyyttä.