Kun pieni koululainen jää yksin kotiin – vinkit turvalliseen arkeen
Koululaisen turvallinen arki yksin kotona koulupäivän jälkeen edellyttää suunnittelua ja valmistautumista. Kotiautomaatio voi tarjota monia etuja ja hyötyjä koululaisen arkeen. Vaikka kotona olisikin käytössä kodinohjausjärjestelmä, on myös tärkeää keskustella turvallisuudesta ja opettaa lapselle vastuullista käyttäytymistä kodin eri tilanteissa.
Selkeät ohjeet ja säännöt
Opeta lapselle selkeät ohjeet ja säännöt siitä, miten toimia yksin kotona. Keskustele lapsen kanssa turvallisuudesta, kuten siitä, miten vastata puhelimeen, miten käyttää keittiövälineitä turvallisesti ja mitä tehdä hätätilanteessa.
Avaimet ja oven avaaminen
Varmista, että avaimet säilytetään turvallisessa paikassa, johon ulkopuoliset eivät pääse käsiksi. Käytä esimerkiksi avainlaatikkoa tai -kaappia, joka on piilotettu näkyvistä. Opeta lapselle, miten käyttää avaimia turvallisesti. Korosta tärkeitä turvallisuustoimenpiteitä, kuten oveen lukitsemista heti sisälle tullessa ja varoitusta, ettei avainta pidetä näkyvillä julkisilla paikoilla.
Jos kotonasi on esimerkiksi ABB-Welcome -ovipuhelin, pystyt avaamaan lapselle oven etänä. Kun ulko-ovella joku soittaa ovipuhelinta, soitto siirtyy mobiililaitteeseesi, josta voit sekä avata kuvallisen etäyhteyden ovelle että avata halutessasi etänä oven tulijalle.
Kotiin sovittuun aikaan
Järjestä koululaiselle selkeä aikataulu, jotta hän tietää saapua kotiin sovittuun aikaan. Jos koululaisella on tapana liikkua itsenäisesti koulun ja kodin välillä, varmistakaa yhdessä turvallinen reitti kotiin, ja tarkista lapsen saapuminen perille sovittuun aikaan. Kotiautomaation avulla pystyt tarkistamaan etänä, jos kotisi ovi avataan tai sisällä liikutaan.
Käytännöt hätätilanteen varalta
Varmista, että lapsi tietää tärkeät yhteystiedot hätätilanteiden varalta. Kirjoita ylös hänen yhteystietonsa, vanhempien ja muiden tärkeiden henkilöiden puhelinnumerot, sekä yleiset hätänumerot, kuten poliisi, palokunta ja terveyskeskus. Sijoita nämä tiedot helposti saataville, kuten jääkaapin oveen tai puhelimen pikavalintoihin.
Kodinohjausjärjestelmä voi tarjota lisäksi hälytysjärjestelmiä, jotka hälyttävät vanhemmille hätätilanteessa.
Keskustele lapsen kanssa hätätilanteiden toimintasuunnitelmasta. Opeta hänelle hätänumerot ja mitä tehdä esimerkiksi tulipalon tai loukkaantumisen sattuessa. Harjoittele myös hätätilanteisiin liittyviä skenaarioita ja toimintaa.
Suomen Pelastualan Keskuliitto (SPEK) tarjoaa neuvoja lasten turvallisen arjen opetteluun, kuten Kodin vaaranpaikkojen metsästys -pelin.
Säännöllinen yhteydenpito
Sovi lapsen kanssa, että hän pitää sinuun tai toiseen luotettavaan aikuiseen yhteyttä koulupäivän jälkeen. Tämä voi olla puhelinkeskustelu tai tekstiviesti, jossa lapsi ilmoittaa saapuneensa turvallisesti kotiin.
Sähkölaitteet pois päältä
Muistuta lasta sammuttamaan sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone ja valot, ennen kuin hän lähtee kodista tai siirtyy toiseen huoneeseen. Tämä auttaa välttämään sähkötapaturmia ja säästää energiaa.
Tässä ABB-free@home-kotiautomaatio on erittäin kätevä apuri. Kotoa poistuttaessa järjestelmän "kaikki pois" -toiminto sammuttaa kaikki siihen ohjelmoidut sähkölaitteet ja valot. Se voi myös laskea kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi ja säätää ilmanvaihdon pienemmälle. Säästät vuoden aikana myös huomattavasti sähkölaskussa.
Automatisoidut valaistuksenohjaukset voivat auttaa koululaista luomaan miellyttävän ja turvallisen ympäristön. Esimerkiksi aamulla valot voivat automaattisesti syttyä pehmeällä valolla, jotta herääminen on miellyttävämpää. Myös valojen ajastaminen voi auttaa luomaan säännöllisiä rutiineja ja antamaan koululaiselle turvallisen tunteen.
Turvallinen keittiön käyttö
Jos lapsi valmistaa välipalaa tai ruokaa itselleen, varmista, että hänellä on riittävät taidot ja valvonta keittiön käytössä. Vältä terävien veitsien ja kuumien liesien käyttöä, ellei lapsi ole riittävän kypsä ja valvottu näissä tehtävissä.
Kosteusvahti valvoo esimerkiksi tiskipöydänalustaa ja hälyttää ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmän kautta mobiililaitteelle. Kosteusvahdin avulla on mahdollista myös automaattisesti katkaista veden tulo vesivuototilanteessa.
Naapuruston turvallisuus
Käy läpi lapsen kanssa turvallinen naapuruston käyttö ja varoita häntä menemästä vieraiden ihmisten mukaan tai tuntemattomille alueille. Kannusta häntä pysymään tutuilla reiteillä ja pitämään sinut tai muut aikuiset ajan tasalla siitä, missä hän menee.
Pimeän tullessa kotiautomaatiolla pystyy automatisoimaan ulkovalojen syttymisajan astronomisen kellon avulla aina auringonlaskun aikaan, ympäri vuoden. Jos joskus vahingossa valot sammutetaan kytkimestä, kodinohjausjärjestelmään voi tehdä ohjauksen, jolla valot ovat aina iltaisin päällä. Näin niitä ei voi vahingossa sammuttaa, eikä tarvitse tulla pimeässä kotiin.
Turvallinen arki koululaiselle
On kuitenkin tärkeää, että älykotitekniikkaa käytetään järkevästi ja että vanhemmat valvovat pientä koululaista. On hyvä muistaa, että jokainen lapsi ja tilanne on yksilöllinen, joten sovita turvallisuustoimenpiteet lapsen ikään, kypsyyteen ja ympäristöön. Lasten turvallisuus ja yksityisyys on aina etusijalla.
Info
Monipuoliset kodinohjaustoiminnot avuksi
ABB-free@home mahdollistaa älykkäät ohjaukset, niin kotona kuin etänä mobiililaitteilla. Valaistus, lämmitys, ilmastointi, pistorasiat, autonlämmitys, verhot ja markiisit – ohjaa kaikkia toimintoja jopa automaattisesti. Voit itse muokata ohjauksia tarvittaessa ja luoda uusia.
Katso täältä kaikki free@home toiminnot >>
Lue ABB free@home-kodinohjausjärjestelmän käyttäjäkokemuksista: