• Etusivu
 • Energia

Älykäs hirsikoti, jossa on hyvä elää omaa arkea

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Päivitetty 15.11.2023
20227_79070.jpg

Wiser-älykotijärjestelmä auttaa rentoutumaan kotona.

Mitä tämän päivän kodeilta odotetaan? Yksi perustava lähtökohta on, että kodissa on hyvä elää nyt ja tulevaisuudessa. Osaksi tämän koteja on tullut myös erilaisten älyratkaisujen lisääntyminen. Älykoti on nautiskelijalle, asumisen turvallisuutta hakevalle tai energian säästäjälle hyvä valinta.

Tyylikkäästi ja taidolla toteutettu älykoti

Yhtenä vuoden 2022 puhutuimmista asuntomessukohteena on Honka Haiku, joka on erinomainen esimerkki, miten älykotiratkaisut on tehty helpottamaan arkea pienissä ja suuremmissakin asioissa. Arjen parantavia yksityiskohtia oli mukana toteuttamassa Schneider Electricin Wiser-älykotituotteet.

Älykotituotteet tarjoavat modernin langattoman älykotijärjestelmän, jonka avulla voi säätää esimerkiksi valaistusta mieleisekseen ja luoda valmiita ohjelmoituja toimintoja Wiser by SE-sovellukseen. Toiminnot on helppo aktivoida asukkaan niin halutessa. Wiser älykotitoiminnoilla pystyt ohjelmoimaan valaistuksen himmentämisen vaikka pariksikymmeneksi minuutiksi voimatorkkujen ajaksi. Ei hullumpaa.

Wiser-älykotijärjestelmä on esillä Naantalin Asuntomessuilla kohteessa Honka Haiku.
Wiser-älykotijärjestelmä on esillä Naantalin Asuntomessuilla kohteessa Honka Haiku.

Luonnonmaan kauniille asuntomessualueelle nousseeseen hirsitalokohteeseen on Schneider Electricin Wiser-ratkaisuilla pyritty hakemaan tietynlaista mielenrauhaa vaivattomasti lisääviä toimintoja. Esimerkiksi asukkaan palatessa kotiin, voi hän käynnistää sisäpihalla olevan suihkulähteen sekä mielentilaansa parhaiten soveltuvan valaistuksen vain yhden painikkeen painalluksella tai vaihtoehtoisesti Wiser by SE-sovelluksen napautuksella.

– Taloihin halutaan nykyään eri käyttötilanteisiin sopivaa monitasoista valaistusta. Jos useiden valaisimien ohjaus toteutetaan seinässä olevien valokatkaisijoiden avulla, joutuu käyttäjä hyvin äkkiä arpomaan oikeita valokatkaisijoita kymmenen vaihtoehdon joukosta. Wiser-älykodissa valmiiksi ohjelmoidun valaistustilan saa valittua käyttöönsä vaivattomasti, kehuu Honka Haikun sisustussuunnittelija Maru Hautala.

Wiser älykotijärjestelmän langaton valvontakamera.
Wiser älykotijärjestelmän langaton valvontakamera.

Wiser älykoti ei tarkoita kuitenkaan, ettekö voisi käyttää laitteita myös perinteisesti sähkökalusteita käyttämällä. Ei siis tarvitse aina säätää puhelimella tai muulla älylaitteella, jos et halua. Tärkeintähän on, että saat vaikka sammutettua koko talon valot yhdestä painikkeesta haluamallasi tavalla.

Sisusta myös sähkökalusteilla

Honka Haiku on japanilaisvaikutteiden koti, johon Hautala valitsi Schneider Electricin Exxact-sarjan sähkökalusteita. Sarjan pehmeän metallinsävyiset tuotteet sulautuvat vaivattomasti osaksi talon hirsirakenteita. Poikkeuksena muun kodin sävyyn, löytyy onsen-tyylisestä spasta antrasiitti-Exxact.

Tiloissa on käytetty Exxact-sarjan kahta eri värivaihtoehtoa. Ei ole siis tarpeellista valita yhtä väriä koko taloon, vaan voit vaihtaa kalusteiden väriä tilan värityksen mukaan.

– En lähtenyt ehdoin tahdoin hakemaan kontrasteja, joten päädyin sähkökalusteissa pehmeisiin sävyihin. Suosittelen valitsemaan myös sähkökalusteiden värit tilan mukaan, sillä silloin ne ovat osa kokonaisuutta eivätkä pomppaa esiin pinnoista, neuvoo Hautala.

Schneider Exxact-sarjan kalusteet esillä Naantalin Asuntomessuilla.
Schneider Exxact-sarjan kalusteet esillä Naantalin Asuntomessuilla.
Info

Info

Onko älykoti kallis ratkaisu?

Honka haikuun on asennettu jopa 80 älykotituotetta. Kattava Wiser älykotiratkaisu sisältää:

 • valaistuksen ohjauksen talon sisä- ja ulkopuolella (kytkimet ja säätimet)
 • älykkäät pistorasiat
 • langattoman valvonnan oville
 • huoneiden lämpötilan ja kosteuden seurannan
 • palovaroittimet
 • valaistus- ja liiketunnistimet
 • vesivuotovahdit
 • kamerat
 • langattomat painikkeet tilanneohjaukseen
 • keskusyksikön
 • Osa toiminnoista (muun muassa suihkulähteen ohjaus) on toteutettu piilotetuilla Wiser-relekytkimillä ja -himmenninmoduuleilla.

Koko Wiser-älykotipaketti on arvoltaan noin 4 700 euroa.

Älykodin rakentaminen – mistä kannattaa aloittaa?

Tässä asuntomessukodissa on Schnider Electricin Wiser-järjestelmä ollut mukana suunnitelmissa jo aivan suunnittelupöydältä asti. Järjestelmän huomaamattomuus korostuu siinä, että Honka Haikuun on otettu asennettu jopa 80 Wiser-älykotituotetta.

Koska Wiser-älykalusteet ovat langattomia, voidaan ne ottaa käyttöön myös jo rakennetuissa tai pitkälle edenneissä kohteissa – asennus nimittäin onnistuu myös jälkikäteen. Järjestelmän yhtenä hienoutena on, että se ei pääsääntöisesti vaadi erillisiä sähkösuunnitelmia älyä varten.

Mutta mistä kannattaa aloittaa? Tutustumalla Wiser-tuotteisiin sekä saatavilla oleviin toimintoihin. Näin pystyy valitsemaan joukosta juuri ne toiminnot ja ratkaisut, jotka sopivat parhaiten omaan elämäntilanteeseen. Turvan tunnetta hakevalle on esimerkiksi mahdollisuus seurata oman kodin tapahtumia myös etänä olennaisen tärkeää. Elämisen mukavuuden maksimointia haluava voi taas keskittyä kodin valaistuksen sekä laitteiden mukautuvaan ohjaukseen.

Tutustu Wiser-älykodin jälleenmyyjiin!

20227_79044.jpg

Wiser-järjestelmä yhdistää älykkäät kalusteet sekä langattomat sensorit vaivattomasti netin välityksellä myös paikalliseen säätilanteeseen. Sekä auringonlaskut että -nousut voidaan huomioida eri vuodenaikoina ja samalla ohjata valaistusta tai kodin verhoja automaattisesti.

Järjestelmän ei tarvitse olla kerralla valmis, vaan tarpeen tullen sitä voi laajentaa esimerkiksi sensoreilla, kameroilla ja älypistorasioilla. Wiser löytyy monista kauppaketjuista sekä verkkokaupoista, joten täydentävien tuotteiden hankinta ei aiheuta vaivaa. Helpoin tapa saada itselleen toimiva älykoti, on ottaa yhteyttä Schneider Electricin sivuilta löytyvään Wiser-sähköasentajaan, joka voi myös myydä tarvittavat sähkökalusteet asennuksen kera.

Info

Info

Osta verkkokaupasta

Tutustu Schneiderin Exxact-asennuskalusteisiin Rakentajan luotettavassa verkkokaupassa.

Schneider Electric Finland Oy
Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
20217_71735.jpg
Suojaa kodin sähkölaitteet salamaniskulta
Kesä tulee ja luvassa on jälleen ukkosia. Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Sähkönjakelun turvallisuutta voidaan parantaa huomattavasti lisäämällä keskukseen muutamia erityisiin turvatoimintoihin tarkoitettuja komponentteja. Niiden lisäämistä on hyödyllistä arvioida kohteen kriittisyyden mukaan. Asiantuntijat kertovat, miten kodin sähkölaitteet kannattaa suojata salamaniskuilta.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton