• Etusivu
  • Talo

Älykäs maatila – hiljainen ja luotettava apuri maatilasi turvaksi

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Päivitetty 20.05.2024
20234_81364.jpg

Valvontakamerat ovat parhaimmillaan tehokkaita ja huomaamattomia. Tämänkin pihan tapahtumia seuraa julkisivuun sijoitettu valvontakamera.

Maatilojen riskit sekä kustannukset ovat olleet nousussa, eikä varmasti pienin syy ole nykyinen maailmantilanne. Tästä on seurannut muun muassa lannoitteiden, rehujen ja energian hinnan selvää kipuamista ylöspäin. Maatilojen yksikkökoot ovat kasvaneet sekä maatilojen monialaisuus. Jotta kokonaisuus toimii niin kuin pitää, kaipaa tämä kaikki huomiota sekä valvontaa. Älyllä varustetun valvonnan avulla kulut pystytään pitämään kurissa, ja tahattomat, mutta kustannuksia aiheuttavat vahingot, saadaan osin poistettua.

Maatilayrittäjän arki kaipaa tehostusta sekä myös helppoutta, ja sitä on tarjolla älykotilaitteiden avulla. Kodinohjauksen pystyy valjastamaan maatilan hyötykäyttöön hyvinkin nopeasti.
Turvallisuusajattelua ja turvallisuutta voidaan parantaa muun muassa

  • laiteteknisesti
  • valvonnan avulla
  • koulutuksella
  • oikeilla ja turvallisilla työtavoilla
  • hyvällä turvallisuuskulttuurilla

Näistä valvonta ja laitetekninen turvallisuus on osaksi parannettavissa älykotitoimintoja hyväksi käyttäen.

Tiedä mitä tapahtuu – Mielenrauhaa pihalle ja ulkorakennuksiin

Jos jäädään miettimään, pitäisikö korjausinvestointi tehdä nyt vai tulevaisuudessa, on se jo riski itsessään. On hyvä tiedostaa, että korjaustarpeet sekä korjattavat kohteet eivät korjaannu itsestään. Onko siis taloudellisesti kannattavaa jättää korjaus tulevaisuuteen eikä toteuttaa heti? Jos korjattava kohde on kuitenkin vielä käyttökuntoinen, voi turvallisuutta ja riskienhallintaa parantaa kohteen etävalvonnalla.

Tähän työhön sopivat erinomaisesti langattomat valvontakamerat, joita voi siirtää paikasta toiseen aina tarpeen mukaan. Esimerkiksi ulkokameroilla voidaan valvoa kotieläimiä, niiden liikehdintää ja eläinkarsinoiden kuntoa. Tiedät tarkkaan, vain puhelinta vilkaisemalla, milloin eläimet tarvitsevat apua tai karsinat siivousta. Etänä pystyt myös tarkistamaan, jäikö eläinsuojan ovi auki tai jos se avattiinkin silloin, kun sitä ei pitänyt avata.

Liiketunnistimella toimivat kamerat voidaan valjastaa myös tarkkailemaan tuhoeläimiä kasvimaalla, mikäli seillä havaitaan liikettä.

Sisä- ja ulkokameroissa on kaksisuuntainen puheyhteys. Kameran avulla voit viestiä kotiin tai ulkorakennukselle. Tämä lisää turvallisuutta myös mahdollisten tapaturmien varalta.

Ohje

Ohje

Teknologia avuksi maatilan pyörittämiseen

  • Estä vahinkoja ja pienennä riskejä.
  • Lisää turvallisuutta.
  • Tarkkaile energiankulutusta.
  • Helpota arjen toimintoja.

Rennompaa arkea kotiin

<p data-block-key="l1q91">Anna automaation helpottaa arkea. Älykotitoiminnoilla turvaat kotia ja säästät energiaa.</p>
Anna automaation helpottaa arkea. Älykotitoiminnoilla turvaat kotia ja säästät energiaa.

Maatilan arki pyörii varsinkin kesäisin ulkona. Kodin sisätilat jäävät tällöin vähemmälle valvonnalle ja vahinkoja saattaa sattua. Vasta navetalla tulee mieleen: sammutinko valot? Ei kai kahvinkeitin jäänyt päälle? Lukitsinko ulko-oven, entä takaoven? Pesukone saattaa vuotaa tai lapset innostua leikkimään pesuhuoneessa hyvinkin kostein seurauksin. Töitä ei viitsisi kuitenkaan lopettaa kesken ja lähteä pitkää matkaa taittamaan turhan takia.

Kodin automaation avulla huolehdit siitä, että kotisi on turvassa ja näyttää asutulta myös silloin, kun olet itse toisaalla. Älykodin sovelluksen avulla voit säätää kotisi valot syttymään ja sammumaan satunnaisesti – aivan kuin asukkaat olisivat kotona. Sisälle asennettujen kameroiden avulla voit myös halutessasi tarkistaa mikä tilanne kotonasi on ja sammuttaa päälle jääneet laitteet etäyhteyden avulla.

Automaation huolehtiessa kodistasi, sinä voit huolehtia maatilan töistä. Älykkään automaation avulla voit helpottaa myös omaa arkeasi, sillä kotimatkasi varrella voit säätää kahvin tippumaan tai teeveden porisemaan – kotiin saapuessasi kuppi kuumaa jo odottelee juojaansa.

Energiansäätöä helposti älykotitoiminnoilla

Älykoti turvaa maatilalla mutakin kuin pelkkää omaisuutta. Älykotitoiminnoilla voit myös säästää energiankulutuksessa helpostikin.

– Sähköenergian kohonnut hinta on herättänyt suomalaiset tehostamaan sähkön käyttöään perinteisin keinoin, mutta myös älykotiratkaisuja hyödyntämällä. Tämä näkyy nyt selvästi älykotitoimintojen käyttömäärissä. Älykotituotteiden tuomat mahdollisuudet sähkön säästämiseen kiinnostavat tällä hetkellä kaikkia, kertoo Wiser-älykotituotteiden kaupallinen tuotepäällikkö Juhani Hallamaa Schneider Electriciltä.

Maatalon tuotantolaitteita ja kodin elektroniikkaa on jatkuvasti päällä sekä valmiustilassa, ja se kuluttaa totta kai energiaa. Wiser-älykotiratkaisun avulla voit seurata laitekohtaista energiankulutusta älypistorasioiden kautta. Wiser by SE -sovellus kerää dataa laitteistasi ja kertoo, mitkä laitteet olisi hyvä sammuttaa. Yksinkertaisimmillaan napsautat turhat laitteet pois päältä kotona-poissa kytkimestä, kaikki samalla napin painalluksella.

Markkinoille energiansäästön avuksi on tullut patteritermostaatin älykäs versio ja sen ohjaaminen tapahtuu älypuhelimella. Patteritermostaatin etäohjaus on helppoa maksuttoman Wiser by SE -sovelluksen avulla. Voit säätää jokaisen huoneen lämmitystä valitsemalla ensin halutun huoneen ja muuttamalla lämpötilaa. Myös muut Wiser ohjaukset toimivat patterin kanssa: patteri voi esimerkiksi mennä päälle suoraan oven avaamisesta tai sulkeutua ikkunan avaamisesta tuuletuksen ajaksi.

Info

Info

Wiser älykotituotteet lisäävät asumismukavuutta

Wiser-älykodin asennus sujuu helposti, eikä käyttöönotto vaadi erityistaitoja: kun järjestelmä on asennettu, sinun tarvitsee vain päättää, millaista helppoutta ja turvallisuutta haluat. Wiser-älykotiratkaisut voi räätälöidä juuri sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaan.

Wiser-älykotituotteita on saatavilla sähkötukkuliikkeissä ja hyvin varustelluissa rautakaupoissa. Tuotteita voi hankkia myös osaavan sähköasentajan kautta, joista sinua lähimmän löydät esimerkiksi Wiser-asentaja -kartasta.

Schneider Electric Finland Oy
Talo
sähkö
älykoti
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72318.jpg
Murtovarkaan vinkit kodin suojaamiseen
Koti on paikka, jossa haluamme tuntea olomme turvalliseksi ja suojatuksi. Valitettavasti murtovarkaudet ovat edelleen todellinen uhka monille. On kuitenkin olemassa lukuisia toimenpiteitä, joita voimme toteuttaa kotimme suojelemiseksi ja murtovarkaiden estämiseksi.Olet saattanut ottaa huomioon mielestäsi kaiken, joka estää kotiasi näyttämästä varkaita kutsuvalta kohteelta. Varashälyttimet on asennettu ja toiminnassa, mutta silti kotiisi on tunkeuduttu. Ota murtovarkaan niksit avuksesi. Niksit ovat entisen murtovarkaan Michael Fraserin pussista, mutta vinkit sopivat käyttöön maassa kuin maassa.
20234_81348.jpg
Tasokas sähköistys nostaa asumisen laatua
Huolella suunniteltu ja toteutettu sähköistys tekee kodista toimivan ja viihtyisän, laatutasoa voi kohottaa uusilla sähköistysratkaisuilla. Onnistumiseen tarvitaan tietoa uusista tuotteista sekä alan ammattilaisten näkemystä työn eri vaiheissa.Nykyisen kodin ja uudiskohteen laatutasoa voi kohottaa oleellisesti investoimalla sähköistykseen. Yksin valaistus ja kodin sähkölaitteet vaativat sähkösuunnittelulta tänä päivänä paljon enemmän kuin aiemmin, sähköautonlatauksesta, tietoliikenneverkoista ja kodin automaatiosta puhumattakaan. Kokonaisuus palvelee pitkälle tulevaisuuteen, jos asuntoon asennetaan kattava yleiskaapelointi ja huomioidaan piha-alueiden sekä piharakennusten sähköntarve.
20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
äiti istuu olohuoneen lattialla ja lapsi hartioilla. molemmat katselevat tietokoneen ruutua
Kotiautomaation mahdollisuudet: Mitä kaikkea voit ohjata ja automatisoida kodissasi?
Moderni kotiautomaatio nostaa talon jälleenmyyntiarvoa, lisää turvallisuutta sekä asumismukavuutta. Siksi kotiautomaatio halutaan tuoda myös lisäarvoksi talopaketteihin. Talotehtaan pilottikohteissa on käytetty ABB-free@home-kotiautomaatiota.
20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
lapsi istuu lattialla ja laittaa töpseliä seinään
Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton