• Etusivu
  • Remontti

Merimuovista valmistetut sähkökalusteet Villa Aurorassa

Haamuverkot hyötykäyttöön

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Julkaistu 10.04.2024
20224_77708.jpg

Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.

Tärkeintä muovisten jätevuorien kanssa painivalla maailmalla on se, että muovijätettä pitää syntyä vähemmän ja se pitää saada uusiokäyttöön. Esittelemme nyt maailman ensimmäiset sähkökalusteet, joissa on hyödynnetty kierrätettyjä kalaverkkoja.

Merellisen kodin merelliset varusteet

Helena Miettinen ja Erkki Viljakainen, meren ystävät ja Villa Auroran omistajat, ovat rakentaneet hirsitalonsa Loviisan Asuntomessuille 2023. Talo sijaitsee merellisessä Kuningattarenrannassa, josta avautuu upea näkymä Loviisan historialliseen vanhaan kaupunkiin. Meriluonto on otettu huomioon talon suunnittelussa jokaisessa vaiheessa.

– Suunnittelin talon yhdessä kahden sisustussuunnittelijan kanssa, joten siinä on huomioitu muun muassa ilmansuunnat, joilla on valtava vaikutus valoisuuteen. Lisäksi talon jokainen neliö on tarkkaan harkittu, sillä hukkaneliöiden rakentaminen ei olisi ekologista. Avara alakerta ja isot ikkunat tuovat taloon tilan tuntua, Miettinen kertoo

Villa auroran valkoinen keittiö
musta rautainen sängynpääty vaaleasti sisustetussa makuuhuoneessa

Miettinen ja Viljakainen ovat valinneet hirren talonsa rakennusaineeksi. Hirsi, kuten kaikki muutkin materiaalit sähkökatkaisijoita myöten, on pyritty valitsemaan mahdollisimman hiilineutraaleina. Talossa on käytetty ekovillaa eristeenä ja pellavaa lamellihirsien välissä. Valinnat taloon on tehty huolellisesti osana talon merihenkistä eleganssia.

– Taloon on haettu perinteisyyttä ranskalaisella twistillä. Valitsimme taloon arjen luksusta laadustaan tunnetuilta tekijöiltä, ja esimerkiksi olohuoneen sohva on tehty mittatilaustyönä taloa varten, toteaa Miettinen.

Villa Aurorassa on vältetty muovin käyttöä aina kun mahdollista. Kuitenkin, kun muovia on tarvittu, on valinnat tehty huolellisesti. Siksi talon sähkökalusteisiin on valittu Schneider Electricin ELKO Plus Ocean Plastic -sarja, joka on valmistettu kierrätetystä merimuovista.

– Tutustuin erilaisiin vaihtoehtoihin jo viime kesänä, ja ihastuin heti ELKOn ideologiaan! Ocean Plastic -sarjan sähkökalusteet ovat muotoilultaan tyylikkäitä, joten ne sopivat hienosti Villa Auroran muuhun designiin, Miettinen kehuu.

ELKO Plus Ocean Plastic -sarjan tuotteet ovat ensimmäisiä sähkökomponentteja, joiden näkyvät osat on valmistettu merten muoviroskasta ja muusta kierrätysmuovista. Sarjaan kuuluu mustia kytkimiä, pistorasioita ja kehyksiä. Muita sähkökalusteita voi valita ELKO Plus -sarjan yhteensopivista tuotteista.

– Olisimme mielellämme ostaneet kaiken Ocean Plastic -sarjasta, toivottavasti tarjonta laajenee tulevaisuudessa. Haluamme ehdottomasti, että merimuovi on mieluummin meidän seinällämme kuin meriluontoa pilaamassa.

Sähkökalusteita kierrätetyistä kalaverkoista

Schneider Electricin alla toimiva ELKO on jo 76 vuoden ajan toimittanut sähkökalusteita muun muassa Norjaan. Sähkökalusteet on perinteiseen tapaan tehty niin sanotusta neitsytmuovista eli uudesta ja äskettäin valmistetusta muovista. Schneider Electric ottaa kierrätykseen ja maailman muoviongelmaan ja on lanseerannut kierrätetystä meren muoviroskasta tehdyt asennuskalusteet. Sarjaan kuluvat niin pistorasiat, kytkimet kuin kehyksetkin.

Sarjan nimi on ELKO Plus Ocean Plastic

– Yhtenä Pohjoismaiden johtavana toimittajana pidämme tärkeänä, että olemme ensimmäinen, joka valmistaa ympäristöystävällisempiä sähkökalusteita. Se on askel, joka toivottavasti johtaa siihen, että alalle tulee lisää vastuullisia tavarantoimittajia, sanoo tuotepäällikkö Eetu Mäkelä Schneider Electriciltä.

Turvalliset sähkökalusteet myös merimuovista

ELKO Plus Ocean Plastic-sarjan asennuskalusteissa on pistorasioiden, kytkinten ja kehysten näkyvät muoviosat tehty vähintään 65 prosenttisesti kierrätetystä merimuovista.

Vaikka kalusteissa on käytetty kierrätettyä merimuovia ei tyylistä, turvallisuudesta tai kestävyydestä ole tarvinnut tinkiä tippaakaan. Esimerkiksi paloturvallisuuden takaamiseksi tuotteisiin on lisätty myös lasikuitua ja muuta kierrätysmuovia kuin pelkästään merimuovia.

– Emme missään nimessä väitä pelastavamme maailmaa tällä lanseerauksella, mutta jostakin on aloitettava. Siksi olemme aloittaneet valikoimalla tuotteita, jotka voidaan korvata kierrätetyllä muovilla tinkimättä paloturvallisuudesta ja muista sähkökomponenttien vaatimuksista, kertoo Mäkelä.

Tyylikkyydestä tinkimättä

Jos omistat jo ELKO Plus -sarjan sähkökalusteita, sopivat ELKO Plus Ocean Plastic -sarjan tuotteet saumattomasti yhteen. Pystyt yhdistämään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja jo toimivien sähkökalusteidesi kanssa.

Uudet ELKO Plus Ocean Plastic -sarjan sähkökalusteet näyttävät tismalleen samalta kuin vanhat tutut ELKO Plus -sarjan tuotteet. Ocean Plastic -sarjan erotat tyylikkäästä kaiverretusta aalto-symbolista.

Ocean Plastic -tuotesarjamme on saanut asiakkailtamme innostuneen vastaanoton, ja erityisesti hotelliala on osoittanut suurta kiinnostusta. Hotellit ovat usein ympäristöasioissa eturintamassa, joten heille kierrätysmateriaaleista valmistetut, esteettisesti miellyttävät ja ekologiset sähkökalusteemme ovat luonnollinen valinta.

<p data-block-key="9hhvg">Tyylikäs aalto-symboli erottaa ELKO Ocean Plastic -sarjan ELKO Plus -sarjasta.</p>
Tyylikäs aalto-symboli erottaa ELKO Ocean Plastic -sarjan ELKO Plus -sarjasta.
20224_77710.jpg

Vaikka Ocean Plastic -sähkökalusteet on suunniteltu hotellikäyttöön, niiden ominaisuudet tekevät ELKO Ocean Plastic -sähkökalusteista luotettavan valinnan myös kotikäyttöön. Ocean Plastic -tuotteet vastaavat vaativan kuluttajan makuun, ja niitä on käytetty esimerkiksi vuoden 2022 Naantalin Asuntomessuilla moderneissa Villa Lilla -huviloissa ja -saunarivitaloissa.

ELKO Plus Ocean Plastic -sähkökalusteiden pakkauksissakin on ajateltu luontoa ja ympäristöystävällisyyttä. Sarja on pakattu muovittomasti ja liimattomasti.

– Tavoitteemme on valmistaa tulevaisuudessa muitakin tuotteita valikoimaamme meren muoviroskasta. Tällä hetkellä käytetyistä kalaverkoista on mahdollista valmistaa sähkökomponentteja eri väreissä, mutta ei vielä kuitenkaan valkoisena, Mäkelä sanoo.

Info

Info

Tietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla. Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

Schneider Electric

Schneider Electric Finland Oy
Remontti
sähkötarvikkeet
koti
sähkö
älykoti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
20233_81266.jpg
Ei se sisustaminen nyt niin vakavaa ole: Kolme ideaa seinälle
Onko kotigalleria jo kuollut? No ei suinkaan. Seinille on ripustettu ja ripustetaan jatkossakin sisustuksellisia elementtejä. Seinien koristelussa ei kuitenkaan kannata takertua pelkkiin tauluihin ja kuviin vaan nyt kannattaa ajatella seinien sisustamista hieman laajemmin. Nyt ei mennä siitä, mistä aita on matalin.
20234_81348.jpg
Tasokas sähköistys nostaa asumisen laatua
Huolella suunniteltu ja toteutettu sähköistys tekee kodista toimivan ja viihtyisän, laatutasoa voi kohottaa uusilla sähköistysratkaisuilla. Onnistumiseen tarvitaan tietoa uusista tuotteista sekä alan ammattilaisten näkemystä työn eri vaiheissa.Nykyisen kodin ja uudiskohteen laatutasoa voi kohottaa oleellisesti investoimalla sähköistykseen. Yksin valaistus ja kodin sähkölaitteet vaativat sähkösuunnittelulta tänä päivänä paljon enemmän kuin aiemmin, sähköautonlatauksesta, tietoliikenneverkoista ja kodin automaatiosta puhumattakaan. Kokonaisuus palvelee pitkälle tulevaisuuteen, jos asuntoon asennetaan kattava yleiskaapelointi ja huomioidaan piha-alueiden sekä piharakennusten sähköntarve.
kesäinen kuva loviisan asuntomessujen talosta villa havet joka on meren rannalla
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.
sähkömessujen bannerikuva sekä schneider electricin logo
Schneider Electricin esittelee uusia sähkötekniikan ratkaisuja
Schneider Electric osallistuu Pohjoismaiden suurimpiin sähköalan tapahtumaan, Sähkö Valo Tele Av -messuille, jotka järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 7.–9. helmikuuta 2024. Yrityksen messuosastolla C-316 on tarjolla laaja valikoima sähkötekniikan ratkaisuja, aina asennuskalusteista sähkönjakelun hallintaan.
Epäsuoralla led-nauhavalaistuksella lisätään yleensä tiloihin rauhaa ja pehmeyttä
Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi
Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton