Kuka saa tehdä sähkötöitä?
Mistä erotat viallisen sähkölaitteen?
Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei missään tapauksessa kannata alkaa leikkiä. Se että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaan sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.
Mitä sitten saa tehdä?
Muista AINA kytkeä sähkölaite jännitteettömäksi ennen töiden aloittamista! Tämä voidaan tehdä esimerkiksi poistamalla sulake tai irrottamalla pistoke seinästä. Jännitteettömyys voidaan koettaa vielä ns. jännitekynällä (jännitteenkoetin).
Info
Nämä sähkötyöt voi tehdä itse, jos varmasti osaa:
- Sulake, lamppu ja sytytin voidaan vaihtaa. Varmista, että uudessa sulakkeessa lukee sama ampeerimäärä kuin vanhassa esim. 10A. Sulake tulee nimenomaan vaihtaa, ei korjata.
- Pistorasioiden ja kytkimien (esim. valokatkaisijoiden) kansien irrottaminen ja vaihtaminen esimerkiksi maalaustyön ajaksi.
- Lampun liittäminen ns. sokeripalaan (valaisinliitin).
- Sokeripalan korvaaminen valaisinliitinpistorasialla. Huom! Kannellista kiinteästi asennettavaa valaisinpistorasiaa maallikko ei saa asentaa.
- Yksivaiheisen (ns. valovirta) sähkölaitteen johdon, katkaisijan tai pistotulpan vaihtaminen. Kiinnitä huomiota suojausluokkaan: maadoittamatonta pistotulppaa ei saa alkaa veistellä, pistotulppa vaihdetaan aina samanlaiseen.
- Yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen tai korjaaminen.
- Antennin vaihtaminen omakotitaloon.
Huomaa!Omat viritykset ja kaiken maailman teippipatentit ovat turvallisuusriskejä, jotka kannattaa jättää tekemättä!
Mitkä työt kuuluvat sähköalan ammattilaiselle?
Oikeastaan lähes kaikki muut työt, joita ei ole edellisessä listassa mainittu.
Esimerkiksi:
- Pistorasioita ei saa itse korottaa. Ongelma tulee vastaan esimerkiksi remonttikohteissa, joissa seinät levytetään tai paneloidaan.
- Kolmivaiheisten (ns. voimavirta) sähkölaitteiden kytkennät, kuten lieden tai kiukaan vaihtaminen.
- Sähkölaitteiden sisäpuoliset korjaukset.
- Kaikki edellisessäkin listassa mainitut työt, joita et varmuudella osaa tehdä itse oikein.
Sähkölaitteet aiheuttavat mittavan määrä tulipaloja vuodessa
Sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain merkittävän määrän tulipaloja. Rikkinäiset, huolimattomasti korjatut tai väärin kytketyt sähkölaitteet ovat lisäksi hengenvaarallisia. Älä yritä korjata laitetta tai kytkentöjä itse, vaan pyydä ammattilainen avuksi.
Kaikissa sähköön liittyvissä töissä vastuu turvallisuudesta on aina töiden tekijällä. Mikäli siis korjaat tai rakennat laitteen, jonka sitten vaikka myisit tai lahjoittaisit eteenpäin, säilyy vastuu silti sinulla.
Vaikka lamppu syttyy, kytkentä voi silti olla väärin!
Kuvan punaisen valaisimen kytkentä on hengenvaarallinen!
Keltavihreä (KeVi) suojamaa on kytketty vaiheeseen (L), jolloin valaisimen runko on jännitteellinen. Lamppu syttyy, mutta kytkentä on väärin ja hengenvaarallinen.
Sähköjohtojen värit voivat vaihdella, älä koskaan luota pelkästään johdon väriin!
Miten tunnistan vaaralliset sähkölaitteet?
- Palaneen käry tai outo haju: Jos sähkölaitteesta tulee palaneen käryä tai muuta outoa hajua, se voi olla merkki ylikuumenemisesta tai viallisesta osasta.
- Kuumeneminen: Laite, joka kuumenee epätavallisen paljon käytön aikana, saattaa olla vaarallinen.
- Vaurioituneet johdot tai pistokkeet: Kuluneet, halkeilleet tai muuten vaurioituneet johdot ja pistokkeet voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran.
- Epätavalliset äänet: Surina, rätinä tai muut epätavalliset äänet voivat viitata sähkövikaan.
- Toimintahäiriöt: Laite, joka sammuu itsestään, ei käynnisty kunnolla tai toimii epätasaisesti, voi olla viallinen.
- Ikä: Vanhemmat laitteet, jotka eivät täytä nykyisiä turvallisuusstandardeja, voivat olla riskialttiita.
Jos havaitset jonkin näistä merkeistä, on parasta lopettaa laitteen käyttö välittömästi ja tarvittaessa kääntyä sähköalan ammattilaisen puoleen. Muista myös, että sähkölaitteiden säännöllinen huolto ja tarkastus voivat ehkäistä monia ongelmia.
(Lähde: Tukes)
Jos löydät vaarallisen sähkölaitteen, toimi seuraavasti
- Katkaise virta: Irrota laite välittömästi pistorasiasta tai katkaise virta pääkytkimestä.
- Älä käytä laitetta: Älä käytä laitetta ennen kuin se on tarkastettu ja korjattu.
- Tarkista laite: Jos laite on selvästi vaurioitunut, kuten johdot ovat kuluneet tai pistoke on rikki, älä yritä korjata sitä itse, vaan vie se ammattilaiselle.
- Hävitä turvallisesti: Jos laite on vanha tai korjaus ei ole mahdollista, hävitä se asianmukaisesti. Monet kierrätyskeskukset ja sähköliikkeet ottavat vastaan vanhoja sähkölaitteita.
- Kutsu ammattilainen: Jos et ole varma laitteen kunnosta tai turvallisuudesta, kutsu sähköalan ammattilainen tarkastamaan ja tarvittaessa korjaamaan laite.
Info