• Etusivu
  • Rakentaminen

Kipsilevyt ja paloturvallisuus: Näin paloturvallinen kipsilevy toimii tositilanteessa

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Knauf Oy
Julkaistu 28.11.2024
paloturvallinen- rakennusmateriaali-kipsilevy-1920x1080

Tulipalot uhkaavat omaisuuttamme ja henkeämme. Niiden aiheuttamat vahingot voivat olla valtavat, ja siksi paloturvallisuuden merkitys korostuu. Mutta miten tulipalo ylipäätään syntyy ja leviää? Tai oletko koskaan pohtinut, miksi kipsilevyt ovat niin tärkeitä paloturvallisuuden kannalta? Tämä artikkeli tarjoaa vastauksia kysymyksiisi ja syventää ymmärrystäsi paloturvallisuudesta.

Onneksi paloturvallisuutta voidaan parantaa monin tavoin, ja yksi tärkeistä tekijöistä on rakennusmateriaalien valinta.

Miten tulipalo syntyy ja leviää?

Tulipalo on hallitsematon palamisreaktio, joka syntyy, kun kolme olennaista tekijää yhdistyvät: syttyvä aine, happi ja lämpö. Syttyvä aine voi olla mitä tahansa palavaa materiaalia, kuten puuta, paperia, tekstiilejä tai jopa pölyä. Happi on ilmassa oleva kaasu, joka ylläpitää palamista. Lämpö puolestaan antaa tarvittavan energian palamisreaktion käynnistymiseen.

Kun nämä kolme tekijää ovat läsnä, syntyy tulipalo, joka voi levitä nopeasti. Palon leviämistä edistävät palavat materiaalit, kuten huonekalut, verhoilut ja eristeet. Myös riittämätön ilmanvaihto voi nopeuttaa palon leviämistä, sillä se lisää hapen määrää palopaikalla. Rakennuksen rakenne vaikuttaa myös palon leviämiseen. Esimerkiksi avoimet tilat ja paloturvallisuutta huomioimattomat rakenteet voivat helpottaa tulen leviämistä.

Palon leviämisessä on kolme pääasiallista mekanismia:

  1. Säteily: Lämpö säteilee liekistä ja kuumista pinnoista, sytyttäen lähistöllä olevia materiaaleja.
  2. Johtuminen: Lämpö siirtyy suoraan kosketuksessa oleviin materiaaleihin, kuten seinärakenteisiin.
  3. Konvektio: Kuuma ilma nousee ylöspäin ja levittää tulta ja savua yläkerroksiin.

Knauf-kipsilevyt tuovat turvallisuutta rakentamiseen

Knauf tarjoaa laajan valikoiman kipsilevyjä, jotka on suunniteltu parantamaan rakennusten paloturvallisuutta. Esimerkiksi Knauf KPS15 -palokipsilevy on erityisesti kehitetty parantamaan rakenteiden palonkesto-ominaisuuksia.

Myösnormaalikipsilevyt (Knauf KN 13) tarjoavat peruspaloturvallisuuden. Ne hidastavat tulen leviämistä ja antavat aikaa pelastustoimille. Normaalikipsilevy soveltuu hyvin yleisiin sisätilojen rakenteisiin, mutta sen palonkestävyys ei ole yhtä korkea kuin erikoiskovalla levyllä tai erityisesti palonsuojaukseen suunnitelluilla levyillä

Erikoiskovakipsilevyt sisältävät lisäaineita, jotka parantavat niiden palonkestävyyttä. Knaufinerikoiskova kipsilevy (KEK 13) on vahvistettu lasikuidulla ja sisältää enemmän kipsiä kuin tavallinen kipsilevy. Nämä levyt kestävät korkeampia lämpötiloja pidempään ja tarjoavat siten paremman suojan tulipalon sattuessa.

Kipsilevyt toimivat luonnollisena palonsuojana rakenteissa. Niiden sisällä on runsaasti sitoutunutta vettä, joka vapautuu höyrynä levyn kuumentuessa. Tämä hidastaa huomattavasti tulen leviämistä, sillä vesihöyry viilentää levyä ja muodostaa esteen tulen etenemisessä. Esimerkiksi 13 millimetrin paksuinen kipsilevy sisältää noin kaksi litraa vettä neliömetriä kohden. Tämä vesi höyrystyy hitaasti, pitäen levyn taustapuolen lämpötilan alle sadassa asteessa. Vasta kun kaikki vesi on haihtunut, levyn lämpötila alkaa nousta ja lämpö pääsee leviämään edelleen. Tämä ominaisuus antaa aikaa pelastautua tulipalosta ja rajoittaa vahinkoja.

Toisin sanoen, kipsilevy toimii kuin sisäänrakennettu sprinkleri, joka viilentää ympäristöään ja hidastaa tulen leviämistä.

Miten kipsilevyt parantavat paloturvallisuutta?

  • Kideveden vaikutus: Kipsilevyjen ytimessä oleva kidevesi sitoo itseensä lämpöenergiaa ja muuttuu höyryksi. Tämä hidastaa levyn lämpenemistä ja viivyttää rakenteen romahtamista tulipalon sattuessa.
  • Rakenteen suojaus: Kipsilevy muodostaa suojakerroksen rakenteen sisälle, mikä hidastaa tulen leviämistä ja antaa aikaa pelastustoimille.
  • Hajoamaton pinta: Kipsilevy ei sula tai tipu palotilanteessa, vaan se hajoaa hitaasti. Tämä estää tulen leviämistä rakenteen sisällä.
Info

Info

Knauf-kipsilevyt

  • Kipsilevy KN 13 on kartonkipintainen ja sen kipsiydintä ei ole vahvistettu, eikä siihen ole lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.
  • Erikoiskova rakennuslevy KEK 13 on kartonkipintainen levy, jonka kipsiydin on vahvistettu ja se sisältää normaali kipsilevyä enemmän kipsiä. Levyyn ei ole lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.
  • Palonsuojalevyt KPS 15 ja KPS 18 ovat kartonkipintaisia kipsilevyjä, jotka on vahvistettu lasikuidulla ja niihin on lisätty kutistumista ehkäiseviä aineita.

Tämän lisäksi KPS 15 ja 18 ovat levyjä, jotka toisin kuin KN 13- ja KEK 13 -levyt, pysyvät seinissä ja katossa käytännöllisesti katsottuna koko palon ajan. KPS 15 ja KPS 18 soveltuvat sekä suojaverhouskäyttöön, että palo-osastointiin.

Rakenteiden palonkestävyys ja viranomaismääräykset

Rakenteiden palonkestävyys määritellään polttokokeilla, joissa testataan, kuinka hyvin seinät ja lattiat kestävät tulta. Esimerkiksi Knaufin palonsuojalevyillä voidaan saavuttaa korkeita paloluokkia, kuten EI 60 tai jopa EI 120, mikä tarkoittaa, että rakenne kestää tulta 60 tai 120 minuuttia ennen kuin se menettää kantavuutensa.

Suomessa rakentamista ohjaavat viranomaismääräykset, jotka asettavat vaatimuksia rakennusten paloturvallisuudelle. Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta (848/2017) määrittelee, miten uusien rakennusten ja korjauskohteiden paloturvallisuus tulee toteuttaa. Knauf-kipsilevyt täyttävät nämä vaatimukset ja tarjoavat luotettavan ratkaisun paloturvallisuuden parantamiseen.

Mitä palo-osasto tarkoittaa?

Palo-osasto on tila tai rakenneosa, joka on erotettu muista tiloista palonkestoisilla rakenteilla. Näiden rakenteiden tarkoituksena on hidastaa tulen leviämistä ja estää sen leviäminen muihin osiin rakennusta. Suomen rakennuslaki määrittelee tarkasti, millaisia palo-osastoja rakennuksiin tulee tehdä ja millaiset vaatimukset niiden tulee täyttää.

Palo-osastoja vaaditaan yleensä:

  • Asuinrakennusten välillä: Esimerkiksi rivitaloissa ja kerrostaloissa.
  • Eri käyttötarkoituksiin tarkoitettujen tilojen välillä: Esimerkiksi asuinhuoneiston ja autotallin välillä.
  • Julkisissa rakennuksissa: Esimerkiksi kouluissa, sairaaloissa ja liiketiloissa.
  • Teollisuuslaitoksissa: Erityisesti tiloissa, joissa käsitellään palovaarallisia aineita.

Tarkemmat vaatimukset palo-osastoista löytyvät rakennuslaista ja siihen liittyvistä määräyksistä.

Knauf-kipsilevyt ovat osa kokonaisvaltaista paloturvallisuusratkaisua. Valitsemalla Knaufin tuotteet, teet tärkeän investoinnin kotisi turvallisuuteen.

Knauf Oy
Rakentaminen
palokatko
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

mies leikkaa isoa kipsilevyä remontoitavassa yläkerrassa
Kipsilevyjä eri tarkoituksiin
Tunnet varmaan normaalin ja erikoiskovan kipsilevyn? Olet kuullut myös saneerauslevystä ja lattialevystä. Mutta mitenkäs akustiikka- tai äänieristyselvy? Nyt varmasti haluat tietää, mitä kipsilevyä voi käyttää mihinkin tarkoitukseen?Kipsilevyjen avulla voidaan toteuttaa laadukkaita ja toimivia rakenneratkaisuja edullisesti ja nopeasti. Kipsilevyjä on vaivaton työstää ja niiden asentaminen on helppoa. Ne voidaan asentaa puu- tai teräsrunkoon, ja niillä voidaan tehdä myös kaarevia muotorakenteita. Kipsi tasaa myös sisäilman kosteutta ja parantaa ääneneristävyyttä.
20204_64153.jpg
Näin tehtiin vanhan sisäkaton remontti - täysin uusi ilme
Vanha, erittäin tummunut harvalautainen katto ja se tunne kun hiiret rapisevat välikatolla ja mietit, milloin se hiiren jalka pilkahtaa sieltä tervapaperin läpi. Tumma katto alkoi tuntua todella matalalta ja polttamalla käsitelty sahalauta liian karkealta siivottavaksi. Seinille ei enää keksinyt mitään kaunista värisävyä, joka olisi sopinut katon väriin. Katon masentava väri sai keittiön kaapitkin näyttämään ikävän nuhjuisilta.Olisiko kattoremontti suuri urakka vai saisimmeko vietyä sen läpi pääsiäislomalla? Pitihän siitä ottaa selvää. Samalla keräsimme teille tukun vinkkejä, miten selvitä kattoremontista voittajana.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.
Taustalla on talon rakennustyömaa ja edessä näkyy käsi joka pitää suurennuslasia ja katsoo sen läpi rakennustyömaata
Rakentamisen paloturvallisuusmääräykset ja -ohjeet
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman Paloturvallisuutta koskevasta osasta. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyksistä.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
20178_49995.jpg
Palokatkoasentajien henkilösertifiointikoulutus
VTT:n sertifioinnilla ammattilainen voi osoittaa osaamisensa. Samalla tilaaja varmistuu henkilön ammattitaidosta ja siitä, että ammattilainen toimii hyvän rakennustavan mukaisesti.Sertifikaatin myöntämisen perusteena ovat sertifioinnin toimikunnan määrittelemien osaamisvaatimusten pohjalta laadittu henkilösertifiointikoulutus, kirjallinen tentti ja näyttökoe. Lisäksi voimassaolon edellytyksenä on työkohteiden raportointi ja säännöllinen täydennyskoulutus.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton