• Etusivu
  • Rakentaminen

Oma koti syntyi kivuttomasti – rakentamalla saimme enemmän

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2022Päivitetty 27.03.2022
20223_77526.jpg

Pauliina ja Aki Tammilehto rakensivat Espoon Lintuvaaraan, Uusmäen pientaloalueelle, Design-talon. Nordic Classic Käpylä 153 plus -mallissa on 150 neliötä. Rakentaminen alkoi kesällä 2020 ja talo valmistui helmikuussa 2021. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)

Pauliina ja Aki Tammilehdon taloprojekti eteni alusta loppuun sujuvasti. Aikataulu ja hermot pitivät. Miten se on mahdollista? Tutustutaanpa projektiin tarkemmin.

– Luulen että rento asenteemme auttoi paljon. Kyllä tämä tästä hoituu -asenteella rakentaminen sujui yllättävän kitkattomasti, Pauliina sanoo.

Espoon Lintuvaarassa sijaitseva Uusmäki on pientaloalue, jonka rakennustyyleistä voi lukea monien vuosikymmenten kirjoa. Tammilehtojen yksikerroksinen ja tummasävyinen Design-talo istuu paikalleen luontevasti, vaikka talo on ollut olemassa vasta vuoden verran. Talossa asuu Tammilehdon nelihenkinen perhe, nelikymppiset Pauliina ja Aki sekä Enni, 15, ja Olivia, 13. Asuinaluetta valittaessa otettiin huomioon kaikkien perheenjäsenten tarpeet.

– Aloimme pari vuotta sitten tutkia, mitä haluaisimme ja mitä meille sopivalla budjetilla saisi. Tyttöjen aktiivisen uinti- ja koripalloharrastusten vuoksi oli tärkeää, että kulkuyhteydet eri suuntiin ovat hyvät. Löysimme sopivan tontin ja laskimme kustannukset: rakentamalla itse saimme omiin tarkoituksiimme paremmin sopivan van talon ja isomman pihan kuin jos olisimme ostaneet valmiin, Pauliina Tammilehto kertoo.

Lattiamateriaalina on laminaatti Vitality deluxe, väri natural varnished oak. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)
Lattiamateriaalina on laminaatti Vitality deluxe, väri natural varnished oak. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)

Joka päivä raksalla

Pauliina Tammilehto kertoo haaveilleensa oman talon rakentamisesta jo kymmenisen vuotta. Lapsuutensa Espoossa pientalossa asunut Pauliina sai myös miehensä Akin innostumaan projektista.

Aki ja Pauliina vertailivat talopaketteja ja hyödynsivät rakentaja.fi-sivustoa. Tarjouksista valikoitui yksi selkeä suosikki, Design-talon Nordic-malli. Myös myyjän ammattitaito vakuutti, ja hänen vinkeistään olikin Tammilehdoille paljon hyötyä. Isoihin linjoihin ei tehty muutoksia, mutta omia valintoja tehtiin kiinteisiin kalusteisiin ja sisäpintojen väreihin.

– Yhteistyö sujui kaikkien osapuolten kanssa. Lupa-asiat ja maanrakennustyöt sujuivat sutjakasti. Rakennusluvan saimme kesäkuussa 2020, ja jo helmikuussa pääsimme muuttamaan sisään valmiiseen taloon, Aki Tammilehto
kertoo.

Keittiö ja muut kiintokalusteet ovat Noblessan valikoimista. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)
Keittiö ja muut kiintokalusteet ovat Noblessan valikoimista. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)

Timpurit tulivat tutuiksi, sillä pariskunta kävi rakennustyömaalla harva se ilta. Silloinen koti sijaitsi vain parin kilometrin päässä uudesta tontista, joten raksalla oli helppo piipahtaa vaikka iltakävelyllä.

– Olimme aina nopeasti valmiita tekemään ratkaisuja ja etsimään vaihtoehtoja, jos tuli sellainen tilanne eteen. Uskon, että oma positiivinen asenteemme auttoi paljon. Emme olleet napit vastakkain kenenkään kanssa. Ja meidän työmaallemme osui myös hirmu mukavia tyyppejä, Pauliina Tammilehto sanoo.

Etukäteen heitä hiukan hirvittivät kertomukset rakennusprojekteihin usein liitetyistä kauhutarinoista avioeroineen ja budjetin ylityksineen, mutta heidän kohdallaan tällaiset pelot eivät olleet lähelläkään toteutumista.

Omassa talossa täyttyivät pitkäaikaiset haaveet ja perheen omat tarpeet. Aivan erityinen projekti oli saunan rakentaminen. Siihen Pauliina halusi samanlaiset lauteet kuin pappa oli rakentanut lapsuudenmökille. Onneksi leveää lautaa löytyikin sitten Turusta.

Vesikiertoisen lattialämmityksen lisäksi lämpöä antaa Uuniseppien varaava takka Salla. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)
Vesikiertoisen lattialämmityksen lisäksi lämpöä antaa Uuniseppien varaava takka Salla. (Kuva: Jaakko Lukumaa, Ysipallo Oy)

Tyylikäs ja toimiva

Tammilehdon talo on yhden tason selkeälinjainen omakotitalo. Keittiöstä, ruokailutilasta ja olohuoneesta rakentuu avoin kokonaisuus, joka on talon sydän. Neljä makuuhuonetta, kodinhoitotila ja sauna sijoittuvat sen ympärille. Talopakettiin kuului myös sisustussuunnittelijan palveluita, mutta värit valittiin perheen omin voimin. Myös tyttöjen värisilmä pääsi töihin, ja tehosteväreinä onkin käytetty niin hillittyä beigeä kuin puuterimaista pinkkiä.

Talon pitkällä sivulla on terassi, joka jo ensimmäisenä kesänä osoittautui tärkeäksi sisätilan jatkeeksi; sinne kuuluvat katosta roikkuvat voimistelurenkaat, kesäkeittiö ja ruokapöytä. Pihalle mahtuu myös koripalloteline ja kaksi autoa.

– Pihatyöt ja ulkomaalauksen teimme itse, sillä siinä kohtaa budjetin rajat alkoivat jo tulla vastaan.
Koronarajoitusten vuoksi tauolla olivat niin lasten harrastukset kuin aikuisten menot, joten se aika kesällä 2021 käytettiin pihan laittoon. Istutuksia tulee myöhemmin varmasti lisää, mutta tuijat ja hortensiat saatiin onneksi paikalleen. Oli pieni pakkokin, sillä Ennin rippijuhlat sanelivat aikataulun!

Kurkistus messulehteen (Rakenna & Remontoi-messut 1.-3.4.2022)

Onko sinulla vielä oma unelmakoti haaveilun tasolla? Kurkista Talovertailu.fi, ja vertaile talopaketteja.

20222_73411.jpg
https://www.talovertailu.fi/
Rakentaminen
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
20231_80569.jpg
Tehtaan suojissa on mahdollista rakentaa huippulaadukas omakotitalo
Voidaanko omakotitalo todella rakentaa näin? – Sateelta suojassa, hyvässä järjestyksessä ja vain kolmessa viikossa. Kiiruna Talojen talotehtaalla rakennetaan muuttovalmiita omakotitaloja. Rakentamisen vakaat olosuhteet mahdollistavat valmiiden kotien tasaisen korkean laadun.
201510_44579.jpg
Uusi EasyIN-kotikonsepti, helppo hankkia ja asua
Kastelli-talot Oy, joka on ollut jo yli 20 vuotta pientalojen markkinajohtaja Suomessa, tuo markkinoille uuden EasyIN –asumiskonseptin. EasyIN–konseptilla Kastelli rakentaa täysin valmiita, asunto-osakeyhtiömuotoisia pientaloasuntoja, jotka on helppo hankkia ja, joissa on helppo asua. Ensimmäiset 58 EasyIN–kotia rakennetaan Vantaan Vaaralaan ja Ilolaan.
20183_52367.jpg
Hurrja huhtikuu alkaa taas!
Kastelli on tehnyt viisi talomuunnosta suosituimmista malleistaan. Uutuusmallit on tehty asiakkaiden toiveiden pohjalta ja ne tulevat pysyväksi osaksi Kastellin mallistoa – uusia talomalleja on myös testattu käytännössä ja ne on todettu toimiviksi ja toivotuiksi. Tutustu Kastellin uutuuksiin sekä Hurrja huhtikuu -kampanjaan!
Kuvassa lasketaan yhtä Aulis Lundell Oy:n moduulitalon elementtiä rekan kyydistä valmiille perustukselle
Moduuliratkaisut tulevat esille Helsingin keskustaan – Aulis Lundell Oy avaa showroomin Runeberginkadulle
Aulis Lundell Oy avaa showroomin Helsingin keskustaan. Esille on saatu kattavasti koko Aulis Lundell Oy:n tuotanto. Uusissa tiloissa tutustut muun muassa Liune-ovituotteisiin sekä aivan uusiin moduulirakentamisen ratkaisuihin.Showroom avataan Autotaloon, entiseen Rakennustiedon tilaan Runeberginkatu 5:ssä. Showroom on auki maanantaista perjantaihin ja halutessasi voit sopia myös henkilökohtaisen tapaamisen.
Ahola-transportin_moduuleidta_tehty_rakennus-Aulis_lundell_oy
Nopeaa ja turvallista rakentamista moduulien avulla
Esivalmistetut teräsmoduulit ovat erinomainen mahdollisuus urakoitsijoille ja asentajille, jotka haluavat nopeuttaa rakennusprojekteja ja vähentää rakentamisen kustannuksia. Esivalmistetut moduulit valmistetaan kuivissa tiloissa tehtaalla, jossa niiden tarkkuus ja laatu voidaan varmistaa ennen toimittamista rakennuspaikalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton