• Etusivu
  • Talo

Sadepäivän tekniikkatalkoot viihtyisämpään asumiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.07.2008
20087_11918.jpg

Rikkinäiset sähköjohdot ovat paloturvallisuusriski. Kuva: Tukes

Sateisena kesäpäivänä on oiva tilaisuus toteuttaa kotona tarkastuskierros, jossa selviää taloteknisten laitteiden ja järjestelmien kunto. Tekniikkatalkoisiin ei tarvita insinööriosaamista tai ammattilaista, vaan pieniä mutta tehokkaita tarkistus- ja huoltotoimia voi tehdä jokainen – ja se kannattaa, sillä huoltotoimilla parannetaan asumisen mukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta.

Kodin tekniikan kunnolla on suora vaikutus asumisen viihtyisyyteen ja terveellisyyteen, turvallisuuteen sekä asumisen kustannuksiin. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain vesivahinkoja noin 100 miljoonalla eurolla ja palovahinkoja noin 130 miljoonalla eurolla. Sähkölaitepalot alkavat yleensä erilaisista teknisistä vioista, kuten huonoista liitoksista.

Suurimman osan tarkastus- ja huoltotoimista voi tehdä sisällä: esimerkiksi tarkistaa palohälyttimen toimintakunnon, puhdistaa kylpyhuoneen lattiakaivon ja puhdistaa kodin sähkölaitteet. Ilmanvaihtolaitteiden toiminnan varmistamisella vaikutetaan sisäilman laatuun ja terveellisyyteen. Kesän lopulla, kun siitepölykausi on ohi, on oikea aika vaihtaa ilmanvaihtolaitteiden suodattimet.

Sateella pientaloasukas voi myös kiinnittää huomiota salaojajärjestelmän toimivuuteen: vetävätkö salaojat vai jääkö vesi pihaan? Rännikaivojen toimimattomuus ilmenee sekin sadesäällä helposti. Tarkastustoimet eivät vie kauan aikaa, vaan ne on muutamassa tunnissa tehty – vaikkapa juuri sadepäivänä.

Lomakautena tarkastukset on hyvä tehdä soveltuvin osin myös kesäasunnolla, missä laitteiden kuntoon ei ehkä kiinnitetä jatkuvaa huomiota.

Tarkastuksen apuvälineeksi voi internetistä ladata check-listan, johon tavallisimmat tarkastus- ja huoltotoimet on koottu. Se toimii apuvälineenä ja jatkossa myös muistutuksena, milloin tarkastukset on tehty ja milloin on taas aika tehdä kierros. Check-lista on osa Toukotalkoot-kampanjaa, jonka järjestävät yhdeksän valtakunnallista asumiseen, rakentamiseen ja turvallisuuteen liittyvää yhteisöä. Lisätietoa kampanjasta sekä ladattavat check-listat saa osoitteesta www.toukotalkoot.info.

Ilmanvaihtokoneen suodattimet on hyvä vaihtaa siitepölykauden päätyttyä.
Ilmanvaihtokoneen suodattimet on hyvä vaihtaa siitepölykauden päätyttyä.

Esimerkkejä tarkastustoimista:

1. Turvalaitteet
- tarkista palovaroitin ja alkusammutusvälineet

2. Sähkölaitteet
- puhdista pölystä kylmälaitteet, pesukoneet ja televisio (imurilla)
- tarkista pistorasiat, sähköjohdot, sulakkeet
- tarkista valaisinten teho

3. Vesi- ja viemäröintilaitteet
- puhdista lattiakaivon kansi ja suodatin
- aukaise lavuaarin viemärit

4. Ilmanvaihto
- tarkista ilmanvaihtokoneen ja suodattimien puhtaus, kiinnitykset
- tarkista ilmanvaihdon virtauksen suunta ja teho
- puhdista liesituuletin

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74100.jpg
Näin löydät sopivan hanan pesualtaaseen
Pesualtaan hanan valitseminen on pelkkää leikintekoa, sen kuin vain marssii liikkeeseen ja ottaa ensimmäisen vastaantulevan hanan. Todellisuudessa sei ei kuitenkaan mene aivan esitetyn hypoteesin lailla, sillä hanan oikeanlainen sopivuus ei tarkoita ainoastaan ulkonäköä sekä muotoilua.Kylpyhuone sekä keittiö ovat kodin kaikkein käytetyimpiä tiloja. Kummankin tilan kohdalla yhdistävä tekijä on vesipiste ja sen myötä itse hana. On tärkeää, että hana sekä pesuallas ovat keskenään hyvin yhteensopivat, jolloin esimerkiksi pesualtaasta ei roisku käsiä pestäessä vettä yli reunojen ja hanan sekä pesualtaan takana on riittävästi tilaa.Omasta tyylistä ja toiveistaan ei tarvitse kuitenkaan luopua, sillä muutaman seikan huomioimalla, jokaiseen pesualtaaseen löytyy siihen sekä kauniisti että toiminnallisesti erinomaisesti yhteensopiva hana.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Asuntomessujen
Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2011 Casa Humana -apurahan Aalto-yliopiston Taideteollisen Korkeakoulun muotoilun laitokselle sekä Kynnys ry:lle. Kummatkin apurahat ovat 22 500 euroa. Apuraha on yhteensä 45 000 euroa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen 45-vuotisjuhlan kunniaksi.Taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitos suunnittelee apurahan avulla liikuteltavan pienasunnon Asuntomessuille Tampereelle 2012. Kynnys ry toteuttaa esteettömään pientalorakentamiseen ohjeistavan verkkosivuston.
20192_56410.jpg
Terassista lisätilaa kotijuhlien järjestämiseen - paras aika lasitukselle on nyt
Kevät ja kesä ovat kotona järjestettävien juhlien aikaa. Kesäjuhlien sesonki alkaa vapusta, seuraavaksi juhlitaan koulunsa päättäviä sekä ylioppilaita. Tulossa on myös juhannusjuhlia, häitä, grillibileitä, syntymäpäiviä, sukujuhlia sekä illanistujaisia ystävien kanssa. Aina on aihetta juhlaan. Vielä, kun puitteet ovat kohdallaan, mikään ei voi vesittää juhlamieltä. Ei edes sade, siitä pitää huolen lasitettu terassi, jonka suojassa juhlat onnistuvat kelissä kuin kelissä. Jos sisätiloissa tuntuu ahtaalta, terassista saa erinomaisesti lisätilaa kotijuhlien järjestämiseen.
20233_80984.jpg
Näin ympäristöystä­vällinen kylmäaine vaikuttaa lämpöpum­pun toimintaan
Lämpöpumppujen yhteydessä puhutaan useasti lämmittämisestä ja viilentämisestä, mutta lämpöpumput eivät ole vain järkevin ratkaisu energiankulutuksen vähentämiseen, vaan myös vihreään siirtymiseen. Lämpöpumpun laitteiston osalta ympäristöystävällisyys löytyy koneiston sisältä, jossa kylmäaineella on suuri merkitys lämpöpumpun CO2-jalanjäljen vähentämisessä.Mutta mikä on kylmäaineen merkitys lämpöpumpussa ja entä mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen kylmäaine? Kysymyksiin vastaa Vaillant Nordicsin tuotehallinnan johtaja Peter Aller.
200910_19187.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus
Vallox Oy on kehittänyt kompaktin ratkaisun pien- ja rivitalon ilmanvaihdon parantamiseen. Matalaenergia ilmanvaihtokone sekä halkaisijaltaan 75 mm ilmanvaihtokanava mahdollistavat ratkaisun, jossa valtaosa ilmanvaihdon tarvitsemista laitteista voidaan sijoittaa esim. eteisen katon alaslaskuun.
20084_10461.jpg
Askon klassikot ja modernit uutuudet
Askossa on kodinsisustajalle laadukas, ajanhenkinen ja kilpailukykyinen mallisto. Kodin eri tiloihin löytyvät kaikki kalusteet sohva- ja ruokailuryhmistä moottorivuoteisiin ja komeroihin. Kokonaisuuksia voi lähteä rakentamaan myös tuoteperheistä. Sisustuksen loppusilauksen voi tehdä Askon valaisimilla, peitteillä, tauluilla ja muilla sisustustuotteilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton