• Etusivu
  • Talo

Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.10.2015
201510_44534.jpg

Vanha profiilipeltikate oli aikansa elänyt.

Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen Katepal -huopakatteeseen.

- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.

Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi Katepal Pintarin, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.

Jätä yhteydenottopyyntö bitumikatteesta

Valmista viikossa

Aikaa remonttiin purkutyöt mukaan luettuna kului kahdelta mieheltä yhteensä 7 päivää. Ensin purettiin pellit ja sileät peltien aluslaudat. Niiden alta paljastui vanha kolmiorimakate, joka sekin sai lähteä. Alta löytyvä umpilaudoitus oli Aurasen iloksi täysin kunnossa eikä kaivannut oikomista.
– Asensimme sitten uudet kolmiorimat, ja naulasimme huovat kiinni, hän toteaa.

Auraselle huopakattoasennus oli ensimmäinen. Remontti kävi hänen mielestään yllättävän ketterästi. Huopakate on nopea ja helppo asennettava myös omatoimirakentajalle. Materiaalin käsittely ja muotoilu käy kätevästi jiireissä ja läpivienneissä. Asennus ei vaadi myöskään erikoistyökaluja.
– Huopanaulain helpotti työtä kuitenkin huomattavasti, sillä nauloja menee huopakattoon melkoinen määrä, hän vinkkaa.

Hyvännäköinen ja kestävä

Huopakate kannattaa Aurasen mukaan asentaa pilvisellä säällä. Huovan naulaaminen auringonpaahteessa on haasteellista.
– Meillä sattuivat säät kohdalleen ja aikataulu piti sen vuoksi hyvin, hän toteaa. Katepalin huopakatteet ovat vedenpitäviä ja kestäviä. Pintari on joustava myös talvikeleillä, jopa - 25°C pakkasessakin. – Suosittelen Katepalin huopakattoa kaikille hyvänä vaihtoehtona, Auranen summaa tyytyväisenä.

Uusi kate muutti koko talon ilmeen.
Uusi kate muutti koko talon ilmeen.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20131_33339.jpg
Uusia talomalleja, kymmeniä talonäytöksiä, huikeat kampanjaedutKastellin Talvitulet avaavat rakentamisvuoden 2013!
Suomen ostetuin talomerkki KASTELLI avaa tulevana viikonloppuna suosittujen Talvitulet-tapahtumien sarjan.Lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.1.2013 järjestettävissä kymmenissä talonäytöksissä pääsee tutustumaan laadukkaaseen Kastelli-rakentamiseen sekä valitsemaan oman kotinsa Kastellin uutuusmalleista!Talvituli-tapahtumat ja tuhansien eurojen arvoiset Talvituli-edut jatkuvat helmikuun loppuun saakka.
202011_67356.jpg
DIY - laatat pois betoniportailta ja maalia tilalle
Laatat etuoven edessä katetulla terassilla olivat joskun ihan hyvä idea - ei enää. Olihan näistä haittaakin muun muassa liukkaus, saumojen likaantuminen ja värjääntyminen sekä lopussa laattojen irtoaminen. Ruosteinen rappuralli jätti myös aikoinaan pysyvät jälkensä keraamisiin laattoihin ja kallistuksetkin taisivat olla pielessä. Vesi jäi makaamaan sinne, minne sen ei kuulunut jäädä. Laatat saivat lähteä ja tilalle tuli uusi pinta ja maalikerros.
Poika istuu lokeroiden päällä, seinä gyproc habito -levyä
Mitä sinun seinäsi kestää?
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää kulutusta ja tarjoaa aivan uudenlaista ripustamisen vapautta. Habitolla on helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu ja joihin voi ripustaa suoraan esimerkiksi keittiön kaapistot. Lisäksi kipsilevy on fiksu valinta ääneneristyksen ja paloturvallisuuden suhteen.
20189_54650.jpg
Kompakti Honka Kontti vaikka lomamökiksi, vierasmajaksi, saunaksi tai työhuoneeksi
Pienen ja siron Kontti-malliston suunnittelun lähtökohtana oli, ettei mökeissä ole mitään ylimääräistä. Muotoilija Harri Koskisen 60-vuotiaalle Honkarakenteelle suunnitteleman malliston tyyli on täysin uniikki. Kompaktit mökit soveltuvat parhaiten rentoon asumiseen luonnon keskellä.Honka Kontti -mökeissä luonto on pääosassa. Suomalaisesta männystä valmistetut hirsiseinät rauhoittavat mieltä ja rentouttavat nauttimaan. Valo tulvii suurista maisemaikkunoista sisään ja terassilta avautuu esteetön näkymä ympäröivään maisemaan.– Näissä mökeissä voi keskittyä olennaiseen ja kokea olevansa yhtä luonnon kanssa. Suunnittelun lähtökohta oli, ettei tiloissa ole mitään turhaa tai ylimääräistä: ympäröivä maisema on pääosassa, kertoo Harri Koskinen.Honka Kontit toimivat niin mökkinä, yksiönä, työhuoneena kuin vierasmajanakin. Kaikki mallit on saatavissa pulpetti- ja harjakatolla, joten niistä löytyy helposti myös olemassa olevan rakennuksen tyyliin sopiva vaihtoehto.
20194_57526.jpg
Puutteellisesti toimivat jätevesijärjestelmät ehtii vielä kunnostaa
Haja-asutusalueen kiinteistöjen puutteellisesti toimivat jätevesijärjestelmät ehtii vielä saada kuntoon 31.10.2019 mennessä pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä. Näillä alueilla jätevesien käsittelyä on tehostettu noin kolmasosassa vakituisesti asutetuista kiinteistöistä, ja jätevesiremonttia tarvitsee noin 42 000 asuntoa. Mökkien osalta tilanne on toinen. Huonosti käsiteltyjen jätevesien päästöt ovat moninkertaiset verrattuna asianmukaisesti käsiteltyjen jätevesien päästöihin.Jätevesien käsittelyn lainsäädäntöä kohtuullistettiin merkittävästi vuonna 2017. Määräaika 31.10.2019 koskee vain pohjavesialueilla ja alle 100 metriä rannasta sijaitsevia kiinteistöjä, missä jätevedet voivat rehevöittää ja liata lähi- ja kaivovesiä merkittävästi. Haja-asutusalueen vakituisista asunnoista alle 15 prosenttia sijaitsee näillä alueilla.Suomen noin puolesta miljoonasta kesämökistä yli puolet sijaitsee pohjavesialueella tai sadan metrin säteellä vesistöstä. Huomattavalla osalla mökeistä on kuitenkin käytössä kuivakäymälä, joten ympäristöä pilaavia jätevesiä ei synny. Arviolta 56 000 mökin jätevesien käsittelyä täytyy tehostaa jollakin tavalla 31.10.2019 mennessä.Piirros 1: Miten jätevesien käsittely vaikuttaa päästöihin (jpg)Piirros 2: Miten jätevesien käsittely vaikuttaa päästöihin (jpg)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton