• Etusivu
  • Rakentaminen

Kosteusvaurioiden tunnistaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2025
201911_61056.jpg

Kun vesi yltää nilkkaan asti, on vesivahinko ilmeinen, mutta kosteusvaurio voi muhia myös piilossa.

Kosteusvaurio on hyvin yleinen vitsaus suomalaisissa kodeissa. Vaurion ilmaantuminen ei välttämättä katso talon ikää, vaan uudemmissakin kiinteistöissä voi ilmetä vahinkoja – joskus jopa rakennusvaiheessa. Yleensä syynä on joko suunnitteluvaiheessa tapahtunut virhe, huonojen materiaalien käyttö tai huolimattomasti suoritettu työ. Pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla näiden kaikkien kolmen yhteisvaikutus. Pois ei tietenkään voi laskea myöskään inhimillistä unohdusta tai säiden aiheuttamia ilmiöitä.

Asunnossa oleva liian suuri ilmankosteus voi aiheuttaa homeiden kasvua

Kasvaakseen home tarvitsee kuitenkin kolme asiaa:

  • sopivan lämpötilan,
  • kosteutta sekä
  • ravintoa.

Yksinkertaisesti, jos rakenteisiin pääsee enemmän kosteutta kuin rakenteesta pois eikä kastunut tila pääse tuulettumaan, on rakenteelle olemassa kosteusvaurion vaara.

Joskus kosteusvaurion voi havaita jo ihan silmämääräisellä tarkastelulla:

Maalit kupruilevat, muovimatot ja tapetit irtoilevat tai parketit tummuvat… Homeen yleensä myös haistaa ummehtuneena, maakellarimaisena hajuna. Hometalossa asuvilla voi myös ilmetä homeen aiheuttamaa oireilua kuten ihon, silmien ja hengityselinten ärsytystä tai tulehduksia.

<p data-block-key="efx5h">Korjaustöiden suunnittelu lähtee siitä, että selvitetään alkuperäinen vaurion aiheuttaja sekä vaurion laajuus.</p>
Korjaustöiden suunnittelu lähtee siitä, että selvitetään alkuperäinen vaurion aiheuttaja sekä vaurion laajuus.
Kun tutkitaan homevauriota, pyritään selvittämään nimenomaan vaurion laajuus, vakavuus sekä aiheuttaja. Korjauksen tekeminen ei onnistu, ellei pystytä selvittämään vaurioon johtaneita syitä.

Jos korjaustöissä ei lähdetä selvittämään asiaa ongelman alkulähteille saakka, uusiutuu vaurio nopeasti. Vauriokohtia ei siis tule vain peittää, vaan kosteusvaurion ja sen synnyttämän homekasvun syy on poistettava. Korjauksen laiminlyönnistä ei seuraa kuin moninkertaisia ongelmia.

Riskiratkaisut oman aikansa ilmiöitä

Eri aikakausina vallalla olleet rakenneratkaisut ovat aiheuttaneet useita kosteusriskejä. Tyypillisiä riskipaikkoja ovat olleet (ja ovat yhä) muiden muassa: tasakatot, salaojien puuttuminen, kevytrakenteiset kylpy- ja pesutilojen seinät ja niiden riittämättömät vedeneristeet, maanvaraisten lattioiden puutteellinen veden nousua katkaiseva kerros, huonosti tuuletettu alapohja, puisten seinien ulottaminen lattia- tai maanpinnan alapuolelle, riittämätön rakenteiden tuuletus tai huonosti toimiva ilmanvaihto.

Info

Info

Onko kosteusvaurio mahdollinen vieras kotonasi?

  • Onko jossain aistittavissa homeen hajua? Missä? – Selvitä syy.
  • Tiivistyykö ikkunoihin kosteutta? – Se viittaa huonoon ilmanvaihtoon. Uloimman lasin sisäpintaan tiivistyvä kosteus on merkki huonetilan liiallisesta ylipaineesta.
  • Näkyykö parketissa tai muussa lattiapäällysteessä tummumista tai värimuutoksia? – Se voi olla merkki vakavista kosteusongelmista.
  • Onko irtoilevia muovitapetteja, laattoja, kupruilevaa maalipintaa, turvonnutta levyä tai rakoja ja halkeamia? – Vanhemmat kylpy- ja pesutilat ovat riskialttiita.
  • Toimivatko pesukoneet ja jääkaapin sulatus niin, ettei vettä pääse lattialle?
  • Onko läpiviennit tiivistetty ja vesieristykset tehty huolellisesti? Valuuko vesi hyvin lattiakaivoon vai jääkö se lammikoksi keskelle lattiaa tai seinän viereen?
  • Onko putket ja kanavat eristetty ullakolla huolellisesti niin, ettei kosteus tiivisty ja vahingoita rakenteita? Onko läpiviennit tehty huolella?
  • Onko rakennuksen ulkovaipassa tai sisätiloissa jälkiä kosteusvaurioista? – Selvitä syy.
  • Onko talossa tasakatto ja toimiiko vedenpoisto katolta? Jääkö vesi seisomaan katolle pitkäksi aikaa sateen jälkeen? – Vesivuodot ovat tasakatoissa yleisiä. Tasakatto vaatii säännöllistä huoltoa.
  • Onko talossa räystäitä? Ovatko räystäskourut ja syöksytorvet puhtaita roskista?
  • Suojaavatko katto ja räystäät seiniä sateelta?
  • Kertyykö ulkoseinien vierille vettä? – Se valuu helposti rakenteisiin.
  • Toimiiko sadevedenpoisto talvellakin?
  • Onko ulkopuolen maanpinta selvästi lattian pintaa alempana? – Jos ei, vesi voi päästä rakenteisiin.
  • Onko talossa tuuletettu alapohja? – Tarkista että maapohja on selvästi ylempänä kuin salaojitustaso.
  • Onko tuuletetussa alapohjassa kuivaa? Ovatko tuuletusaukot riittävät ja tasaisesti jaetut? Onko tilassa riittävä veden nousua katkaiseva kerros?
  • Kallistuuko maanpinta talon ulkopuolella poispäin rakennuksesta? – Kaltevuuden tulee ohjata vesi pois.
  • Mikä on putkiston kunto? Pyöriikö vesimittarisi, vaikka kulutusta ei ole? – Se on merkki vuodosta putkistossa.
  • Pitääkö lämmitysverkostoon jatkuvasti lisätä vettä? – Se on merkki vesivuodosta lämmitysvesiputkissa.

Kosteusvaurion korjaustöiden suunnittelu

Korjaustöiden suunnittelu lähtee siitä, että selvitetään alkuperäinen vaurion aiheuttaja sekä vaurion laajuus. Talon piirustuksista voidaan havaita joitakin mahdollisia kosteus- ja homevaurioiden syitä tarkastelemalla, onko talossa mahdollisia riskirakenteita.

Homevaurion korjaamisessa joudutaan aina purkamaan rakenteita, jotta päästään selvittämään vahingon laajuus, kuivaamaan jäljelle jääneitä rakenteita koneellisesti, käsittelemään homekohtia kemiallisesti tai poistamaan mekaanisesti.

Usein vanha rakenne poistetaan ja korvataan uudella. Purkajien on syytä käyttää tehokkaita hengityssuojaimia. Lisäksi korjauksen alla oleva tila tulee erottaa ilmatiiviisti, toisin sanoen osastoida muista asuintiloista homepölyn leviämisen ehkäisemiseksi. Korjaustoimiin on aina syytä ryhtyä viipymättä, sillä kosteusongelmat pahenevat nopeasti.

Muista myös asbestin mahdollisuus rakenteissa. Asbestipitoisten rakenteiden purkutyöt tulee aina teettää ammattilaisella (luvanvarainen työ) purettavan aineen vaarallisuuden takia.

Asbesti

Asbesti sanana on peräisin kreikan kielestä ja tarkoittaa palamatonta. Asbesti on yleisnimike luonnossa esiintyville silikaattimineraalikuiduille eli kiviaineksille.

Silikaattimineraalikuitu itsessään ei ole kemiallisesti myrkyllistä, mutta elimistön puolustusjärjestelmä ei pysty sitä poistamaan sen päätyessä esimerkiksi keuhkoihin. Vaikka elimistö pystyy päällystämään osan asbestikuituja proteiiniseoksella tehden niistä siten vaarattomia, jää osa kuiduista kuitenkin paljaaksi ja siten myös haitalliseksi. Tämä jäljelle jäävä haitallinen aines aiheuttaa muun muassa syöpäriskiä.

Alttiutta eri syöpäriskeille muodostuu asbestia hengitettäessä; muun muassa keuhko-, keuhkopussin ja vatsakalvon-, kurkunpää- ja munasarjasyöville. Muita terveyshaittoja ovat asbestoosi eli keuhkojen toimintaa rajoittava pölykeuhkosairaus.

Jos haluat tietää lisää asbestista, löydät tietoa täältä.

Rakentaminen
asuminen
koti
runko
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
201712_51213.jpg
Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?
Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.
6_P_23879.jpg
Öljylämmittäjän ilmastohaasteet
-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
Viikon kysymys mietityttää.
Kuka saa tehdä piirustukset?
Olisi tarkoituksena itse rakentaa autotalli takapihalle. Onko mahdollista saada kuvalupaa itse tehdyillä cad-piirustuksilla? Taitoa kun löytyy mutta tarvittavaa koulutusta ei. Jos ei ole mahdollista niin mistä löytyisi halvin paikka saada niiden oikeanlaisten tekemät piirrustukset?Kiitos vastauksesta!
20213_69024.jpg
Viikon sisustusidea: Millainen on bohotyyli?
Boho sisustus on ehdottomasti kodikasta boheemilla tvistillä. Boho sisustuksessa näkyy luonnollisuus niin rottinkikalusteina, meriheinälamppuna kuin vanhan puun ja laudan uusiokäyttönä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton