• Etusivu
 • Energia

Kodinohjaus säästää vaivaa ja energiaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Julkaistu 12.07.2011Päivitetty 05.04.2023
20234_81349.jpg

Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.

Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.

Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.

Älykoti eteisessä

Eteistiloihin asennetun ohjausjärjestelmän ohjauslaitteen avulla voidaan koti asettaa haluttuun tilaan, esimerkiksi "kotona" tai "poissa". Valittu tilanne määrittelee, mihin tilaan kodin laitteet ohjautuvat. Kodin toimintojen tilanneohjauksella säästetään valaistuksen ja lämmityksen käyttämää energiaa sekä lisätään turvallisuutta. Kaikki hoituu helposti vain yhdellä kytkimen painalluksella tai vielä helpommin ääniohjauksella.

Lisää turvallisuutta keittiöön

Keittiössä sijaitsevat useimmat kodinkoneet. Erityisesti turvallisuuden, mutta myös energian säästön vuoksi pistorasioita kannattaa ohjata ajastimilla, jolloin esimerkiksi liesi tai kahvinkeitin eivät voi jäädä päälle tarpeettomasti.

Turvallisuutta lisää myös astianpesukoneen alle sijoitettu kosteudenilmaisin, joka vahingon sattuessa ilmoittaa ohjausjärjestelmälle tapahtuneesta vesivuodosta.

20234_81350.jpg

Ohjausjärjestelmä sulkee välittömästi vesiliittymän minimoiden vahingot sekä ilmoittaa talon asukkaille esimerkiksi tekstiviestillä tapahtuneesta.

Keittiön valaistusta voidaan ohjata yksinkertaisesti valitsemalla painikkeista tarkoitukseen sopiva valaistustila, esimerkiksi "työvalot" tai "yleisvalot", jolloin tarvittavat valaisimet syttyvät yhdellä painalluksella ja muut valot sammuvat.

Annetaan ammattilasen kertoa, mikä on älykoti

Tunnelmaa olohuoneeseen älykodilla

Valaistus voidaan säätää halutunlaiseksi ajankohdan ja tarpeen mukaan. Erilaiset ennalta säädetyt tilannevalaistukset ovat hyvä ratkaisu myös olohuoneeseen ja ruokailutiloihin. Yleisvalaistuksesta on helppo siirtyä tunnelma- tai esimerkiksi tv:n katseluvalaistukseen yhdellä kytkimen painalluksella. Valaistusta voit säätää myös omasta puhelimestasi.

Juhlava illallinen on mukava nauttia tunnelmallisessa valaistuksessa, johon voidaan yhdistää vaikka puutarhan maisema- ja koristevalaistus.

Wiser on myös langaton älykoti >>

Mukavat makuuhuoneet

Portaaton valonsäätö on miellyttävä ominaisuus makuuhuoneissa. Lapset puolestaan pitävät himmeämmästä aamuvalaistuksesta. Lapsia varten voidaan ohjausjärjestelmien avulla kätevästi luoda myös sopiva yövalaistus tai liiketunnistimen avulla automaattisesti syttyvä reittivalaistus wc-tiloihin.

Koko asunnon valaistus tulisi voida sammuttaa tai kytkeä yövalaistustilaan suoraan makuuhuoneesta. Mukavaa olisi myös, jos makuuhuoneen kattovalon voisi sammuttaa suoraan sängystä.

20234_81351.jpg

Kodinhoito- ja pesutilat hyötyvät älykodista

Pesukoneen ja lämminvesivaraajan alle kannattaa sijoittaa kosteusilmaisimet. Kodinhoitohuoneen pistorasioita kannattaa puolestaan ohjata ajastimella, jolloin esim. silitysrauta ei voi jäädä vahingossa päälle.

Keskuspölynimuri voidaan asettaa toimimaan siten, että imuletkun liittäminen seinärasiaan sytyttää kaikkialle taloon siivoamisen kannalta parhaan valaistuksen.

Saunan sähkökiuas voidaan laittaa päälle olohuoneesta kytkinpainiketta painamalla. Toiminto voi jatkua esim. siten, että olohuoneen puolella merkkivalo ilmoittaa, kun sauna on valmis, jolloin samalla syttyvät saunatilojen valot ja ilmanvaihto siirtyy toimimaan täydellä teholla ja pyyhekuivainteline kytkeytyy päälle.

Naantalin asuntomessuille Honka haikuun on asennettu jopa 80 älykotituotetta. Kohteen kattava Wiser älykotiratkaisu sisältää:

 • valaistuksen ohjauksen talon sisä- ja ulkopuolella (kytkimet ja säätimet)
 • älykkäät pistorasiat
 • langattoman valvonnan oville
 • huoneiden lämpötilan ja kosteuden seurannan
 • palovaroittimet
 • valaistus- ja liiketunnistimet
 • vesivuotovahdit
 • kamerat
 • langattomat painikkeet tilanneohjaukseen
 • keskusyksikön
 • Osa toiminnoista (muun muassa suihkulähteen ohjaus) on toteutettu piilotetuilla Wiser-relekytkimillä ja -himmenninmoduuleilla.

Koko Wiser-älykotipaketti on arvoltaan noin 4 700 euroa.
Tutustu Honka Haikun Wiser-älykotijärjestelmään >>

LÖYDÄ JÄLLEENMYYJÄ

Ohje

Ohje

Onko Wiser-älykoti kallis ratkaisu?

Naantalin asuntomessuille Honka haikuun on asennettu jopa 80 älykotituotetta. Kohteen kattava Wiser älykotiratkaisu sisältää:

 • valaistuksen ohjauksen talon sisä- ja ulkopuolella (kytkimet ja säätimet)
 • älykkäät pistorasiat
 • langattoman valvonnan oville
 • huoneiden lämpötilan ja kosteuden seurannan
 • palovaroittimet
 • valaistus- ja liiketunnistimet
 • vesivuotovahdit
 • kamerat
 • langattomat painikkeet tilanneohjaukseen
 • keskusyksikön
 • Osa toiminnoista (muun muassa suihkulähteen ohjaus) on toteutettu piilotetuilla Wiser-relekytkimillä ja -himmenninmoduuleilla.

Koko Wiser-älykotipaketti on arvoltaan noin 4 700 euroa.
Tutustu Honka Haikun Wiser-älykotijärjestelmään >>

Schneider Electric Finland Oy
Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72318.jpg
Murtovarkaan vinkit kodin suojaamiseen
Olet saattanut ottaa huomioon mielestäsi kaiken, joka estää kotiasi näyttämästä varkaita kutsuvalta kohteelta. Varashälyttimet on asennettu ja toiminnassa, mutta silti kotiisi on tunkeuduttu. Ota murtovarkaan niksit avuksesi. Niksit ovat entisen murtovarkaan Michael Fraserin pussista, mutta vinkit sopivat käyttöön maassa kuin maassa.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20223_77231.jpg
Retrotyylisiä sähkökalusteita on nyt helposti saatavilla
Kun remontissa suuret linjat on päätetty, loppusilauksen teet tarkkaan harkituilla sähkökalusteilla. Sähkökalusteita saatetaan pitää merkityksettöminä sisustukselle, mutta oikea muotokieli ja kauniit sähkökalusteet nostavat koko huoneen sisustuksen aivan uudelle tasolle. Tiesitkö, että sähkökalusteita voi myös valita vastuullisesti?
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton