• Etusivu
  • Remontti

Liian avaran kodin haasteet: Kun avoin tila muuttuu ongelmaksi

– Kaksi ratkaisua avoimen tilan ongelmiin

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Aulis Lundell Oy
Päivitetty 13.02.2024
avaran-kodin-haasteet-ja-sisustusratkaisut-1920x1080-aulis-lundell-ja-liune

Avoimet asumisratkaisut ovat viime vuosina nousseet suosioon tarjoten monia etuja, kuten perheen yhteen tuomisen, valoisan ilmapiirin ja kiinteistön arvonlisäyksen. Kuitenkin avointen tilojen haitat, kuten melutasot, yksityisyyden puute ja tilojen sekavuus voivat olla haasteita asukkaille. Miten tällaisia tiloja voisi helposti korjata tai parantaa?

Tarina liian avarasta kodista

Anna ja Jussi olivat aina haaveilleet avarasta kodista, ja he päätyivät ostamaan avoimen pohjaratkaisun talon. Aluksi kaikki oli hienoa – tilaa oli runsaasti, ja perheen yhteinen aika vaivatonta. Ajan myötä kuitenkin he huomasivat avoimen tilan tuomat haasteet.

Melu oli yksi suurimmista ongelmista. Sopivan hiljaista työnurkkausta ei talosta löytynyt, ja astianpesukoneen hurina häiritsi illallisen tunnelmaa. Yksityisyyden puute alkoi myös vaikuttaa perheen arkeen, kun jokainen ääni ja liike kuului kaikkialle. Lisäksi avoimet tilat saivat aikaan sen, että tilat näyttivät välillä sotkuisilta, vaikka perhe yritti pitää asiat järjestyksessä. Mitään ei saanut piiloon.

Turvallinen ratkaisu ongelmaan teräsrangoilla rakennetusta väliseinästä

Ymmärrettyään avoimen tilan haasteet, Anna ja Jussi päättivät etsiä ratkaisua ongelmiinsa. He päätyivät rakentamaan väliseinän teräsrangoista. Aulis Lundell Oy:n valmistamat teräsrakenteet tarjosivat heille täydellisen ratkaisun.

Teräsranka mahdollisti nopean, helpon ja kustannustehokkaan väliseinäratkaisun. Rangat olivat jo valmiiksi mittatarkkoja, joten mittailu, sahaaminen ja pöly jäivät historiaan. Teräsrunko tarjosi kestävän ja turvallisen vaihtoehdon perheen tarpeisiin.

Teräksisillä väliseinärangoilla on monia etuja verrattuna puisiin väliseinärankoihin. Teräsrangasta valmistettu väliseinä on turvallinen, terveellinen, hyvin ääntä eristävä sekä kestävä ja energiatehokas ratkaisu. Sinkittyjä teräsprofiileita voidaan varastoida työmaalla myös ulkona, eivätkä ne vaurioidu kastuessaan lyhytaikaisesti. Terästuotteiden pinta ei myöskään ole homeille altis ja ne ovat palamattomia, eivätkä aiheuta palokuormaa.

Rankojen asennus on nopeaa ja helppoa, eikä erikoistyökaluja tarvita, koska rungon osat toimitetaan määrämittaisina. Korkean esivalmistusasteen ansiosta työmaalla voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä.

<p data-block-key="w2fjr">Teräsrankainen väliseinä taipuu moneen. Se on erittäin helppo asentaa paikoilleen.</p>
Teräsrankainen väliseinä taipuu moneen. Se on erittäin helppo asentaa paikoilleen.

Näin rakennat väliseinät teräsrangoilla: hyödyt, ohjeet ja vinkit

Kevyen teräsrunkoisen väliseinän rakentaminen vaihe vaiheelta. Ohjeiden lopusta löydät väliseinälaskurin, joka laskee menekin puolestasi.

Väliseinärungon ala- ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen

Merkataan linjat ja kiinnitetään kiskot lattiaan ja kattoon, kiinnike 400 mm jaolla. Kiskot jatketaan päittäisjatkoksella. Kiinnikkeiden jakoväli on enimmillään 600 mm (jokaisen pystyrangan kohdalla)

Väliseinärungon asennus

Teräsrangat asetetaan ylä- ja alakiskojen väliin pyöräyttämällä ne paikoilleen noin 600 mm välein. Rankoja ei kiinnitetä kiskoihin vaan teräprofiilien pintojen kitka pitää ne pystyssä ennen levytystä. Rakennuslevyn reuna ja keskilinja määräävät rangan lopullisen paikan ja ranka kiinnitetään vasta levytyksen yhteydessä, levyvalmistajan ohjeen mukaan.

Katso kuvasarja teräsrunkoisen väliseinän rakentamisesta

teräsrankainen väliseinä-1-1920x1080
Väliseinärungon ala-ja yläohjainkisko asennetaan paikoilleen

Huomioidaan Liunen ovielementin aukko tai oviaukko

Kun teräsrunkoiseen väliseinään tulee Liunen ovielementti, sen kohdalla huomioidaan vaadittava elementtiaukko tai saranaovelle huomioidaan oviaukko. Asenna Liunen elementti valmiin lattiapinnan tasoon alakiskoon. Voit käyttää Liunen valmiita korotuspaloja. Huomioi, että elementti on vaakatasossa ja suorassa joka suuntaan.

Levytys

Levytys aloitetaan ensin rangan laipan avoimelta puolelta. Aukkojen levytys aina täysillä levyillä. Tee aukot loveamalla. Leikkaa lyhyet sivut esim. sahalla ja pitkät mattopuukolla.

Sähkövedot rungon sisällä

Rangassa on valmiina läpät, jotka sähkövetojen yhteydessä taivutetaan sisäänpäin (rangan laippojen väliin), niin että läpän reuna taipuu alaspäin ja muodostuu pehmeä reuna putkettomille sähköasennuksille. Liunen 95/120 ovielementissä voi myös viedä sähköt kohteen suunnitelmien mukaan käyttäen oven kohdalla saneeraus rasioita 38 mm.

Villoitus ja kaappituet

Villoitusta varten rangassa on villakieleke, joka avataan rangan selän puolelle helpottamaan villan asennusta. Luokitelluissa paloseinissä villan pysymisellä rakenteessa on ratkaiseva merkitys väliseinässä.

Kaapistoja ja raskaita taakkoja varten asennetaan kalustotuet runkoon ennen levytystä.

Väliseinä levytetään toiseltakin puolelta, kun kaikki tarpeellinen on asennettu rungon sisään

Levytys on siksak levytyksenä rungossa. Ruuvietäisyys kartonkireunasta on 10 mm ja leikatusta reunasta 15 mm. Ruuvausetäisyydet 200 mm ja keskilinja 300 mm.

Muistathan, että väliseinärakenteita toteutettaessa on aina otettava huomioon levyvalmistajan ohjeet ja hankekohtainen suunnitelma.

Info

Info

Väliseinälaskuri laskee menekin puolestasi

Anna väliseinälaskuriin vaaditut tiedot ja saat arvion määristä, jonka jälkeen voit valita haluamasi tuotteet ja laskuri ilmoittaa sinulle hinta-arvion. Voit lisätä tuotteet myös ostoskoriin halutessasi ja voit lähettää samalla tarjouspyynnön tai tilata tuotteet.

valmiiksi rakennettu teräsrankainen kipsilevyseinä jossa on oviaukko ja liukuovi molemmissa päissä. seinä on valmoinen

Tilaongelman voi ratkaista myös liukuovilla

Jos olet ihastunut avonaiseen sisustuskonseptiin, voidaan rauhallisia tiloja luoda myös liukuoviratkaisulla. Liukuovi ratkaisee pienen tilan ja avonaisen konseptin ongelmat. Liune Door -kulmaratkaisu on testatusti toimiva kokonaisuus ja teknisesti helppo toteuttaa.

Lue artikkeli, miten liukuoviratkaisu käytännössä toimii >>

Lue myös: Äänieristävät ovet vaikuttava kodin asumismukavuuteen >>

<p data-block-key="d31pn">Tersärankaisella väliseinä- ja liukuoviratkaisulla saadaan mukavasti rauhallista tilaa pieneenkin asuntoon.</p>
Tersärankaisella väliseinä- ja liukuoviratkaisulla saadaan mukavasti rauhallista tilaa pieneenkin asuntoon.

Vinkit avoimen tilan parantamiseksi

Vaikka perhe päätyi rakentamaan teräsrangasta väliseinän, on olemassa muitakin tapoja parantaa avointa tilaa. Jos et heti halua rakentaa väliseiniä, tässä muutama sisustuksellinen vinkki.

  • Suuret Huonekalut: Käytä suuria huonekaluja luomaan visuaalisia rajoja tilassa.
  • Matot Vyöhykkeiden Määrittämiseen: Suuret alueen matot voivat auttaa määrittämään eri käyttötarkoituksiin tarkoitetut vyöhykkeet.
  • Liukuoviratkaisu: Rakenna liukuovista avattava väliseinä. Lue lisää tästä aiheesta >>
  • Värikoodaus: Käytä kontrastivärejä eri vyöhykkeiden määrittämiseen.
  • Huonekalujen Sijoittelu: Strateginen huonekalujen sijoittelu voi tehdä tilasta kodikkaamman ja intiimimmän.
  • Käytäväalueet: Luo käytävät, jotka ohjaavat liikennettä eri tilojen läpi.
Info

Info

Katse tulevaisuuteen lähes päästöttömillä tersäohutlevytuotteilla

Lundell ZERO tuoteperheet valmistetaan lähes päästöttömästä teräsohutlevystä. Se on valmistettu 100% kierrätetystä teräksestä. Tulevaisuudessa Pohjoismaissa tuotetaan fossiilivapaata terästä ja olemme nyt siirtymävaiheessa yhteisten tavoitteiden äärellä. Valitsemalla vähähiilisiä rakennusratkaisuja pienennät talosi hiilijalanjälkeä.

Aulis Lundell Oy
Remontti
asuminen
huoneisto
liukuovi
akustiikka
väliseinät
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Liune Door liukuovet – extraneliöitä asumiseen
Liune on kotimainen liukuovikokonaisuus, jossa ovilevy liukuu seinärakenteen sisään. Ovi ei ole enää koskaan tiellä! Yksi Liune-ovi antaa tilaa asumiseen 1-3 m2 ja laaja ovimallisto saa sisustajan mielikuvituksen lentoon.Liune on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativalle sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja.Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Siksi Liune soveltuu yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiinkin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20226_78549.jpg
Sopiiko liukuovi meidän kotiin?
Liune-liukuovi on oivallinen ovivaihtoehto kompakteihin tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti ja rakenne kestää käytössä. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko tila on käytettävissä vapaasti.
20144_38674.jpg
Liukuva sisäovi meidän kotiin?
Liune Door on seinän sisään integroitu liukuva sisäovi. Se on moderni ovivaihtoehto tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti, lisäksi Liunen teräsrakenne kestää rakennuksen koko elinkaaren. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko vapaa kulkutila on käytettävissä.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
mies asentaa palovaroitinta kattoon
Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle
Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.
keltainen kerrostalo talvimaisemassa
Kaukolämpö vai maalämpö taloyhtiöön
Maalämmöstä on tullut viime vuosina suosittu lämmitysratkaisu niin omakotitaloissa kuin suuremmissa kiinteistöissä. Maalämpö ja kaukolämpö ovat kilpailijoita keskenään sellaisilla taajama-alueilla, joissa on kaukolämpöverkko.Vaikka maalämmön suosio on suurta, kaukolämpö on edelleen vahva ratkaisu eri olosuhteissa. Katsotaan seuraavaksi, miten nämä ratkaisut eroavat toisistaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton