5 kultaista sääntöä keittiön suunnitteluun
Salaisuus tehokkaan ja toimivan keittiön luomiseen
Keittiösuunnittelussa saatetaan usein tarvita ammattilaisen apua, jotta vältetään vuosia eteen päin vaivaavat ongelmat.
Keittiösuunnittelu on prosessi, jossa luodaan toimiva ja esteettisesti miellyttävä keittiötila. Se alkaa tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta, minkä jälkeen suunnitellaan keittiön pohjaratkaisu ja valitaan sopivat kalusteet, laitteet ja materiaalit. Suunnittelussa otetaan huomioon keittiön käyttötarkoitus, tilan koko ja muoto sekä talon tai asunnon tyyli. Taitava keittiösuunnittelija ottaa nämä kaikki asiat puolestasi huomioon.
Määritä, miten tilaa käytetään
Keittiötä suunnitellessa on päätettävä, miten ja mihin tilaa käytetään, ja suunniteltava pohja sen mukaisesti.
Yleisimpiä pohjaratkaisuja ovat:
- I-keittiö: Kaikki toiminnot on sijoitettu yhdelle seinälle. Tämä on hyvä ja usein myös ainoa ratkaisu pieniin tiloihin.
- L-muotoinen keittiö: Keittiökalusteet on sijoitettu kahdelle vierekkäiselle seinälle. Tämä on sopiva ja selkeä ratkaisu neliönmuotoiseen huoneeseen. L-keittiön hyvänä puolena on se, että ruokapöydän saa yleensä sijoitettua tilaan kauniisti, kun kaapistoja on vain kahdella seinällä.
- U-muotoinen keittiö: Keittiö on rakennettu kolmelle vierekkäiselle seinälle. U-keittiö vie muihin malleihin verrattuna enemmän tilaa, ja se onkin suosittu ratkaisu etenkin omakotitalojen suurissa keittiöissä. U-mallisessa keittiössä toteutuu parhaiten ajatus työskentelykolmiosta.
- Saarekkeellinen keittiö: Saareke lisää työskentely- ja säilytystilaa ja toimii usein myös ruokailutilana.
- Käytäväkeittiö: Keittiön toiminnot on sijoitettu vastakkaisille seinille, jolloin keskelle muodostuu käytävä.
Muista työskentelykolmio
Keittiön suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon työskentelykolmio, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille. Työskentelykolmion tarkoitus on sujuvoittaa keittiössä toimimista. Tavoitteena on pystyä liikkumaan mahdollisimman tehokkaasti työalueiden välillä ja välttämään turhia askeleita.
Työskentelykolmion enimmäispituus on kuusi metriä. Tämä kolmio voidaan mukauttaa kaikenlaisiin keittiöihin. Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle.
Kun otetaan huomioon edellä mainitut asiat, keittiössä on huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää työskennellä. Arjen kiireessä varsinkin, sijoittamalla keittiön komponentit oikein, jää aikaa muuhunkin, kuin turhaan kulkemiseen keittiössä.
Varaa tilaa sähkölaitteille
Laitteiden, kuten jääkaapin, kattiloiden, altaan ja vesipisteen, sijoittelussa on otettava huomioon omaan tarpeeseen sopivat paikat. Esimerkiksi lieden ympärille tulisi jättää 40–60 cm työskentelytilaa. Astianpesukoneen paikka tulisi olla altaan lähellä ja jos mahdollista. Huomaathan, että nykyään on saatavilla ergonomisesti ystävällisiä astianpesukoneita, joissa korit nousevat ylös.
Kylmälaitteita ja uuneja ei suositella sijoitettavaksi toistensa välittömään läheisyyteen energiatehokkuuden vuoksi, mutta nykyaikaiset integroitavat laadukkaat kodinkoneet mahdollistavat kuitenkin kylmä- ja lämpölaitteen vierekkäin sijoittelun.
Yleisimmin käytettyjä esimerkiksi hellan tai jääkaapin leveyksiä ovat 50 ja 60 cm, mutta pienempiä ja suurempiakin löytyy eri mallistoista. Varmista, että jääkaapin tai astianpesukoneen ovet eivät estä liikkumista keittiössä.
Lue myös vinkit käytännöllisen kodinhoitohuoneen suunnitteluun>>
Muista valaistuksen kerroksellisuus
Valaistus on myös tärkeä osa keittiösuunnittelua. Hyvä valaistus on järjestetty monipuolisesti ja kerroksellisesti. Keittiössä kannattaa yhdistellä yleisvalaistusta, työvalaistusta ja tunnelmavalaistusta.
Ruoanlaittoalueella tarvitaan hyvä työvalaistus, joka valaisee työpinnat tasaisesti ja tehokkaasti. Yleisvalaistus on myös tärkeä osa keittiövalaistusta. Se luo perusvalaistuksen, joka valaisee koko tilan. Yleisvalaistuksen tulisi olla riittävän kirkas, mutta ei liian voimakas, jotta se ei häikäise.
Tunnelmavalaistus on kolmas tärkeä osa keittiövalaistusta. Tunnelmavalaistus voi olla esimerkiksi kauniita valaisimia tai led-nauhoja, jotka on sijoitettu strategisesti keittiöön.
Säilytä pienkodinkoneet yhdessä paikassa
Keittiön sähkölaitteiden, kuten paahtimen, yleiskoneen, vatkaimen, mehulingon ja muiden vastaavien laitteiden säilyttäminen samassa kaapissa on hyvä idea useista syistä. Kun kaikki sähkökoneet ovat samassa paikassa, keittiö pysyy järjestyksessä ja siistinä. Tämä helpottaa myös siivousta ja koneet on helppo löytää tarvittaessa. Sinun tarvitse etsiä laitetta useasta eri paikasta. Kaappitilaa voidaan käyttää tehokkaammin, kun samankaltaiset esineet säilytetään yhdessä. Vapautat samalla tilaa muille keittiötarvikkeille.
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös artikkelit:
Näin valitset oikean tason keittiöösi >>
Keittiösuunnittelun tarina eri vuosikymmenillä >>
Katso vinkit eri materiaaleista valmistettujen altaiden puhtaanapitoon >>
Info
Viimeistele keittiö ammattilaisen avustuksella
Viimeistele suunnitteluprosessi huolellisella budjetoinnilla. Tee päätökset kaapeista, työtasoista, laitteista ja muista yksityiskohdista. Yhteistyö ammattilaisten kanssa helpottaa teknisten näkökohtien ratkaisemista ja vältät virheet, jota harmittaisivat jälkikäteen.
Kaiken kaikkiaan keittiösuunnittelu on tasapainoilua toiminnallisuuden ja esteettisyyden välillä. Hyvin suunniteltu keittiö voi parantaa arjen laatua ja tehdä tilasta miellyttävän paikan niin ruoanlaittoa kuin yhdessäoloa varten.