• Etusivu
  • Sisustus

Viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään keittiöön

Vastuullista keittiösuunnittelua ja vihreämpää herkuttelua

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Päivitetty 20.12.2023
20226_78613.jpg

Laadukas keittiö on ekologinen sijoitus, sillä se kestää aikaa ja käyttöä.

Keittiöiden maailma on astumassa uuteen aikakauteen, kun yhä useammat kodit siirtyvät kohti ekologisempaa keittiötä. Ekologisen keittiön suunnittelu ei ole vain pelkkä trendi, vaan se heijastaa sitoutumista kestävään elämäntapaan ja ympäristöystävälliseen kulinarismiin. Vastuullisella keittiösuunnittelulla pyritään kokonaisuuteen, joka ei ainoastaan hemmottele makunystyröitä, vaan myös kunnioittaa ja suojaa ympäristöämme. Ekologisuus keittiössä on itseasiassa melko helppo ja jopa edullistakin toteuttaa.

Tervetuloa tutustumaan ekologisen keittiön inspiroivaan maailmaan ja katso 5 käytännöllistä ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.

1) Vältä kertakäyttökulttuuria. Valitse keittiön kiinteisiin kalusteisiin värejä ja materiaaleja, joihin et kyllästy nopeasti ja jotka kestävät aikaa. Pitkällä aikavälillä säästät luonnon lisäksi todennäköisesti myös rahaa. Mieti myös, tarvitseeko keittiötä remontoidessa uusia kaikkea vai voisitko säilyttää jotain vanhaa. Voitko esimerkiksi hyödyntää osin olemassa olevia kalusteita?

Räikeimmät trendivärit kannattaa valita kaapistojen sijaan esimerkiksi tekstiileihin. Myös kasveilla tai astioilla sisustukseen saa uutta ilmettä, jota on helppo muunnella.
201910_60274.jpg

Tiesitkö? Kaikille Parma-keittiöille annetaan 25 vuoden toimivuustakuu, joka koskee liikkuvia osia, saranoita, laatikoiden sivulevyjä, kiskoja, metallilankakoreja ja metallilankatuotteiden metallikiinnikkeitä.

2) Panosta huolelliseen suunnitteluun. Kun keittiö on suunniteltu toimivaksi ja käytännölliseksi, se palvelee todennäköisesti kauemmin ilman suurten keittiöremonttien tarvetta. Keittiön suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa avuksi alan ammattilainen. Vuosien kokemuksella on usein huomattavasti helpompi arvioida, mikä toimii ja mikä ei.

Toimivan keittiön suunnittelussa puhutaan monesti työskentelykolmiosta, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille.

20238_57608.jpg

3) Minimoi ruokahävikki. Tärkeää on huomioida, miten ruokaa säilytetään keittiössä. Onko jääkaapissa oikea lämpötila ja pysyykö keittiössä järjestys helposti yllä – vai jääkö hyllyjen perälle raaka-aineita toistuvasti unohduksiin ja pilaantumaan?

4) Kierrätä. Ekologisessa keittiössä myös jätteiden kierrätys on tehty helpoksi käytännöllisen lajittelupisteen avulla. Lajittelu sujuu vaivattomasti, kun kaikille kierrätettäville materiaaleille löytyy omat paikkansa. Parma-keittiöiden mallistosta löytyy useita erilaisia jätteenlajittelujärjestelmiä, joista voit valita keittiöösi sopivan ratkaisun.

201910_60280.jpg

5) Tunnista keittiön energiasyöpöt.Kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi jatkuvasti päällä olevat vanhat kylmälaitteet voivat kuluttaa energiaa yllättävänkin paljon verrattuna uusiin nykyaikaisiin laitteisiin. Myös kodinkoneiden sijoittamisella on merkitystä. Pakastimen tai jääkaapin energiankulutus voi kasvaa merkittävästi, jos sen ympärille ei ole jätetty tarvittavaa tuuletustilaa tai jos se on sijoitettu astianpesukoneen tai lieden viereen.

Parma-keittiökaapistojen vakiomitoitus sopii yhteen tunnetuimpien kodinkonetoimittajien mallistojen kanssa. Voit siis valita tarpeisiisi parhaiten sopivat, energiatehokkaat laitteet.

Tiesitkö? Induktioliesi on vähän sähköä kuluttava ja siten ekologinen valinta keittotasoksi, sillä liesi kuumentaa kattilaa, ei itse tasoa. Huomioi kuitenkin, että induktiolieteen käyvät ainoastaan keitinastiat, joissa on magnetoituvaa ainetta, kuten emalia, terästä tai valurautaa. Jos siis päädyt induktiolieteen, tarkista, sopivatko nykyiset kattilasi siihen vai tarvitsetko uudet keitinastiat. Voit testata kattiloiden pohjat jääkaappimagneetilla; jos magneetti tarttuu, kattila sopii induktiolle.

Ekologinen keittiö on sellainen, joka pyrkii vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja edistämään kestävää kehitystä. Tämä tarkoittaa muun muassa raaka-aineiden kestävää hankintaa, energiatehokkuutta, vähäistä jätemäärää ja ekologisia valintoja keittiövälineissä ja -laitteissa. Ekologinen keittiö perustuu siis kestäviin valintoihin kaikilla osa-alueilla, alkaen raaka-aineista ja jätehuoltoon. Yhteinen tavoite on vähentää ympäristövaikutuksia sekä edistää kestävämpää elämäntapaa.

201910_60279.jpg
Power Finland Oy
Sisustus
keittiö
sisustus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

puoliski suunniteltu moderni keittiö jossa on saarekkeessa istumatilaa ja keittiön kaapit yhdellä seinällä yläkaapeilla
Keittiösuunnittelun 5 kultaista sääntöä
Keittiösuunnittelu on prosessi, jossa luodaan toimiva ja esteettisesti miellyttävä keittiötila. Se alkaa tarpeiden ja toiveiden kartoittamisesta, minkä jälkeen suunnitellaan keittiön pohjaratkaisu ja valitaan sopivat kalusteet, laitteet ja materiaalit. Suunnittelussa otetaan huomioon keittiön käyttötarkoitus, tilan koko ja muoto sekä talon tai asunnon tyyli. Taitava keittiösuunnittelija ottaa nämä kaikki asiat puolestasi huomioon.
202010_66907.jpg
Kiveä vai puuta vai jotain ihan muuta?
Keittiötasoille on nykyisin lukuisia materiaalivaihtoehtoja, jotka poikkeavat toisistaan paljon paitsi hinnaltaan myös tyyliltään ja ominaisuuksiltaan. Siksi työtason valinnassa huolellisen vertailun tekeminen kannattaa.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Keittiö
Tehokkaat suunnitteluratkaisut keittiöön: Tee arjesta toimiva
Keittiön suunnittelussa on otettava huomioon yhtä aikaa monia eri tekijöitä, kuten toimintojen mukainen tilasuunnittelu, tarkoituksenmukaiset, kestävät ja silmää miellyttävät pintamateriaalit, kalusteiden mitoitus ja ergonomisuus, oikein ja tukevasti sijoitetut koneet, valaisimet sekä suojatut pistorasiat sekä mahdolliset lapsiturvalaitteet. Kun tähän lisätään vielä tyyli ja tunnelma, värit ja tilan muoto, ollaan suunnittelemassa kokonaisuutta, johon tarvitaan aikaa ja myös keittiöasiantuntijan apua.
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton