• Etusivu
  • Sisustus

5 kultaista sääntöä keittiön suunnitteluun

Salaisuus tehokkaan ja toimivan keittiön luomiseen

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Päivitetty 11.11.2024
keittiösuunnittelua-power-parma-1920x1080

Keittiösuunnittelussa saatetaan usein tarvita ammattilaisen apua, jotta vältetään vuosia eteen päin vaivaavat ongelmat.

Keittiösuunnittelu on prosessi, jossa luodaan toimiva ja esteettisesti miellyttävä keittiötila. Se alkaa tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta, minkä jälkeen suunnitellaan keittiön pohjaratkaisu ja valitaan sopivat kalusteet, laitteet ja materiaalit. Suunnittelussa otetaan huomioon keittiön käyttötarkoitus, tilan koko ja muoto sekä talon tai asunnon tyyli. Taitava keittiösuunnittelija ottaa nämä kaikki asiat puolestasi huomioon.

Määritä, miten tilaa käytetään

Keittiötä suunnitellessa on päätettävä, miten ja mihin tilaa käytetään, ja suunniteltava pohja sen mukaisesti.

Yleisimpiä pohjaratkaisuja ovat:

  • I-keittiö: Kaikki toiminnot on sijoitettu yhdelle seinälle. Tämä on hyvä ja usein myös ainoa ratkaisu pieniin tiloihin.
  • L-muotoinen keittiö: Keittiökalusteet on sijoitettu kahdelle vierekkäiselle seinälle. Tämä on sopiva ja selkeä ratkaisu neliönmuotoiseen huoneeseen. L-keittiön hyvänä puolena on se, että ruokapöydän saa yleensä sijoitettua tilaan kauniisti, kun kaapistoja on vain kahdella seinällä.
  • U-muotoinen keittiö: Keittiö on rakennettu kolmelle vierekkäiselle seinälle. U-keittiö vie muihin malleihin verrattuna enemmän tilaa, ja se onkin suosittu ratkaisu etenkin omakotitalojen suurissa keittiöissä. U-mallisessa keittiössä toteutuu parhaiten ajatus työskentelykolmiosta.
  • Saarekkeellinen keittiö: Saareke lisää työskentely- ja säilytystilaa ja toimii usein myös ruokailutilana.
  • Käytäväkeittiö: Keittiön toiminnot on sijoitettu vastakkaisille seinille, jolloin keskelle muodostuu käytävä.
<p data-block-key="9qwy9">L-mallinen keittiö. Parman Hedy-mallisto.</p>
L-mallinen keittiö. Parman Hedy-mallisto.
<p data-block-key="9qwy9">Käytävämallinen eli II-keittiö. Parman Fryd-mallisto.</p>
Käytävämallinen eli II-keittiö. Parman Fryd-mallisto.
<p data-block-key="9qwy9">I-mallinen keittiö. Parman Magnora-mallisto.</p>
I-mallinen keittiö. Parman Magnora-mallisto.

Muista työskentelykolmio

Keittiön suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon työskentelykolmio, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille. Työskentelykolmion tarkoitus on sujuvoittaa keittiössä toimimista. Tavoitteena on pystyä liikkumaan mahdollisimman tehokkaasti työalueiden välillä ja välttämään turhia askeleita.

Työskentelykolmion enimmäispituus on kuusi metriä. Tämä kolmio voidaan mukauttaa kaikenlaisiin keittiöihin. Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle.

Kun otetaan huomioon edellä mainitut asiat, keittiössä on huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää työskennellä. Arjen kiireessä varsinkin, sijoittamalla keittiön komponentit oikein, jää aikaa muuhunkin, kuin turhaan kulkemiseen keittiössä.

Lue lisää työskentelykolmiosta >>

<p data-block-key="i22gr">Erilaisia keittiön työskentelykolmion malleja.</p>
Erilaisia keittiön työskentelykolmion malleja.

Varaa tilaa sähkölaitteille

Laitteiden, kuten jääkaapin, kattiloiden, altaan ja vesipisteen, sijoittelussa on otettava huomioon omaan tarpeeseen sopivat paikat. Esimerkiksi lieden ympärille tulisi jättää 40–60 cm työskentelytilaa. Astianpesukoneen paikka tulisi olla altaan lähellä ja jos mahdollista. Huomaathan, että nykyään on saatavilla ergonomisesti ystävällisiä astianpesukoneita, joissa korit nousevat ylös.

Kylmälaitteita ja uuneja ei suositella sijoitettavaksi toistensa välittömään läheisyyteen energiatehokkuuden vuoksi, mutta nykyaikaiset integroitavat laadukkaat kodinkoneet mahdollistavat kuitenkin kylmä- ja lämpölaitteen vierekkäin sijoittelun.

Yleisimmin käytettyjä esimerkiksi hellan tai jääkaapin leveyksiä ovat 50 ja 60 cm, mutta pienempiä ja suurempiakin löytyy eri mallistoista. Varmista, että jääkaapin tai astianpesukoneen ovet eivät estä liikkumista keittiössä.

Lue myös vinkit käytännöllisen kodinhoitohuoneen suunnitteluun>>

<p data-block-key="1c07w">Saarekemallinen keittiö. Parman Lava-mallisto.</p>
Saarekemallinen keittiö. Parman Lava-mallisto.
<p data-block-key="i22gr">Kodinkoneet on sijoitettu ergonomiselle korkeudelle. Parman Ragne-mallisto.</p>
Kodinkoneet on sijoitettu ergonomiselle korkeudelle. Parman Ragne-mallisto.

Muista valaistuksen kerroksellisuus

Valaistus on myös tärkeä osa keittiösuunnittelua. Hyvä valaistus on järjestetty monipuolisesti ja kerroksellisesti. Keittiössä kannattaa yhdistellä yleisvalaistusta, työvalaistusta ja tunnelmavalaistusta.

Ruoanlaittoalueella tarvitaan hyvä työvalaistus, joka valaisee työpinnat tasaisesti ja tehokkaasti. Yleisvalaistus on myös tärkeä osa keittiövalaistusta. Se luo perusvalaistuksen, joka valaisee koko tilan. Yleisvalaistuksen tulisi olla riittävän kirkas, mutta ei liian voimakas, jotta se ei häikäise.

Tunnelmavalaistus on kolmas tärkeä osa keittiövalaistusta. Tunnelmavalaistus voi olla esimerkiksi kauniita valaisimia tai led-nauhoja, jotka on sijoitettu strategisesti keittiöön.

Säilytä pienkodinkoneet yhdessä paikassa

Keittiön sähkölaitteiden, kuten paahtimen, yleiskoneen, vatkaimen, mehulingon ja muiden vastaavien laitteiden säilyttäminen samassa kaapissa on hyvä idea useista syistä. Kun kaikki sähkökoneet ovat samassa paikassa, keittiö pysyy järjestyksessä ja siistinä. Tämä helpottaa myös siivousta ja koneet on helppo löytää tarvittaessa. Sinun tarvitse etsiä laitetta useasta eri paikasta. Kaappitilaa voidaan käyttää tehokkaammin, kun samankaltaiset esineet säilytetään yhdessä. Vapautat samalla tilaa muille keittiötarvikkeille.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös artikkelit:

Näin valitset oikean tason keittiöösi >>

Keittiösuunnittelun tarina eri vuosikymmenillä >>

Katso vinkit eri materiaaleista valmistettujen altaiden puhtaanapitoon >>

kaksi avattua suurta keittiölaatikkoa, joista toisessa on lautasia ja toisessa muita astioita
Info

Info

Viimeistele keittiö ammattilaisen avustuksella

Viimeistele suunnitteluprosessi huolellisella budjetoinnilla. Tee päätökset kaapeista, työtasoista, laitteista ja muista yksityiskohdista. Yhteistyö ammattilaisten kanssa helpottaa teknisten näkökohtien ratkaisemista ja vältät virheet, jota harmittaisivat jälkikäteen.

Kaiken kaikkiaan keittiösuunnittelu on tasapainoilua toiminnallisuuden ja esteettisyyden välillä. Hyvin suunniteltu keittiö voi parantaa arjen laatua ja tehdä tilasta miellyttävän paikan niin ruoanlaittoa kuin yhdessäoloa varten.

Power Finland Oy
Sisustus
keittiö
sisustus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78613.jpg
Kohti ekologisempaa keittiötä
Keittiöiden maailma on astumassa uuteen aikakauteen, kun yhä useammat kodit siirtyvät kohti ekologisempaa keittiötä. Ekologisen keittiön suunnittelu ei ole vain pelkkä trendi, vaan se heijastaa sitoutumista kestävään elämäntapaan ja ympäristöystävälliseen kulinarismiin. Vastuullisella keittiösuunnittelulla pyritään kokonaisuuteen, joka ei ainoastaan hemmottele makunystyröitä, vaan myös kunnioittaa ja suojaa ympäristöämme. Ekologisuus keittiössä on itseasiassa melko helppo ja jopa edullistakin toteuttaa.Tervetuloa tutustumaan ekologisen keittiön inspiroivaan maailmaan ja katso 5 käytännöllistä ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.
liedellä höyryää kolme kattilaa ja mies sekoittaa yhden kattilan kastiketta
Induktioliesi vai keraaminen liesi?
Kun mietit keittiön liesivaihtoehtoja, eteesi nousee usein kysymys: induktioliesi vai keraaminen liesi? Nyt pureudumme näiden kahden liesityypin eroihin käytännössä. Kumpi liesimalli esimerkiksi kuluttaa enemmän energiaa?
202010_66907.jpg
Kiveä vai puuta vai jotain ihan muuta?
Keittiötasoille on nykyisin lukuisia materiaalivaihtoehtoja, jotka poikkeavat toisistaan paljon paitsi hinnaltaan myös tyyliltään ja ominaisuuksiltaan. Siksi työtason valinnassa huolellisen vertailun tekeminen kannattaa.
20214_69854.jpg
Haaveiletko uudesta keittiöstä? Osallistu ilmaiseen Unelmien keittiö -webinaariin!
Haaveiletko uudesta keittiöstä, mutta et tiedä mistä aloittaisit. Olet päivittämässä vanhaa keittiötä, rakentamassa uutta tai kiinnostunut keittiösuunnittelusta, osallistu Unelmien keittiö -webinaariin.Webinaarissa ammattilaiset jakavat vinkkinsä maailman parhaan keittiön suunnitteluun. Sinulla ei tarvitse olla kuin yksi idea tai väri, jonka haluat keittiöösi – ammattilaiset auttavat sinua suunnittelemaan loput. Unelmien keittiö -webinaarissa kuulet ideoita keittiön suunnitteluun, sisustukseen sekä vinkkejä kodinkoneiden ja hanojen valintaan.Unelmien keittiö -webinaari järjestetään torstaina 22.4.2021 klo 18.00–19.00. Webinaari on kaikille maksuton – ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautumisen yhteydessä pääset jättämään kysymyksiä ennakkoon illan asiantuntijoille. Poimimme niistä parhaimmat, joihin vastataan illan aikana.Webinaarista tulee myös tallenne Rakentaja.fi:n sivuille. Jos et pääse katsomaan livelähetystä, ilmoittaudu silti mukaan, niin saat ensimmäisten joukossa tietää, kun tallenne julkaistaan katsottavaksi.Ilmoittaudu tästä!
Keittiö
Tehokkaat suunnitteluratkaisut keittiöön: Tee arjesta toimiva
Keittiön suunnittelussa on otettava huomioon yhtä aikaa monia eri tekijöitä, kuten toimintojen mukainen tilasuunnittelu, tarkoituksenmukaiset, kestävät ja silmää miellyttävät pintamateriaalit, kalusteiden mitoitus ja ergonomisuus, oikein ja tukevasti sijoitetut koneet, valaisimet sekä suojatut pistorasiat sekä mahdolliset lapsiturvalaitteet. Kun tähän lisätään vielä tyyli ja tunnelma, värit ja tilan muoto, ollaan suunnittelemassa kokonaisuutta, johon tarvitaan aikaa ja myös keittiöasiantuntijan apua.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton