Keittiö tilana
Keittiön rooli
Keittiö on kodin sydän. Hellan lämmössä on kotoisaa. Ystävät kokoontuvat ja valmistavat ruokaa yhdessä seurustellen. Avoimessa keittiössä äidin ei tarvitse olla yksin hääräämässä. Opiskelijaboksin keittokomerossa ympäripyörähtämällä yltää kaikkeen. Ja niin edelleen...
Kiireisen sinkkumiehen tai –naisen keittiökoneiksi voivat riittää mikro ja punainen retro espressokeitin. Suurpiirteisessä suurperheessä valtavan ruokapöydän ääressä eletään elämää koko päivä; läksykirja saa muistotahran välipalavoileivästä, äiti surauttaa ompelukoneella uudet verhot – pöydällä leivotut pullat paistuvat uunissa, isä kirjaa läppäriin palaverimuistion, vieraita kestitään. Teknokeittiössä kokataan viimeisen-päälle vempaimilla katsellen huippukokin makumatkaa teräsjääkaapinovitelkkarista ja siemaillaan juuri oikeanasteisesti viinikaapissa säilytettyä punaviiniä. Hektisessä arjessa perheenjäsenet kohtaavat edes kerran päivässä päivällispöydässä. Keittiöllä on erilainen rooli eri kotien näyttämöillä.
Tyyli ja väritys
Nykyisin keittiöt rakennetaan avoimiksi muuhun tilaan. Matala kaapisto voi olla rajaamassa keittiöreviiriä tai saarekkeen toista reunaa nostetaan parikymmentä senttiä. Remonttikohteissakin väliseiniä kaadetaan, linjakas keittiö saa näkyä. Liesituulettimen pitää olla tehokas viedäkseen kalanpaiston tuoksut, tiskikoneen täyttö ja tyhjennys toimivaa ja pöydän nurkalle kasaantuvat lehti- ja postipinot saavat mieluusti etsiä toisen paikan.
Korkeat yläkaapit ovat saaneet antaa tilaa avohyllyille ja maitolasisille kippioville. Korkeakiiltoiset vetimettömät vaakalinjoja korostavat ratkaisut eivät vieläkään ole antaneet periksi mattapinnoille. Alaosassa ei ole kaappeja vaan käytännöllisiä leveitä laatikostoja. Yläosan värinä on valkoinen, alaosan tummanruskea. Ranskalaisen madonsyömän ruskean ja ruotsalaisen kermanvalkoisen maalaiskeittiön kannattajiakin toki aina on.
Valkoista, rosterista vai integroitua kodinkoneteknologiaa? Onko liesituuletin kuin huonekalu tai valaisin? Löytyykö välitilan seinästä perheen rakkaita kuvia lasin alla tai kaakeleille printattuna vaiko terästä tai mosaiikkia? Hanakin kertoo muodollaan omaa kieltään. Vaalea keltainen tuo keittiöön aurinkoisuutta. Ranskalaisessa keittiössä voisi olla luonnonvalkoisen kaverina oliivinvihreää ja laventelinsinistä, yrttikimppuja ja kuivakukkia.
Keittiösuunnittelu
Tässäkin suunnittelussa lähdetään liikkeelle perheen tarpeista ja toiminnoista. Toisaalta ajatellaan keittiötyön tehokkuutta ja toimivuutta; työkolmiota pesualtaan, lieden ja jääkaapin sijoittelussa, toisaalta visuaalista ilmettä. Ergonomia on otettava huomioon, kodinkoneet sijoitetaan selkää säästävälle työskentelykorkeudelle. Vapaata laskutilaa pitää olla lieden molemmin puolin. Turvallisuusnäkökohdat, kuten uunin luukun avautuminen ja astianpesukoneen höyryjen nousu sekä vesipisteen ja sähköpistokkeen välimatka, on otettava huomioon. Ruokaillaanko keittiössä vai erillisessä ruokailutilassa, ja jääkö keittiöön vain pieni aamiaistaso? Minkä verran käytetään pienlaitteita, ovatko ne aina esillä vai helposti käyttöönotettavissa tason korkeudella esim. rulo-oven takana?
Kaapistoista löytyy varmasti jokaisen makuun sopivaa. Kalustevalmistajat ovat suunnitelleet hienoja ratkaisuja ja apuvälineitä säilytykseen ja työskentelyyn: apteekkikaapit, suurtakin painoa kestävät hidasteiset äänettömästi kiinniliukuvat laatikot, leivinlautalokerot, jäteastiajärjestelmät, kippioviset yläkaapit, suihkupäiset hanat, maustelokerikot jne. jne. Monenlaisia oviprofiileita, täytepilastereita, tasoja saa kivestä duratiin ja massiivipuusta betoniin. Kalusteista löytyy ratkaisuja niin pieniin kuin suuriinkin keittiöihin. Ja suunnittelussa saa asiantuntevaa apua.
Koneet ja laitteet
Koneet ja laitteet helpottavat kotitöitä. Laiteviidakossa on kuitenkin hyvä pitää mielessä niiden todellinen käyttöaste, ja minkä tilan ne vievät työtasolta. Hankalasti käyttöönotettavat laitteet jäävät auttamattomasti kaapin kätköihin. Kylmäkalusteista valitaan litratilavuuden mukaan perheen koolle sopiva. Ruoanlaittoinnostuksen mukaan uuneista ja liesistä löytyy monenlaisia ominaisuuksia. Ympäristövalveutunut kiinnittää hankinnoissa huomiota myös energiankulutusluokkaan. Värillä on väliä; valkoisten, rosteristen ja kalusteovi-integroitujen lisäksi on saatavana mitä hurmaavimman värisiä ja muotoisia kodinkoneita.
Materiaalit ja pinnat
Seinissä kiiltävämpi maalipinta puolustaa keittiössä paikkaansa. Kiilto antaa tehokkuuden ja toiminnan tuntua ja mahdolliset tahrat on helpompi pyyhkiä. Tapetti taasen, vaikka suurikuvioinen sellainen, muokkaa keittiötä enemmän oleskelutilan oloiseksi.
Korkeakiiltoisten maalattujen mdf-kaapinovien kiillon korostajana käytetään kivityötasoa, vastakohtaisuutta ilmentää öljytty lämmin puutyötaso. Runsailla teräspinnoilla saadaan kliininen laitosvaikutelma. Sisustuskivien, esim. tiiliseinä-struktuurin käyttö välitilassa luo tilan ja muut materiaalit huomioiden joko loft- tai maalaiskeittiön fiilistä. Värilliset lasit ja laatoille painetut kuvapinnat antavat tunnelmoinnille aivan uudet ulottuvuudet.
Valaistus
Keittiössä tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa ruoanvalmistuksessa. Loisteputket yläkaappien alapinnassa antavat sitä. Häikäisy estetään koristelistalla. Upotetut halogeenit pitää suunnata niin, etteivät niiden heijastukset sokaise kokkailijaa kiiltävästä mustasta kivipinnasta. On hyvä, jos keittiössä on käytössä monta erilaista säädettävää valonlähdettä. Silloin tunnelmaakin voidaan säätää – mikäli säätö on valaistuksesta kiinni!
Myös ruokailutilassa huolehditaan, että pöydän yläpuolella oleva valaisin on oikealla korkeudella eikä häikäise ruokailijoita. Valon värin tulee korostaa kulinaristista nautintoa.
Astiat ja tekstiilit
On meitä, jotka rakastavat tehdä erilaisia kattauksia erilaisilla astioilla. Vähintäänkin arkeen ja juhlaan on omat astiastonsa. Kuppeja ja kippoja kertyy kuin Imeldalle tai Sarah Jessicalle kenkiä. Ja on heitä, joilla on inhottavan upea taito pidättäytyä oleellisessa astiavalikoimassa. Heille ei synny kaappitilaongelmaa. Mutta kun… pelkästään kotimaisilla valmistajilla on hienoja astioita herkullisissa väreissä. Lapsillekin ruoka maistuu paljon paremmin Muumi-lautaselta, ja kaakao juodaan Pupuliini-mukista. Hackmanin haarukka lienee suomalaiselle tutuin lihapullan hampaisiin kuljetin. Juhlissa sitten perintöhopeoilla. Suomalainen lasimuotoiluhan on kansainvälisestikin tunnustettua.
Keittiöverhoissa suositaan laskosverhoja sisustukseen sointuvissa väreissä. Myös pellavasekoitteiset paneeliverhot ovat paljon käytettyjä. Isoäidin tuvan mallisissa ikkunoissa on herkät pitsiset salusiinit. Pöytäliinan tilalla voi kaunistajana olla ruokailijoiden kohdilla pöytää halkovat kaitaliinat, joiden väri vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Laseilla ja peileillä, kivillä ja kristalleilla saa kasvikoristeiden kanssa uutta elävöitystä kattaukseen. Tuoleja muovaavat pestävät irtokoristeiset kokohuput tai istuintyynyosasta jatkuvat helmat. Arkinen puutuoli voi näin pukeutua juhlamekkoon.