Mökkikausi lähestyy – näin huollat tai vaihdat puukiukaan
Kevät ja aurinko, linnun viserrys ja lumien sulaminen houkuttelee mökille. Mökkikausi on aluillaan ja mieli tahtoo touhuamaan mökille. Kesä lähenee kovaa vauhtia; rentoa oleskelua, koivunlehtien kahinaa, laineiden liplatusta ja lämmin kesätuuli kruunattuna lämpiävän saunan tuoksulla. Jotta voisimme aloittaa mökki- ja saunakauden, pitäisi varmaan kurkistaa, missä kunnossa mökkikiuas onkaan?
Näin huollat puukiukaasi
Puukiuasta tulee huoltaa säännöllisesti ja samalla tarkistaa muutama seikka aika ajoin. Muutaman helpon vinkin avulla pidennät mökkikiukaasi ikää ja nautit tasalaatuisista löylyistä pidempään. Muista, että mitä useammin saunot, sitä useammin huoltotoimenpiteitä pitää tehdä. Esimerkiksi kerran viikossa käytettävään riittää kerran vuodessa tarkistus.
Aloitetaanpa perusasioista, eli tuhkien tyhjentämisestä. Miksi on tärkeää tyhjentää tuhkalaatikko? Koska kiuas tarvitsee paloilmaa polttaakseen polttopuut tehokkaasti hyödyntäen niistä kaiken lämmön. Juuri tämän paloilman kiuas ottaa tuhkalaatikon kautta. Lisäksi säännöllinen tuhkien tyhjennys säästää kiukaassasi olevaa arinaa. Jäähtyneen tuhkan voit ripotella vaikka pensaiden juurelle. Noudata eritystä varovaisuutta tuhkien hävityksessä – tuhkan täytyy olla täysin jäähtynyttä ennen kuin sen voi laittaa jäteastiaan.
Seuraavaksi: tarkista kiuaskivet. Kiuaskivet pitäisi käytöstä riippuen vaihtaa vuoden tai kahden välein. Kivien kuumetessa ja taas jäähtyessä lukuisia kertoja tapahtuu kivissä murenemista sekä lohkeamista. Nämä pudotessaan kivitilan pohjalle tukkivat ilmanotot, samalla haurastuttaen metalliosia. Kivet tulee poistaa kivitilasta kokonaan, samoin pohjalle kertynyt murske ja lika, samalla on helppo tehdä tarkistus kivitilan osalta – onko sinne ilmestynyt reikiä tai muuta vikaa. Silmämääräisestikin vielä hyviltä näyttävät kiuaskivet kannattaa nostaa pois ja latoa kiukaaseen uudelleen, sillä kiuaskivet voivat painua kasaan käytössä. Lado uudet kivet kiukaaseen väljästi, jotta ilma kiertää hyvin kivien välissä.
Tilaa uudet kiuaskivet Tulikivishopista.
Kun on aika lämmittää sauna, valitse polttopuiksi vain kuivaa klapia. Kostea puu nimittäin vie kiukaasta tehoja itse kosteuden haihduttamiseen ja sauna ei lämpene niin tehokkaasti mitä pitäisi. Älä polta rakennusjätettä, lautoja tai roskia ylipäätään, sillä ne saattavat jopa rikkoa kiukaan nostaessaan palamislämpötilaa nopeasti.
Vinkki!
Paras polttopuu on sekapuu, jolloin sekä kiuas että hormi pysyvät parhaiten puhtaana. Pelkkä koivu nokeaa saunan hormin nopeammin ja pelkkä kuusi voi pihkata tulipesän.
Kun saunomiset on kyseisen päivän osalta saunottu, muista saunan loppukuivaus. Loppukuivauksella on merkitystä, sillä saunan rakenteisiin kertyy saunomisen aikana kosteutta sekä löylyvedestä että höyrystä. Paras keino kuivaukseen on lisätä saunan tulipesään pari klapia, näin kiuas kuivattaa saunahuoneen seuraavaa saunakertaa varten.
Nuohousta ei sovi unohtaa, sillä silloin veto pysyy saunan kiukaassa hyvänä. Samalla se on myös turvallisuusasia, sillä nokipaloa ei synny säännöllisesti nuohotussa hormissa. Mökille nuohous riittää kolmen vuoden välein, mutta jos saunaa käytetään läpi vuoden, kannattaa suorittaa nuohous vuosittain. Nuohooja myös tarkistaa hormin kunnon ja kertoo mahdollisista korjaustarpeista.
Ohje
Kerrataanpa huoltotoimet:
- Tyhjennä tuhkat tulipesästä. Muista, että tuhka voi olla kuumaa pitkään, joten käytä tyhjennysastiana metallista ämpäriä ja säilytä sitä paikassa jonka läheisyydessä ei ole palavaa materiaalia.
- Tarkista kiuaskivien kunto. Kivet tiivistyvät ajan myötä, joten uudenkin näköiset kivet kannattaa latoa kiukaaseen uudelleen. Vaihda kivet uusiin vuoden – kahden välein.
- Käytä polttopuuna vain kuivaa ja puhdasta puuta. Älä polta roskia. Paras puu on sekapuu.
- Huolehdi saunan loppukuivatuksesta saunomisesi jälkeen.
- Muista säännöllinen nuohous!
Näin vaihdat kiukaasi
Vaihtoikään tulleen kiukaan huomaa esimerkiksi siitä, että ennen niin maukkaat löylyt ovat muuttuneet heikoiksi ja saunanautinto ei vain enää ole entisensä. Kiukaasta ei enää kuulu tuttua sihahdusta vesipisaroiden osuessa kuumiin kiviin. Lämmin ilmakaan ei välttämättä riitä jaloille asti – ja saunassa jalkojen ei sentään kuulu palella.
Ei ole tavatonta, että kiuas kuluu kirjaimellisesti puhki, tavallisimmin kyljistä, pohjasta ja kivitilasta. Puhkipalanutta kiuasta ei ole mielekästä korjata. Puhkipalaminen on myös turvallisuusriski, sillä saunatilaan voi päästä savua ja häkää jo lämmitysaikana. Silmämääräisellä tarkastelulla voi myös huomata vanhassa kiukaassa maalipinnan kupruilua, ruostetta sekä vääntymiä.
Tulikiven vuolukiviset kiukaat sopivat pienempään ja suurempaankin mökkisaunaan. Moderni ulkonäkö sekä pelkistetyt linjat samalla erottuvat kuin myös sulautuvat saunan tunnelmaan. Mikä olisikaan rentouttavampaa kuin nauttia kiukaan tuomasta lempeästä lämmöstä tuijotellen suuresta lasiluukusta elävän tulen tanssia.
Haluan itselleni esitteen Tulikiven kiukaista!
Näin helppoa on kiukaan vaihto
Ohje
Muutama muistisääntö kiukaan valintaan:
- Kiukaan teho (kW) valitaan aina saunatilavuuden (m³) mukaan. Mittaa saunasi tilavuus – väärän kokoinen ja tehoinen kiuas ei riitä saunan lämmitykseen.
- Muista ottaa huomioon tilavuudessa myös pintamateriaalit, jotka lisäävät kiukaan tehontarvetta. Eristämättömät seinäpinnat, kuten tiili, lasitiili, lasi, betoni, kaakelit yms. vaativat kiukaalta enemmän tehoa. Hyvänä muistisääntönä on lisätä saunan tilavuuteen 1,2 m³ jokaista eristämätöntä seinäpintaneliötä kohti. Esimerkiksi 10 m³ saunahuone, jossa on lasiovi, vastaa tehontarpeeltaan noin 12 m³ saunahuonetta. Mikäli saunahuoneessasi on hirsiseinät, kerro saunan tilavuus 1,5:llä.
- Muista, että kiuastehon määräämää saunahuoneen minimitilavuutta ei kuitenkaan saa alittaa, eikä maksimitilavuutta ylittää.
Jos et osaa päättää kiukaiden välillä, nappaa rohkeasti Tulikiven ammattitaitoisen myyjän hihasta kiinni.