• Etusivu
  • Talo

Keittiöremontti tulossa? Muista sähköt!

Unelmien keittiö sisältää myös älykkäät toiminnot

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 03.11.2023
keittiöremontti-abb-1920x1080

Unohtuiko remonttisuunnitelmassa huomioida pistorasiat ja sähkölaitteiden sijoittelu kokonaan? Älä odota enää - unelmoimasi keittiö on vain sähköremontin päässä. Turvallisuus, valaistus, älykkäät ratkaisut ja ammattilaisen apu tekevät keittiöremontista vaivatonta ja nautinnollista. Nappaa vinkit tästä artikkelista.

Tiesithän muuten, että voit itse vaikuttaa siihen minkälaisia sähkökalusteita sähkömies kotiisi asentaa.

Pistorasioita on aina liian vähän

Vanhoissa kodeissa keittiöitä ei ole suunniteltu nykyaikaisten sähköisten laitteiden tarpeisiin. Keittiössä saatetaan käyttää enemmän sähkölaitteita kuin aikaisemmin, ja vanhojen asuntojen sähköjärjestelmä ei välttämättä ole päivitetty vastaamaan näitä tarpeita.

Helppo tapa lisätä pistokepaikkoja keittiöön on pyytää sähköasentajaa hankkimaan seinäpinnan päälle asennettavia pistorasioita. Niitä löytyy esimerkiksi 2- ja 4-osaisina. Mikäli pistorasiat halutaan hieman piiloon, kannattaa valita nurkkaan soveltuva pistorasia, jonka voi asentaa keittiön välitilaan kaapiston alle.

Vinkit sähköremontin toteutukseen

Sähköistyksen suunnittelu ja toteutus ovat tärkeitä osia kodin remonttia, ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tässä muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon sähköremontin toteutuksessa:

  1. Suunnittele etukäteen: Mieti tarkasti, mihin tarvitset pistorasioita, valaisimia ja muita sähköliitäntöjä. Suunnitelma auttaa välttämään tarpeettomia kaivauksia ja lisäkustannuksia myöhemmin.
  2. Käytä ammattilaista: Sähkötöitä ei kannata tehdä itse, ellei ole pätevyyttä ja kokemusta. Käytä aina ammattilaista, joka tuntee paikalliset sähkömääräykset ja -standardit.
  3. Riittävä määrä pistorasioita: Sijoita pistorasiat järkevästi niin, että niitä on riittävästi eri huoneissa. Nykyaikaisissa kodeissa sähkölaitteita ja elektroniikkaa on paljon, joten pistorasioiden tarve on suuri.
  4. Maadoitus: Varmista, että kaikki pistorasiat ja valaisimet ovat asianmukaisesti maadoitettuja. Maadoitus suojaa sinua sähköiskuilta.
  5. Valaistus: Harkitse erilaisia valaistusratkaisuja eri tiloihin. Esimerkiksi himmennettävä valaistus olohuoneessa luo tunnelmaa, kun taas kirkas valaistus on tärkeä keittiössä ja kylpyhuoneessa.
  6. Energiatehokkuus: Käytä energiatehokkaita valaisimia ja laitteita. LED-valot ovat nykyään suosittuja energiansäästösyistä.
  7. Tulevaisuuden tarpeet: Mieti myös tulevaisuuden tarpeita. Esimerkiksi asenna valmiudet älykotiteknologialle, jos suunnittelet älykotiratkaisujen käyttöönottoa myöhemmin.
  8. Sähkökeskus: Tarkista, onko sähkökeskus riittävän tehokas ja ajanmukainen. Tarvittaessa päivitä se vastaamaan nykyisiä tarpeita.
  9. Noudata säännöksiä: Varmista, että kaikki työ tehdään paikallisten sähkömääräysten ja -standardien mukaisesti. Noudattamalla lakeja ja määräyksiä varmistat kodin turvallisuuden.

Näiden vinkkien avulla voit varmistaa turvallisen ja toimivan sähköistyksen kodin remontissa. Muista aina turvallisuus ja ammattitaito sähkötöissä!

Ajastin ja kosteusvahti estävät palo- ja vesivahinkoja

Yksinkertainen ajastin on helppo jälkiasentaa keittiöön esimerkiksi kahvinkeittimen pistorasian lisäksi. Se on helppokäyttöinen – vain yksi napinpainallus varmistaa sen, ettei kahvinkeitin unohdu päälle vaan sammuu automaattisesti.

Kosteusvahti on hyödyllinen esimerkiksi astianpesukoneen yhteydessä. Sen herkät anturit käynnistävät hälytyksen heti kun havaitsevat kosteutta tihkuvan pesukoneesta, ja voi myös sulkea vesiventtiilin automaattisesti.

Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta kotivakuutuksen maksuista tai omavastuusta, kun kotiin on asennettu kosteusvahti. Kysy omasta vakuutusyhtiöstäsi!

Info

Info

Älykäs keittiö ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmällä

Kuinka olisi keittiö, joka reagoi toiveisiisi ennen kuin edes sanot mitään? ABB-free@home-järjestelmä muuttaa keittiöremontin tavallista älykkäämmäksi ja käytännöllisemmäksi.

Valaistuksen säätely: ABB-free@home mahdollistaa valaistuksen täydellisen säätelyn keittiössäsi. Voit luoda erilaisia tunnelmia valon intensiteetillä ja värilämpötilalla Voit säätää valaistuksen helposti älylaitteellasi, joka on aina ulottuvillasi.

Keittiölaitteiden ohjaus: Kuvittele voivasi esilämmittää uunin puhelimellasi matkalla kotiin.

Turvallisuus ennen kaikkea: Keittiö on paikka, jossa turvallisuus on avainasemassa. ABB-free@home-järjestelmä voi liittää keittiön kosteusvahtiin ja palovaroittimiin, jotta saat välittömästi ilmoituksen mahdollisista vaaratilanteista.

Arjen Helpotus: Entä sitten arjen pienet asiat? Voit ohjelmoida ABB-free@home-järjestelmän automatisoimaan päivittäisiä toimintoja.

Kun suunnittelet keittiöremonttia, älä unohda mahdollisuutta tehdä keittiöstäsi älykkäämpää ABB-free@home-järjestelmän avulla. Se ei ainoastaan tee elämästäsi mukavampaa, vaan myös tekee keittiöstäsi paikan, joka reagoi tarpeisiisi ja tekee ruoanlaitosta nautinnollisempaa kuin koskaan ennen. Lisätietoja saat osoitteesta www.abb.fi/freeathome – siirrä keittiösi tulevaisuuteen!

perhe istuu keittiön lattialla
ABB Oy
Talo
keittiö
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

keittiön lattialle on valunut vettä ja aiheuttanut vesivahingon
Vesivahingon estää kosteusvahti
Vesivahinko on yleisin vahinko kodeissa. Vuosittain sattuu jopa 35 000 vuotovahinkoa, mikä tarkoittaa hieman alle sataa vesivahinkoa joka päivä. Kolmanneksen vahingoista aiheuttavat kodinkoneet (erityisesti asianpesukoneet) sekä ikääntyneet putkistot. Astianpesukoneiden yleisin vuotojen syy on tulo- tai poistoletkun hajoaminen. Vesien valuminen lattialle keittiössä aiheuttaa hetkessä mittavaakin tuhoa. Jos vesi ehtii rakenteisiin asti, voivat vahingot yltää jopa kymmeniin tuhansiin.
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
Asuntomessut 2023 Loviisa Villa Kruunu -kohteen kalustesarja ABB
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
202110_73377.jpg
Laadukasta arkkitehtuuria arvostavat myös naapurusto ja rakennusvalvonta
Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista ja jännittävimmistä projekteista. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda juuri sellainen koti, joka vastaa täydellisesti omia tarpeita ja unelmia. Kuitenkin monille ajatus arkkitehdin palkkaamisesta voi herättää epävarmuutta ja pelkoja. Onko arkkitehti liian kallis? Ymmärtääkö hän minun visioni? Menetänkö kontrollin omaan projektiini?Nämä ovat yleisiä huolenaiheita, mutta todellisuudessa arkkitehdin palkkaaminen voi olla yksi parhaista päätöksistä, joita voit tehdä rakennusprojektisi onnistumisen varmistamiseksi. Arkkitehdin asiantuntemus voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä välttämällä kalliita virheitä ja parantamalla energiatehokkuutta. Valitsemalla arkkitehdin, jonka kanssa sinulla on hyvä kemia ja joka kuuntelee tarkasti toiveitasi, voit varmistaa, että visiosi toteutuu juuri sellaisena kuin haluat. Lisäksi arkkitehti pitää sinut mukana päätöksenteossa ja kunnioittaa toiveitasi, joten et menetä kontrollia projektiisi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton