• Etusivu
  • Energia

Tasokas sähköistys nostaa asumisen laatua

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Päivitetty 30.05.2024
20234_81348.jpg

Huolella suunniteltu ja toteutettu sähköistys tekee kodista toimivan ja viihtyisän, laatutasoa voi kohottaa uusilla sähköistysratkaisuilla. Onnistumiseen tarvitaan tietoa uusista tuotteista sekä alan ammattilaisten näkemystä työn eri vaiheissa.

Nykyisen kodin ja uudiskohteen laatutasoa voi kohottaa oleellisesti investoimalla sähköistykseen. Yksin valaistus ja kodin sähkölaitteet vaativat sähkösuunnittelulta tänä päivänä paljon enemmän kuin aiemmin, sähköautonlatauksesta, tietoliikenneverkoista ja kodin automaatiosta puhumattakaan. Kokonaisuus palvelee pitkälle tulevaisuuteen, jos asuntoon asennetaan kattava yleiskaapelointi ja huomioidaan piha-alueiden sekä piharakennusten sähköntarve.

Onnistunut suunnittelu ammattilaisten avulla

Sähköntarpeita kannattaa pohtia koko perheen kesken ja varata suunnittelulle riittävästi aikaa. Jo pohjaratkaisua tehtäessä määräytyy esimerkiksi sähkökeskuksen sijainti. Kun kaikki tilajärjestelyt on päätetty, ratkaisee sähköistys kodin toimivuuden niin arjessa kuin vapaa-aikanakin. Myös valmistalon sähkösuunnitelma tulee käydä läpi yhdessä sähkösuunnittelijan tai sähköurakoitsijan kanssa.

Ammattitaitoinen sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija tuntevat sähköturvallisuusmääräykset ja osaavat ehdottaa tarpeisiin sopivia uusia sähköistysratkaisuja. Sähköasennukset toteutetaan aina sähkösuunnitelman pohjalta, jonka voi tehdä myös sähköurakoitsija.

Käytä rekisteröitynyttä ammattiurakoitsijaa ja tee aina kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Omakotitalon sähköt saa tehdä urakoitsija, jolla on Turvatekniikan keskuksen, TUKESin, rekisterissä sähköpätevyys 1 tai 2 tai jolla on vanhan sähkölain mukaan määritellyt A-, B- tai C-urakointioikeudet.

Kilpailuta sähköurakointi

Pyydä tarjouksia muutamalta sähköurakoitsijalta. Sähköurakoitsijaa valitessasi tarkista, että urakoitsija on aiemmin toteuttanut vastaavanlaisia työkohteita ja että urakoitsija kuuluu valtakunnalliseen Sähkö- ja teleurakoitsijaliittoon (STUL). Liiton kaikki jäsenet ovat ilmoittautuneet Turvatekniikan keskuksen, TUKESin, rekisteriin ja noudattavat mm. liiton jäsenyysehtoihin kuuluvia sähköurakoinnin eettisiä sääntöjä.

Tee sähköurakoinnista sopimus

Niin pientä työtä ei olekaan, ettei siitä kannata kirjallisesti sopia. Valmiin sopimuslomakkeen avulla tulevat kaikki asiat varmimmin otettua huomioon. Lomakkeita ja yleisiä sopimusehtoja on kahdet erilaiset, työn tai urakan hinnasta riippuen. Asiakirjojen tulee aina olla kuluttaja-asiamiehen tarkastamia ja hyväksymiä.

Lomakkeet ja yleiset sopimusehdot liittyvät kiinteästi toisiinsa ja niitä käytetään yhdessä. Perehdy huolellisesti myös yleisiin ehtoihin, joissa on määräykset kaikista tärkeimmistä urakan osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista.

Sähköurakkasopimukseen kuuluvat varsinaisten sähkötöiden lisäksi loppuasiakirjat eli käyttöönottotarkastuspöytäkirja, loppupiirustukset ja käyttöohjeet. Lisäksi kannattaa sopia käytönopastuksesta, joka ei automaattisesti kuulu sopimukseen.

Panosta sähkökalusteisiin

Schneider Electric tarjoaa laajan valikoiman sähkökalustesarjoja, joihin kuuluvat kytkimet, pistorasiat, himmentimet, liiketunnistimet, ajastimet, sisustukselliset ratkaisut ja paljon muuta. Sähkökalusteet ajatellaan usein vain välttämättömiksi, mutta niillä voit aivan hyvin korostaa myös kodin sisustusta. Asennuskalusteet ovat muuttuneet sisustukellisiksi elementeiksi.

Tutustu Schneiderin sisustukseen >>

Schneider Electric Finland Oy
Energia
sähkötarvikkeet
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80348.jpg
Näin paljon säästät rahaa lohko­lämmittimellä - vai säästätkö, kun sähkö on kallista?
Varmaan kaikki autoilijat ovat kuulleet tai lukeneet siitä, miten paljon lohkolämmittimen käytöllä voi säästää polttoainetta. Entä nyt jos sähkön hinta kallistuu talvella?
20233_81266.jpg
Ei se sisustaminen nyt niin vakavaa ole: Kolme ideaa seinälle
Onko kotigalleria jo kuollut? No ei suinkaan. Seinille on ripustettu ja ripustetaan jatkossakin sisustuksellisia elementtejä. Seinien koristelussa ei kuitenkaan kannata takertua pelkkiin tauluihin ja kuviin vaan nyt kannattaa ajatella seinien sisustamista hieman laajemmin. Nyt ei mennä siitä, mistä aita on matalin.
20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kotiautomaatiolla ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!
sähkönsininen tausta jossa paljon elektroniikkaa toimistossa ja schneider electricin vihreä logo keskellä
Schneider Electric tuo esiin tulevaisuuden turvaratkaisut FinnSec-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 10.–11.10.
Schneider Electricin messuosastolla pääset tutustumaan ohjelmistoihin ja digitaalisiin palveluihin, jotka tekevät kiinteistöhuollon arjesta helpompaa ja energiaa säästävää.
Epäsuoralla led-nauhavalaistuksella lisätään yleensä tiloihin rauhaa ja pehmeyttä
Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi
Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton