• Etusivu
  • Varusteet

Koti siistiksi järkevästi siivoten

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Allaway Oy
Julkaistu 30.11.2023Päivitetty 20.12.2023
1920 AdobeStock_312237058

Tänäkin jouluna moni varmasti tuskasteli joulusiivouksen aloituksen tai tekemisen kanssa. Mistä löytyisi se taika, joka aina vain sormia napsauttamalla loihtisi koko kodin juhlakuntoon? Todellisuudessa mitään taikaa ei ole, mutta omaa työkuormaansa voi helpottaa pienten niksien ja kikkojen avulla.

Aloita riittävän ajoissa ja järkevästi

Liian suuren työmäärän ahtaaminen vain muutamaan viimeiseen päivään ennen H-hetkeä on uuvuttava jo pelkästään ajatuksen tasolla. On siis järkevää jakaa tehtävät siivoustyöt sen mukaisesti, kuinka kiireellisiä ne ovat.

Hyvä vaihtoehto on aloittaa esimerkiksi kodin kaappien, hyllyjen sekä laatikoiden sisällön läpikäymisellä, vaikka vain pari kaappia ja laatikkoa kerrallaan. Näin ei pääse syntymään tunnetta siitä, että työtä on liikaa. Tyhjennä kaapeista tavarat ja puhdista se esimerkiksi imuroimalla sopivaa suulaketta käyttäen. Näin saat kaapin perälle kertyneet pölypalloset sekä jauho- ja sokerihiput pois siististi ja niitä levittämättä. Pyyhkäise hylly lopulta nihkeän liinan avulla.

Kaiken kaikkiaan oman tekemisensä aikatauluttaminen kannattaa miettiä siten, että mikä asia ei vaadi välttämättä uudelleen siivoamista sen jälkeen kun olet sen jo kerran siivonnut. Olisiko esimerkiksi saunan ja kylpyhuoneen voinut pestä jo useamman viikon ennen juhlapäivää? Tilat ja tavarat, joita käytetään usein, kannattaa jättää myöhäisempää siivoamista varten. Todennäköistä on, että siivotessasi ne nyt, saat siivota ne vielä uudelleen.

Kodin imurointi keskuspölynimurilla

Tarvitsetko tuota varmasti?

Kun laitat tavaroita takaisin paikoilleen, kannattaa käyttää hienoista harkintaa. Tarvitsetko todella kaikki nuo kulhot, astiat sekä rasiat? Jos huomaat vuodesta toiseen pyörittelevän samaa rasiaa kaapissasi ilman, että se tulee oikeasti käyttöön, mieti olisiko siitä enemmän iloa jollain toisella. Rikkinäiset sekä pahoin pinttyneet tavarat kannattaa suosiolla kierrättää pois nurkista. Näin toimien tulee se kaappien puhdistuksen paras yllätys – lisää tilaa. Tämä pätee myös vaatekaappeja siivotessa, onko tusina villapaitoja ja housuja välttämätöntä säilyttää vaikka osa niistä puristaakin ikävästi ja väärästä paikasta.

Tee siivous hyvällä fiiliksellä

Jokainen sen tietää, että harvoin hammasta purren syntyy mitään hyvää. Tuskin siis siivouksenkaan lopputulos miellyttää, kun työn on tehnyt kiireen ja pakon maku suussa. Tee siivouksesta hauskaa ja mielekästä esimerkiksi jakamalla tehtävät työt kyllin pieniin vaiheisiin, jolloin se on vain pieni askare. Jos harrastaa listojen tekemistä, on se tässä kohtaa paikallaan – miten hyvä tunne siitä tuleekaan, kun saa listalta vetää yli jälleen yhden askareen. Taas ollaan askel lähempänä valmista.

Kaipaatko niin sanotusti kirittäjää? Laita mielimusiikkiasi soimaan ja yritä saada työsi tehtyä siihen mennessä kuin kappale tai albumi on kuunneltu. Mieluinen musiikki antaa hyvää energiaa tekemiseen.

Tuo tullessasi – vie mennessäsi

Moni lienee kuullut otsikon lausahduksen. Se on hyvin näppärä neuvo, jota hetken harjoittelemalla tekee jo huomaamattaan ihan jokapäiväisessä arjessa. Tavarat kulkeutuvat vääriltä paikoiltaan vähitellen oikeille paikoilleen, kun muistaa aina napata ohimennessään tavaran ja viedä sen sinne minne se kuuluu.

Hyvä ja puhdas siivousväline

Hyvät puhdistusliinat, muutama välttämätön pesuaine pinttyneen lian irrotukseen, vettä sekä hyvin imevä imuri – siinäpä äkkiä ne kaikkein tarpeellisimmat työvälineet. Siivous kannattaa aloittaa pölyjen poistamisella. Aloita ylhäältä kaappien päältä ja tule sieltä pikkuhiljaa alas aina jalkalistoihin ja itse lattiaan asti. Näppäränä apurina pölyjen poistoon on mikäs muukaan kuin tehokas imuri, joka ei siirtele pölyjä paikasta toiseen vaan imaisee ne säiliöönsä talteen.

lamppujen puhdistus sopivan suulakkeen avulla
monitoimisuulakesetti allaway

Erilaisten suulakkeiden avulla teet imuroinnista tehokasta. Pieniin rakosiin mahtuvat kapeat kärkisuulakkeet löytävät kyllä sopivat kolot sekä monitoimisuulakkeet toimivat kuten nimi antaa ymmärtää – monessa paikassa. Allawayn uudessa monitoimisuulakkeessa saat kolme suulaketta yhdessä. Tekstiilisuulake sohvien, istuinten sekä tyynyjen imurointiin, luonnonharjaksilla varustettu parkettisuulake lattioiden huolelliseen imurointiin sekä täysin uudenlainen mattosuulake, jonka avulla saat matot imuroiduksi entistä nopeammin. Suulakkeet ovat kiinnitettynä toisiinsa pikalukituksen avulla, joten voit vaihtaa suulaketta nopeasti tarpeen mukaan.

Imurina keskuspölynimuri?

Jos olet hankkimassa uutta imuria kotiisi, kannattaa harkita keskuspölynimuria, joka on paitsi hiljainen, myös hengitystieoireilusta kärsivien kotiin oiva ratkaisu. Keskuspölynimuria käytettäessä ohjataan nimittäin haitalliset pölyhiukkaset sekä mikropöly poistoputkea pitkin ulos. Huoneilmassa olevat allergeenit saadaan näin vähenemään ja pöly ei laskeudu hiljalleen takaisin pöytäpinnoille imuroinnin jälkeen. Voimakkailla moottoreilla varustetut keskuspölynimurit ovat paitsi tehokkaita, myös hiljaisia, joten myös herkillä korvilla varustetut lemmikit voivat jatkaa loikoiluaan täysin rauhassa omistajan imuroidessa irtokarvoja ympäriltä.

Niin ja kaipaatko vielä vinkkiä lahjaksi?

Kuten moni tietää, pakkanen kuivattaa sisäilmaa ja saa monet oireilemaan. Hyvä lahjavinkki onkin kuivasta sisäilmasta kärsivälle kääräistä kauniiseen pakettiin Ufox ilmankostutin.

Turvallinen ja kotimainen Ufox on ollut mukana suomalaisten arjessa jo yli 50 vuoden ajan.

Tutustu Ufoxiin lisää

ilmankostutin lastenhuoneessa

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Allaway Oy
Varusteet
asuminen
koneet
huoneisto
koti
siivous
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

allaway-makuuhuone-keskuspolynimuri-mikropoly
Keskuspölynimurilla raikas ja puhdas sisäilma
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon pystyt imurilla vaikuttamaan kotisi sisäilmaan? Tuskin se ensimmäisenä tuleekaan mieleen silloin, kun imuria on hankkimassa. Sisäilman laadulla on tunnetusti yhteys terveyteen sekä hyvinvointiin, sen myötä ei olekaan samantekevää, millaisilla välineillä kodin sisäilmasta pidetään huolta.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
201510_44508.jpg
Terveellisempää ja viihtyisämpää siivousta keskuspölynimurilla
Sisäilman huono laatu on tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä. Vietämme ajastamme yli 90 % sisätiloissa, joten ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Keskuspölynimurilla poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi se on suositeltava valinta jokaiseen kotiin.
urbaani kaupunkimaisema
Vedenkulutuksen mittaaminen muuttaa maailmaa
Vesitehokkuusyhtiö Smartvatten auttaa kiinteistöjä lisäämään ymmärrystä vedenkulutuksesta, säästämään satoja miljoonia litroja vettä ja suojelemaan sinistä planeettaamme.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton