Kestääkö esimerkiksi lasivilla kosteutta?
Asiaa asumisen mukavuudesta sekä rakennuksen terveydestä
Rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.
Keveillä rakennuseristeillä hyvä lopputulos
Vuoden 2020 alkupuolella ISOVER lanseerasi uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Erityisesti ISOVER PREMIUM 33 on uusista eristeistä mainitsemisen arvoinen, useampaan käyttökohteeseen soveltuva eriste, joka tarjoaa 9 % paremman lämmöneristävyyden edeltäjäänsä verrattuna. Tuotekehittelyssä ISOVER halusi kuunnella heitä, jotka työssään käsittelevät eristeitä päivittäin – näin syntyikin eriste, joka ei kutise, pölise, on helppo asentaa ja pitää kotisi lämpimänä kovillakin pakkasilla. Saatavilla on siis huippuunsa viritettyä eristävyyttä yhdistettynä erinomaiseen puristuvuuteen sekä palo- ja ääniominaisuuksiin.
Koska levy itsessään on jämäkkä, on se myös miellyttävä asentaa sekä leikata tarvittaessa. Tuote asentuu kerralla suorana levynä valmiiksi mitoitettuun runkoväliin pelkällä kevyellä työntämisellä ja painelulla. Eriste ei siis saa painua notkolle eikä jäädä kuperaksi runkotolppien väliin. Oikean kokoiseksi levyn saa, kun jättää levyn pituus- sekä leveyssuunnassa noin 5 mm suuremmaksi kuin itse eristettävä väli. Koska eriste solahtaa helposti oikealle paikalleen, ei seinärakenteisiin jää turhia kylmäsiltoja ja eristekerros on tasainen kauttaaltaan. – Näin toimimalla saadaan eristeestä kaikki hyöty irti.
Vinkki:
Aikaisemmin mainittuun ääneneristämiseen ISOVER on kehittänyt myös erillisen ratkaisun. Ääneneristämiseen uusista eristeistä löytyy omansa, juuri kyseiseen tehtävään suunniteltu eristevilla: ISOVER ACOUSTIC. Levyssä on nimittäin optimoitu paino/tiheyssuhde, joka tekee tästä erinomaisen sekä kustannustehokkaan vaihtoehdon väliseinien ääneneristämiseen.
Turvallisia ratkaisuja koko rakennuksen elinkaaren ajaksi
Jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa tulee huomioida myös tulevan rakennuksen paloturvallisuus. Paitsi että rakenteiden pitää pysyä turvallisina suunnitelmiin merkityn ajan, ne eivät myöskään saa muodostaa ympärilleen myrkyllisiä palokaasuja tai palavia pisaroita, jotka vaikeuttaisivat pelastushenkilökunnan toimintaa. Koska lasivilla on epäorgaaninen materiaali, on se myös palamaton ja näin ollen myös paloturvallinen ratkaisu ilman että eristeeseen on tarvinnut lisätä erikseen palonestoaineita.
Esimerkiksi ISOVER PREMIUM 33 on pinnoittamaton levy, joka on valmistettu epäorgaanisesta sekä neutraalista materiaalista. Eriste on lahoamaton sekä hajuton, eikä tarjoa homesienille otollista kasvualustaa. Ominaisuuksiensa ansiosta eristettä voidaankin käyttää myös kohteissa, joissa edellytetään M1 päästöluokkaa. Tuotteeseen ei myöskään ole lisätty mitään korroosiota aiheuttavia ainesosia.
Lasivillan eduksi voidaan laskea myös sen häiritsemättömyys esimerkiksi matkapuhelinten kuuluvuuksissa, vaikka eristepaksuus olisi passiivi- ja nollaenergiatalojen vaadituissa eristepaksuuksissa. Eriste ei nimittäin pidä sisällään mitään, mikä häiritsisi signaalin etenemistä.
Ympäristöä kunnioittaen, ekologisesti
ISOVER eristeet valmistetaan kierrätyslasista. Tiesitkö, että ISOVER-eristeestä jopa 70 % on kierrätyslasia ja näin ollen yritys onkin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä? Pieni hiilijalanjälki muodostuu rakennuksen koko elinkaaresta. Mistä raaka-aineista lähdetään liikkeelle, miten tehokkaasti tuotetta saadaan käyttäjille, sen kestävyys rakennuksen elinajan ja lopulta itse purkujätteen kierrätys. Mitä paremmin kierto toimii, sitä ystävällisempää se on ympäristölle.
ISOVER-eristeratkaisut ovat vähähiilisiä ratkaisuja. Saint-Gobain Finland teetti asiantuntijayritys Bionovalla selvityksen ISOVER-eristeratkaisujen ympäristövaikutuksista rakenne- ja rakennustasolla koko rakennuksen elinkaaren aikana. Selvityksessä kävi ilmi, että ISOVERin tuotteet ovat vähähiilisiä ratkaisuja.
Kysymys: Entä jos eriste kastuu rakennusaikana?
ISOVERin lasivillaeristeet ovat itsessään vettähylkiviä ja myös hyvin kuivumiskykyisiä. Lasivilla ei ime itseensä kosteutta esimerkiksi viistosateesta (kapillaarisesti) eivätkä ilmankosteudesta (hygroskooppisesti). Eristeet säilyttävät siis hyvät eristysominaisuutensa sääolosuhteista riippumatta.
Viistosateessa olleet eristeet kastuvat esimerkiksi pinnaltaan vain muutaman millimetrin matkalta ja tämä kosteus haihtuu nopeasti. Eristeen kuivuttua ovat hyvät eristysominaisuudet yhä edelleen tallella.