• Etusivu
  • Rakentaminen

Kolmas sukupolvi tuo muutoksia ja vilskettä 1950-luvun omakotitaloon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.03.2022Päivitetty 27.03.2022
20223_77474.jpg

Yhdessä remontoiminen on oikeasti kivaa.

Huittisissa sijaitsevan maatilan korkeimmalla kohdalla, talossa mäen päällä, on eletty 1950-luvulta saakka Törmälän suvun tahtiin. Nyt uusin sukupolvi tekee talosta omia tarpeitansa vastaavan, sillä Mari ja Mikael Törmälällä on yhteensä kuusi pientä lasta.

Mikael Törmälälle, 37, oli nuoresta miehestä asti selvää, että hän on se, joka aikanaan lunastaa kotitalon itselleen ja jatkaa maanviljelystä oman yritystoimensa ohella. Kun vanhempien kanssa tehtiin kaupat kuusi vuotta sitten, Mikael muutti lapsuudenkotiinsa, noin 270 neliöön yksin. Vain vuotta myöhemmin taloon muutti Mari, 31, kolmen lapsensa kanssa. Sitten alkoi tapahtua.

Omaa tilaa jokaiselle perheenjäsenelle

Neljä vuotta sitten pariskunta sai ensimmäisen yhteisen lapsensa, vuotta myöhemmin toisen ja viime vuonna kolmannen. Yhtäkkiä talossa olikin kuusi alakouluikäistä lasta. Alkoi käydä selväksi, että talossa pitää tehdä muutoksia, että kaikki viihtyvät ja kaikille löytyy järkevästi oma soppi. Remontointi aloitettiin käytäntö edellä. Viisi vuotta asumista on antanut realiteetit sille, missä tarvitaan säilytystiloja ja mihin pitää mahtua sänky.

– Kuudelle lapselle, joista kolme tosin on joka toisen viikonlopun isänsä luona, haluamme luoda puitteet, jossa on mahdollisuus vetäytyä, he pohtivat.

Aikamoista meininkiä on kyllä välillä, rauhaa pitää löytyä muulloinkin kuin koulutehtäviin, Mari pohtii.

– Kaikki lapset ovat vielä tyttöjä, joten oma rauha tarvitaan, virnistää Mikael-isä sivummalta.

Toiseksi nuorimman viimeisillä raskausviikoilla Mari kaatoi seinän silloisen keittiön ja olohuoneen väliltä. Avaruutta tuli heti lisää, kun tilat yhtenäistyivät.

Putki- ja sähköremontti samaan syssyyn

Vanhassa talossa oli edessä jonkinlainen sähköjen ja putkistojen uusiminen, sillä kaikki on alkuperäistä ja vuosikymmenten aikana on tehty uutta päälle.

– Se oli alkusysäys tällä kaikelle. Koska noin isoihin töihin piti ryhtyä, ajateltiin siihen yhdistää nyt samalla kaikki eristeiden vaihdosta alkaen. Koko talo käydään läpi jollain aikataululla.

Työt aloitettiin yläkerrasta, jossa uutta seinäpintaa aletaan asentaa paikoilleen. Uudet ikkunat kannettiin sisään haastattelupäivänä.

Yläkerrassa oli aiemmin pitkät ullakkovarastot, kaksi pientä huonetta sekä Mikaelin äidin kampaamotila. Näin ollen ylös oli vedetty vesijohtoputket, jolloin tarvittiin vain siirtotyö ja ylös saatiin wc- ja suihkutilat, varsinaisen pesuhuoneen saunoineen pysyessä edelleen kellarikerroksessa. Komerot purkamalla kaikki tila saatiin käyttöön ja niistä rakentuu molempiin päihin taloa neljä huonetta.

– Kerros kerrallaan saamme tätä valmiiksi, vaikka nyt on jo keskikerroskin purettu lähes eristekerrokseen saakka.

Töitä tehdään itse ja ammattilaisen avustuksella

Mari on kova tekemään remonttikohteessa töitä ja osittain siitä innostuksesta aloitti viime syksynä talonrakentajaopinnot SASKYssa.

– Aika paljon saa suoraan oppia käytäntöön. On meillä silti koko ajan ammattilaiset mukana urakassa, samoin sähkö- ja putkitöissä.

Kun saamme keskikerroksen kuntoon, muutamme takaisin kotiin, Mari kertoo.

Keittiö ja olohuone tulevat vaihtamaan paikkaa ja myös keskikerrokseen tulee kaksi makuuhuonetta. Kun viimeisten pintojen remontointi lähestyy, Mari saa avukseen ammattimaalarin.

– Aika paljon ideoita on etsitty netistä, erilaisista ryhmistä sekä tosi paljon Rakentaja.fi:stä.

– Vielä en ole osannut tehdä lopullisia päätöksiä. Lapset toivoivat, että olisi valoa enemmän, joten ainakin vaaleita pintoja tulee lisää.

Remontoidessa tekee välillä löytöjä.
Remontoidessa tekee välillä löytöjä.
Törmälän perheen koti.
Törmälän perheen koti.

Pariskunta kertoo remontin etenemisestä hymyssä suin ja naurua kuuluu paljon.

– Välillä Mari hermoilee ja minä sitten myöntelen ja rauhoittelen, Mikael kertoo roolituksesta. Mari on muutenkin täällä paljon enemmän kuin minä, hän jatkaa.

Mikaelin maaurakointiyritys uurastaa talvella teiden kunnossapidon parissa, joten aikaa remontointiin ei juuri jää.

– Meillä on aivan äärimmäisen hieno tilanne, kun tukiverkostoa on täällä paljon ja saamme apuja lastenhoidossa melkeinpä, milloin vaan, Mari kiittelee.

Info

Info

Talo Törmälä

  • Talo sijaitsee Huittisten Vakkilassa, tunnettu aikanaan Törmälänä.
  • Yhdessä huoneessa on muinoin ollut koulu ja kellarissa leivintupa.
  • Mari ja Mikael ovat talon kolmas sukupolvi.
  • Rakennettu 1954. Vuosien saatossa tehty uutta pintaa vanhan päälle. Nyt kaikki otetaan auki katosta kellariin.
  • Kattoa ei uusita, vaan sille ja tilan kahdelle muulle kiinteistökatolle tehdään timanttipinnoite. Ikkunat uusitaan ja osa ikkunoista tehdään isommiksi.
  • Lämmitys on vaihdettu vuosia sitten maalämmöksi, jonka rinnalla on sekä hakelämmitys, että viilentävä ilmalämpöpumppu. Sama lämmitysjärjestelmä kattaa tilan muut rakennukset.
  • Toiveena muuttaa takaisin kotiin jouluksi 2022.
Kotia on rakennettu rakkaudella. Toivottavasti uudistettu koti on valmis vuoden loppuun mennessä.
Kotia on rakennettu rakkaudella. Toivottavasti uudistettu koti on valmis vuoden loppuun mennessä.

Kurkistus messulehteen (Rakenna & Remontoi-messut 1.-3.4.2022)

Rakentaminen
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
20231_80569.jpg
Tehtaan suojissa on mahdollista rakentaa huippulaadukas omakotitalo
Voidaanko omakotitalo todella rakentaa näin? – Sateelta suojassa, hyvässä järjestyksessä ja vain kolmessa viikossa. Kiiruna Talojen talotehtaalla rakennetaan muuttovalmiita omakotitaloja. Rakentamisen vakaat olosuhteet mahdollistavat valmiiden kotien tasaisen korkean laadun.
201510_44579.jpg
Uusi EasyIN-kotikonsepti, helppo hankkia ja asua
Kastelli-talot Oy, joka on ollut jo yli 20 vuotta pientalojen markkinajohtaja Suomessa, tuo markkinoille uuden EasyIN –asumiskonseptin. EasyIN–konseptilla Kastelli rakentaa täysin valmiita, asunto-osakeyhtiömuotoisia pientaloasuntoja, jotka on helppo hankkia ja, joissa on helppo asua. Ensimmäiset 58 EasyIN–kotia rakennetaan Vantaan Vaaralaan ja Ilolaan.
20183_52367.jpg
Hurrja huhtikuu alkaa taas!
Kastelli on tehnyt viisi talomuunnosta suosituimmista malleistaan. Uutuusmallit on tehty asiakkaiden toiveiden pohjalta ja ne tulevat pysyväksi osaksi Kastellin mallistoa – uusia talomalleja on myös testattu käytännössä ja ne on todettu toimiviksi ja toivotuiksi. Tutustu Kastellin uutuuksiin sekä Hurrja huhtikuu -kampanjaan!
Kuvassa lasketaan yhtä Aulis Lundell Oy:n moduulitalon elementtiä rekan kyydistä valmiille perustukselle
Moduuliratkaisut tulevat esille Helsingin keskustaan – Aulis Lundell Oy avaa showroomin Runeberginkadulle
Aulis Lundell Oy avaa showroomin Helsingin keskustaan. Esille on saatu kattavasti koko Aulis Lundell Oy:n tuotanto. Uusissa tiloissa tutustut muun muassa Liune-ovituotteisiin sekä aivan uusiin moduulirakentamisen ratkaisuihin.Showroom avataan Autotaloon, entiseen Rakennustiedon tilaan Runeberginkatu 5:ssä. Showroom on auki maanantaista perjantaihin ja halutessasi voit sopia myös henkilökohtaisen tapaamisen.
Ahola-transportin_moduuleidta_tehty_rakennus-Aulis_lundell_oy
Nopeaa ja turvallista rakentamista moduulien avulla
Esivalmistetut teräsmoduulit ovat erinomainen mahdollisuus urakoitsijoille ja asentajille, jotka haluavat nopeuttaa rakennusprojekteja ja vähentää rakentamisen kustannuksia. Esivalmistetut moduulit valmistetaan kuivissa tiloissa tehtaalla, jossa niiden tarkkuus ja laatu voidaan varmistaa ennen toimittamista rakennuspaikalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton