• Etusivu
  • Rakentaminen

Japanilaishenkinen Honka Haiku on harmoninen hirsikoti, jonka syleilyssä on suojaisa atriumpiha

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Honkarakenne Oyj
Julkaistu 10.01.2022Päivitetty 02.11.2023
20227_78987.jpg

Honka Haikun saunaosaston kylpylästä avautuu näkymä mäntymetsään. Suojaisalla atriumpihalla ihastuttaa japanilainen puutarha.

Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.

Honka Haikun ovat suunnitelleet tiiviissä yhteistyössä arkkitehti Marko Simsiö, sisustussuunnittelija Maru Hautala ja pihasuunnittelija Asako Hashimoto. Kolmen suunnittelijan kokonaisvaltainen yhteistyö ammentaa japanilaisesta harmoniasta ja pohjoisen puhtaasta metsästä.

Marko Simsiö on palkittu nuori arkkitehti, joka on erikoistunut kestävää kehitystä edistävään suunnitteluun. Honkarakenteelle piirretty asuntomessukohde on moderni, yksikerroksinen hirsitalo, jonka syleilyssä on suojaisa atriumpiha.

Honka Haikun japandihenkisen sisustuksen on suunnitellut hirsitaloihin perehtynyt Maru Hautala. Pihan suunnittelusta on vastannut japanilaissyntyinen suunnittelija ja arkkitehti Asako Hashimoto, jonka suunnitelma Hyvinkään asuntomessualueelle sai ympäristörakennepalkinnon vuonna 2014.

Messutalon toteuttavat paikalliset osaajat Naantalin seudulta, ja esimerkiksi kiintokalusteet tekee turkulainen puuseppä Ville Aakula. Kohteen lähtökohtana ovat suomalaista ja japanilaista mielenmaisemaa yhdistävät tekijät – luontoyhteyden kunnioittaminen sekä ekologisen, hyvän elämän arvostus. Samalla Honka Haiku on kunnianosoitus Honkarakenteen pitkäaikaisimmalle vientimaalle Japanille.

Honka Haikussa on kolme makuuhuonetta ja suuri keittiö-, ruokailu- ja oleskelutila yhdessäoloa varten. Sisustuksessa käytetään rohkeasti puuta. Messutalon sisäkuvat: Minna Kivinen

Honka Haikussa on kolme makuuhuonetta ja suuri keittiö-, ruokailu- ja oleskelutila yhdessäoloa varten. Sisustuksessa käytetään rohkeasti puuta. Messutalon sisäkuvat: Minna Kivinen

Talo, joka on sopusoinnussa ympäristön kanssa

Naantalin asuntomessualueen suunnittelussa saaristoluonnon ja kalliomaaston huomioiminen on ollut keskeistä. Honkarakenne on saanut messuorganisaatiolta kiitosta luontoa kunnioittavasta tavasta, jolla Honka Haiku on istutettu Saaristomeren ympäristöön.

"Pihaa kehystävät kauniit puut, ja rakennuksen ympäri kulkevat terassit mukailevat kallion vaihtelevaa pintaa."

– Talo on suunniteltu ympäröivän luonnon ehdoilla, ja olemme suojelleet tontin puustoa ja alueelle tyypillistä kalliota niin paljon kuin mahdollista. Pihaa kehystävät kauniit puut, ja rakennuksen ympäri kulkevat terassit mukailevat kallion vaihtelevaa pintaa. Pidän tätä arvokkaana osoituksena siitä, miten rakentaminen voi tapahtua sopusoinnussa ympäristön kanssa, sanoo Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkinen.

Atriumtalon suojaisalle sisäpihalle avautuvat lasiliukuovet spa-tilasta, viherhuoneesta ja olohuoneesta. Suuret ikkunat ja taloa kiertävä terassi tuovat ulkotilan osaksi sisätilaa.

Atriumtalon suojaisalle sisäpihalle avautuvat lasiliukuovet spa-tilasta, viherhuoneesta ja olohuoneesta. Suuret ikkunat ja taloa kiertävä terassi tuovat ulkotilan osaksi sisätilaa.

Terve ja kestävä rakentaminen luo turvaa tulevaisuuteen

Hirsitalon sisäilma on tutkitusti puhdas ja hyvä. Asuntomessutalossa Honkarakenne tutkii sisäilman laatua ja siksi hirren rinnalle rakennusmateriaaleiksi on valittu turvallisia luonnonmateriaaleja ja vähäpäästöisiä M1-luokan tuotteita. Älykkäät tekniset ratkaisut varmistavat talon energiatehokkuuden ja pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä.

Uuden polven innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä tuottaa energiaa talon omaan käyttöön. Katolle on asennettu kevyet, kestävät ja huomaamattomat ohutkalvopaneelit, ja pilvisten päivien varalle aurinkosähkö varastoidaan virtuaaliakkuihin.

Talon kosteusturvallisuutta ylläpitävät anturit, joita on sijoitettu niin kosteisiin tiloihin kuin hirsirakenteisiinkin. IoT-järjestelmällä voidaan ehkäistä piileviä kosteusvaurioita ja seurata talon kosteuden muutoksia. Lisäksi Honka Haikuun luodaan älykkään kodin ratkaisu, joka mahdollistaa muun muassa valaistuksen ja sähkölaitteiden ohjauksen sekä kulutuksen seurannan ja hallinnan.

– Honka Haikussa olemme mielestäni onnistuneet kahdestakin syystä. Talo on oivallinen messukohde, sillä se osoittaa ekologisen ja vastuullisen puurakentamisen suuntaa. Yhtä aikaa se on luonnonläheinen, arkkitehtuuriltaan kiinnostava ja kokonaisvaltaisesti toimiva koti, joka täyttää modernit asumisen vaatimukset kestävällä tavalla, tiivistää pääarkkitehti Anne Mäkinen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Honkarakenne Oyj
Rakentaminen
talopaketit
rakennukset
asuminen
hirsitalot
hankkeen aloitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202210_79794.jpg
Tutkimuksetkin sen todistavat - hirsitalossa on terveellistä asua
Lukuisat tutkimustulokset puoltavat asukkaiden omakohtaisia havaintoja hirsikodin viihtyisyydestä ja positiivisista terveysvaikutuksista. Honkarakenne selvitti alan tutkijoilta ja asiantuntijoilta, mihin kokemukset virallisesti perustuvat. Tutustu nyt myös Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon, jossa on vahva hyvinvoinnin teema.
Talo talvella
Talvirakentamisen yllättävät edut – huomioi nämä seikat
Talvella rakentaminen – ihan mahdotonta ja järjetöntä puuhaa? Rakentamisen ei tarvitse ajoittua vain ja ainoastaan kesäaikaan. Talveen ajoittuvassa rakentamisessa on saavutettavissa etuja, joita ei kesän aikana ole mahdollista hyödyntää. Mutta miksi näin? Mitä hyötyä talvirakentamisesta voi olla verrattuna kesäaikaan ja mitä kannattaa huomioida? Käymme tässä artikkelissa läpi asioita, joita on hyvä huomioida.
20089_13254.jpg
Paras Talo ja Paras Loma-asunto -äänestystulokset
Perinteinen tyyli vetosi Vaasassa ja Eikka-mökki PorissaParas Talo 2008 ja Paras Loma-asunto 2008 äänestyksen tulokset julkistettiin tiistaina Helsingissä. Ratkaisevia tekijöitä tämän kesän molemmissa äänestyksissä olivat kohteiden ulkonäkö sekä tila- ja sisustusratkaisut. Tärkeiksi valintaperusteiksi nousivat myös kohteiden saunatilat ja valoisuus.Porin voittajakohteeksi nousi Reposaaren oman pojan Eino Grönin Eikka-mökki 16,7 prosentin ääniosuudella. Toiseksi tuli Honkarakenne Oyj:n Honka Fregatti ja kolmanneksi Kontiotuote Oy:n Nalle-Duo. Äänestykseen osallistui Vaasassa 6 254 messuvierasta ja Porissa noin 3 764 messuvierasta. Vaasan voittajakohde, Vaasan Ammattiopiston oppilastyönä toteutettu Villa Similä, keräsi 11,4 prosenttia äänistä. Toiseksi sijoittui Weekend House Finlandin Emmi ja kolmanneksi TV-talo.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
20206_65113.jpg
Jotain uutta, vanhaa ja lainattua - rakastu sinäkin uudistettuihin talomalleihin
Jokaisella on oma talounelmansa, jonka toivoo täyttävänsä jossakin vaiheessa elämää tai elämäntilanteiden muuttuessa ja Kastelli tarjoaa peräti 20 erilaista talomallistoa täyttääkseen nämä tarpeet. Vaikka tuhannet rakentajaperheet ovat löytäneet unelmakotinsa Kastellin ajattomien suosikkimallien joukosta, päätettiin kuitenkin uudistaa menestysmalleja mm. lyhyemmillä räystäillä, suuremmilla ikkunoilla ja freesimmillä nykyaikaisilla värisävyillä.Kastellin laajasta talomallistosta löytyy varmasti jokaiselle se tärkein ja kaunein - unelmakoti.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton