• Etusivu
  • Talo

Kodin kunnossapidon vuosikello − Mitä pitäisi muistaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.07.2024
202212_80482.jpg

Kodin LVI-järjestelmien huollot varmistavat asumismukavuuden.

Jokainen talo vaatii huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa pitkään. Jotta rakennuksen suunniteltu elinkaari saavutetaan ja siellä on terveellistä ja turvallista asua, tulee säännölliset tarkistukset sekä tarvittavat huollot tehdä ajallaan. Myös kodin piha-alueella on muistettava hoitaa tiettyjä töitä eri vuoden aikoina. Tässä artikkelissa käymme läpi vanhemman pientalon ylläpitoa vuosikellon avulla.

Info

Info

Mitä pitäisi muistaa tarkastaa, huoltaa, korjata tai säätää vuoden aikana?

Talvella:

  • Pihan hiekoitus. Hiekoitushiekkaa tai -soraa myös varastoon myöhempää tarvetta varten.
  • Lumikinosten kuljettaminen pois talon sokkelin viereltä.
  • Muista myös suojata pensaat ja talvenarat puut.

Keväällä:

  • Ilmanvaihtokoneiden suodattimien puhdistus sekä tarvittaessa vaihto. Myös keskuspölynimurin tarkistus (kuukausittain) ja huolto tarvittaessa.
  • Sadevesikaivojen puhdistus ja tarkastus.
  • Kellarin kesälämpötila-asetus (21 astetta)
  • IV-koneen lämmöntalteenotto pois päältä.
  • Palovaroitinjärjestelmien ja vuotovahtien tarkastus ja mahdollinen huolto.

Kesällä:

  • Öljykattilan puhdistus, tarkastus ja mahdollinen huolto. Syksyn lähestyessä kannattaa myös tarkistaa polttoöljyn määrä.
  • Tarvittavat huoltomaalukset.

Syksyllä:

  • Rännien puhdistus lehdistä ja muista roskista.
  • Kellarin lämpötila talviasetukselle (16 astetta).
  • Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto päälle.
  • Sadevesikaivojen puhdistus ja tarkastus.
  • Palovaroitinjärjestelmät ja vuotovahtein tarkistus vielä ennen talven tuloa.
<p data-block-key="jeez0">Esimerkki talon kunnossapidon vuosikellosta.</p>
Esimerkki talon kunnossapidon vuosikellosta.

Muista myös nuohous vuosittain

Nuohous on pakollinen toimenpide vuosittain pientaloasujalle, joten huolehdithan että talosi tikkaat ja katon turvavarusteet ovat siinä kunnossa, että nuohooja voi tehdä työnsä turvallisesti.

Info

Info

Mihin muuhun voi itse vaikuttaa?

Energiankulutus

  • Talon lämmitysjärjestelmä ja sen vaatimat omat tarkastukset ja huollot.
  • Ilmanvaihtolaitteiden päivitys, tarkastukset ja huollot. Uusilla ilmanvaihtokoneilla saadaan aikaan mahdollisimman hyvä lämmön talteenoton hyötysuhde.
  • Sähkönkulutus ja tapa, millä sähköä taloon tuotetaan.
  • Valaistus ja valaistuksen ohjaus.
  • Taloautomaation kehitys teknologiakehityksen puitteissa mahdollistaa vaikka mihin, vrt. etäohjaus eri toiminnoille.

Turvallisuus

  • Palovaroitinjärjestelmät; niiden sijainti ja toimivuus.
  • Erilaiset hälytys- ja turvallisuusjärjestelmät, kuten murtohälyttimet, valvontakamerat ja liiketunnistimet.

Pidätkö talostasi huoltokirjaa?

Talosta kannattaa pitää huoltokirjaa varsinkin jatkoa ajatellen. Jos asuntoa ollaan jossain vaiheessa myymässä, voidaan osoittaa tehdyt toimenpiteet, niin pienet kuin suuretkin, ja näyttää että kodista on pidetty hyvää huolta. Ehkäpä huoltokirjan avulla talon arvokin vähän nousee?

Lähde: Oulun rakennusvalvonta

Talo
asuminen
huolto
koti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201510_44534.jpg
Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme
Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen huopakatteeseen.- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi bitumikatteen, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
ruokavarasto jossa on paljon säilyvää ruokaa sekä selviytymistarvikkeita
Valmistaudu häiriö- ja kriisitilanteisiin: suomi.fi-oppaan vinkit
Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen on tärkeä osa arjen turvallisuutta. Suomi.fi-sivustolta löytyvä häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen opas tarjoaa kattavat ohjeet ja tiedot, joiden avulla voit valmistautua erilaisiin poikkeustilanteisiin. Tämä opas auttaa sinua ymmärtämään, mitä varautuminen tarkoittaa, millaisiin tilanteisiin kannattaa varautua ja miten voit parantaa omaa ja yhteisösi valmiutta kohdata häiriötilanteita.
20205_64754.jpg
Puolita lämmityslaskusi - valitse ilma-vesilämpöpumppu
Lämmitysjärjestelmä on aika vaihtaa, kun vanha järjestelmä tulee tiensä päähän tai energiakustannuksia halutaan pienentää. Tällöin kannattaa harkintaan ottaa ilma-vesilämpöpumppu, joka on erinomainen valinta helpon asennuksen ja taloudellisuutensa ansiosta. Ilma-vesilämpöpumppuun on myös mahdollista saada avustusta, joka kannustaa vaihtamaan öljylämmityksen ekologisempaan lämmitystapaan.
20112_24410.jpg
Kaikki sähköiset toiminnot
KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX-järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä. Siinä laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin.KNX-taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloista kouluihin. Rakennuksen käytön aikana on muunneltavuus on träkeää ja KNX-järjestelmän laajentaminen helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton